到友人家晚飯後一行人到附近的明記食糖水。一如以往,我對那些生果類甜品興趣不大,但對豆腐花情有獨中,加上這裏有我沒有試過的桂花豆腐花,二話不說便點了。友人們點的我不多說了,這個豆腐花我很滿意。先講講豆腐花上的桂花,自從第一次吃酒釀丸子後,我便愛上桂花的清甜和略帶花香的獨特香味,但試過很多桂花的甜品後,發覺有些桂花會有酸味,我不知是不是變壞了,還是這是正常的味道,但我就不喜歡帶酸的桂花味。這個桂花豆腐花就是我喜歡的那種味道:桂花的幽香在舌尖上溶化成蜜餞,和滑嘟嘟的豆花一起吃,又有花香,又有豆香,但各不排斥,反而十分配合!
友人們點的我不多說了,這個豆腐花我很滿意。
桂花微甜不嗆喉,又沒有酸味

這個桂花豆腐花就是我喜歡的那種味道
2012-12-18
$25 (Last Night Supper)
桂花微甜不嗆喉,又沒有酸味
  • 桂花豆腐花
2012-07-10 60 views
環境好, 坐得舒服, 店舖員工有禮貌, 門口巳有人招呼, 小小錢, 招呼好本人有手拉車, 姐姐幫我泊係收銀度, 唔須要我拉上拉落我食左店舖姐姐推介既香芒旦白布丁, 好好食, 芒果布丁包住旦白, 好得意不過芒果PANCAKE就一般. 唔係好凍另外我朋友食熱芝麻糊溝紅豆沙, 另一位吃凍黑糯米, 我地再打包左蕃薯糖水, 芝麻糊 及 付竹旦白糖水 ^^一定再來

本人有手拉車, 姐姐幫我泊係收銀度, 唔須要我拉上拉落

不過芒果PANCAKE就一般. 唔係好凍

一定再來
$20 (Other)
2012-06-25 74 views
來到西灣河當然要試,此區熱店的明記糖水.的確相當熱店,一條街有3間明記.仲可以令到差不多一條街也跟風開糖水店.明記的環境有點似茶記.有幾個卡位.加幾張細枱.環境似20年前的裝修.牆上的畫也很懷舊.賣的糖水的確價錢合理.最平13元.最貴都是52元.服務就是老店作風,相當冷淡...本來想點綠豆沙的.但因天氣太熱.改點雪榚椰汁紅豆冰.雪榚椰汁紅豆冰:20元.椰汁多於紅豆.椰汁無加水.又無加糖,是完全椰汁成份.椰味很香.紅豆仍相當挺身好咬口.又不會太甜.至於雪榚好滑.甜度低.應該是維記.真係真材實料.不似其他店加重糖水.椰汁加水..呢間店下次來西灣河我都會去..
服務就是老店作風,相當冷淡...
本來想點綠豆沙的.但因天氣太熱.改點雪榚椰汁紅豆冰.

呢間店下次來西灣河我都會去..
$20 (Tea)
Dining Offer
Others
  • 雪榚紅豆冰
2012-06-15 86 views
與朋友吃完晚飯,來這裡吃甜品。我叫了芋頭西米露,也試了其他朋友的甜品。芋頭西米露 ($17):芋頭尚算焾但不是十分「粉」,而且沒有煲溶在糖水中。味道無什麼特別,勝在奶味適中,不太甜太膩。鮮什果涼粉 ($24):水果和涼粉十分多,水果有西瓜、蜜瓜、香蕉、芒果等,尚算新鮮也非常豐富。朱古力綿花冰 ($35):朱古力味十分濃郁,份量也十分多,還配了一些爆珠,增加了口感。另外,也有朋友叫了酒釀芒果小丸子和楊枝甘露,前者不好吃,後者ok。整體來說,這次的糖水甜品只算是不過不失。下次試試其他款式,看看是否會有驚喜。
與朋友吃完晚飯,來這裡吃甜品

我叫了芋頭西米露,也試了其他朋友的甜品

芋頭西米露
鮮什果涼粉
朱古力綿花冰
2012-05-19
$17 (Last Night Supper)
鮮什果涼粉
朱古力綿花冰
2012-05-04 43 views
約左友人係附近攞d野, 順便更係食碗糖水先走..我來此店最愛就係椰果珍珠涼粉加上d花奶真係好好味, 可惜碗野份量真係好大,食完一碗真係好似食左一餐晚飯咁飽友人就食湯丸試左一粒真係唔錯, 睇個樣就知道自製湯丸初時仲以為個樣咁衰一定皮厚麻麻地點知完全出乎意外地好味加上好重薑味既糖水簡直一流.

