2019-10-19 1045 views
一進裡面就覺得,這家店的空調真強。除了單點的餐牌,還有送飲品的套餐(意外地可以挑奶茶)和加錢配搭小食。大腸蚵仔擔仔麵 ♥♥♥ 清淡的湯底,除了蔥花調料是沒有配菜的。餸也不是多,只有麵的份量強勁,口感有點像拉麵。好食的地方在於餸的調味做得好,特別是蛋,也不會很肥膩。招牌紅燒牛肉麵 ♥♥♥ 湯比擔仔麵濃很多,感覺麵底有點不一樣。麵量同樣多,其中竟然還有紅蘿蔔,非常有趣。看到旁邊的芋圓廣告還滿吸引,附近也沒有甜品店,下次再試下。
一進裡面就覺得,這家店的空調真強。
大腸蚵仔擔仔麵
大腸蚵仔擔仔麵 ♥♥♥
清淡的湯底,除了蔥花調料是沒有配菜的。
餸也不是多,只有麵的份量強勁,口感有點像拉麵。
好食的地方在於餸的調味做得好,特別是蛋,也不會很肥膩。
招牌紅燒牛肉麵 ♥♥♥
湯比擔仔麵濃很多,感覺麵底有點不一樣。
麵量同樣多,其中竟然還有紅蘿蔔,非常有趣。
看到旁邊的芋圓廣告還滿吸引,附近也沒有甜品店,下次再試下。
2019-10-16
$53.5 (Dinner)
2019-07-10 766 views
原本食茶餐廳,但太多人,就試下食呢間台灣嘢。店舖小小,但食物種類亦算多選擇。點了晚餐牛肉面,加小小錢可以轉珍珠奶茶及小食 - 酥炸魷魚蘇。再散叫多碗大腸疴仔面線,要多杯香芋珍珠奶茶。珍珠奶茶甜度剛好,又夠香滑,好好飲👍🏻。酥炸魷魚蘇,內面魷魚仍好軟,外皮好香脆,好香好野味。牛肉麵味道香濃,牛𦟌肉份量足夠,麵很爽口,但對我來說有小小偏醎,而大腸疴仔面線,大腸處理得好乾淨,疴仔好大只,份量亦很多,麵亦很爽口。
原本食茶餐廳,但太多人,就試下食呢間台灣嘢。

大腸疴仔面
牛肉麵
大腸疴仔面
牛肉麵
真係唔會再幫襯囉!開頭見佢三十幾蚊一杯草莓奶蓋以為佢會比曾草莓!額點知原來係藥水味!伏! 個飯!啲飯就OK!嘅!D餸又唔OK嗰舊雞呀嘩粉到呢!呢間咁嘅嘢幫襯一次已經夠㗎啦
真係唔會再幫襯囉!
開頭見佢三十幾蚊一杯草莓奶蓋以為佢會比曾草莓!
額點知原來係藥水味!

伏!
個飯!啲飯就OK!嘅!D餸又唔OK

嗰舊雞呀嘩粉到呢!
呢間咁嘅嘢幫襯一次已經夠㗎啦
奶蓋草莓
Delivery
2018-11-06 1171 views
3點3,又到下午茶時間啦!唔知係唔係今日星期日所以收埋咗下午茶餐牌好彩問職員佢都會即刻畀下午茶餐牌你套餐唔太啱食,所以望望散叫餐牌先我就索性散叫啦蜂蜜桃綠茶調味適中有綠茶味亦都有水蜜桃味好平均唔會太假🍑🍵夠曬熱粟米芝士蛋餅即叫即製熱辣辣非常新鮮惟是粟米分布唔太勻稱頭一舊一粒粟米都冇🌽但味道的確一流蛋餅夠薄夠脆🥚面頭醬汁起到提鮮作用🥨🥨🥨芝士亦唔會過濃🌮🌯🥙🧀所以食材配搭得宜食食下仲慢慢散出香蔥味道鹽酥雞分量多但係白飯入面幾乎無汁就咁樣靠雞肉就唔係好夠味飯亦會較乾身雞肉沒有太大驚喜,水準中上黃瓜太清淡醃料選擇得唔好唔入味好彩黃瓜本身好爽口有口感珍珠奶茶好甜幾乎無茶味得奶香同甜味就咁下午茶時段食兩個人夾夾埋埋都要一百蚊鬆d唔屬於經濟實惠之選勝在係新野同區內有多一個選擇都等得耐架,趕時間記住簡第2間

3點3,又到下午茶時間啦!

