2024-04-04 321 views
#荃灣相對上無咁大名氣既米線舖🥢兩間分店都係小店形式,座位不算多繁忙時段都有機會要排隊🥶呢到沙嗲湯底好出名,之前食過一次沙嗲味都好香,不過唔算係好濃嗰種🤣不過我個人鐘意食辣,如果沙嗲加辣會變得好奇怪🥲所以今次都係食番雲南酸辣小鍋米線🤪雲南酸辣小鍋米線 $33配料有(炸醬、韭菜、酸菜、芽菜、芫荽、蔥花 )叫咗通菜同炸雞翼👍嗰炸雞翼真係超級出色,事先一早已經醃好再炸,係超好食超級香🤤完全估佢唔到。即使浸咗係湯一陣會無咁脆 依然好好食😋呢到酸辣湯底幾出色,酸度適中辣度都正常的,相反沙嗲湯底會比較遜色少少,唔好預期係超濃嗰種就可以試下🤪炸物類同樣好有驚喜,超推介豬扒同炸雞翼🥢性價比頗高,普遍餸都係$7-$11不等🫶🏽🫶🏽除咗米線外,舊店仲有雞煲提供,如果有興趣的話自行向店舖查詢喔😎
#

雲南酸辣小鍋米線 $33
即使浸咗係湯一陣會無咁脆 依然好好食😋

性價比頗高,普遍餸都係$7-$11不等🫶🏽🫶🏽

再度食一次 質素令人失望今次叫左豬頸肉豬膶沙嗲湯上海麵上菜見豬頸肉份量很少 ($11/份) 向店員反映 佢竟然回答一份得5舊 然後要我係佢面前數得4舊 (其中有一舊細到得半個茶匙佢都話係當1舊) 先肯比多一舊黎 令人十分不快豬頸肉味道平平無奇 粉頭多過肉 不彈牙豬膶份量 味道 正常沙嗲湯質地夠濃稠 但沙嗲味很淡不愉快既一次堂食體驗上一次食就份量ok夠大有多種麵底選擇餸方面 豬扒較出色 豬腸一般 腩肉正常 有啲鞋凍奶茶似用茶精沖 冇茶味
再度食一次 質素令人失望

餸方面 豬扒較出色 豬腸一般 腩肉正常 有啲鞋
凍奶茶似用茶精沖 冇茶味
不知所謂既豬頸肉
2023-02-25 470 views
之前係旺角食開同名米線鋪係荃灣開多間,心諗咁唔使去到咁遠食佢個豬軟骨啦哎呀,點知係豬軟骨食,都無麻酸辣撈粗,真係好啲可惜。不過,佢仲有第二款名物-沙嗲湯底。今次就食咗沙嗲湯底米線,豬扒加韭菜餃先講講個麵底先啦米線煮得爽口彈牙,食得慢嘅唔怕浸湯底浸到淋晒,湯底比旺角店清,好處係食完唔覺好濟。豬扒無調味,店員無問我分開定一齊,炸豬扒就咁放咗係湯上面,令到豬扒好快唔脆,呢個位有扣少少分。韭菜餃-餃皮厚度適中,但內涵較少,材料都唔算新鮮。
之前係旺角食開同名米線鋪係荃灣開多間,
心諗咁唔使去到咁遠食佢個豬軟骨啦
哎呀,點知係豬軟骨食,都無麻酸辣撈粗,
真係好啲可惜。
不過,佢仲有第二款名物-沙嗲湯底。
今次就食咗沙嗲湯底米線,豬扒加韭菜餃
韭菜餃-餃皮厚度適中,但內涵較少,材料都唔算新鮮。
2023-01-05 406 views
米線控一定會試匀行過路過嘅米線店呢間雖然望落骨子但入面都坐滿客人見到大家都埋頭密密食睇落應該唔伏我揀咗通菜 豬紅 豬大腸 麻辣酸辣米線平時我係唔會隨便嗌豬紅同豬大腸因為大部份都唔好食/有臭味不過見呢間呢兩個餸左邊都有⭐️所以一試豬紅食落軟糯 口感唔錯豬大腸無怪味 亦都係好鬆軟唔會好似有啲餐廳咁好靱咬唔入值得叫♥️通菜份量正常 唔係多到成座山個種米線份量都可以 唔會太少湯底相對唔算好辣今次我叫小辣下次可以升lv😅
米線控一定會試匀行過路過嘅米線店

