2024-11-08 80 views
喺屯門覓食,周圍行見到間餃子專門店,岩心水就入去試試味隨意叫咗雙併湯餃6隻加上海麵,有啲驚喜!1.鮮肉粟米南瓜餃南瓜蓉超甜!真係好好食係encore之選!必食!2.鮮蝦海鮮餃啲蝦冇咩特別,但入面嘅韭黃就好惹味🫣仲有,佢嘅淮山紅蘿蔔豬骨湯無味精之餘,仲好多料,已經食咗好多舊淮山😂
喺屯門覓食,周圍行見到間餃子專門店,岩心水就入去試試味

隨意叫咗雙併湯餃6隻加上海麵,有啲驚喜!

1.鮮肉粟米南瓜餃
南瓜蓉超甜!真係好好食
係encore之選!必食!

2.鮮蝦海鮮餃
啲蝦冇咩特別,但入面嘅韭黃就好惹味🫣

鮮肉粟米南瓜餃
鮮蝦海鮮餃
鮮肉粟米南瓜餃
2024-10-27 182 views
健康手作餃子店,叫咗一個湯餃子,一個煎餃子,湯餃子嘅湯真的是沒有味精,餃子很新鮮製造,但沒有什麼味道,煎餃會比較惹味,內涵亦是沒有什麼味道,感覺用料不是很新鮮。
2024-04-28 600 views
惹味健康餃子店今次去咗間食咗好多年嘅餃子舖。就係位於屯門嘅<手作餃子專門店(松苑)>,叫咗個每次都會食嘅‘’鮮肉冬蔭功香辣水餃”我用咗唔同嘅角度去分析一下今次嘅餐飲體驗。份量:佢有分六隻或者九隻,而佢每一隻水餃都好大隻,所以我自己嚟講食六隻就夠飽,如果六隻唔夠飽,亦都可以加面。味道:細細個就食呢一間手作水餃舖,咁多年來個味道都冇變到,依然係非常之好味。另外啊,佢嘅冬陰功餃嘅酸辣平衡十分之出色,非常之啱香港人進食。肉餡好新鮮,唔會太鹹亦唔會太油,另外佢堂食會跟一個湯,嗰個湯就包閉啦,就係淮山花膠豬骨老火靚湯(無味精)。每次飲呢個湯,都覺得有家的味道,湯入邊仲有好多紅蘿蔔添。另外啊,佢哋嘅自家製菜譜亦相當好食。上餐速度:迅速店員態度:良好店內環境:親民交通地理:便利付款方法:可八達通人均消費:$40Wifi:沒有改善方案:沒有下次希望繼續食冬陰功湯餃。
惹味健康餃子店

我用咗唔同嘅角度去分析一下今次嘅餐飲體驗。

上餐速度:迅速
店員態度:良好
店內環境:親民
交通地理:便利
付款方法:可八達通
人均消費:$40
Wifi:沒有
改善方案:沒有

下次希望繼續食冬陰功湯餃。

鮮肉冬蔭功香辣水餃
鮮肉冬蔭功香辣水餃
2024-03-25 575 views
近年越來越多又大隻又抵食嘅餃子專門店,仲要全部都係用無味精嘅老火靚湯做湯底,今次無意中食到呢間手作餃子專門店,每碗湯嘅顏色都好濃郁,而且又有埋紅蘿蔔,真材實料~鮮肉白菜湯餃(6隻)💰HK$38湯底真係好鮮甜,飲哂成碗都唔會覺得口渴!鮮肉白菜餃子味道就不過不失,係穩陣之選~鮮肉冬蔭公香辣湯餃 (6隻)💰HK$41貪得意叫咗呢款泰式風味嘅餃子,味道酸酸辣辣,開胃惹味,略嫌餡料唔夠紮實比較鬆散~自製清熱潤喉羅漢果茶💰HK$13味道唔會太甜,感覺清涼下火~