唔知係唔係今日星期日
所以收埋咗下午茶餐牌

好彩問職員
佢都會即刻畀下午茶餐牌你

套餐唔太啱食,所以望望散叫餐牌先

熱水蜜桃綠茶

鹽酥雞分量多

但係白飯入面幾乎無汁
就咁樣靠雞肉就唔係好夠味
飯亦會較乾身
雞肉沒有太大驚喜,水準中上

手拍黃瓜

都等得耐架,趕時間記住簡第2間

熱水蜜桃綠茶
芝士粟米蛋餅
2018-10-23 870 views
山長水遠來到小西灣探朋友, 由於人生路不熟, 完全唔熟識呢附近有咩好食嘅地方, 都係打算隨便搵一間食店醫下肚食個午飯。嚟到個富欣花園嘅一間台式小店, 睇落門口啲食物相片都好吸引, 即管入去試一試啦。<香脆排骨滷肉飯> 賣相吸引, 用料新鮮美味, 排骨(即係豬扒)炸得好香好脆, 內裡鮮嫩多汁, 配菜加咗少少日本黃蘿蔔, 令人好開胃。 滷肉份量亦啱啱好, 唔會太膩滯。連飯都好講究, 一粒一粒, 唔會太淋亦唔會太梗。鹵水蛋做得好好味。<秘製鹽酥雞滷肉飯> 最平食多幾間台灣料理, 佢哋嘅「鹽酥雞」都幾好味, 但點知真係一山還有一山高, 呢度嘅「鹽酥雞」真係驚為天人 , 要大聲講一句:「真係好好味呀!」 同樣地佢嘅配菜、鹵水蛋、飯都一樣, 非常好!套餐附送台灣凍奶茶, 非常出色。用嘅杯亦好有特色。用餐期間睇見隔離客人食嘅台式撈麵及湯麵, 以及一啲「蚵仔擔擔麵」, 都好吸引。客人都一路食一路稱讚。下次一定要再嚟試其他菜色! 據知佢哋嘅「招牌紅燒牛肉麵」, 因為好食得街知巷聞, 賣得好快, 好似今日咁, 晏晝兩點鐘就賣曬喇。好可惜, 下次一定要嚟試, 等等我呀!

香脆排骨滷肉飯

香脆排骨滷肉飯(裏面嘅菜)

香脆排骨滷肉飯(嘅豬扒)

香脆排骨滷肉飯(配菜及滷肉)

香脆排骨滷肉飯(鹵水蛋)

秘製鹽酥雞滷肉飯

套餐附送台灣凍奶茶, 非常出色。用嘅杯亦好有特色。
台式奶茶

2018-10-23
$52 (Lunch)
香脆排骨滷肉飯
香脆排骨滷肉飯(裏面嘅菜)
香脆排骨滷肉飯(嘅豬扒)
香脆排骨滷肉飯(配菜及滷肉)
香脆排骨滷肉飯(鹵水蛋)
台式奶茶
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 大腸蚵仔擔仔麵
母親大人說不知想吃甚麼,便帶她到香港島的一個盡頭-小西灣試吃一間半新的小店日月台灣料理。到店時約晚上6:30,未有客人,但及後就人潮不斷,要等位才有得吃。3人點了4個小食、1個飯及1杯飲品。皮蛋豆腐($30)是一個冷盤,醬汁帶甜味,與淡味的豆腐及輕鹹的皮蛋相配合。炸排骨滷肉飯($53)的排骨香酥,炸得香口,滷肉飯肉燥鹹鹹的,與白飯配合得好。炸鹽酥雞($35)同樣炸得出色,肉質滑。蚵仔煎($42)有蛋香,粉團煙韌,但蚵仔較小。芝士粟米蛋餅($29)餡料足,但粟米甜了點,配合得不太好。最大的敗筆是珍珠奶茶(跟餐半價$10),點了少甜,但還甜得不得了,有點失望。附近少有有質素的台菜,想不到吃甚麼便會再去。

