2022-07-20 59 views
一直想食南苑雞煲,礙於地區就近,簡左黃大仙呢間,地鐵站出到黎可以坐小巴直接到,或者跟人多方向往屋村路線穿入,可以節省好多時間同腳骨力,唔好學我咁兜左個大圈。🤫地方唔大,但光亮乾淨,冇逼切既感覺,簡左個角落位,就快快趣進入主題。😋啫啫雞煲地道香港菜式,雖然冇華麗既擺盤,但開蓋煲既一刻,一股香爆蔥薑蒜味已經撲鼻而來,份量合適,醬汁頗多濃厚入味,雞件嫩滑,軟熟厚切啖啖肉。仲有厚切豬肝,新鮮又夠味。啫啫生菜煲(通菜)除左香氣四溢既料頭味外,香菇同蝦米既加持鮮味加昇,醬汁填滿每條通菜,特出一個爽口鮮咸,啫啫煲必配既豬肝更係錦上添花,大大件。椒鹽鮮魷突然想食香口野,叫咗個每個餐廳必備嘅小菜,雖然普通但絕對算得上係精品,魷魚新鮮,炸漿粉薄,脆口彈牙,味薄不掩鮮,薄薄一層炸香蒜鋪面,真係蒜得上沒齒難忘😂維他奶紅豆冰呢個組合味道頗夾,維他奶紅豆算得上甜上加甜,本身甜口人維他奶愛好者可以一試。檸檬薏米水健康嘢永遠係首先之一,透徹心扉既清甜口感最愛

啫啫雞煲

啫啫生菜煲(通菜)

椒鹽鮮魷

維他奶紅豆冰
檸檬薏米水
健康嘢永遠係首先之一,透徹心扉既清甜口感最愛
2022-07-19 60 views
今晚約左朋友傾嘢,順便吃個晚飯,因為我住附近,所以就揀左間可以食小菜同坐耐D嘅餐廳😃 呢間晚餐選擇好多,可以食鐵板餐、小菜、點心、炒粉麵飯、水煮魚、酸菜魚、雞煲等等,咩都有得食🤪 今次我地就叫左D小菜食!!🍲 豉椒炒蟶子 $108 (4隻)普通嘅蟶子($88)賣曬,我地就叫左貴少少嘅蟶子,佢嘅豉味調味得幾好,好入味,蟶子都幾鮮甜🥰🥬 腐乳通菜炒鮮魷 $72食菜一定要揀腐乳通菜😍 魷魚好爽口彈牙、口感煙韌,加埋腐乳通菜餸飯絕配☺️🥘 臘味煲仔飯 $98份量好足料,香噴噴,每粒飯都炒得好香口,仲要粒粒分明😳 而且不會太乾身,食到尾仲有飯焦,正🤤 另外,叫左2杯野飲,檸檬荼同維他奶,好耐無飲玻璃樽裝維他奶🥛JENG!!總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤍🤍服務態度 : 🤎🤎🤎🤍🤍環境打卡 : 🤎🤎🤎🤍🤍回頭指數 : 🤎🤎🤎🤍🤍📍新南苑雞煲小菜點心(黃大仙)🏢黃大仙竹園道15號竹園商場地下S002號舖🕗星期一至日 07:00 - 23:00

🍲 豉椒炒蟶子 $108 (4隻)

🥬 腐乳通菜炒鮮魷 $72

🥘 臘味煲仔飯 $98

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤍🤍
服務態度 : 🤎🤎🤎🤍🤍
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤍🤍
回頭指數 : 🤎🤎🤎🤍🤍