鮮肉白菜湯餃(6隻)💰HK$38

鮮肉冬蔭公香辣湯餃 (6隻)💰HK$41

自製清熱潤喉羅漢果茶💰HK$13
味道唔會太甜,感覺清涼下火~

鮮肉白菜湯餃
鮮肉白菜湯餃
自製清熱潤喉羅漢果茶
2024-01-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$46 (Dinner)
自製清熱潤喉羅漢果茶
2023-12-20 665 views
依家講講我喺呢間食店嘅體驗啦🍴! 今次我哋一行人嗌咗幾款餃子,每一款嗌口都唔同,刺激哂味蕾。其中個鮮肉粟米香菇煎餃,外皮煎得金黃酥脆,湊埋粟米嘅清甜同香菇嘅鮮味,真係咁食咁過癮😋! 湯餃方面,鮮肉白菜湯餃嘅湯底鮮甜得嚟又滋補,但就覺得白菜味過咗頭,餡料嘅肉味就喺白菜海裡面游咗少少。當食到鮮肉日式紫菜餃嗰陣,呢款就真係出色!鼓鼓哋嘅紫菜包裹住肉餡,咬落鮮味無窮,啱啱好嘅咸香味,摻埋一丁點魚露嘅提味,真係扣晒我哋嘅心弦🥟。至於鮮肉冬蔭功香辣餃,冬蔭功嘅那股酸辣味,係每啖都刺激到你想再嚟多啖,個人我最中意!另外,佢哋店嘅服務真係可以話係無得輸,同行朋友嘆到佢哋嘅湯正,店家即刻送多碗黎,霸氣又大方!總括嚟講,呢個價錢食到咁過癮嘅餃子,係絕對值得推介,真係溫暖到心❤️‍🔥! 下次還會返嚟,非常值得一試!

2023-07-31 871 views
早前經過呢間舖頭,我不嬲都係餃子控,款式多味道好 價錢合理,而且大大粒,佢個湯餃唔錯,飲完個湯之後唔會口乾,之後叫咗個煎餃,脆卜卜,但係呢真係要彈一彈佢有啲油。食完個口油淋淋,但係咁嘅價錢你想點啊?
下午茶時間入去, 但因為下午茶冇想食既餃子口味, 唯有單叫, 叫左雞肉薯仔煎餃(+$2)上海面, $38 6隻, 再加$8要上海面, 埋單$48, 餃子質感好實好足料, 面個湯都唔錯既, 感覺味精不多, 值得一試, 係煎餃有啲多油...但我成餐有啲坐立難安, 因為等緊期間見個凍櫃後面有小強出末, 後尾又走返入去, 我諗住當見唔到, 始終食肆有小強又唔出奇既...但後尾我前面地下又見到隻, 我即刻起身調位, 同姐姐講有小強爬左上櫈, 點知姐姐好似習而為常咁, 唔出聲用毛巾包走左佢...佢地包餃子就係客人隔離, 我都擔心包包下包埋小強入去... 食個時逐隻咬開有望下, 希望佢哋衛生做好啲啦, 畢竟野食真係唔差既...

2023-03-29
Type of Meal
Tea
2023-02-08 1437 views
收工去屯門練射箭前約埋老友食個晚飯先,老友介紹黎呢間專門食餃子既小店,未食過就一於黎試試。小店面積唔算好細,都有約10張枱,每張都係4人位,不過位與位之間就比較密d,由於當晚客人都幾多所以唔太方便影個環境啦,坐底睇下餐牌,餃子既種類都唔少,可以揀煎餃或湯餃,煎餃就要另加2蚊。煎鮮肉車打芝士餃配上海麵有好幾款餃子都想試,今次先試下呢個鮮肉車打芝士餃,加2蚊轉煎餃,由於係即叫即煎落單後大約都等左十幾分鐘,上到枱時都好熱,外皮煎得好香脆唔會過火,皮都唔算好厚,餡料黎講芝士比例不多,只食到好輕微芝士味,主要都係豬肉,食落其實算幾好食不過偏油,成個餃子都充滿油光,怕油既朋友可能要自己拎張紙吸一吸啦,配上海麵就加8蚊,麵既質地算唔錯,軟硬適中,湯底就正常豬骨湯無特別,配料有幾塊紅蘿蔔不過有d位無刨乾淨,就咁咬左d乾淨既位都算幾甜。煎鮮肉冬蔭功香辣餃配上海麵老友揀呢份,基本上除左餃子其他野一樣,我試左一粒有少少冬蔭功果隻辣味,好輕微,味道都幾唔錯。豆漿 羅漢果茶飲品加7蚊,各叫左1杯,羅漢果水清清甜甜,豆漿老友叫既無問到感想。埋單每人$56,價錢黎講中規中矩,餃子黎講餡料還可以係煎餃比較油,不過就真