米線份量都可以 唔會太少

湯底相對唔算好辣
今次我叫小辣
下次可以升lv😅
喺荃灣我同🤴🏻好鍾意食嘅米線舖就係 ‘新貴園 ’ ,知道佢最近開左分店,點都要同🤴🏻捧吓場🥳🥳新店比起舊店面積較闊落,座位比較寬鬆😀😀。餐具亦都改為自助式餐枱櫃桶拿取,餐牌款式、圖片同總店完全一樣,我就叫返我平時叫開嘅紅薯粉配麻辣湯底😆😆我同🤴🏻都好鍾意呢間米線嘅湯底,因為十分鮮甜,唔似一般味精湯,但新店湯底感覺冇總店嘅好,湯底唔夠甜唔夠突出😅😅另外🤴🏻叫咗個新配菜 ‘ 豬皮‘ ,係之前總店冇嘅,就叫黎試一試☺️☺️。豬皮就普通豬皮味道冇乜特別,建議可以煮耐少少,淋身dd就更入味😀😀

新店比起舊店面積較闊落,座位比較寬鬆😀😀。

2022-10-23
2022-09-27 438 views
食物質素差,嗌左雞肉+蘿蔔,上到黎雞肉勁少,蘿蔔又多渣又唔甜,比人感覺就係蒙混過關想呃錢員工服務態度極差,由入門口到食完離開都只係用左20分鐘唔到,未食完就不停趕客

2022-06-22 528 views
今日突然想食酸辣米線,咁就求其搵左間米線鋪買個外賣啦!叫左酸辣湯中辣,蘿蔔冬菇幼薯粉。本身都好期待,點知一開個蓋,傻傻分不清,呢碗係酸辣湯底定辣椒油?飲左啖,真係成口油,咁我諗住d油浮喺面先會咁,咁我就搵底d既湯試下啦,再試,都係成口油,同飲辣椒油冇分別,唔敢再掂個湯底,倒左佢當熱拌米線咁食啦,d蘿蔔,一咬,成口都係渣,冬菇細細粒,冇咩特別。薯粉,偏淋,所有野加埋,都幾失望,應該都唔會再有下次。。。
TakeAway
2022-06-21 341 views
外賣點了一碗沙嗲濃湯薯粉少少辣加炸雞翼腩肉,另一碗點了酸辣薯粉小辣加豬紅豬潤炸雞翼,另外再落咗兩個小食,分別一個菜心油菜(16)同埋滷水豬大腸(32)合共$149。 湯底唔錯,沙嗲湯底唔會太濃但腩肉只有瘦肉不是五花肉沒有口感好鞋。酸辣湯底就比較辣但小辣還可以接受,豬紅少少甜幾好食豬潤好爽口唔錯炸雞翼不過不失可以一試! 最後,佢個小食份量真係太少$16油菜得嗰幾條仔如圖,大腸$32約10舊可能散叫仲會抵少少,但大腸都肥美爽口,好食 然後最後嘅最後,外賣嗰個碗好熱,但係佢個底唔落瓦通紙墊底,膠袋比較薄就嚟想穿咁,可以改善下。如果齋叫佢嘅特色湯底加兩三個餸我覺得係最抵食$50有找小食可以唔使叫。

