2024-09-27 359 views
你知道大圍有個時光隧道,帶你穿越回昭和時代嗎?就係講緊-木子居洒屋啦!踏入了這間昭和時代的小酒館。牆上掛滿了昭和時期的海報,搭配著經典的木製家具和暖色調燈光,每一個角落都透露出濃厚的復古氛圍和日式情懷,超有氣氛的🏮🌾🐟 七味魚翅乾這道小菜帶有微妙的辣味,魚翅乾的口感酥脆,非常適合搭配清酒🍶🍤 清酒煮蜆新鮮的蜆肉在日本清酒的熬煮下,味道鮮美,清酒的香氣完美提升了蜆肉的甜味🍣 黑松露鰻魚卷豪華的黑松露與肥美的鰻魚的結合,每一口都是味蕾的享受🥔 青森山芋這道料理的山芋爽脆,海苔淡淡的清香很適合夏季食用🍱 刺身盛合包括三文魚、油甘魚、真鯛及海膽,每一片刺身都係厚切!仲要做緊優惠價,唔洗$300!新鮮味美,真係夢幻之選🍲 牛肉辛味鍋這款鍋物香辣誘人,湯底辣味主要來自泡菜。牛肉的肉質嫩滑,雖然比較韓式,但食完一輪壽司刺身之後,有個辣湯相當暖胃😂還是很推介的!

🐟 七味魚翅乾

🍤 清酒煮蜆

🍣 黑松露鰻魚卷
豪華的黑松露與肥美的鰻魚的結合,每一口都是味蕾的享受

🥔 青森山芋
這道料理的山芋爽脆,海苔淡淡的清香很適合夏季食用

🍱 刺身盛合

🍲 牛肉辛味鍋

日式傳統居酒屋🏮木子居酒屋大圍一向多美食,今次試下長駐大圍多年既日式傳統居酒屋🏮。愛知縣白象拔蚌 🐚Aichi Prefecture White Elephant Clam愛知縣出產的白象拔蚌,肉質鮮嫩,味道清甜,真係唔可以錯過。清酒煮蜆🍶Sake Steamed Clams用清酒煮嘅蜆,酒香四溢,令到蜆更加鮮美,食起來非常開胃。七味魚翅乾Seven Spice Dried fish七味魚翅乾,味道豐富,有一陣陣香料味,口感獨特,適合用作小食或配酒。雜錦天婦羅月見燒飯團Assorted Tempura Moonlight Rice Balls雜錦天婦羅配上月見燒飯團,外脆內軟,天婦羅嘅口感同米飯嘅香味相得益彰👏🏻🌟木子居酒屋大圍積富街33號積康櫻地下E-&舖電話:26222881
日式傳統居酒屋🏮木子居酒屋

大圍一向多美食,今次試下長駐大圍多年既日式傳統居酒屋🏮。

愛知縣白象拔蚌 🐚
愛知縣出產的白象拔蚌,肉質鮮嫩,味道清甜,真係唔可以錯過。

清酒煮蜆🍶
Sake Steamed Clams
用清酒煮嘅蜆,酒香四溢,令到蜆更加鮮美,食起來非常開胃。

七味魚翅乾
Seven Spice Dried fish

雜錦天婦羅月見燒飯團

木子居酒屋
大圍積富街33號積康櫻地下E-&舖電話:26222881
2024-09-25 267 views
放工之後,最想做就係搵個地方食下野,舒緩下工作壓力。而朋友話想好似日本人放工,感受一下日式居酒屋的氛圍,於是乎就搵左間網上好評的居酒屋。一入門,就感受到店員熱情招呼,仲有就係個裝修都好日式,個感覺好似去左日本咁,瞬間放鬆左落黎。$168 2小時暢飲坐底無耐,店員話而家做緊$168任飲2小時啤酒或清酒!呢排工作壓力實在太大,咁我梗係唔客氣要飲下啤酒舒緩下。平日驚喜優惠另外,店員話推出左晚市85折優惠,咁我地就好唔客氣咁叫多左幾碟小菜。 和風炸雞炸雞外皮酥脆,肉質鮮嫩,蘸埋個沙律醬,一啖雞肉,一啖啤酒,真係非凡享受 土佐豆腐豆腐外層鬆脆,內裡滑嫩,豆味濃郁,搭配特製的醬汁,好味免治雞肉棒免治雞肉食落有小小軟綿感覺,沾上蛋汁juicy得嚟帶點爽脆 豚肉豆苖卷豚肉卷入面有大量韭菜,大大嚿,外層食落好有肉汁,到入面韭菜,咬落好爽脆月見燒飯團 香濃的蛋汁沾上香脆的飯團,再包住紫菜,一啖放落口,脆口得來食到蛋黃Juicy,味道口感層次豐富 精選火炙壽司拼盤6件拼盤六件唔同火炙口味壽司,可以滿足我同朋友唔同喜好。每一件食落去,慢慢融化,火炙的香氣同食材鮮味完美融合呢一晚除左食得開心,仲有就係飲得盡興,