豆漿 羅漢果茶

豆漿 羅漢果茶

埋單每人$56,價錢黎講中規中矩,餃子黎講餡料還可以係煎餃比較油,不過就真係好香口,同埋新鮮做一定熱辣辣,有機會都會再黎試下其他餃子。

2022-12-23 743 views
冬天食熱辣辣既湯面就最暖,就諗起呢間連湯都飲得既餃子店試左芝士鮮肉湯餃加8蚊食埋豬骨湯米線(最鍾意既紅薯粉賣哂)咬左一啖芝士餃子,有又香又暖既芝士汁流出,唔會太漏,豬肉又好食,夠juicy紅蘿蔔豬骨湯湯底又清甜,連埋米線一齊食好暖又健康+$6 有白蘿蔔夠淋但係凍既,一般,自己手動將蘿蔔浸返入米線果碗既湯一陣先暖食到+$6有菜心有3定4條菜,菜夠入味又淋朋友叫左鮮肉韭菜煎餃, 見到入面係好多料,煎得又香又脆,又大粒又juicy
冬天食熱辣辣既湯面就最暖,就諗起呢間連湯都飲得既餃子店

試左芝士鮮肉湯餃加8蚊食埋豬骨湯米線(最鍾意既紅薯粉賣哂)
紅蘿蔔豬骨湯湯底又清甜,連埋米線一齊食好暖又健康

+$6 有白蘿蔔
+$6有菜心
有3定4條菜,菜夠入味又淋

2022-12-20
2022-11-11 479 views
食完餃子去上堂😜隻隻都漲卜卜!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨京蔥羊肉餃好香羊肉味,再加埋京蔥好夾!唔會好太陣羊蘇味😂好鮮仲好多汁!個湯底又冇乜味精,可以飲🤤✨鮮肉白菜餃好鮮味,不過肥米個人唔太鍾意白菜個陣鮮味😂所以都係鍾意羊肉餃多啲,但都好食嘅!✨豬扒雲耳青瓜絲重慶酸辣薯粉呢個就普通冇咩特別,個薯粉有啲淋左啲🤏🏻不過都ok嘅~始終個間都係食餃子嘅店😂#手作餃子專門店📍屯門德政圍29號松苑地舖
食完餃子去上堂😜隻隻都漲卜卜!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

✨京蔥羊肉餃

✨鮮肉白菜餃

✨豬扒雲耳青瓜絲重慶酸辣薯粉

#手作餃子專門店
📍屯門德政圍29號松苑地舖
2022-10-30 350 views
屯門呢間餃子店,一路以來都好多人幫襯。佢嘅裝修雖然簡單,但係餃子係侍應全人手包嘅,而且湯底係用蘿蔔豬肉煲,聲稱冇味精。今日試咗set b , 六隻餃子。餃子味道清清地,大大隻,一個女仔食六隻都飽。而且$40有一碗餃子,非常抵食。
屯門呢間餃子店,一路以來都好多人幫襯。

今日試咗set b , 六隻餃子。

📍 手作餃子專門店-屯門什錦湯餃C 6隻 $41鮮肉芝士餃x2 芝士味濃鮮肉日式紫菜餃x2 以為紫菜配咩都好食 餃子可能未必鮮肉冬蔭功香辣餃x2 辣味一般 冬蔭功? 還好~女仔黎講 食6粒咁足餡料的餃子同餅埋個湯已經好飽湯底係無味精淮山花膠豬骨老火靚湯 湯味濃湯料紅蘿蔔超淋 幾入味其實細細個跟住媽媽喺太子分店食過我睇翻資料先知~ 咁如果計太子分店黎講都算得上老字號〰️第二次去的時候里啱下午茶時間 食左個小伏的餐🤣重慶酸辣麵 配 豆漿 $35辣椒(唔辣但香果種)、青瓜、肉碎、芫茜 食落勁泰式 真係中伏😵‍💫湯底我估佢都係用同一個湯底做 但今次飲番個湯就無咩味 可能d 料蓋過左個湯底所以完全唔建議食如果去記得叫餃子好了😌係我自己貪得意想試————————————————————————<全自費 真實評價>————————————————————————📍 手作餃子專門店屯門德政圍29號松苑地舖⭐️人均消費: $30-60💡 下午茶:1430-1730————————————————————————#katfoodiesnap #美食分享 #美食記錄 #香港美食 #Hkfoodie #fo
📍 手作餃子專門店-屯門

