2016-07-26 478 views
吃完晚餐後,心癢癢想食甜品,於是與家人再度光臨明記!晚上十點多,都要等待一段短時間才可入座~地方小小,不過人流去得算快!芒果西米露 - 份量足,西米既晶瑩剔透又軟綿綿。芒果食落鮮甜,椰汁與淡奶味道平均,不會過份死甜。雪糕多芒小丸子 - 同樣份量足料~芒果雪糕味道頗淡,普普通通。小丸子大粒得黎又夠煙韌QQ,配上芒果汁及切成粒狀的芒果一併食,口感豐富到極!
地方小小,不過人流去得算快!
雪糕多芒小丸子
$32 (Last Night Supper)
2016-06-25 416 views
一場來到西灣河,當然要試試明記糖水。甜品種類應有盡有,確實有點選擇困難。最後選了什果西米露!份量很多絕不欺場,水果排得密密麻麻。有哈蜜瓜、蜜瓜🍈、西瓜🍉、香蕉🍌、火龍果五種水果,食落很清甜之餘又色彩繽紛!西米粒晶瑩飽滿,食落感覺像爆珠般脹卜卜!珍珠煙韌,與西米一併食很有口感!椰汁甜度適中,食畢後覺得非常滿足。
一場來到西灣河,當然要試試明記糖水
甜品種類應有盡有,確實有點選擇困難。最後選了什果西米露!
份量很多絕不欺場,水果排得密密麻麻。
西米粒晶瑩飽滿,食落感覺像爆珠般脹卜卜!
TakeAway
$30 (Last Night Supper)
終於可以一嚐這港島區出名甜品店,來老字號店當然要點傳統野。所以,點了滋補的桑寄生茶,入口有甘甜和少許中藥的味,幸好加了蓮子來中和一下(即使喜歡它真材實料,還是吃不慣中藥味道...), 整體感覺唔錯。芒果pancakes由港島外賣回九龍,但外皮一點也沒有變軟和出水,證明店家沒有大量生產和雪產品太久來備用。回九龍時,一口咬下,芒果肉佔了3分之2, 果肉香,芒果味濃。家人紛紛讚賞此外賣甜點呢~

桑寄生雞蛋茶+蓮子
桑寄生茶+芒果pancake
2016-04-27
$50 (Dinner)
桑寄生雞蛋茶+蓮子
  • 桑寄生茶
2016-03-11 406 views
今晚放工加放學之後想同好耐無見嘅男朋友食個糖水。筲箕灣嗰間甜嫂執左,唯有去西灣河明記糖水食。我叫咗個芒果凍餅,點知個凍餅嚟咗之後好硬好硬,連枝叉都拮到彎咗,嘗試過咬但係咬唔爛,的牙仲會好冰好痛。叫咗個白白淨短頭髮戴眼鏡嘅女店員過黎問,佢竟然同我地講話啲凍餅係咁。因為係冬天所以雪櫃好凍。係我地唔明白。我地想問如果啲凍餅咁點食?咩叫啲凍餅係咁?唔好以為自己歷史悠久就可以亂嚟。今日之後我唔會再嚟。

唔好以為自己歷史悠久就可以亂嚟。今日之後我唔會再嚟。
2016-03-08 348 views
天寒地凍,今晚又突然間好想食甜品,叫了一碗芋頭西米露!雖然$20,但很大碗冰凍西米露,賣相一般。有大約二十幾粒芋頭,芋頭味道偏淡,食不出芋頭的香味!雖然芋頭大小適中,一粒一口,只食到椰汁味。相比椰汁味好濃而不太甜。西米粒煲得幾晶瑩剔透而且很爽口,口感都豐富,在嚴寒天氣品嚐,的確食落都幾透心涼!

