2021-05-13 889 views
對上一次幫襯"順利愛群", 已經係28年前.得悉愛群做埋最後呢一個月,   響星期日約埋中同去懷舊一下. 門口招牌有更新過.內在環境裝修無乜點變, 仲係好8,90年代.舊式餐牌一D都無變, 呢樣最記得.成個格局就好似TVB套"香港81-86"入面嘅小型快餐店咁.炸雞翼, 炸雞髀好搶手!! 賣哂就無!! 我一見到就來一個髀翼雙飛!!中同來到想叫多隻都無. 雞髀米粉茶餐連紅豆冰, $38. 炸雞翼$8/隻.  公司三文治, $50.材料非常豐富, 有牛排, 雞蛋, 火腿, 番茄, 沙律醬等, 仲要係即叫即整, 麵包又香又脆, 口感一流!!  是日糖水, 綠豆沙, 跟三文治茶餐送嘅.由於好多街坊叫, 我又試下.清熱消暑, 又大碗!! 歲月催人, 繼順天愛群易手, 順利愛群亦到最後階段.今次我有幸食多次, 已經好滿足. 你又有幾耐無食過?
對上一次幫襯"順利愛群", 已經係28年前.
得悉愛群做埋最後呢一個月

響星期日約埋中同去懷舊一下.

門口招牌有更新過.

內在環境裝修無乜點變, 仲係好8,90年代.
舊式餐牌一D都無變, 呢樣最記得.

炸雞翼, 炸雞髀好搶手!! 賣哂就無!!
我一見到就來一個髀翼雙飛!!

中同來到想叫多隻都無.
髀翼雙飛

雞髀米粉茶餐連紅豆冰, $38. 炸雞翼$8/隻.
雞髀米粉茶餐連紅豆冰

公司三文治, $50.
仲要係即叫即整, 麵包又香又脆, 口感一流!!

豐富材料公司三文治連飲品

是日糖水, 綠豆沙, 跟三文治茶餐送嘅.
由於好多街坊叫, 我又試下.
清熱消暑, 又大碗!!
跟餐是日糖水綠豆沙

歲月催人, 繼順天愛群易手, 順利愛群亦到最後階段.

今次我有幸食多次, 已經好滿足.
你又有幾耐無食過?
2021-05-09
Tea
髀翼雙飛
雞髀米粉茶餐連紅豆冰
豐富材料公司三文治連飲品
跟餐是日糖水綠豆沙
2021-03-15 807 views
細細個就係呢度長大,記得幼稚園一放學就黎食下午茶,呢間真係好有歷史,格局冇咩點變,人情味依然濃~🙂菜式比較簡單,同以前都差唔多。JoyJoy子叫咗個雞翼雙腸飯,D飯幾多,汁都幾多👍比平時個D少油同少鹽,有湯送。整體ok, 多謝款待❤
2021-03-10
Lunch
2021-01-04 680 views
唔知食乜好, 行過見到依家快餐店覺得真係好舊式,好似返咗去80年代嘅舊式快餐店,所以就入去試下,其實就唔期望食咗啲好好食嘅嘢。無論收銀、餐牌、座椅係覺得好舊,仲要買飛 叫number自己去拎原本係想叫一個蕃茄牛坑腩米線結果比錯咗茄蛋鮮牛米線, 諗住唔浪費原則,就算啦費事換照食。湯底清淡唔係好有蕃茄味, 番茄唔係好夠多得幾粒 ,牛肉就唔知係咪因為鮮牛嘅關係,有啲韌又有渣麻麻地好食,最好食係個蛋啱啱好熟。以純粹食懷舊係講係可以接受嘅, 下次可以試其他

以純粹食懷舊係講係可以接受嘅, 下次可以試其他
2020-12-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2020-11-12 467 views
#下午茶 #炸雞脾 #脆炸雞脾拼薯條 #🍗 #炸薯條 #薯條 $38雞髀放在熱風乾機,雞皮脆卜卜,都ok,薯條普通~有蕃茄醬沾+$3 凍飲ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #黑貓食好西