什錦湯餃C 6隻 $41
鮮肉芝士餃x2 芝士味濃
鮮肉日式紫菜餃x2 以為紫菜配咩都好食 餃子可能未必
鮮肉冬蔭功香辣餃x2 辣味一般 冬蔭功? 還好~
什錦c

女仔黎講 食6粒咁足餡料的餃子同餅埋個湯已經好飽
湯底係無味精淮山花膠豬骨老火靚湯 湯味濃
湯料紅蘿蔔超淋 幾入味
其實細細個跟住媽媽喺太子分店食過
我睇翻資料先知~
咁如果計太子分店黎講都算得上老字號

屯門德政圍29號松苑地舖
⭐️人均消費: $30-60
💡 下午茶:1430-1730
#katfoodiesnap
#美食分享 #美食記錄 #香港美食 #Hkfoodie #foodie #food #hkeat #hkfood #美食推薦 #美食日記 #香港cafe #香港咖啡店#美食 #屯門 #手作餃子 #餃子 #老店 #太子

2022-09-14
什錦c
2022-07-07 627 views
幫襯好耐,餃子一路都款式多多,味道唔錯,湯底都好好味道;但係今日真係好失望,一打開份涼拌豬耳,即刻想嘔!廚房唔會check下先出品?成舊豬毛,十分影響食慾!真心希望改善!
2022-07-07
$50 (Dinner)
2022-04-11 549 views
同事介紹嘅一間餃子專門店,原來係屯門都幾出名,去過2次,分別食過湯餃同煎餃,2種食法都幾好味,但煎餃就略為油左啲。🍽淮山花膠豬骨老火靚湯+上海麵+鮮肉芝士餃🥟老火湯真材實料,飲得出無味精。煎餃煎到卜卜脆,美同不足就係略為油左啲。但完全想像唔到芝士同餃子咁match 😍芝士融入左豬肉入面但仍有芝士嘅香味,正!🍽酸辣土豆絲保留到土豆絲應有嘅爽脆,不過不失,無特別🤣——————————————————餐廳都經常滿座,2次都係坐近門口位,餐廳唔係自動門,所以客人出出入入冇關門會走冷氣,就感到好熱。
🍽淮山花膠豬骨老火靚湯+上海麵+鮮肉芝士餃🥟
🍽酸辣土豆絲
保留到土豆絲應有嘅爽脆,不過不失,無特別🤣
——————————————————
2022-03-26 434 views
餐廳環境一般,木櫈坐落好硬,有d亦只提供一般冇椅背的膠櫈。餃子唔知係咪即叫即整,落完單都要等10分鐘先上菜。餃子皮係屬於有咬口那種,餃子餡不算多。我叫左3款餃子,鮮肉雲耳椰菜餃鮮肉粟米香菇餃雞肉薯仔餃三款餃子的食材都切得比較大粒,肉亦都唔似係免治豬肉,餃子饀包得很鬆散,夾開就散。鮮肉粟米香菇餃的冬菇味比較突出可以收貨。雞肉薯仔餃子竟然是勁大舊雞肉連埋薯仔粒和少許紅蘿蔔,味道一D都唔夾。主打的豬骨紅蘿蔔湯,飲真d係微微帶酸的。呢間餐廳真的不會再回頭了。
餐廳環境一般,

木櫈坐落好硬,
有d亦只提供一般冇椅背的膠櫈。
餃子唔知係咪即叫即整,
落完單都要等10分鐘先上菜。
餃子皮係屬於有咬口那種,

餃子餡不算多。
我叫左3款餃子,
鮮肉雲耳椰菜餃
鮮肉粟米香菇餃
雞肉薯仔餃
三款餃子的食材都切得比較大粒,
肉亦都唔似係免治豬肉,
餃子饀包得很鬆散,
夾開就散。
鮮肉粟米香菇餃的冬菇味比較突出
可以收貨。

雞肉薯仔餃子竟然是
勁大舊雞肉連埋薯仔粒和少許紅蘿蔔,

味道一D都唔夾。
主打的豬骨紅蘿蔔湯,

飲真d係微微帶酸的

呢間餐廳真的不會再回頭了。
2022-03-24
$40 (Lunch)