$168 2小時暢飲

平日驚喜優惠

和風炸雞

土佐豆腐
豆腐外層鬆脆,內裡滑嫩,豆味濃郁,搭配特製的醬汁,好味

免治雞肉棒
免治雞肉食落有小小軟綿感覺,沾上蛋汁juicy得嚟帶點爽脆

豚肉豆苖卷

月見燒飯團

精選火炙壽司拼盤6件

呢一晚除左食得開心,仲有就係飲得盡興,唔駛下下就住。

2024-09-23
2024-09-23 182 views
鋪頭:木子居酒屋地址:大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖​💰$519💰連加一💰兩個人order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣ 和風炸雞 $88炸雞外脆而不太硬,夠哂脆卜卜,咬到雞肉會必汁,外脆內juicy​2️⃣ 深海池魚薄切(10切)$198好fresh,完全冇雪味,魚味濃郁,肉質肥美而不膩​3️⃣ 野菜天婦羅 $78脆得好脆,又唔會太油,係乾爽又唔會太乾​4️⃣ 鹽燒油甘魚鮫 $108煎到魚嘅油香出哂黎,肉質唔鞋口,唔會太油膩​😋總結:深海池魚薄切都幾難忘,非常新鮮
鋪頭:木子居酒屋
地址:大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖

💰$519💰連加一💰兩個人order左d咩?

1️⃣ 和風炸雞 $88

2️⃣ 深海池魚薄切(10切)$198
好fresh,完全冇雪味,魚味濃郁,肉質肥美而不膩

3️⃣ 野菜天婦羅 $78
脆得好脆,又唔會太油,係乾爽又唔會太乾

4️⃣ 鹽燒油甘魚鮫 $108
煎到魚嘅油香出哂黎,肉質唔鞋口,唔會太油膩

😋總結:深海池魚薄切都幾難忘,非常新鮮
2024-09-16
2024-09-20 196 views
大圍有好多好嘢食啊!特別係呢間日本街頭串燒刺身居酒屋。位於大圍積富街嘅木子居酒屋🏮。胡麻豆腐蕃茄沙律($78)-菜都好新鮮,豆腐,車厘茄,炸洋蔥絲,同埋胡麻沙律醬。食落去係好好味且高質素嘅沙律。椰菜天婦羅($78)-有青椒,紫薯,香菇,南瓜,粟米筍。天婦羅醬。樣樣新鮮即炸,新鮮滾熱辣。炸白蝦($68)-爽脆油泡炸嘅白蝦,唔係櫻花蝦。淡淡咬落去都係脆脆聲。精選火炭壽司拼盤 ($208)-有醬油漬炭燒大拖羅,火炭左口魚邊,炭燒油甘魚,火炭三文魚,甘海老,帆立貝。全部都係用醬油飯,同埋邱比沙律醬。炭燒過自然味好惹味。阿波味雞翼($58)-雞翼新鮮多汁,用鹽醃製之後燒烤,聽到睇到都流晒口水。總管:佢哋嘅裝修都係用木,氣氛光度都配搭燒物店,開party,同飲酒精飲品嘅地方。