📍新南苑雞煲小菜點心(黃大仙)
🏢黃大仙竹園道15號竹園商場地下S002號舖
🕗星期一至日 07:00 - 23:00
🥘 臘味煲仔飯
🥬 腐乳通菜炒鮮魷
🍲 豉椒炒蟶子 (4隻)
2022-07-11
🥬 腐乳通菜炒鮮魷
🍲 豉椒炒蟶子 (4隻)
2022-07-18 53 views
平日的屋邨夜市又逢疫情,但仍然其門如市,証明街坊食神是精明的。這晚是由黃大仙中心揾飯食,誤打誤撞轉咗兩程電梯,找到這抵食又好食的街坊食店,未够七點已高朋滿座,看看餐牌有中有西,但最特色是有夜市即蒸點心,看見每枱都差不多有叫招牌鷄煲或水煮魚,令整個場都香氣撲鼻,但太座今晚只想清清地食個家常便飯,就揀了男人至愛的豆腐火腩煲和太座至愛薑蔥枝竹魚雲煲,兩個都咁有鑊氣和惹味,當然要個蒜蓉油麥菜平行吓啲肉類,特別一提那杯咸檸檬七喜,是整隻檸檬所以份外足味,飯後再叫了個楊枝甘露,埋單也不過三佰元。這頓晚飯須然簡單,但加多份街坊情味更添豐富。
2022-07-18
2022-07-17 49 views
今天到親戚家探望親戚後,就到樓下吃過晚餐,由於在半山區選擇不多,親戚介紹了這間茶餐廳說他價錢公道, 火喉也不錯。我們幾個人選擇了一個炒蜆,酸菜魚及一個炒飯,另外叫了一個流沙抹茶煎堆作甜品, 主要目的也是吹水為主,因為大家晚飯也吃不多。先來了一個酸菜魚魚的份量挺多,由於叫了bb辣不是很辣,酸味也可以。但是味道比較港式,不是內地哪種正宗酸菜魚,要看看你喜歡那種風味。炒蜆分量正常, 鑊氣也是可以,加入一點青椒,有大排檔的風味。 咸魚雞粒炒飯的鑊氣最強,而且每一粒飯也有蛋黃,香味十足。最滿意的是他的抹茶流心煎堆,因為在平常的餐廳真的是沒有見過,抹茶味的外殼再加濃郁的抹茶流心,炸完之後十分可口,下次再黎必定再試!

2022-07-17 55 views
去開黃大仙想搵小菜食。就搵到喺上面竹園呢間餐廳。搭𨋢上去好快就行到。餐廳除左有小菜。仲有煲仔飯扒餐點心等等好多種類野食。XO西蘭花炒帶子。帶子大粒鮮味。西蘭花爽脆。味道惹味。椒鹽鮮尤。炸到金黃色夠香脆。尤魚大條爽口。份量都多。粉絲蝦煲。熱辣辣上枱。蝦大隻新鮮。仲有好多隻。最欣賞有挑蝦腸。仲加左蝦乾仔提升鮮味。粉絲乾身索哂蝦味。沙薑雞腳。雞腳浸得夠入味。質感爽口。過下口癮非常適合。食到最後仲有糖水送。有驚喜。

XO西蘭花炒帶子。帶子大粒鮮味。西蘭花爽脆。味道惹味。

椒鹽鮮尤。炸到金黃色夠香脆。尤魚大條爽口。份量都多。

沙薑雞腳。雞腳浸得夠入味。質感爽口。過下口癮非常適合。

食到最後仲有糖水送。有驚喜。
2022-07-16 58 views
份量極細碟,味道一般般勉強叫接受到,5星而言只是值得1星,以老人家而言就可以,以青年以上完全是細碟,最離譜的是內裏有識人相對份量便可以大碟,起碼別人是2碟半自己只有一碟,若果店舖內不識人強烈不推薦,大細超問題非常嚴重,蝦仁炒蛋只有四件蝦仁,酸梅咕嚕肉大約只有八件細型排骨,魚湯節瓜浸蜆內裏有沙,節瓜也浸不淋,沙爹肥牛煲都叫做還好,四季豆只是一碟小正方形的碟,大約只有15x15cm碟,火腩豆腐煲只有6件豆腐及5-6件火腩,例湯只有茶餐廳普通杯的一半,闊度不大只有少量例湯,最後一句試業的時候就大碟,見多人就馬上縮水一半,價錢照舊沒有下一次88
Other Info. : 不相信分量自己可以去嘗試
2022-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-07-16 63 views
今日去食同隔離台叫左同一個餸 到咗發現同隔離台差成倍有多 即刻問吓點解Waiter走過去望望 望就返嚟同我哋講佢哋加咗$點知有有個阿姨講咗一句 我個仔喺廚房做 即刻知咩事Btw 間嘢啲嘢全部縮晒水
今日去食同隔離台叫左同一個餸
到咗發現同隔離台差成倍有多 即刻問吓點解
Waiter走過去望望 望就返嚟同我哋講佢哋加咗$
點知有有個阿姨講咗一句 我個仔喺廚房做 即刻知咩事
Btw 間嘢啲嘢全部縮晒水
2022-07-13 37 views
新南苑嘅雞煲🍲並唔係第一次食但竹園呢間分店就係第一次去,原來竹園好大㗎,我差啲迷路麻辣雞煲係呢度嘅招牌菜雖然天氣咁熱,但仍然無礙我哋食雞煲嘅興致。一打開蓋,已經非常之香,麻辣味勁香濃,不過仲未食得住係有步驟的‼️1️⃣先炒2分鐘,兜勻啲雞件&麻辣汁2️⃣再冚蓋2分鐘重複以上動作3次最後再加入脆炸油炸鬼❗️終於都食得喇用乾炒嘅方法將雞件炒熟,麻辣香味加倍,雞皮仲有啲焦香,味道更有層次呢度嘅雞係用左走地雞🐔雞味濃,肉質又夠滑,連雞胸肉都唔鞋啫啫唐生菜煲唔知道原來雞煲都有生菜跟埋,所以就叫左我最鍾意食嘅啫啫生菜煲原來呢度仲有全日供應嘅點心價錢仲非常之抵,下次要嚟食下先
新南苑嘅雞煲🍲並唔係第一次食