3人點了4個小食、1個飯及1杯飲品。

炸鹽酥雞($35)同樣炸得出色,肉質滑。

蚵仔煎($42)有蛋香,粉團煙韌,但蚵仔較小。

芝士粟米蛋餅($29)餡料足,但粟米甜了點,配合得不太好。

附近少有有質素的台菜,想不到吃甚麼便會再去。

$70 (Dinner)
  • 皮蛋豆腐
  • 蚵仔煎
  • 炸鹽酥雞
如果平時喺柴灣或小西灣區工作,每日諗食午餐其實都算係幾頭痛嘅事~因為好食既選擇始終少之有少!不過近期無意中發現小西灣區內有一間食台灣料理小店,雖然依度餐廳裝修外觀唔太起眼,但店小小得入面裝修尚算「骨子」~剛剛過了午餐繁忙時段~人少少感覺很不錯!室內簡潔~都坐得算舒服~雖然午餐選擇不多,但有幾款味道真係不錯!必食之選1)祕製鹽酥ス雞魯肉飯每碗平均大約有5-6粒雞塊,有濃濃嘅鹽酥味~口感雞肉外脆內軟。2)招牌紅燒牛肉麵如果女仔本身唔太肚餓叫依款就最岩~牛肉夠鬆化夠「淋」,食材不是用了全瘦牛肉。而麵就用左扁身嘅刀削麵⋯⋯咬口尚算煙紉。另外,午餐配送一杯台式奶茶,可以order微甜少冰囗味,如加珍珠就要再加$~雖然感覺奶味比茶味道重一點,不過都有誠意之作。整體黎講,食物水準都不錯。不過最大要改善嘅地方就係餐廳室內抽風系統,因為食完出店外,身上已經沾有濃濃嘅鹽酥味~希望餐廳日後會改善以上情況!

雖然午餐選擇不多,但有幾款味道真係不錯!
必食之選

1)祕製鹽酥ス雞魯肉飯
秘製鹽酥雞魯肉飯

2)招牌紅燒牛肉麵

而麵就用左扁身嘅刀削麵⋯⋯咬口尚算煙紉。
招牌紅燒牛肉麵

$55 (Lunch)
秘製鹽酥雞魯肉飯
2018-08-21 473 views
喺Facebook Group網友們有讚無彈咪抱著人讚我就試的心態唔熟小西灣路 Google map搵路原來喺正漢華中學對面間鋪都幾細間 迫迫地都可以坐到十零人唔好諗著長坐 晚市都keep著有客人入座 等位 外賣晚市全散啦38卦望下lunch menu感覺應該抵食(未幫襯過lunch)如果同晚市比的話先講返親身光顧的晚餐啦. 紅燒牛肉麵(58$) 望落好細碗 食落就真係滿足 因為足料 麵係粗身台灣麵 淋咗啲 一口牛肉 方便入口 都有好多舊 湯好濃味 唔知係因為濃味所以咸 定因為重手咗而咸 但我唔識分味唔味精. 鹽酥雞加花枝丸拼盤(35$) 細份 花枝丸2粒 淋 無嘜咬感 雞6小件左右 嫩滑 炸嘢好難唔好食的 總括而言. 朱古力珍珠(23$) 朱古力粉重手咗 第一啖落到喉嚨 係會有想飲啖水浪口的感覺 可能天氣熱 冰溶得快 所以溝淡咗後 味道剛好---. 服務態度唔錯. 電視睇
喺Facebook Group網友們有讚無彈
. 鹽酥雞加花枝丸拼盤(35$) 細份
花枝丸2粒 淋 無嘜咬感
雞6小件左右 嫩滑
炸嘢好難唔好食的 總括而言
. 朱古力珍珠(23$)
朱古力粉重手咗 第一啖落到喉嚨 係會有想飲啖水浪口的感覺
可能天氣熱 冰溶得快 所以溝淡咗後 味道剛好
---
. 服務態度唔錯
. 電視睇
2018-08-21
$60 (Dinner)
  • 紅燒牛肉麵
2018-08-19 289 views
在小西灣找美食向來不易。不是質素參差的連鎖店,就是蜂擁而至卻讓人等候多時的小店。幸好近來在富欣花園附近有一家台灣美食小店剛開張,風評不俗。襯人潮未至,趕快試一試!小店的舖面的確很小,大概只能為十多人同時侍餐,當日就剛好坐滿。店內提供了九個套餐,配飲品需另加$4至$15,視乎飲品而定。菜單的菜式都是台灣當地的食品,有滷肉飯,鹽酥雞,大腸蚵仔,擔仔麵。從菜式的定位看,應該老闆就是想行正宗台灣美食的路線。而今日的目標就是台灣夜市的常客:秘制鹽酥雞滷肉飯。鹽酥雞的作法是將雞肉切成小塊,再油炸並配上椒鹽或辣椒粉拌勻。肉質以外皮穌脆可口,肉嫩多汁為佳。除了在油溫,時間及脆醬取後平衡外,有些食店更棄用雞胸肉而睬用上雞腿肉。目的就是保持雞肉易熟口感軟嫩。可能你會在某些台式炸雞小食店,吃過的鹽酥雞是外皮過硬身,肉質乾身。這就是處理不當的後果。在台灣70年代就開始第一家食店開賣鹽酥雞,至今已經發展出將不同的食材酥炸作為小吃,例如有雞蛋,蟹等等。而鹽酥雞在台灣已經是一個統稱,形容各式的炸物,不再只是形容炸雞。在日·月台灣料理,鹽酥雞的確很出色。肉質除了嫩滑多汁外,外皮都很脆口,而調味應該用上椒鹽而不是只有

