2014-10-13 881 views
元朗有不小賣滷味的食店,有些食店會將滷水汁調至很濃味而使食物較易入味,但這樣吃完後要飲大量飲水,才能沖淡重口味!有些食店則淡而無味,而且肉質不夠淋。這裡是我吃過較好的,這間食店的滷水汁不會偏咸,調味剛剛好,而且肉質淋而入味。所以有時我都會買些回家品嚐一下!今晚Honey看足球比賽,於是決定買些滷味作晚餐,一邊喝啤酒,一邊吃滷味,真是暢快呀!今日5:00pm到達食店,但已經排了5,6個人等候,通常這段時間人會比較多,可能是主婦出動買餸的時間,而特別人多日子是一些假期,節日,等候的人會更多!今日買了鵝頭, 鴨肉,鴨舌, 鴨胥,豬耳。滷水鵝頭不肥膩, 都有些少肉"蒜"一下, 最好邊喝啤酒,邊吃鵝頭滷水鴨如果覺得鵝肉太大或怕會肥膩,可以選擇滷水鴨, 鴨不肥而且肉很淋而入味.而且價錢比較鵝相宜.通常肉質厚是比較難做到入味而淋. 這裡卻做得到!滷水鴨舌這是我的最愛,肉質嫩滑,平日可買作為小吃. 滷水豬耳愛美是很多美仕的天性,補充骨膠原是其中一種方法,豬耳有很多膠質, 吃過它可以増加很多骨膠原,增加皮膚彈性.另外會附上一包包的滷水汁,酸醋.通常我只會將滷水汁淋上食物上面,因原本食物已很入味,不用再另

今日買了鵝頭, 鴨肉,鴨舌, 鴨胥,豬耳。

滷水鵝頭
不肥膩, 都有些少肉"蒜"一下, 最好邊喝啤酒,邊吃鵝頭
滷水鴨舌
這是我的最愛,肉質嫩滑,平日可買作為小吃.

滷水豬耳
滷水鴨舌, 鴨胥,豬耳
另外會附上一包包的滷水汁,酸醋.通常我只會將滷水汁淋上食物上面,因原本食物已很入味,不用再另加酸醋.

除了上述食物,我曾經吃過滷水鵝翼,滷水豬頸肉,滷水豬利,都非常美味!

如果有一天你不想下廚,想加餸,或想食小吃,都可以考慮到這裡來,味道不錯及價錢都很合理!

2014-09-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$120 (Dinner)
2014-09-17 651 views
每逢節日都好多人買番屋企加料既鹵味店,我就係其中之一人,出面大排長龍,而入面係一個好細既範圍但條理分明, 感覺上應該係一家人分成幾角,兩人負責切鹵味,一人負責包裝入發泡膠盒入膠袋, 一人負責找續錢,我等左差吾多10分鐘先可以俾到錢拎外賣走。我同朋友點左一盒豬頸肉,豬頸肉吸左鹵味汁吾錯, 但我覺得吸得吾夠濃,但勝在豬頸肉夠鬆軟爽口夠肥,所以OK另外點左一盒,豬耳,大腸, 豬耳中間既白色筋部硬身, 而側邊部位林得黎吸左鹵水汁,所以好爽口, 而大腸好肥味咬落有JUICY既鹵味汁,正!
鹵味
2014-02-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)
鹵味
2014-02-26 1070 views
與媽媽途經這裡,便靈機一觸提議她今晚「斬料加餸」吧,更何況媽媽很少特意走到這邊的滷味店啊,很久沒吃,儘管試試吧人依舊的多,總是大排長龍的,大約也要等上十多分鐘吧!不過門口有店員先為我們下單,加快了排隊時間。環境尚算乾淨企理,衛生也可以接受。這裡的滷水食品種類繁多,令人無從選擇。最後點了1/4隻的滷水鴨($33)以及滷水豆腐($7/件),數目沒有太多,但份量卻很多,已裝滿一盒了!另外亦附送滷水汁、蒜醋汁各一包。媽媽一併添加上,可是導致了豆腐過鹹的問題出現可見它本身已入得非常夠味了!而且十分大件,很超值~而鴨肉肥瘦適中,肉質嫩滑得很。的確滷得不錯,難怪被稱為元朗人氣滷味店。題外話:點滷水鴨的時候,已經賣光了,他說要等5—10分鐘,好吧,就在門口等一會兒,期間有二、三位店員主動問你在等什麼,就連裡面的師博也有。可能人太多,怕自己漏單,或是想快點做你的生意,怕你塞住門口~說笑的,這是個細心盡責的服務