但竹園呢間分店就係第一次去,
原來竹園好大㗎,我差啲迷路

麻辣雞煲係呢度嘅招牌菜

雖然天氣咁熱,但仍然無礙我哋食雞煲嘅興致。
一打開蓋,已經非常之香,
麻辣味勁香濃,不過仲未食得住
係有步驟的‼️
1️⃣先炒2分鐘,兜勻啲雞件&麻辣汁
2️⃣再冚蓋2分鐘
重複以上動作3次

最後再加入脆炸油炸鬼❗️
終於都食得喇

用乾炒嘅方法將雞件炒熟,
麻辣香味加倍,雞皮仲有啲焦香,味道更有層次

呢度嘅雞係用左走地雞🐔
雞味濃,肉質又夠滑,連雞胸肉都唔鞋

啫啫唐生菜煲
唔知道原來雞煲都有生菜跟埋,
所以就叫左我最鍾意食嘅啫啫生菜煲

原來呢度仲有全日供應嘅點心

價錢仲非常之抵,下次要嚟食下先
2022-07-12
  • 招牌麻辣雞煲
2022-07-12 41 views
今日約左隊友去竹園打波,我仲要唔識路行左長命斜咁上去,仲俾人笑有扶手電梯同𨋢都識用,打完波就在附近食飯。都幾多人食下咁,所以入去一試。酸菜魚大力推介,我入餐廳後很多客人都有點這一道菜,而且侍應姐姐都有向我們推介。果然不俗,份量十足,而且價錢唔貴,味道我們只點了少少辣,對我已經好夠辣。我覺得一定要點,性價比高。我加了一個白飯,因為我覺得配飯食特別好味。薯仔牛柳粒感覺上,這裡的菜都好像份量很夠,平時食的都是大多是薯仔,牛柳粒卻很少,但這裡至少有一半一半,而且仲要好好味。佢的薯仔面炸後仲在表面上有一層蜜餞,好好味,而且牛柳粒都好淋咸水角賣相好靚,比想像中靚,但我個人覺得表面比較厚,但我朋友就覺得厚的口感比較有咬口,因個人喜好牛柏葉感覺跟平人食的味道差不多,不算出色,但又絶不難食。我個人幾鍾意有點心食的晚市,並不是很多餐廳有提供

薯仔牛柳粒

咸水角

牛柏葉
2022-07-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 酸菜魚
2022-07-06 42 views
上次放咗工之後 同屋企人去左黃大仙嘅新南苑雞煲小菜點心(黃大仙)食飯時候一入到去都發現滿座,座位都幾闊落唔算太逼 我地點左一份鐵板大虎蝦拼SRF 黑毛和牛肉眼扒 送西湯 佢個西湯都好足料 好好飲 虎蝦好大隻 好多蝦膏😆😆 而主角和牛肉扒超大塊超厚 煎完出黎超香 咬落去好juicy 100分 😘😍😍因為我好鍾意食豉椒炒蜆 所以我哋點咗一份 👅👅👅 炒完出嚟超香超大碟🥹 食落去完全冇沙 肉質鮮甜 建議可以encore😘😘 同埋我哋叫咗一個魚香茄子🍆煲 成日都覺得自己坐喺屋企整同出去食爭好遠 所以我每次出去食飯 都會點一個魚香茄子煲 真係好香 熱辣辣咁好好食 同埋點左一個主食 家鄉炒米 完全係一個四人份量 所以大家記住叫一個其實都好夠食 因為佢份量真係比較多 佢炒得好香 焦焦脆脆咁🤫🤫 食左咁多野 人均$150 好飽好滿足 等我哋下次再試吓去最出名嘅雞煲😈😈