2022-06-21
TakeAway
  • 大腸,豬紅,豬膶,炸雞翼,沙嗲湯底
2022-06-18 363 views
荃灣嘅米線舖有好多,乜嘢X家、雲X川、老闆X,但新貴香園係我比較鍾意嘅,久唔久就會幫襯~早排知道係荃灣廣場開左分店,襯住今晚係附近,就來了😝到餐廳嘅時間係七點,餐廳都幾多人~餐廳地方唔大,一眼望到底係廚房,前面兩排係枱凳~因為係新舖,所以地方都幾乾淨企理👍睇左陣menu,同荃豐個邊差唔多~今次叫左個🐷腩肉豬大腸小鍋酸辣米線跟凍檸茶 ($47)等左陣,食物好快就上枱👍乍看之下,覺得幾吸引,但食落,卻令我失望😢食🐷腩肉第一啖,覺得冇乜野;再食多兩啖,咦,做乜個味咁似屋企醃肉個種大雜燴,乜野調味料都倒落去咁🤦‍♀️同埋呢度個腩肉,瘦肉比較多~🐷大腸就正正常常,要挑剔的話,只能話唔夠入味😐米線幾爽滑,唔錯👍🍲湯底,炸醬、酸菜、芽菜全部有;不過個湯底,感覺淡味,唔夠酸爽,食完不痛不癢🤦‍♀️🍹凍檸茶就正正常常~🍋師傅刀工好好,檸檬片切得好薄,不過都有四五片🤣最後埋單 $47餐廳只收現金,冇八達通~食物來講,質素一般,冇乜吸引之處🤦‍♀️服務,樓面係兩個後生仔女,服務都幾好👍
荃灣嘅米線舖有好多,乜嘢X家、雲X川、老闆X,
但新貴香園係我比較鍾意嘅,久唔久就會幫襯~
早排知道係荃灣廣場開左分店,襯住今晚係附近,就來了😝
到餐廳嘅時間係七點,餐廳都幾多人~
餐廳地方唔大,一眼望到底係廚房,前面兩排係枱凳~
因為係新舖,所以地方都幾乾淨企理👍

睇左陣menu,同荃豐個邊差唔多~
今次叫左個🐷腩肉豬大腸小鍋酸辣米線跟凍檸茶 ($47)
等左陣,食物好快就上枱👍
乍看之下,覺得幾吸引,但食落,卻令我失望😢

食🐷腩肉第一啖,覺得冇乜野;
同埋呢度個腩肉,瘦肉比較多~

🐷大腸就正正常常,要挑剔的話,只能話唔夠入味😐

米線幾爽滑,唔錯👍
🍲湯底,炸醬、酸菜、芽菜全部有;
不過個湯底,感覺淡味,唔夠酸爽,食完不痛不癢🤦‍♀️

🍹凍檸茶就正正常常~
🍋師傅刀工好好,檸檬片切得好薄,不過都有四五片🤣
腩肉豬大腸小鍋酸辣米線跟凍檸茶
最後埋單 $47
餐廳只收現金,冇八達通~
食物來講,質素一般,冇乜吸引之處🤦‍♀️
服務,樓面係兩個後生仔女,服務都幾好👍
2022-06-17
2022-05-31 351 views
坐低落完單坐咗成三個字都冇上,單都冇張,見到遲過我入嘅都上咗先問一問,點知連單都冇幫我落。樓面連問都唔問清楚我要乜,就匆匆忙忙入廚房入單。唔夠一分鐘,就捧出碗送都冇嘅接近廚餘出嚟摸一摸不出所料,成碗米線連餘溫都冇。呢種樓面到廚房都拉西到不得了嘅垃圾,永不錄用!
1K
2022-05-22 302 views
讚1 環境企理 係呢區咁多間米線店 唔計譚仔 呢間最乾淨2 米線爽滑 酸辣度幾惹味 份量都幾足下彈1 配料好似大腸 豬紅都麻麻 大腸唔入味 豬紅亦都好淡2 侍郎應唔夠人 得一個 所以等嘢食都等左一輪