芋頭西米露
$20 (Last Night Supper)
1K
2015-12-30 523 views
晚上路經西灣河,見到明記人山人海,於是便做乖乖女,買外賣番屋企孝敬雙親。明記供應多款創新甜品,但雙親只偏好較傳统的口味,於是便選了J媽媽最愛的芝蔴糊及J爸爸鍾愛的芒果。芝蔴糊獲J媽媽激讚,芝蔴味又香又濃,而且稀稠適中,不太甜,比小甜谷好味100倍,推介!芒果珠珠都好好味,雖然芒果不算好甜,但夠多而且味道天然。珠珠有3種,配搭適宜,非常足料!始終吃中式糖水,都係來傳统糖水舖隱陣,平靚正!
芝蔴糊
始終吃中式糖水,都係來傳统糖水舖隱陣,平靚正!
2015-12-28
TakeAway
芝蔴糊
2015-09-14 476 views
明記一直是我愛的糖水店,價錢不算太貴,但質素是相當不錯的。今天和男友在晚飯後來吃個糖水。什果西米露($30)有一陣子明記的西米露變得不大好吃,但一別三個多月後,又回復到原來的質素了。裏面的材料相當豐富,包括了香蕉、西瓜、火龍果等等,可以一次過滿足你的需要。而且很喜歡西米露又很香的椰子味喔。這次很特別的叫上了蕃薯糖水($15)平常我很少會在這點中式糖水,但因為遇上了女性獨有的不舒服,想胃有暖意,就點上了這道甜品。濃郁的薑味使胃部暖暖的,很舒服,而且蕃薯煮的軟綿,好吃!

2015-09-08 380 views
看到網站介紹呢度嘅凍餅,好似好吸引咁,就特登嚟食。叫咗一個唔知咩什果配雪糕($3X),雪糕冇得自己選(至少佢冇問我地要咩味)。抹茶雪糕配生果,比少少想像力都知唔夾。 我咁大個人從來冇喺甜品店食過咁難食嘅生果,西瓜唔甜、冇沙,哈密瓜和密瓜一樣差,一間甜品店連生果都唔靚,仲有咩好食? 期待的芒果凍餅($35)不差,但亦沒有想像中的那般好。硬度介乎冰和雪糕間,質地不討好但有奶香和芒果香。但店員為顧客分餅時只切到一半,令我和朋友分享時有點不便。店裡衛生情況挺差,而且白色牆身配暗的燈,已經跟不上一般甜品店亮麗裝修的潮流。
看到網站介紹呢度嘅凍餅,好似好吸引咁,就特登嚟食。

2015-08-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
2015-09-01 289 views
💕雪糕多芒小丸子價錢:$38分數:6.5/10💁相信西灣河友都知道依間家啦😚身為芒果迷既我點可以錯過全芒果既甜品呢😌底既芒果醬係好濃既芒果味🙈聞👃都聞到芒果香💕而芒果嫩滑但偏酸👅小圓子相對大粒而且形狀大細不一😉不過嚼勁度同彈性都一流😍微甜好食👍芒果雪糕一般般都係好足芒果味,感覺食到最後好膩😢會食到成口芒果味

💕雪糕多芒小丸子
價錢:$38
分數:6.5/10

2015-08-04 279 views
今晚收工後,同事帶我來呢到食糖水!我成日食糖水加~所以對呢間都幾期待!入到去,11點鍾,都幾多人加 哈哈甘就叫左個木糠布甸啦! 我系好好好好中2食木糠布甸加!我自已都拿手整呢個甜品,嘿嘿, 甘緊系要叫來試下啦!結果,幾好味,好香既奶味,入口即溶i like it  ,  ONLY $22 哈哈跟住呢,就叫左個小丸子芒果撈哈哈呢個好正,好多芒果啦~ 芒果又甜啦~小丸子好彈口~好多料阿!哈哈正正~
今晚收工後,同事帶我來呢到食糖水!

我成日食糖水加~所以對呢間都幾期待!
入到去,11點鍾,都幾多人加 哈哈

甘就叫左個木糠布甸啦! 我系好好好好中2食木糠布甸加!
我自已都拿手整呢個甜品,嘿嘿, 甘緊系要叫來試下啦!