環境尚算乾淨企理,衛生也可以接受。

這裡的滷水食品種類繁多,令人無從選擇。

媽媽一併添加上,可是導致了豆腐過鹹的問題出現
可見它本身已入得非常夠味了!而且十分大件,很超值~

題外話:

2014-02-24
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$13 (Dinner)
2012-07-29 331 views
今天周日家里有DIY,所以无时间自己煮,但又听到政府话全港有20%人有乙型肝炎。唉,都是要买外卖,回家煲热,确保安全新鲜。次次来这里附近都大排长龙,难得今天有点时间,又排埋一份。排了20分钟左右,出面有人帮我落单,所以叫了些卤水肠和卤水豆腐,总共30块多些,价钱公道。最好就是他们拿了几个卫生牌照,吃得放心些。而且两款調味汁分开用细胶带装,十分干净,磅送又又得看,感觉很公平,其他外卖食肆应借他们的经营方式。回家摇漾一会后,煲了点潮州粥,送就是外卖卤水大肠+卤水豆腐!两样都炆得很入味,又不太咸或太酸,在这湿热日子,送饭最好。最重要我吃完身体无不适,又无昏昏欲睡,即是食物清洁,无加味精。10 / 10!希望他们能继续努力!加油!加油!

10 / 10!希望他们能继续努力!加油!加油!
Other Info. : 排我前几个位的豪气师奶买了5头卤水鹅!所以值得推介!
2012-07-29
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$35 (Dinner)
  • 卤水鹅、卤水大肠、卤水豆腐、特大鸭肾……卤水食物总汇
2012-05-31 265 views
4點左右送完人去機場﹐覺得賣機場獨有的炸雞返到屋企會變晒樣﹐橫豎要經元朗﹐就黎買滷水鴨$53 滷水鴨半隻$20 巨腎$15 鵝肝$10 雞腳3隻聰明的朋友當然以為我手上的$100紙足夠有餘﹐點知佢問我收$103﹐我見佢寫$25 巨腎﹐就指著可見範圍之內的那張價錢牌﹐佢話某處(聽完都唔知講緊邊度)有張貼$25巨腎﹐不過你要$20都得。不過又唔見D廚師又我個盒攞番D出黎啵﹐真係可以用唐唐名句“你X人”黎形容我在瀰漫著滷水香的車廂駕車回去﹐爽﹗腎﹑ 鵝肝﹑ 雞腳其實都普普通通﹐之不過配上東北大米及油菜的我倆﹐由於這幾樣不宜隔夜﹐第一晚先解決這麼多﹐留下較精彩的滷水鴨半隻中的2/3第二天享用﹐不過D另上汁只有一set﹐幸好蒸熱後D滷水汁由隻鴨滲出黎﹐都一樣好味

$53 滷水鴨半隻
$20 巨腎
$15 鵝肝
$10 雞腳3隻

我在瀰漫著滷水香的車廂駕車回去﹐爽﹗

2012-05-28
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 滷水鴨
2011-09-18 231 views
最近我和家人到這間常常都有人排隊的滷水店幫襯買了一些滷水食品到朋友家吃, 我們買了1/4隻鵝、大腸、鵝腸、腎和豆腐等, 大概 $ 200 左右。失望 @ 失望 ! ! d食物剩係得豉油味無滷水味, 好鹹 , d鵝肉又"鞋鞋地 ", 仲有排隊又排得耐。聽我d元朗朋友講, 佢地話呢間滷水店常常有人排隊買嘢, 我諗可能因為佢地舖頭的位置近小巴站啫, 總之係名大於實啦 , 不值得再試啦! ! 其實我和我d朋友好鐘意吃呢d食物, 所以希望有人介紹下係元朗有無其他高d水準的滷水食物給大家試試 !
2010-08-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2011-03-08 150 views
每次經過這裡必會看見人龍即管一試看看大鵝腳: $20/隻小鵝腳$7/隻小鵝腎$10/對其實都頗貴味道..........唔識食一般滷水味咁囉~不過覺得唔夠稔大鵝腳被切件左, 吃不出口感
每次經過這裡
小鵝腳$7/隻
小鵝腎$10/對
其實都頗貴
味道..........唔識食
一般滷水味咁囉~