鹽酥雞滷肉飯
在日·月台灣料理,鹽酥雞的確很出色。肉質除了嫩滑多汁外,外皮都很脆口,而調味應該用上椒鹽而不是只有咸味。各方面都做得很平衡,是很出色的鹽酥雞。至於用上雞的那一部份做,那就不得而知吧。唯一不夠正宗的是當中的滷肉飯。滷肉的肥肉不夠肥美甘香,醬汁也不算濃,但不難入口。而飯就不算粒粒分明煙韌可口。當然$52的價錢,拿專門吃滷肉飯的食店來比滷肉飯就不太公平。始終這家的鹽酥雞真的很出色。
奶茶
飲品方面,奶茶的奶味很香甜。是比較重奶味的一種。如果你不是好甜的朋友,就應該要求店家 半糖 或者 微糖。
2018-08-10
$56 (Lunch)
鹽酥雞滷肉飯
奶茶
2018-08-13 317 views
探完親戚,順道在小西灣吃午餐。經過這間台式小店,就進去試試。午餐選擇算多,最吸引是隨餐附送珍珠奶茶。不過過了幾天再去已沒有送了,變相要加$4......減低了再光顧的意欲。走甜少冰珍珠奶茶,都會有少許甜,奶味較重,很喜歡。親戚吃的是紅燒牛肉麵,有紅蘿蔔。麵則是採用刀削麵,挺彈牙。不過份量略少。我就點了鹽酥雞鹵肉飯,鹽酥雞炸得超級香口,外脆內滑,外層更有香濃的胡椒味,媲美台灣夜市水準。鹵肉味道剛好,不會太咸。雖然沒有附送珍珠奶茶,不過食物的水準不錯,還是會光顧的。

走甜少冰珍珠奶茶,都會有少許甜,奶味較重,很喜歡。

雖然沒有附送珍珠奶茶,不過食物的水準不錯,還是會光顧的。
2018-08-04 322 views
「走訪香港系列」小西灣。一個小弟幾十年人都未踏足過的地方,今日心血來潮駕車前往,到達小西灣村泊下車後,我便到處看看,感覺好特別,好陌生,但又好熟悉。在駕車途中已經鎖定餐廳位於的街道,因為該處有很多食店。好不容易找到這間台菜,走到店門前,服務員已經很好服務接待,叫了三個套餐,包括牛肉麵,滷肉飯,新竹米線等。後追加了雞翼,大腸等小食。每一樣都味道一流。最值得一讚的是店內食品都應該沒加味精,因為我食飽都不覺口乾。第二點是份量夠大,我們一行三大一小,叫了三個餐都夠飽。第三,套餐跟的飲品竟然是珍珠奶茶,不需另加錢。整體而言,從價錢,環境,服務到食品都屬中上水平。值得介紹!
「走訪香港系列」

整體而言,從價錢,環境,服務到食品都屬中上水平。值得介紹!