結果,幾好味,好香既奶味,入口即溶

i like it  ,  ONLY $22 哈哈
跟住呢,就叫左個小丸子芒果撈

哈哈
呢個好正,好多芒果啦~ 芒果又甜啦~小丸子好彈口~
好多料阿!哈哈
正正~
2015-08-01
2015-07-23 425 views
落左幾日雨,又悶又熱,黎到梗係要食棉花冰涼一涼,揀左榴槤棉花冰,又香又有口感,食完成個人清涼晒但就難為坐我隔離唔食榴槤嘅佢,佢就揀左珍珠綠豆涼粉,睇落都係我個棉花冰好味啲!呵呵!

但就難為坐我隔離唔食榴槤嘅佢
,佢就揀左珍珠綠豆涼粉,睇落都係我個棉花冰好味啲!呵呵!
榴槤棉花冰
珍珠綠豆涼粉
2015-07-23
$36 (Other)
2015-07-02 373 views
今日太熱想食凍野同想搵個地方同朋友小聚下。就黎到明記糖水,食下冰凍既甜品 原本係配芒果雪糕,點知賣曬唯有轉雪糕叫左綠茶味,叫左有D後悔,綠茶配芒果完全唔夾。不過芒果真係好甜,希望唔係浸過糖水而係本來就係咁甜。芒果下面既冰充滿芒果味,係正既!小丸子好煙韌,都正!綠茶雪糕普普通通,冇咩特別。食完成身涼曬紅豆冰配上呍呢拿雪糕係絕配。但賣相較差幾重椰奶味,紅豆都幾多,但有部分紅豆未浸稔。
餐單
雪糕紅豆冰
紅豆冰配上呍呢拿雪糕係絕配。但賣相較差
幾重椰奶味,紅豆都幾多,但有部分紅豆未浸稔
2015-07-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
雪糕多芒小丸子
是日遊覽東區,也安排自己造訪一些東區出名的餐飲小店。5點幾去安利食完碗粉,就一路沿住海濱花園行到西灣河,食食東區人必吃的明記糖水。牆上貼滿了推介的食品和食物照片,也有舊得泛黃的報紙介紹。每人檯都有點菜用的剔剔紙,亦方便大家睇睇究竟有咩類型的甜品。有中式西式台式新式舊式任君選擇! 睇過openrice推介的都是什果西米露和凍餅之類,但小女子已戒凍野一段時間,所以即使大熱天時仍是選了一碗熱的銀杏腐竹雞蛋。碗糖水一送到,第一個反應係: 嘩!好大碗呀!!!!! 都唔知幾耐無試過食$20一碗的糖水,佢嘅份量仲要係人地嘅兩倍!!而且佢唔止份量大架,用料都好足,碗底的銀杏(白果)同薏米多到食極都唔完.....腐竹煮到溶哂,只會偶爾見到一兩塊。同行友人選的西瓜西米露($22):又係好大碗好多料!!椰汁味比較重的一碗,配起爽甜的西瓜和黏黏的西米露,口感豐富。☆不論貧富,相信沒有香港人不喜歡飯後糖水這習慣,食食講講笑笑,以總結每次與朋友情人家人的聚會☆☆隨著近年物價上升,大家而家諗住食糖水之前有沒有要三思的時候呢?因為現在糖水有時比一餐lunch更貴了....像明記這樣平靚正的傳統糖水小店買少見少
是日遊覽東區,也安排自己造訪一些東區出名的餐飲小店。
5點幾去安利食完碗粉,就一路沿住海濱花園行到西灣河,食食東區人必吃明記糖水

牆上貼滿了推介的食品和食物照片,也有舊得泛黃的報紙介紹。
每人檯都有點菜用的剔剔紙,亦方便大家睇睇究竟有咩類型的甜品
有中式西式台式新式舊式任君選擇!
銀杏腐竹雞蛋
糖水一送到,第一個反應係: 嘩!好大碗呀!!!!!

都唔知幾耐無試過食$20一碗的糖水佢嘅份量仲要係人地嘅兩倍!!
腐竹煮到溶哂,只會偶爾見到一兩塊。

同行友人選的西瓜西米露($22):
西瓜西米露
又係好大碗好多料!!