2011-12-21 58 views
難得從九龍來到香港島吃飯 喜歡吃甜品糖水的我就在網上找尋了一下 發現這間蠻多人讚好的甜品店從裝潢看來 是一間舊式的甜水店 基本上沒裝潢的看了餐牌一陣子 款式很多 讓我們都花多眼亂最後 我們選了三款都是芒果系列的甜品 ::芒果益力多 – 看起來就像一般的芒果汁 也像是芒果沙冰但喝起來就是濃濃的益力多的乳酸味 口感和味道都不錯芒果豆腐花 – 滿滿的芒果汁和芒果肉在大碗上 感覺要傾瀉出來掘下去 就可以找到滑滑的豆腐花 配上濃濃的芒果汁 好讚!!! 芒果木槺凍餅 – 外表看起來好像不錯 但用义子一义下去硬到可以發出”郭郭”聲響 真的是超硬的 超誇張呢 = =過了一陣子 終於可以勉強吃得下 可是口感真的超像雪糕的而且超甜的 很膩耶~ 個人覺得就算是凍餅也不用那麼硬和甜呢
難得從九龍來到香港島吃飯 喜歡吃甜品糖水的我

Birthday
芒果益力多
芒果撈豆腐花
2011-08-04 12 views
敝人一向喜愛甜品,中一曾一試明記,感覺食物真的很好吃,即使服務不好也都算了..但如今品質退步,服務態度亦退步!!是日到明記坐坐,也點了些食物. 士多啤梨西米露 椰汁紅豆冰士多啤梨西米露的士多啤梨頗為酸,但配上甜甜的西米露中和了,也過得去.椰汁紅豆冰,沒什麼特別,就是椰汁+紅豆+冰+少許西米露服務態度,就是一般般吧!沒有什麼特別好的服務,也不會無端鬧人啊!!不過索價接$50.是貴的了!
但如今品質退步,服務態度亦退步!!

是日到明記坐坐,也點了些食物.

士多啤梨西米露
椰汁紅豆冰

椰汁紅豆冰,沒什麼特別,就是椰汁+紅豆+冰+少許西米露

服務態度,就是一般般吧!
沒有什麼特別好的服務,也不會無端鬧人啊!!

不過索價接$50.是貴的了!
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
2011-08-01 9 views
今日下晝見明記岩岩開無咩人就諗住入去抖下食碗糖水點知真係無鬼奈咁我地叫完糖水未收返埋d order紙個老闆娘已經黑哂面咁走過黎搶左去, 其實你同我地講聲我真係唔介意幫手放返好之後一路食一路傾計啦點知有個好似老闆既人突然之間喝我地"細聲d得唔得呀, 我聽唔到電話呀"其實我地唔介意細聲d, 但佢可以禮貌d囉真係把鬼火, 佢仲要好似成日睥住哂咁最尾都唔想留係到, 早走早著其實我對佢以前d野食真係無咩印象但見咁多post話佢地d野食退步左, 咁我覺得at least你對客人d態度都應該好"小小"囉本身諗住同fd輕輕鬆鬆傾下計, 點知都攪成咁好既糖水其實大把, 真係覺得唔洗受d咁既對待真係無必要都唔會再黎

今日下晝見明記岩岩開無咩人就諗住入去抖下食碗糖水
點知真係無鬼奈

咁我地叫完糖水未收返埋d order紙
之後一路食一路傾計啦
其實我地唔介意細聲d, 但佢可以禮貌d囉
真係把鬼火
, 佢仲要好似成日睥住哂咁
最尾都唔想留係到, 早走早著

其實我對佢以前d野食真係無咩印象
本身諗住同fd輕輕鬆鬆傾下計, 點知都攪成咁

好既糖水其實大把, 真係覺得唔洗受d咁既對待
真係無必要都唔會再黎

$30 (Tea)
2011-07-31 9 views
我和朋友一齊食左車仔麵,我記得之前4個送會有汽水送,以家就冇~雖然店唔系乾淨,但系都未算唔想食嘅感覺....我要左4個送,有牛肚,牛腩,雞翼,豬排最推薦系豬排~真系熱辣辣咁送~非常好食~!以後也會成為常客~!

最推薦系豬排~真系熱辣辣咁送~

非常好食~!以後也會成為常客~!
$26 (Lunch)
  • 豬排
2011-07-21 15 views
天氣炎熱時間又不早成班朋友去做咩好呀??梗係黎明記啦!消暑又得做貓頭鷹都得成班朋友傾亦得!今次我黎到呢到當然又係食甜品!入到去被安排到樓上!我立即就點了個芒果木槺凍餅(圖前的左和右)賣相方面已經相當引人,估唔到用既碟都會咁講究!而且上菜時仲有d煙噴出相當有效果!圖左係細size,右為大size各位食家可以按自己食量選擇,上圖可作參考!!味道方面絕不遜色!不太甜,亦不太淡,甜度恰到好處!啖啖都有芒果味!亦有其獨特凍餅味道,難以用筆墨形容!而且中間亦不時會吃到芒果肉!啖啖都有芒果味!!愛芒果之人一定要吃!而圖後的飲品為士多啤梨益力多&士多啤梨冰不過根據友人的口供絕對是消暑解渴之選但絕不抵飲!因為不算大杯,但價錢不便宜,有時不幸更會遇到酸酸的士多啤梨!建議應先吃其他的甜品!!!環境方面這裡就較為遜息!加上我們要到樓上,經過一條很恐怖的後樓梯才到達樓上!加上我們被安排到沒有空調的房間!真的快熱死!幸好有冰凍甜品...否則我們中暑也叫天不應呢!而且樓上環境較為嘈雜因為會有小量回音所以建議各位有得選擇的情況下,還是在樓下會較好的!!!!我對這間店整體看法是普通!未至於正!因為環境和服務有待改善!!
天氣炎熱
時間又不早
成班朋友
去做咩好呀??