不過覺得唔夠稔
大鵝腳被切件左, 吃不出口感
2011-03-07
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
大鵝腳+小鵝腳+小鵝腎
2010-05-16 131 views
行程尾聲,大家都行得好累,建議買滷味返去煮麵食見到呢間有人龍出現,原來又一人氣店,就決定買佢啦!回程搭巴士,已經聞到好香~~~~豬大腸 - 好乾淨,無肥糕,Yummy 鵝翼 - 唔太咸,煙韌有咬口,用手食好滋味 鵝腎 - 好入味,爽口唔太韌 豆腐 - 唔夠入味,無特別
行程尾聲,大家都行得好累,建議買滷味返去煮麵食
見到呢間有人龍出現,原來又一人氣店,就決定買佢啦!
回程搭巴士,已經聞到好香~~~~
豬大腸 - 好乾淨,無肥糕,Yummy

鵝翼 - 唔太咸,煙韌有咬口,用手食好滋味

鵝腎 - 好入味,爽口唔太韌

豆腐 - 唔夠入味,無特別
豬大腸,鵝翼,鵝腎,豆腐
2010-05-14
豬大腸,鵝翼,鵝腎,豆腐
  • 豬大腸
  • 鵝翼
2009-11-05 152 views
每次路經又新街, 總會看見新順興門口排了一條長人龍, 心裡不禁會想:「值得排如此耐嗎? 都是吃名氣而已, 滷味都是離不開那種味道吧!」坦白說, 對它是有種不屑的態度。早幾日又行經時, 又是慣常的站滿人, 我這刻竟然有衝動去輪侯, 或者是太好奇想知道有何吸引之處吧! 滷味的種類都是常見的內臟如豬耳、鵝肝、粉腸等, 另有豆腐$6/件 蛋$10/3隻, 鴨舌$12/兩。剛想落單時, 才發現鵝翼賣光, 要等十五分鐘, 唯有乖乖的在等。 之後再排過, 今次竟然又輪到無豬腸。 結果, 加起來要接近三十分鐘才能成功買到所買的東西。 小小一盒要$48, 真的不便宜, 滷水汁和酸醋會另用一個小袋裝住。眼見師傅只將滷味切好就放入盒中, 盒內無一滴滷水汁, 還擔心要另外再下才會夠味。 頭號至愛豬腸$60/斤: 可買一條$10, 豬腸多是頭段部份, 中間卻無太多肥膏, 很乾淨, 但不失肥美甘香; 尾段部份有很多摺, 一層層的增強咬感。滷得夠入味, 隱約吃得到花椒八角的香味。 鵝腎$6/個: 切成厚片, 富咬感, 夠稔但爽脆, 咬開亦不會成一絲絲。內裡都很夠味, 不用再加汁。 鵝翼$18/特大: 另有細隻
, 或者是太好奇想知道有何吸引之處吧!

。 結果, 加起來要接近三十分鐘才能成功買到所買的東西。

鵝腎$6/個: 切成厚片, 富咬感, 夠稔但爽脆
, 咬開亦不會成一絲絲。內裡都很夠味, 不用再加汁。

鵝翼$18/特大: 另有細隻$6和大隻$13, 肉質比較韌, 幾痴骨, 不夠入味
, 難咬開, 無太多肉吃。

墨魚$7/兩: 一點也不韌, 很愛這種既軟稔又有點爽的口感
, 浸過滷水汁不會淡而無味。

經過這次後, 真的要收回「純粹靠名氣」這句話, 味道是怎樣, 始終要試過才可下定論啊!

甘香肥美的豬腸
爽口不韌的墨魚
令人失望的鵝翼
爽脆的鵝腎
2009-10-26 102 views
星期五由深圳找車回港並不容易,幸有揸車同事剛好要到元朗,願意化身柴可夫司機接載一程,真夠運!  同事身居離島,何以突然前往元朗?一問之下,原來就是為了到新順興買滷味,正好是晚回娘家又有新順興,又讓我寫寫這間元朗人氣滷味店吧! 此店受歡迎的原因之一是份量夠慷慨。如圖,是晚買了半隻滷鴨($40)再加一條滷豆腐($6),已經裝了滿滿一盒,如整隻鵝/鴨來買就要分兩盒了。味道才是王道,新順興的滷水夠香人人皆知,所有出品又十分入味,我一般不會添加另包上的滷水汁,就可以解決過咸問題。除了滷水汁,店方又另附送獨立蒜醋包,食客可根據口味對號入座,是幾細心的安排。滷味要煮得好吃,當然原料也很重要,肥瘦合宜、肉質香嫩的鴨肉,撞上滷水那似微甜還咸的滋味,實在不錯;而豆腐有著較粗的質感,也將滷水味吸引盡致。 老公更愛此家的豬耳、大腸等物,但個人對這些興趣太一般,不仔細介紹了;有興趣的,不妨買完恆香老婆餅後,順路也打包一盒回府試試吧~

