2020-11-18 1241 views
聽就聽得多去就未去過,第一次到達感覺非常良好,始終係老店,大排檔style。去食嘅人都係為咗食過人情味,其他的元素已經不是最重要。食物方面不用多講,看圖識字我相信大家全部一睇就明。想講嘅係晨早流流去到已經見到排長龍,就知道這間粥店係幾火紅。食物方面基本上不過不失,正常粥店出品,不過最喜歡的是它細細碟,所以試晒所有items 都不會太飽。阿辣妹叉燒妹死肥仔雖然全部都比我晨早叫醒,不過對於這一餐舊式老店早餐並沒有投訴。算係賺咗。

2020-11-01
$40 (Breakfast)
2020-03-10 1651 views
襯天氣仲係涼涼地,去食返個粥~店舖老闆好nice,一黎到好客氣咁招呼我地入去坐,佢個open kitchen睇落好有以前粥店食油炸鬼既feel!佢都有好多唔同既粥揀,最欣賞既就係d粥有平有貴,岩晒學生同打工仔想慳錢既人食!我揀左$20粥,初頭以為會好細碗,點知都成大碗!完全唔孤寒!叫左個艇仔粥食,熱辣辣而且重點係夠晒"結"身!最中意d夠結既粥,入面好多料,唔會水nelnel~仲有個南瓜弼都好正,會食到南瓜肉!!
2020-01-02 1097 views
今天是新一年的第一天,我和老公一早起床,到了運動場跑步。 跑完步後, 肚子餓得要命 !我又很想吃粥品, 老公馬上說他陪我到愛民邨熟食亭的明利油器粥品, 吃個豐富的早餐。我們叫了一碗艇仔粥 、一碟豉油王炒麵和一碟炸兩。份量來說,對於我們二人來說, 已經可以吃得超飽的。這間粥店的粥底很有米香,而且綿綿滑滑的,艇仔粥裏面的材料亦很多, 很新鮮,亦非常足料呢! 配上大量蔥花進食, 味道一流 !炒麵方面,豉油王炒麵炒得非常香, 配搭大量豆芽一起進食,非常有口感。 炸兩是我最喜愛的食物之一,它香滑的腸粉皮, 包著香脆的油炸鬼,再配上特製的甜豉油,每口都非常滋味!
我們叫了一碗艇仔粥 、一碟豉油王炒麵和一碟炸兩。
份量來說,對於我們二人來說, 已經可以吃得超飽的。

傳统屋邨“冬菇亭”食肆買少見少,👆🏻店開業40多年,老闆秘方製作油器,出品遠近馳名,炸兩更是內脆外軟,加上芝麻、特製甜醬和少許辣椒醬,盡顯口感十足和味道可口。叫一份白粥和炸兩足以飽肚,若為午膳$25,手作食品,價錢化算,值得推介!#素簡擇#原味道#DrHamton

#素簡擇
#原味道
#DrHamton
2019-04-22 1150 views
這間粥店是我由小至大也一直光顧的,這間小店充滿滿滿的人情味。而且,粥是沒有加放味精的,能夠吃得出的綿滑,所以我們一家人也十分喜愛到這間店吃早餐。昨天又來了,我點了我的最愛,包括有叉燒腸粉,腸粉細滑,而且叉燒的份量是頗多的。我還點了炒米粉,加上店家的辣醬,可謂一絕!我還點了艇仔粥,裏面的材料多元化,而且花生炸得酥脆,魚片亦很新鮮,每次來這裏吃早餐,總是能夠令我感到滿足。希望這些香港的小店繼續保留吧!

希望這些香港的小店繼續保留吧!
2019-01-31 821 views
今日上完lecture,放lunch近近地去左何文田嘅冬菇亭食。🤳🏼明利粥品出名在老闆好好人,之前試過派粥俾老人家食,所以有名大家叫做愛心粥店。🤳🏼但係經常性都有報導話明利唔做啦,其實唔係嘅,佢仲未執粒。🤳🏼咁今次小妹我就探究下呢間粥店仲嘅威力啦😎😎 ✨小妹我嗌左碎牛粥,$21。喺香港黎講算係平,碎牛粥,用料好足,一路食都有牛肉同花生,而且粥底好綿。正呀!👍🏻✨豆漿,$9。價錢一般啦,不過味道偏甜,豆味唔係好重。
🤳🏼咁今次小妹我就探究下呢間粥店仲嘅威力啦😎😎

✨豆漿,$9。價錢一般啦,不過味道偏甜,豆味唔係好重。
2019-01-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
2019-01-24 569 views
明利粥店,又名愛心粥店,因每逢星期日都派發免費粥品給街坊和長者而得其名,老闆慶叔經營此店已廿多年,充滿著愛心和堅持,營運至今得到不少港人認識或給予支持,在店內,牆壁張貼滿過往的採訪報導,全是正面積極的專题,只有放在餐桌玻璃底某角落,擺放了租單,給租主領展的申訴信,這些都帶著負面,無論有多少營運上的困難,慶叔也堅持,為的只是認識多年的老街坊老友記,在爱心粥店食碗開心粥而已。粥店食品無論是各類粥品,炒粉炒麵,油炸鬼煎堆,腸粉炸兩,咸肉粽都保持著一貫的美味,熱騰騰的拿到面前,小心會燙親嘴,伙計的殷切招呼,實屬富有人情味的粥店,近幾年多了許多人慕名而來幫襯,品嚐這處的人情味。