2024-09-18 297 views
是日晚上在大圍睇戲,睇戲前朋友介紹了呢間木子居酒屋食晚餐。餐廳環境舒適,充滿日本風設計元素。我地二人點左幾款食物。1)牛油果三文魚沙律惹味醬料配上新鮮的牛油果和肥美的三文魚,加上綠油油的生菜,零舍醒胃 !2) 雞胸軟骨串& 鹽燒雞頸肉雞胸軟骨串質感爽脆彈牙,而鹽燒雞頸肉則香腍啖啖肉,夠過癮。3) 三文魚籽海老卷三文魚籽鋪滿壽司卷上,但上新鮮蝦肉,味道惹味,不用醮醬油了。4) 花魚一夜干這道菜名字夠特別,就是燒鯖魚,魚肉燒得恰到好處,肉質彈牙,配上清新的醬汁和蘿蔔蓉,相當美味!5) 日本番蕃拼南瓜這道炸物小食,份量十足,炸粉不多,而且能激發起南瓜和番蕃的甘甜味,唔駛叫飯都夠飽了。
是日晚上在大圍睇戲,睇戲前朋友介紹了呢間木子居酒屋食晚餐。
餐廳環境舒適,充滿日本風設計元素。
我地二人點左幾款食物。
牛油果三文魚沙律
1)牛油果三文魚沙律
雞胸軟骨串 & 鹽燒雞頸肉
2) 雞胸軟骨串& 鹽燒雞頸肉
雞胸軟骨串質感爽脆彈牙,而鹽燒雞頸肉則香腍啖啖肉,夠過癮。
三文魚籽海老卷
3) 三文魚籽海老卷
花魚一夜干
4) 花魚一夜干
日本番薯拼南瓜
5) 日本番蕃拼南瓜
2024-09-16
$278 (Dinner)
牛油果三文魚沙律
雞胸軟骨串 & 鹽燒雞頸肉
三文魚籽海老卷
花魚一夜干
日本番薯拼南瓜
  • 日本番蕃拼南瓜
2024-09-16 335 views
吞拿魚蓉海膽丼$128價錢合理呀,又有蒸蛋又有茶又坐得舒服一個人食下午茶,坐咗喺吧枱,慢慢食坐咗差唔多一個鐘先走,都唔會俾人趕,侍應又不斷自動斟茶,服務勁好午餐都有好多選擇,要讚嘅係海膽新鮮,擺盤好靚有兩朵大花都係食得嘅另外一樣要讚賞,好特別,就係有啲炸蒜定炸蘿蔔絲喺度(唔記得咗),好少喺其他餐廳食到,加埋啲飯唔係白飯,成兜嘢口感好有層次,味道也好。會再去幫襯。✌️餐廳有好多酒嘅擺設,有啲可以買來堂飲,選擇都好多,老闆對日本酒文化應該都資深餐廳啲座位都坐得好闊落,空間比較寬闊呢兩個座位好得意,擺咗日本和室風格短桌,櫥窗貼了一啲設計橫幅,增加咗成個氣氛😂
吞拿魚蓉海膽丼$128

價錢合理呀,又有蒸蛋又有茶又坐得舒服

餐廳啲座位都坐得好闊落,空間比較寬闊

2024-09-15 265 views
又嚟大圍搵食喇🤣 今次就同朋友試吓呢間居酒屋🙂‍↕️富山炸白蝦白蝦食落好脆口,每隻size都唔細😆炸得香脆但又唔會太油😋用嚟送酒一流😆阿波尾雞翼一上枱就見到雞翼金黃色,色澤好靚🤩雞翼帶有鹹香味,食落好滑,有半煎炸嘅口感😋雜錦天婦羅天婦羅包括冬菇、炸蝦、魚柳、南瓜同埋粟米芯。佢哋嘅炸粉唔會好厚,食落香脆得嚟又唔會太油膩🤩點埋佢嘅天婦羅汁同埋蘿蔔蓉一齊食,味道就更豐富🙂‍↕️和風3格三款前菜包括咗辣味螺肉、醃蘿蔔同埋海蜇。辣味螺肉食落爽口,帶有辣味之餘又唔會太嗆口。醃蘿蔔幾特別🫣因為佢面頭有柚子,所以同平時淨係酸味嘅醃蘿蔔相比,佢帶有柚子嘅清甜,更加開胃🤩而海蜇就用咗麻油調味,食落一樣好爽口。黑松露鰻魚卷最重點就係呢個鰻魚卷,一上枱就聞到濃濃嘅黑松露味,擺盤非常精緻。鰻魚卷中心有青瓜絲,而飯就係醋飯。食晒咁多舊都唔會覺得膩,反而食完一舊會想繼續食下一舊🤣