1 環境企理 係呢區咁多間米線店 唔計譚仔 呢間最乾淨
2 米線爽滑 酸辣度幾惹味 份量都幾足下

1 配料好似大腸 豬紅都麻麻 大腸唔入味 豬紅亦都好淡
2 侍郎應唔夠人 得一個 所以等嘢食都等左一輪
( ͡° ͜ʖ ͡°) 新貴香園 - 粉麵店❝ 荃灣廣場附近新開米線店街坊的我又一新選擇 ❞✿ 四川麻辣米線 $28叫咗 腩肉+$8 豬潤 +$8佢嘅腩肉唔係肥豬肉嗰種而我比較喜歡呢一種豬潤都好彈牙 幾好食啲餸份量都OK夠食麻辣都夠麻 叫咗小辣唔算好辣可能我比較食得辣😂整體都唔錯 店內小清新裝修算係叫做坐得冇咗迫嘅米線店✿ 凍檸茶 +$6飲品都係一般正常發揮主要係食辣嘢要有杯凍飲飲下✿ 川味黃金皮蛋 $23麻辣汁好香夠惹味皮蛋彈牙 都算不錯╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 
( ͡° ͜ʖ ͡°) 新貴香園 - 粉麵店

麻辣汁好香夠惹味
皮蛋彈牙 都算不錯

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

2022-05-16 272 views
3點食 完全係無人同埋新開既分店,無咩人知點知原來係寶物😍😍😍2個人食用左$130凍飲加$2 掋湯底超正,D餸超正,小食又係好好味係完全0介紹下食,但好抵食,堅好食我地叫左酸麻辣蘿蔔豬頸肉米線(小小辣)我覺得湯底好味,無其他個D米線甘油但都夠酸夠麻,蘿蔔係勁好味超甜豬頸肉都好好食,不過就有D少同細塊但都真係難得既湯底正,D餸都好正另一碗係香濃沙嗲豬紅豬大腸腩肉米線都係好好味,沙嗲湯底100分腩肉唔鞋又唔係肥個種,係靚既豬血有食👍🏻👍🏻 男朋友話豬大腸都係出色既我地都話E間可以book mark 再食過,正最後食埋椒鹽腐皮角一路食一路講連小食都甘好味會食到甜甜地既味道,無論浸湯定吾浸湯都好好食我地食到最後先知,原來係出名嫁食到最後先記得影相🫢🤣🤣
3點食 完全係無人
同埋新開既分店,無咩人知
點知原來係寶物😍😍😍
2個人食用左$130凍飲加$2 掋

湯底超正,D餸超正,小食又係好好味
係完全0介紹下食,但好抵食,堅好食
我地叫左酸麻辣蘿蔔豬頸肉米線(小小辣)
酸麻辣湯蘿蔔豬頸肉

我覺得湯底好味,無其他個D米線甘油
但都夠酸夠麻,蘿蔔係勁好味超甜
豬頸肉都好好食,不過就有D少同細塊
但都真係難得既湯底正,D餸都好正

另一碗係香濃沙嗲豬紅豬大腸腩肉米線
香濃沙嗲豬紅豬大腸腩肉米線

都係好好味,沙嗲湯底100分
腩肉唔鞋又唔係肥個種,係靚既
豬血有食👍🏻👍🏻 男朋友話豬大腸都係出色既

我地都話E間可以book mark 再食過,正

最後食埋椒鹽腐皮角
一路食一路講連小食都甘好味
會食到甜甜地既味道,無論浸湯定吾浸湯都好好食
我地食到最後先知,原來係出名嫁
食到最後先記得影相🫢🤣🤣
椒鹽腐皮角

2022-05-16
$65 (Lunch)
酸麻辣湯蘿蔔豬頸肉
香濃沙嗲豬紅豬大腸腩肉米線