豉油鹹肉粽, 牛肉皮蛋粥
2019-01-24
$47 (Breakfast)
豉油鹹肉粽, 牛肉皮蛋粥
  • 咸肉粽
  • 油炸鬼
  • 任何粥品
2018-02-06 1191 views
睇新聞睇得多 親身到呢間良心粥店所有嘢都好高質粥底夠綿皮旦瘦肉粥好食炸兩夠脆牛脷酥唔會好油仲要價錢抵食環境比一般冬菇亭乾淨舒適愛民邨仲有停車場可供停泊兩條友兩碗粥一個炸兩一個牛脷酥食70蚊已經捧住肚走
睇新聞睇得多 親身到呢間良心粥店

愛民邨仲有停車場可供停泊
兩條友兩碗粥一個炸兩一個牛脷酥
食70蚊已經捧住肚走
2017-10-31 1018 views
這間店有多款粥品,今次我嘗試了皮蛋瘦肉粥和叉燒腸,粥是熱呼呼上枱的,叉燒腸是即叫即做,所以是新鮮美味的。這裹的醬油配上叉燒腸相當合襯,皮薄饀多,相比起一般酒家的腸粉,明利的比較滑。這間店有一個粥品非常特別,名為南瓜肉丸粥,在坊間很少見到有賣,但這粥品只在中午12時正才供應,大家要試就要在這個時段幫襯。-皮蛋瘦肉粥 $25-叉燒腸 $17價錢亦相當便宜,生病時或食得太多煎炸食物就可以選擇番一啲較清淡美味的食物代替。
-皮蛋瘦肉粥 $25
-叉燒腸 $17
皮蛋瘦肉粥+叉燒腸
2017-10-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
皮蛋瘦肉粥+叉燒腸
2017-10-17 628 views
這是我吃過最有誠意經營的傳統粥品店,能吃到兒時粥檔的味道,除了粥底煮很很好之外,份量也很足夠,大大碗的,我最喜歡這裡的碎牛粥和皮蛋瘦肉粥,熱騰騰的,很香很好味,這裡的油器小食也造得很好很出色,如油炸鬼、牛脷酥和炸煎堆等,遇到剛剛炸好的就更加好吃,腸粉炸兩也很滑,還有這裡店員的招呼也很熱切週到,地方雖然只是公共屋邨的熟食亭,但地方環境整潔衛生,又有冷氣開放,尚算舒適,我不是區內人,但以後想起吃粥,不論身在那區,也會來這裡吃
2017-10-17
$40 (Lunch)
2017-06-09 811 views
叫咗油利穌、粉麵、皮蛋瘦肉粥、炸兩、豆漿。個粥有少少咸,但好入味,啲肉係一絲絲既,我好鐘意食!油利酥同炸兩都好脆!炸兩加埋混醬真係好好食,熱辣辣食好正!同十分足料!個豆漿有有啲太甜,但都可以接受。呢間野好抵,叫咗咁多40約幾數落樓,一定食到你飽👍🏻👍🏻
叫咗油利穌、粉麵、皮蛋瘦肉粥、炸兩、豆漿。
個粥有少少咸,但好入味,啲肉係一絲絲既,我好鐘意食!
個豆漿有有啲太甜,但都可以接受。
呢間野好抵,叫咗咁多40約幾數落樓,一定食到你飽👍🏻👍🏻
2017-03-07 1887 views
這間粥店之所以會響朵,應該是2012年政府公布施政報告/財政預算案,生果日報用A1頭條報道粥鋪老闆李松慶先生免費派粥給長者來諷刺政府對基層一毛不拔。最近這愛心粥店又見報,說給領匯迫遷云云,令我再憶起2013年初,當時我還在TVB當助導,要做一個回顧2012年好人好事的節目,就訪問了李生與基隆茶餐廳的Cat姐,還記得訪問李生要三、四點就出crew開始拍攝。李生是性情中人,訪問期間多次感觸落淚。好奇地上網查查,意外地發現一個說李生偽善的facebook page。當中提到店鋪多年前已易手,說李生借行善抽水。我坐店內角落的位置,玻璃桌面下有個小空間可放置雜物,當中有封是領匯於2016年10月發給李生的信件,或許這證明李生還是老闆,只是可能已轉交給了別人營運。先不論偽善與否,今天只以食論食。星期六的黃昏時份,人客不多。室內冷氣頗大。要自行行到廚房前點餐。上次只顧拍攝,沒有食過它的食物,念念不忘它醬油的顏色及店前即炒炒麵的畫面,所以今天特別舊地重遊一下。白粥,$10,算不上便宜。厚身,不會米還米水還水,有米香,就算不加鹽也ok。一來到,剛好又遇著店家開鑊炒麵,$10,新鮮熱辣,炒得乾身,有些焦香
先不論偽善與否,今天只以食論食。
白粥

