2018-09-14
星期六放工都差唔多7點,同同事搭地鐵出番油麻地轉小巴各自番歸,大覺訓一場。出左地鐵站,心諗不如食埋野先番去訓仲好,原來打算買個外賣仔一號車仔麵番屋企食,但又費時扲到番去凍晒,一於食埋先番去直接訓。呢間小店就係地鐵站一出隔離街,大家都係住同一區順路經開回家之路就一於係呢度,開個簡簡單單既餐。呢間車仔記係要係外面先行同姐姐點好晒餐落ORDER,揀麵底同咩配料,先可以入去就座。入面都係四四方方的木枱木凳,幾有以前小店風味。入到去坐底麵好快送上,姐姐會向你即時貨金。姐姐會問你加唔加辣汁定咖哩汁,我地揀左右後者的,好驚喜既係店員好細心會將麵同餸菜分開碟上,唔會浸到餸淋晒。話明食車仔麵,就梗係要配油麵呢,湯底我揀左豬骨湯,配料我就揀左大腸同墨魚丸。同事跟我風一樣係油麵配豬骨湯,配料揀左韭菜同玻璃魷魚。麵條既軟硬度適中,入口順暢,份量都算多,豬骨湯好清,真係可以飲。夾左同事幾撮黎食,韭菜有陣辛香氣味,味道夠濃配車仔麵必選。幾款餸都唔錯,當中尤以豬大腸最為出色,有"𡁻"勁同滷得幾入味,豬腸清潔幾通透,可以放心食。大腸同墨魚丸都係我喜愛既車仔麵食材,今餐食得快靚正,加埋枝凍豆漿,完全解渴!令人食到飽飽再
入面都係四四方方的木枱木凳,幾有以前小店風味。
同事跟我風一樣係油麵配豬骨湯,配料揀左韭菜同玻璃魷魚。
大腸同墨魚丸都係我喜愛既車仔麵食材,今餐食得快靚正,加埋枝凍豆漿,完全解渴!令人食到飽飽再番歸,簡單既晚餐之選。