又嚟大圍搵食喇🤣 今次就同朋友試吓呢間居酒屋🙂‍↕️

富山炸白蝦

阿波尾雞翼

雜錦天婦羅

和風3格

黑松露鰻魚卷
2024-09-14 280 views
今晚嚟開呢頭,又揀返木子上次同朋友食完覺得唔錯,環境舒適料理特色,居酒屋最好就份量細細哋又可以試多啲,啱晒我哋女士,仲可以飲吓野傾偈和風三格味付海蜇、醬油牛蒡漬、辣味螺肉開胃茶三文魚加州卷卷物餡料豐富,粒粒黄金蟹籽與鮭魚,充滿Omega秋葵灑上跳跳魚燒得唔會過火,脆脆的免治雞肉,微微軟骨口感,而且外脆內嫩,配上日本蛋及醬油燒山芋口感粉爽驚喜,低卡高纖,健康好味蒲燒鰻魚原條炭爐上,熱住食…充滿醬香燒醬汁,貼心到切成一件件同朋友仔🥢夾得自在,厚實油脂豐富
今晚嚟開呢頭,又揀返木子
上次同朋友食完覺得唔錯,環境舒適

和風三格
味付海蜇、醬油牛蒡漬、辣味螺肉
開胃茶

三文魚加州卷
卷物餡料豐富,粒粒黄金蟹籽與鮭魚,充滿Omega

秋葵灑上跳跳魚燒得唔會過火,脆脆的

免治雞肉,微微軟骨口感,而且外脆內嫩,配上日本蛋及醬油

燒山芋
口感粉爽驚喜,低卡高纖,健康好味

蒲燒鰻魚

2024-09-11
Dinner
🤎 以我記憶中大圍好似唔多居酒屋🤔 所以如果真係想喺大圍搵間日式居酒屋食嘢傾偈🏮木子居酒屋都係好選擇😁 樓底好高空間咁都足夠。🤎 角切刺身沙律 $98角切切身都有幾款種類,有赤蝦, 三文魚, 油甘魚等,同埋全部都大大粒👍🏼 仲有魚子添!😍 做開胃菜很不錯~🤎 刺身盛合3點 $168有三文魚,油甘魚,同埋帆立貝😌 非常新鮮🤎 三色腐皮海賊 $98個名叫海賊🏴‍☠️應該係因為腐皮個底好似架海盜船🤣 每一嚿都唔同口味,我自己就最鍾意吞拿魚蓉嗰嚿🤓 腐皮甜甜地,加埋刺身都幾夾。🤎 嚟到木子居酒屋一定要試呢度嘅燒物!好好食😋🤎 阿波尾雞翼 (2隻) $58 燒雞翼~ 我最鍾意食~ 😍 燒得好香脆,又唔會太乾。🤎 鹽燒雞頸肉 $32平時比較食雞頸肉,原來都幾爽脆。🤎 荔枝豚肉卷 $38極推薦呢個!荔枝好甜🥹 加埋包住佢嘅豚肉,鹹甜相加,豬肉嘅油香加埋荔枝嘅清新,好好食呀!😋

🤎 角切刺身沙律 $98

🤎 刺身盛合3點 $168
有三文魚,油甘魚,同埋帆立貝😌 非常新鮮

🤎 三色腐皮海賊 $98

🤎 嚟到木子居酒屋一定要試呢度嘅燒物!好好食😋
🤎 阿波尾雞翼 (2隻) $58
燒雞翼~ 我最鍾意食~ 😍 燒得好香脆,又唔會太乾。
🤎 鹽燒雞頸肉 $32
平時比較食雞頸肉,原來都幾爽脆。
🤎 荔枝豚肉卷 $38
2024-09-11 315 views
本身好期待 老實講入到去環境都算係咁 之後搵服務員問嘢嘅時候佢本身已經有啲唔耐煩咁樣應我 始終佢個餐牌寫得唔係太清晰 第一次入去嚟講問多少少都係正常 點知原來本身想食嗰個飯好似要等成45分鐘 但係印象中入座又有限時 咁其實等完都食唔到好耐 就叫咗另一個貴少少嘅丼飯 點知嚟到個size佢同平時飲水嗰啲杯一樣咁細😅係真係誇張地細同個手掌差唔多 真係一個拳頭咁大 食完好似冇食咁樣 即係都明白本身居酒屋價錢都係偏貴 但係個質量完全唔成正比 因為嗌咗啲小食都唔覺得特別好食 仲要勁誇張嘅係啲小食都真係好少好少之後咁啱隔籬枱同我哋叫嘅類型係一樣 見到佢哋啲嘢食到咗嘅時候都呆咗 佢哋都問個職員有冇得加飯 個職員話上面啲嘢食值呢個價錢 咁但係啲飯使唔使少到咁樣 之後我哋都嚇親問佢哋係真係咁少嘅 佢哋啲態度比本身仲差咗 就連走嘅時候都好似喺度講人閑話 連招待都冇 好少特登留負評 體驗實在係太差 第一次都會係最後一次😅
本身好期待 老實講入到去環境都算係咁