2022-07-05 26 views
以前成日搭巴士1號見到總站係竹園邨,都未有機會去過,今次有野去黃大仙做,做完就搵下食,發現竹園商場有一間新南苑雞煲小菜點心,立即搵路上去試下。要提一提OpenRice個地圖有錯,顯示竹園「廣場」,其實應該係竹園「商場」先岩。餐廳地方乾淨企理,有好多種唔同野食,有點心,雞煲,小菜, 扒餐,川菜,煲仔,海鮮等等,真係應有盡有。-特色水煮魚😋水煮魚好快就上菜,好大盤,份量都算好多,我地叫左小辣,魚肉非常嫩滑, 無骨,配料都好豐富,有木耳, 椰菜花, 大量芽菜同薯粉,吸收水煮魚湯既精華。水煮湯底鮮味香濃,仲有蒜香味,真材實料,非常惹味。$138黎講,無論份量同味道都無野可以投訴。-黑醋小排骨😋見到佢有一個手指公推介,當然要叫黎試下喇。黑醋味夠酸夠香,例牌黎講小排骨份量算多,一食係會食到停唔到口。-脆米鹹檸檬海鮮炒飯😋再黎一個手指公推介既飯,配搭非常咁新穎,首先炒飯處理得粒粒分明,夠乾身,然後佢將鹹檸檬加上蝦仁,帶子一齊去炒,味道竟然如此配合,出色既炒飯。******************************😋好食 | 😐可以 | 🥵 難食評分 : 7/10簡評 : 整體食物都非常有水準,
特色水煮魚😋
黑醋小排骨😋
脆米鹹檸檬海鮮炒飯😋
😋好食 | 😐可以 | 🥵 難食
評分 : 7/10
簡評 : 整體食物都非常有水準,價錢亦好合理,見到好多枱食客都叫雞煲,下次有機會想試下。
2022-07-03 27 views
是日收工,同朋友約左去距屋企附近餐廳食小菜雞煲,呢間餐廳就係位於竹園南邨商場嘅新南苑鷄煲小菜點心。餐廳環境新淨而且裝修好有格調,睇完Menu,見到呢度D菜式偏向大排檔風味,今次order左3個小菜,2個甜品,好期待。✧涼瓜牛肉✧苦瓜青翠回甘,牛肉選用牛坑腩部位,肥瘦適中,橫紋切薄片,入口腍滑。食得出厨師的功力,熱鑊落油,爆香紅椒絲、葱段和豆豉,之後加入苦瓜同牛肉大火爆炒,調味同埋芡都好好。✧啫啫鷄煲✧啫啫鷄煲名字的由來係因爲用瓦煲先可以發出啫啫咋咋嘅聲音。呢一道係傳統粵菜,材料有雞件、豬膶及大量乾蔥頭,之後將所有材料放入熱瓦煲,keep住翻滾,熱騰騰且香味撲鼻,鷄肉滑溜帶有酒香,非常惹味而且好下飯。✧魚香茄子煲✧呢個茄子煲非常之索味,食唔停口。將蝦乾、豬肉碎和蒜頭爆香之後加入茄子。茄子顏色保持鮮艷,而且營養價值很高,用瓦煲炆煮,汁液濃稠,尤其美味。✧黑金流沙包✧賣相精緻,撕開熱騰騰黑金流沙包,見到金黃色奶黃慢慢滲出,簡直係視覺與美味嘅享受。✧焗西米布甸✧呢一道茶樓的傳統甜品,好在未絕跡!表面係誘人的金黃色,栗蓉餡超香滑,西米做到粒粒分明有𡁻口,更富層次感!✧凍鹹檸七✧天氣熱少不了清涼飲