☆隨著近年物價上升,大家而家諗住食糖水之前有沒有要三思的時候呢?因為現在糖水有時比一餐lunch更貴了....像明記這樣平靚正的傳統糖水小店買少見少,伙計們的歡笑聲令食客們更享受整個用餐過程,希望大家都會繼續支持他們吧☆
2015-05-17
$22 (Last Night Supper)
銀杏腐竹雞蛋
西瓜西米露
2015-05-11 398 views
在北角吃完晚飯~突然很想吃飯後甜品。但奈何上網找資料是不怎樣覺得有什麼可以選擇 ><之後在大家的商量下,決定坐「叮叮」落西灣河。因為有親戚就住在附近,所以以前常有機會來吃糖水..而且人多之餘~味道也不錯的呢  所以今次久違的回來,總是有點期待!!朋友點了1個雙併綿綿冰 ($40)可能因為是冰的關係,這是朋友們點的甜品中最正常的一款來了。冰的底下有西瓜  雪糕多芒小丸子 ($38)看樣子確實很吸引~芒果也算甜吧。但那些「小丸子」真的不值得一提   糊作一團的粉糰.......根本是那種完全煮得太久...煮到要爛掉那樣子的口感雪糕士多啤梨小丸子($38)明明朋友點的是小丸子...但一粒小丸子也沒看到 =____=這只有西米~不是嗎? 跟店員溝通說來錯了...店員則是不太友善的回應:「您是要小丸子啊?」(問了3次)... 之後送來一碗小丸子那樣  雪糕黑白小丸子($32)我想我這碗應該是最有水準的了(?)豆腐花單吃會淡~不過加上雪糕吃還是可以的喇 木瓜奶($17)以前飲過~覺得很喜歡,所以今次再來當然也要點。不知道是不是因為木瓜不太新鮮的關係? 味道有點怪怪
在北角吃完晚飯~突然很想吃飯後甜品
但奈何上網找資料是不怎樣覺得有什麼可以選擇 ><
之後在大家的商量下,決定坐「叮叮」落西灣河。

因為有親戚就住在附近,所以以前常有機會來吃糖水..
而且人多之餘~味道也不錯的呢

所以今次久違的回來,總是有點期待!!
朋友點了1個雙併綿綿冰 ($40)
可能因為是冰的關係,這是朋友們點的甜品中最正常的一款來了。
冰的底下有西瓜
雙併綿綿冰
雪糕多芒小丸子 ($38)
看樣子確實很吸引~芒果也算甜吧。
但那些「小丸子」真的不值得一提
 糊作一團的粉糰.......
根本是那種完全煮得太久...煮到要爛掉那樣子的口感
雪糕多芒小丸子
雪糕士多啤梨小丸子($38)
這只有西米~不是嗎? 跟店員溝通說來錯了...
之後送來一碗小丸子那樣
雪糕士多啤梨小丸子
雪糕黑白小丸子($32)
我想我這碗應該是最有水準的了(?)
豆腐花單吃會淡~不過加上雪糕吃還是可以的喇
雪糕黑白小丸子
木瓜奶($17)
以前飲過~覺得很喜歡,所以今次再來當然也要點。
不知道是不是因為木瓜不太新鮮的關係? 味道有點怪怪
木瓜奶
Other Info. : 這裡有樓上的位置~不過冷氣其實不太夠....人多的話也滿焗的。 碰巧那天我們來的時間就是滿座...而且其他客人談天談得太興奮...嘈得很吵耳。
2015-04-25
2015-05-08 520 views
中學時代在港島東讀書, 一大伙兒其中一個宵夜落腳點就是明記, 這就是人們常掛在口邊的兒時回憶吧!飯伴不是港島人, 難得今日來到西灣河, 決定帶他來到了解一下叫了我的最愛楊枝金露, 芒果很甜, 飯伴不喜歡吃柚子的, 他覺得柚子不酸, 但有點苦。西米露份量很多, 我仍然覺得它很好吃!呢個我之前都未食過呢, 芒果木槺凍餅, 佢其實有D似雪糕, 又有D似CREAM, 不過岩岩喺雪櫃拎出黎嘅時候太凍了, 建議放涼一點才吃會更好味; 芒果味只是淡淡的味道, 不算突出。雪了在凍餅內的芒果肉也變了好像雪芭的味道。

楊枝金露
芒果木槺凍餅