好少特登留負評 體驗實在係太差 第一次都會係最後一次😅
📍木子居酒屋 (大圍)地址:大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖🩵生芥辣八爪魚粒:每次吃日料必點的前菜!生八爪魚粒Q彈有嚼勁,搭配生芥辣,刺激味蕾,真的停不下來🩵火炙左口魚邊壽司:自從第一次吃左口魚後,真的每次必點!左口魚的表面經過輕微炙燒,豐富的油脂爆滿整個口腔,鮮美無比!🩵牛油果松葉蟹肉脆殼卷:牛油果的綿密和松葉蟹肉的鮮甜相互融合,軟殼蟹的香脆又增添了層次感,大推!🩵劍魚腩壽司:厚切劍魚腩肉質肥美且鮮嫩,配上醋飯,口感滑順🩵辣三文魚軍艦(2件):辣三文魚有驚艷到我!一粒一粒很有口感,辣味也適中!🩵厚燒豬腩肉:豬腩肉經過厚燒處理,外皮微脆、內裡柔嫩多汁,肉質油脂豐富🩵豚肉豆苗卷:很有創意的一道烤串!豚肉的鮮香與豆苗的清爽相互搭配,口感清新不油膩🩵免治雞肉棒:肉質紮實,蘸上無菌蛋,每一口都很滿足!🩵荔枝豚肉卷:這個串串也很有創意!豚肉卷夾了荔枝,讓豚肉的咸香和荔枝的果香相互交融,口感很獨特🩵阿波尾雞皮:雞皮烤得特別香脆,還帶有一點小油脂,咸香味十足🩵土佐豆腐:外脆裡嫩,豆腐的質地滑嫩,配料簡單卻能突顯豆腐的原味!
📍木子居酒屋 (大圍)
地址:大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖

🩵生芥辣八爪魚粒:

🩵火炙左口魚邊壽司

🩵牛油果松葉蟹肉脆殼卷:

🩵劍魚腩壽司
厚切劍魚腩肉質肥美且鮮嫩,配上醋飯,口感滑順

🩵辣三文魚軍艦(2件):
辣三文魚有驚艷到我!一粒一粒很有口感,辣味也適中!

🩵厚燒豬腩肉:
豬腩肉經過厚燒處理,外皮微脆、內裡柔嫩多汁,肉質油脂豐富

🩵豚肉豆苗卷:

🩵免治雞肉棒:
肉質紮實,蘸上無菌蛋,每一口都很滿足!

🩵荔枝豚肉卷:

🩵阿波尾雞皮:
雞皮烤得特別香脆,還帶有一點小油脂,咸香味十足

🩵土佐豆腐:
外脆裡嫩,豆腐的質地滑嫩,配料簡單卻能突顯豆腐的原味!
2024-08-23 474 views
上次見朋友食過居酒屋.心思思自己都想食.一個人食飯去居酒屋應該都幾適合.係大圍住左年幾都無發現尼間居酒屋.既然食物有意外驚喜.附近終於揾到一間好食的鋪頭.發現有我鐘意食的雞胸軟骨串.正啊..坐吧檯.一個人飲酒玩電話都幾好.
2024-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 雞胸軟骨串
2024-08-18 388 views
見到openrice咁多正評諗住無問題,原來係一個大伏,order咗一碗三色飯,點知份量少得可憐,同店員理論,點解一個價值$218嘅飯係得一個小碗?佢只答我呢度都有一碗飯,刺身得少少,飯得一小碗,離曬譜!簡直係㩒住黎搶!又唔會好似其他鋪有得免費添一次飯!佢仲話午餐份量多d,而家係講緊晚餐份量少得過份,關午餐份量有咩關係?呢間嘢一定唔會有下次!食到一肚火!完全覺得無良!點可以咁樣對待食客?份量完全係侮辱!
2024-08-17
$150 (Dinner)
2024-08-17 227 views
叫個丼飯 可以得拳頭咁大 兩啖就冇晒 完全唔知食緊啲咩 咁就二百幾一碗 真係想講咁樣嘅份量我不如嗌刺身算啦 二百幾蚊得個一兩啖 你咁樣都叫做丼飯?態度仲要差到不得了 我肯定我唔係第一個咁樣講嘅人 因為食飯嘅時候隔籬嗰台一樣都係同我哋嗌咗丼飯 佢哋都嬲到黐咗線 好笑嘅係仲去問個職員可唔可以加飯 依間嘢真係垃圾到不得了