雞髀放在熱風乾機,雞皮脆卜卜,都ok,薯條普通~有蕃茄醬沾
炸雞脾

+$3 凍飲

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2020-10-28 308 views
今日去買左個香茅雞扒蛋飯外賣,返到公司打開個飯先知冇俾到蛋我!個餐跟左餐飲,我飲熱朱古力,但杯飲品淡到冇朱古力味都算,重有陣漂白水味!幫襯左幾十年,呢間野d 食物真係愈做愈差!
2020-10-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
2020-06-01 474 views
老老實實,其實食快餐真係唔好有乜大要求,最緊要都係短時間內填飽個肚,但愛群由細食到大,總有一種食唔厭嘅感覺,總會間唔時食一餐。雖然佢係快餐,但味道都算正常水準之上,而且佢地有馳名既‘生炸雞髀’,同埋炸薯條都好好食,抵佢咁多年都屹立不倒。
雪菜排骨湯米粉
2020-05-29
$35 (Lunch)
雪菜排骨湯米粉
2020-03-08 418 views
初次黎到順利邨,如果唔係去附近體育館玩攀石真係唔會係度出現。入到邨估唔到都幾多選擇,論門面,呢間愛群快餐店絕對唔算好吸引,但聽住附近朋友講佢由細食到大,而我又想快快食完過體育館,就即管試試佢。入到去,見大部分食客都應該係住係呢個邨嘅公公婆婆,同收銀姐姐都有傾有講,感覺都頗有人情味。快餐店嘅格局同鋪面一致,真係幾懷舊,枱櫈都係fix死係地下果種。先去收銀姐姐度買飛,再過bar個邊拎餐。呢晚我叫左香茅雞扒扎肉蛋飯!佢出餐都算快,仲有例湯送添~~想講個飯比我想像中吸引,塊雞扒有相你睇幾大塊,啲炸蒜同油蔥撈埋飯好食! 我諗係因為啲炸蒜都夠脆,淋左真係會想喊,所以佢呢個ok! 講真我好少食有埋扎肉呢個combination,所以再加埋煎蛋感覺幾豐富!總括黎講佢係超出左我預期嘅,快靚正! 佢將會係我每次去攀石嘅飯堂。

呢晚我叫左香茅雞扒扎肉蛋飯!

,所以再加埋煎蛋感覺幾豐富!

總括黎講佢係超出左我預期嘅,快靚正!
佢將會係我每次去攀石嘅飯堂。
香茅雞扒扎肉蛋飯
2019-11-25
$50 (Dinner)
香茅雞扒扎肉蛋飯
2019-02-04 1056 views
今日做野做到晏晝,諗住買個tea食下,買左豬扒包,不嬲都會好怕啲豬扒好油好肥,但係愛群又唔會,我買外賣,都唔會話整到個盒油哂,啲醬亦都唔算太多,食完都唔會好有罪疚感而且員工都係好有禮貌,係難得順利唔錯嘅一間餐廳!

而且員工都係好有禮貌,係難得順利唔錯嘅一間餐廳!
2019-02-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Tea
2018-04-30 1015 views
自從搬左office...都無乜晌順利食野...今日咁啱又番順利工作...呢到野食好味...出餐快...重點係我鍾意呢到嘅人性化...煎蛋可轉腸仔火腿呀⋯⋯蛋又可揀咩蛋汁又可轉其他汁...早餐午餐價錢都算大眾化...係邨內受歡迎嘅餐廳!講番今日個飯:魚塊新鮮炸到脆卜卜...熱辣辣!粟米汁 其實得好少粟米😢...而我專登叫左多汁..都只係啱啱好咋😂比起其他汁...總係覺得粟米汁係少啲嘅🤔加埋杯可樂...15分鐘快食午餐..都已經好perfect池喇!
自從搬左office...都無乜晌順利食野...
今日咁啱又番順利工作...
呢到野食好味...出餐快...
重點係我鍾意呢到嘅人性化...
煎蛋可轉腸仔火腿呀⋯⋯蛋又可揀咩蛋
汁又可轉其他汁...
早餐午餐價錢都算大眾化...
係邨內受歡迎嘅餐廳!

講番今日個飯:
粟米汁魚塊煎蛋飯  轉腸仔

魚塊新鮮炸到脆卜卜...熱辣辣!
粟米汁 其實得好少粟米😢...
而我專登叫左多汁..都只係啱啱好咋😂
比起其他汁...總係覺得粟米汁係少啲嘅🤔

2018-04-29
2017-10-13 1167 views
愛群炸雞脾好味道、賣到街知巷聞朋友都經常講點好味法、隻手掌🖐️咁大件...(十幾年都好少食炸嘢)一個月都唔會食過三次,但第一次試咗白汁雞脾飯,就上咗食炸脾脾癮,十日內食咗兩、三次...第二次買愛群雞脾食,係因為剛試完‘大x樂去骨海南雞’感覺中伏,之後就去買件炸雞脾,可能接近打烊,last one 比較乾身、縮咗水,不過都不過不失,食得落...最近呢次,時間岩岩好,所以食到保留得好好的雞脾肉汁、脹卜卜、好好味好味既嘢就肯定要介紹比老友,遲D order 20隻 開party食。
愛群炸雞脾好味道、賣到街知巷聞

朋友都經常講點好味法、隻手掌🖐️咁大件...