白粥
炒麵
一來到,剛好又遇著店家開鑊炒麵,$10,新鮮熱辣,炒得乾身,有些焦香而且有鑊氣,不用加任何醬料都很夠味。

香蔥蝦米腸
我本來叫炸兩,但回座後才發現有蔥花蝦米炸一腸,而且才$10,比蝦米腸和炸兩都要便宜,而且一次過滿足哂我想食蝦米腸同炸兩嘅慾望,於是我想請姐姐改,但當時炸兩已做好,失望之際,剛好有另一位客人點炸兩,於是姐姐把我的炸兩給了他,但可能我說得不清晰,最後還是來了蝦米腸而不是我想點的蝦米炸一腸。沒關係吧,不要浪費食物,而且店內的哥哥姐姐都非常有禮貌,唔該前唔該後,就更加唔好意思換。蔥花蝦米腸,$17,即叫即整,甜豉油色水好深好靚,腸粉有黏性但絕不糊口,濃烈蔥香,強烈建議不要加醬。可能我重口味,食到尾豉油有點不夠。

善心以外,食物水準頗高。

PS 店鋪逢星期一休息
2017-03-04
$37 (Tea)
炒麵
香蔥蝦米腸
2017-03-04 748 views
以前中學響附近, 近排又凍凍地有d想食返熱野, 行開過黎就去食下粥.呢間粥鋪都幾出名, 出名在個老細派粥比長者同單輪車不過唔知依家仲有冇派中午食飯時間冇乜人餐牌響牆上面皮蛋瘦肉粥皮蛋和瘦肉食到落底都仲有好多粥底又夠棉新鮮滑雞粥雞味已經溶入粥內, 但骨比較多老人家教落食粥要蒲面食, 咁先唔會搞到d粥稀曬腸粉腸粉夠熱夠滑, 桌上有芝麻甜醬辣醬麻醬可按個人喜好加上炸腸炸腸應該係整好放左一段時間油炸鬼仲脆, 不過外面的腸粉已經凍左牛脷酥見到隔離有人放牛脷酥入粥度食所以試下感覺油炸鬼配粥較好食沒有剩飯以兩個人黎講今次叫得多左少少, 不過都食得曬
呢間粥鋪都幾出名, 出名在個老細派粥比長者同單輪車
不過唔知依家仲有冇派
中午食飯時間冇乜人
餐牌響牆上面

皮蛋和瘦肉食到落底都仲有好多

粥底又夠棉
新鮮滑雞粥
新鮮滑雞粥
雞味已經溶入粥內, 但骨比較多

老人家教落食粥要蒲面食, 咁先唔會搞到d粥稀曬
腸粉
腸粉
腸粉夠熱夠滑, 桌上有芝麻甜醬辣醬麻醬可按個人喜好加上
炸腸
炸腸

炸腸應該係整好放左一段時間

油炸鬼仲脆, 不過外面的腸粉已經凍左
牛脷酥
牛脷酥
見到隔離有人放牛脷酥入粥度食所以試下
感覺油炸鬼配粥較好食
沒有剩飯
以兩個人黎講今次叫得多左少少, 不過都食得曬
2017-03-03
$48 (Lunch)
  • 腸粉
2016-08-05 1452 views
每星期都經過幾次,一直都覺得天氣熱好似唔係太適合食粥,所以一直都冇幫襯。直到睇新聞知道原來佢一直欠租,所以再熱都要支持下。講返食物,粥沒有味精,食完感覺很好,可能是因為老闆嘅愛心,令到熱住咁食都好好味。(其實有冷氣,只係我個人熱)
2016-06-13 1392 views
中學時期成日會去愛民邨,畢業之後都無返過黎,難得今日老公去佛光街練波,襯機會走去懷愐一下~十年人事幾番新,而家已經有室內冷氣位,lee度d呀姐好勁,就算d人叫7,8樣野食,佢地都可以全部記哂入腦,完全唔駛纸筆,埋單心算又快又準,勁!一坐底叫返個兒時最愛碎牛粥 好耐都無食過碎牛粥,好懷念,佢仲係果種一pat生肉係底,要自己撈熟個d,你可以隨自己鍾意分大舊细舊肉 而家好多粥舖d碎牛加勁多炸粉,一搞就散開晒,再唔係就煲到熟晒先比你~由於唔多炸粉,所以唔油,好清好鮮味,唔會好似某連鎖粥店咁勁多油浮面~ 最正係d粥夠綿,食完又唔會口乾,面家好難搵得到食完唔會口乾gei粥舖

一坐底叫返個兒時最愛碎牛粥
碎牛粥
2016-06-12
$18 (Lunch)
碎牛粥