✧涼瓜牛肉✧

✧啫啫鷄煲✧

✧魚香茄子煲✧

✧黑金流沙包✧

✧焗西米布甸✧

✧凍鹹檸七✧
天氣熱少不了清涼飲品鹹檸七,甜甜鹹鹹,開胃又有益,將鹹檸檬加進七喜汽水之內,能化痰潤喉。

✧凍利賓立✧
利賓立富含維他命C,重黑加侖子味,飲起身酸酸甜甜。

2022-07-01 73 views
今晚同朋友經過附近,口痕想食下酸菜魚,search 完後就決定去呢間新南苑試下。開頭覺得價錢咁平,應該都係細細盤,所以另外叫埋佢地推薦嘅雞煲同其他點心。結果黎到樣樣都大件夾抵食!😍😍好彩最尾都食得曬!😎-🐟酸菜魚 ($138)🐟佢有唔同辣度可以選擇,今次我同朋友就揀咗微辣🌶,如果大家同我一樣唔係好食得辣,呢個辣度就岩岩好🫡。食落魚肉好滑身,一啖接一啖咁唔經唔覺就食曬!🥲🥲-🐔啫啫雞煲 ($88)🐔之前出面係食過唔少雞煲,為咗望落份量多啲,通常餐廳都會用原粒蒜頭同埋好多洋蔥。但係新南苑雞煲真係用雞做主角,一煲入面有差唔多二十件雞,好飽肚🤤🤤🤤!雖然蒜頭洋蔥份量比出面餐廳嘅少,但味道一啲都唔差,非常入味!😋😋-🍵抹茶流沙煎堆 ($28)🍵點心入面,我覺最有特色嘅就係抹茶流沙煎堆🤩。煎堆皮同流沙餡唔會太甜,好香抹茶味,同外層嘅芝麻易都好夾!🤓🤓-估唔到竹園都有咁正又抵食嘅餐廳,強烈推薦俾大家!!!
🐟酸菜魚 ($138)🐟

🐔啫啫雞煲 ($88)🐔

🍵抹茶流沙煎堆 ($28)🍵
抹茶流沙煎堆

估唔到竹園都有咁正又抵食嘅餐廳,強烈推薦俾大家!!!
2022-06-29
抹茶流沙煎堆
一開個時黎食過一次點心,當時新開質素控制得唔好,燒買一夾就散分開哂199,牛肉球全部都係粉,我地食唔落埋單走,待應主動問我地有咩可以改善,嗰陣都覺得嘢食唔好單服務態度好,會再幫襯。今日再去想食下午茶,落完單後收銀突然走埋黎問我地嗰個係常餐定特餐,我地講左好似係常餐(事實兩個餐食物差唔多),佢一句得埋黎你地係特餐囉我係個食客,唔記得係好正常,點解要咁串呢?隔一陣又走埋黎同我講「你個餐冇喇」,之後就行番去收銀到坐。大佬你做街坊生意,講真幾十蚊一餐唔會要求你顧客至上好好服務,但個客都冇需要受呢啲脾氣最後我好直接同收銀講,你態度真係好差!唔好意思,我唔係俾錢受你氣。

最後我好直接同收銀講,你態度真係好差!
唔好意思,我唔係俾錢受你氣。
2022-07-01 40 views
點心🥧?雞煲🐓?小菜?海鮮🦞?水煮魚🐟?酸菜魚🐟?呢間到底係咩餐廳?咩都有得食,只要您想食咩,嗌就有啦,真係臥虎藏龍🦐🐷🐥重點係⋯⋯重點係⋯⋯全日免加一🤭雞煲]($198)嫩滑嘅雞肉好入味,叫左中辣,己經辣到岀哂汗,但好開胃👏🏻愈食愈有上引既感覺價錢好平民化$198/1隻雞🙀果然係做街坊生意👐🏻另外,鋪頭好貼心地,會比埋生菜🥬有菜有肉,健康👏🏻[蟲草花三黃雞籠仔蒸飯]($48)荷葉味融入在米飯之中,再配上雞油,令到整個飯好有味道,另外配上蟲草花健康之選✊($26)三件裝既手作製燒賣加上日本🇯🇵櫻花蝦日中風味混合👍
點心🥧?雞煲🐓?小菜?海鮮🦞?水煮魚🐟?酸菜魚🐟?
重點係⋯⋯重點係⋯⋯全日免加一🤭

[招牌雞煲]($198)
嫩滑嘅雞肉好入味,叫左中辣,己經辣到岀哂汗,但好開胃👏🏻
愈食愈有上引既感覺
價錢好平民化$198/1隻雞🙀
果然係做街坊生意👐🏻
另外,鋪頭好貼心地,會比埋生菜🥬有菜有肉,健康👏🏻

蟲草花三黃雞籠仔蒸飯]($48)
健康之選✊

[櫻花蝦燒賣]($26)
三件裝既手作製燒賣加上日本🇯🇵櫻花蝦
日中風味混合👍