梗係黎明記啦!
消暑又得
做貓頭鷹都得
成班朋友傾亦得!

今次我黎到呢到當然又係食甜品!
入到去被安排到樓上!

我立即就點了個芒果木槺凍餅(圖前的左和右)
甜品聚會
賣相方面已經相當引人,
估唔到用既碟都會咁講究!
而且上菜時仲有d煙噴出
相當有效果!
圖左係細size,右為大size
各位食家可以按自己食量選擇,上圖可作參考!!

味道方面
絕不遜色!不太甜,亦不太淡,甜度恰到好處!
啖啖都有芒果味!
亦有其獨特凍餅味道,難以用筆墨形容!
而且中間亦不時會吃到芒果肉!
啖啖都有芒果味!!
愛芒果之人一定要吃!

而圖後的飲品為士多啤梨益力多&士多啤梨冰
不過根據友人的口供
絕對是消暑解渴之選
但絕不抵飲!
建議應先吃其他的甜品!!!

環境方面
這裡就較為遜息!
加上我們要到樓上,經過一條很恐怖的後樓梯才到達樓上!
加上我們被安排到沒有空調的房間!
真的快熱死!
幸好有冰凍甜品...
否則我們中暑也叫天不應呢!
而且樓上環境較為嘈雜
因為會有小量回音

所以建議各位有得選擇的情況下,還是在樓下會較好的!!!!

我對這間店整體看法是普通!
未至於正!
因為環境和服務有待改善!!!
不過甜品還是有實力的!
只要繼續創新,推出更多食品
捧場客一定不退反增呢

2011-07-20
甜品聚會
2011-07-18 10 views
好唔容易先搵到間野去到叫左個OREO木糠布甸好似硬左D 等左OK耐先食除左面頭有D OREO味之外其實都好似無咩味咁好似食既VANILLA 雪糕咁 再叫左個雜果涼粉 都係好一般既野唯一可以讀既係生果既種類都算多無咩特色既甜品 應該都唔會再去了
好唔容易先搵到間野
再叫左個雜果涼粉 都係好一般既野
唯一可以讀既係生果既種類都算多
無咩特色既甜品 應該都唔會再去了
2011-07-14 18 views
先前見多人鬧有d唔信,但而家信等人寫單又耐,跟著又寫錯單又整錯嘢最谷氣又唔好食,由其嗰個揸揸黑糯米得個甜字,都唔明而家d出品差到如此地步還那麼好生意以後都唔想再去食希望呢間野日後會進步番,或者再多人讚番佢才邦陳
2011-07-13
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
2011-06-23 21 views
要有「香港人」帶路先識去嘅地方~~星期六,可能因為落大雨,所以人客唔多。舊式甜品店有個好處,就係唔會好公式化,好似好有禮貌地招呼。呢間d亞姐隨便得嚟又好親切,邊食嘢,邊大大聲同你吹吓水,介紹有乜好食。叫咗士多啤梨 & 芝麻雪花冰,味道濃郁,配埋新鮮嘅生果,非常好。所謂新鮮嘅生果,係唔似有d新鮮切開但擺咗幾日嘅感覺。如果同綿綿冰同松記相比,我比較喜歡呢度雪花冰嘅質感。有個南瓜xx露 (唔記得個名),都幾濃南瓜味,但略嫌杰,好糊仔~腐竹蛋糖水,專業水準,好容,好香,好有豆味,唔係特別出色,但絕對合格。聽聞呢度車仔麵幾好食,我都好想試,可惜對我嚟講實在太遠,機會好微……哈~~
要有「香港人」帶路先識去嘅地方~~

星期六,可能因為落大雨,所以人客唔多。

2011-05-10 11 views
與朋友吃完晚飯,來這裡吃糖水。兩個人,點了兩款糖水一同分享。合桃芝麻糊 ($23):芝麻味香濃,但合桃味太少。稠度和甜度適中,味道不錯。雜果西米露 ($24):香蕉、西瓜、哈蜜瓜等生果,加上黑珍珠、西米和椰奶。水果新鮮,椰奶香甜不膩。雖然味道不是很特別,但整碗糖水份量多又清涼,是消暑良品。價錢不平,但質素也算不俗。下次會試試榴槤食品。
與朋友吃完晚飯,來這裡吃糖水

兩個人,點了兩款糖水一同分享。

價錢不平,但質素也算不俗。下次會試試榴槤食品。
2011-04-13
$23.5 (Last Night Supper)
2011-04-24 41 views
have not been to this shop a long time. friends were there to meet up for some late nite sweet snack. the food quality is not as good as before. not a satisfied ending. anyway, we all agreed will be our last time as there are alot more better places.
2011-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)