此店受歡迎的原因之一是份量夠慷慨。如圖,是晚買了半隻
滷鴨($40)再加一條

老公更愛此家的豬耳大腸等物,但個人對這些興趣太一般,不仔細介紹了;有興趣的,不妨買完恆香老婆餅後,順路也打包一盒回府試試吧~
滷鴨+滷豆腐
2009-10-23
滷鴨+滷豆腐
2009-10-21 115 views
本人於17/10到新順興潮州滷味專門店買了一隻滷水鵝分兩盒,之前買過約四次味道很好,皮很薄,但是次買的鵝極肥,我買了一隻鵝兩磚豆腐,兩條大腸,一隻蛋及一個鵝腎,要三百九十元,但由於鵝皮極厚,因此只得約一半肉可食,本人致電該店,由於家住沙田很難即時入元朗更換,該店店員表示有時客人喜歡食肥,解釋令人失望,另該店收了我兩磚豆腐價錢但只給了一磚豆腐,本人有被欺騙的感覺,千萬不要再惠顧此店,大家給予意見!
好肥
成盒肥膏
半隻鵝成二百元得右邊碗係肉,左邊的取去肥皮後很多係骨
2009-10-17
(Non-member)
2009-04-25 73 views
今日經過聞到好香滷水味, 買左d鹵味嚟試下,完全唔掂, 勁鹹, 又有d苦我個人唔覺得呢度好食, 入面d人既態度又差唔知點解會有咁多人嚟排隊我以後都唔會幫襯佢
今日經過聞到好香滷水味, 買左d鹵味嚟試下,
完全唔掂, 勁鹹, 又有d苦

我個人唔覺得呢度好食, 入面d人既態度又差
唔知點解會有咁多人嚟排隊
我以後都唔會幫襯佢

2009-04-25
2008-12-15 106 views
每次都俾佢啲滷水香味吸引住, 但係每次返到屋企食時又覺得好普通, 真係唔明點解經常有咁多人嚟排隊買???今次我買咗滷水乳鴿, 鴨腎, 鵝肝各一個, 味道都係差不多, 略鹹, 唔使用附加滷水汁都好夠鹹滷水香味真係出色過味道好多, 唔係唔好味, 但真係好一般, 下次一定要忍住, 唔好再俾佢的滷水香味引誘到
真係唔明點解經常有咁多人嚟排隊買???

今次我買咗滷水乳鴿, 鴨腎, 鵝肝各一個,
味道都係差不多, 略鹹, 唔使用附加滷水汁都好夠鹹

滷水香味真係出色過味道好多, 唔係唔好味, 但真係好一般,
下次一定要忍住, 唔好再俾佢的滷水香味引誘到
滷水乳鴿, 鴨腎, 鵝肝
2008-06-12 44 views
我一直都有長期幫襯開, (1個月總會幫襯6-7次)特別係夏天,因為佢d滷味送啤酒一流 ! 以前一直都覺得味道適中. (可以用Perfect 形容)不過近呢2個月,樣樣野都略鹹,間中仲鹹到少少苦.而且食完整晚都勁勁勁口渴 (口乾),明顯係勁多味精.唔知係唔係呢個原因,眼見排隊既人越來越少....如果再無改善,我諗我都未必會買了.
我一直都有長期幫襯開, (1個月總會幫襯6-7次)
特別係夏天,因為佢d滷味送啤酒一流 !

以前一直都覺得味道適中. (可以用Perfect 形容)
不過近呢2個月,樣樣野都略鹹,間中仲鹹到少少苦.

而且食完整晚都勁勁勁口渴 (口乾),明顯係勁多味精.

唔知係唔係呢個原因,眼見排隊既人越來越少....
如果再無改善,我諗我都未必會買了.

2007-12-25 87 views
主人與奴隸獸見店外排著長長人龍,店舖亦傳出陣陣滷水香味,所以抱著唔好執輸的心態,加入排隊的行列,買了:1. 滷水鵝頸(HK$20):頸肉爽滑,煙韌有咬口,不過好鹹,2. 滷水鵝腎/鵝掌2件(HK$9 + HK$30):鵝腎夠爽口,鵝掌煙韌彈牙,味道還可接受。3. 滷水蛋2只/豆腐(HK$10):滷水蛋無滷水味,不過有濃濃的水味。而滷水豆腐又『鞋』、又(勁)鹹、又(重)水味。好難食。見那麼多人購買,按道理此店的食物味道應該有保證才對,但為何我們覺得如此難吃?真是難以理解。

又鹹又有鹼水味