TakeAway
2017-09-05 796 views
▶️這餐廳已經營很多年了,是間老字號的街坊餐廳,當時是中學的年代經常到這餐廳幫襯,今天路經此地,當然要懷念一下熟悉的味道。 這間餐廳最出名的是炸雞髀,每次食親也會回味無窮,不過今次想叫卻已經買晒了, 所以我選擇其他的下午茶餐。◀️🍞西多士配紅豆冰🍞西多士外炸得金黄香脆,內裡塗上了薄薄的花生醬,味道不錯,連牛油及糖漿一起吃很滋味。紅豆冰是一貫傳統的飲品,比例是三分一是紅豆,三分二是椰汁、冰、糖水,味道保持水準。▶️雖然今次吃不到炸雞髀,不過我好開心可以回到這地尋找了中學時代的一些回憶片段,我下次一定早些到去食這個馳名食物先得。◀️

🍞西多士配紅豆冰🍞

西多士

西多士
2017-08-07 651 views
常常在網上傳體看到「香港十大炸脾」的文章或影片,愛群通常都榜上有名,而其他一般會有三多、丹麥、葵涌食口福等等。身為前葵涌友,愛群與食口褔或時新類形近似,八十年代港式快餐店,當時應該是潮物 ,現在就變成懷舊了。四十五蚊一個午餐,不比連鎖快餐店或茶餐廳便宜,但仍有不少街坊支持。收銀姐姐與街坊的交談令這樣添了一份溫馨的人情味和親切感。炸脾即叫即炸,等了五分鐘左右,熱到燙手,沒有裹任何粉,完全係「裸炸」。Size不至於巨無霸,但雞皮很脆,保有肉汁,不會過油或過鹹。但是個人還是比較喜歡有裹粉有點吉列feel的炸脾。

2017-08-06
$22 (Lunch)
2017-03-16 734 views
很早以前就聽聞愛群快餐店的炸雞脾很好吃,但一直都沒有機會一試。所以,今天與女朋友到佐敦谷公園野餐後,特意來到順利邨的愛群快餐店一試這個遠近馳名的炸雞脾。這炸雞脾的價錢也是不便宜,我們下午茶時段來點這個「雞脾餐」,也是要了我三十個大洋。但是,這炸雞脾的味道的確不賴,份量十足,炸得外脆內嫩。切了一小塊出來給大家看,內裹真的是「油光滿面」。餐飲我就點了一杯熱奶茶,作為一間老式的快餐廳,奶茶自然不會沖得差!除了價格略為高了一點,其他方面也是不錯的!

除了價格略為高了一點,其他方面也是不錯的!
2017-03-14
$30 (Tea)
2016-07-25 777 views
職員將快餐店,當屋企,講嘢超大聲,好嘈好嘈,影響食慾。什麼家事都講,水吧位的阿姐,大聲講,第一枱食客,及隔離的職員用膳枱阿姐,總之,全間快餐店都好嘈。有些街坊,怕咗嘈吵,轉去隔離的餐廳,或者屋邨的另一間茶餐廳。當老闆在場當日,就靜好多,舒服些。其實,對茶餐廳無乜要求,只係食一陣嘢啫,希望阿姐們收斂吓啦!
2016-07-18 767 views
星期日中午林住食個午餐先食屋企,老公提議去順利村,原來佢已經早有選擇,就係去愛群快餐廳。今次係第二次去食野,每次黎老公都要懷愐一下佢細個......「依間愛群我細個個時已經有架勤......」其實我覺得佢揀依間快餐店唔多唔少都係情意結。入到去,望住個餐牌有d唔知揀咩好,不過最簡單都係食扒穩陣d.所以我揀左個煎蛋扎肉豬扒飯,老公揀左肉醬雞扒飯。野飲方面,由於前日飲左杯唔好飲野紅豆冰,所以再叫一次紅豆冰,睇下可唔可以安慰返自己,老公就叫左羅宋湯。今次見到杯紅豆冰,紅豆同奶既比例已經知杯紅豆冰唔會差得去邊,的確幾好味之後食個煎蛋扎肉豬扒飯,一睇得一片扎肉,感覺少左d,而且撈飯汁少左點,不過總體味道ok.而老公食的肉醬雞扒飯,肉醬非常好味,另外羅宋湯都很濃味,d薯仔煲到外面有點溶,不過仍然有得哎,非常喜歡
所以我揀左個煎蛋扎肉豬扒飯,老公揀左肉醬雞扒飯。

2016-07-17
$45 (Lunch)
  • 紅豆冰
  • 羅宋湯