自己平時好鐘意食點心,東哥一向算係平價,所以都成日食,可惜今次有少少失準。今次三個人食,分別叫咗籠仔蟲草花雞蒸飯、燒賣、雞札、小籠包同流沙包。🌸籠仔蟲草花雞蒸飯🌸$49好耐都冇見過大大個嘅荷葉包飯啦!雖然價錢好平,但份量好多,就算4個人食都有突。自己最鐘意東哥嘅滑雞,外皮好滑而肉地都好嫩,一咬會化絲。🌸蟹籽燒賣皇🌸$28每粒燒賣都有大大粒蝦係上面,食落彈牙。🌸魚肚滑雞札🌸$28個人認為呢款係必叫!有幾可仲見到一舊雞札入面有兩大舊魚肚😭市道咁差都咁足料,加曬分。🌸小籠包🌸$28做到包湯效果,可惜皮略厚。🌸流沙包🌸$28呢款就有啲失色啦,做唔到流沙效果,可以唔叫。

🌸籠仔蟲草花雞蒸飯🌸$49

🌸蟹籽燒賣皇🌸$28
每粒燒賣都有大大粒蝦係上面,食落彈牙。

🌸魚肚滑雞札🌸$28

🌸小籠包🌸$28
做到包湯效果,可惜皮略厚。

🌸流沙包🌸$28
呢款就有啲失色啦,做唔到流沙效果,可以唔叫。

小籠包
流野流沙包
2024-05-30 354 views
今午入元朗行下順便食下嘢,今非昔比,元朗非常冷清,應該係好多人北上又無左大陸客。去至前食過幾次嘅東哥點心食下午茶孖寶,點了雞包仔同燒賣,雞包仔很出色,很有薑味,以前食的雞包仔內的雞肉都係一pat嘢,但這裹的雞肉係幼條的,口感一流,另外燒賣就不過不失。入店後才發覺那個臭臉的店員還在,佢沒一點笑客感覺D客都得罪佢, 問題也不大,只要食物好便可以,不過今日食完至後,我再不會再光顧。事源不想食太包,問臭臉店員拿一個胶袋打包,埋單時原來這薄薄胶袋要一蚊,佢仲話政府規定己收左好耐,當然佢多謝都無句。離開前我見到收銀後有寫胶袋收一蚊,不過我過去的經驗係咁單薄的胶袋都係免費,如要收費店員都會提醒一下。寫出嚟,只係反映一下,希望東哥予以重視
寫出嚟,只係反映一下,希望東哥予以重視

2024-05-30
2024-03-31 356 views
假日去飲茶,兩個人吃東西不多,想吃點心比起去茶樓便宜點😉🫖飲茶必須水滾茶靚,我去吃點心必定要吃蝦餃,雖然今時今日所做的蝦餃已今非昔比,但這家也不算太差了!义燒包好吃!最喜歡吃他們的籠仔蒸飯,每款也好吃!燉湯也不錯,只是今次無叫🤭唯一牛肉腸粉皮我覺得太厚,沒什麼牛肉味,下次不會再叫🥹
假日去飲茶,兩個人吃東西不多,想吃點心比起去茶樓便宜點😉
龍仔荷葉鳳爪排骨飯
2024-03-30
$100 (Lunch)
  • 籠仔鳳爪排骨飯
2024-03-08 281 views
多次到訪,但今晚被一位沒有穿著製服的阿姨職員指罵,初時我以為是老闆娘,所以不用穿制服,誰不知只是一個不肯穿著制服的店員 (我問其他職員,其他職員告訴我她不是老闆娘)我們進店時,是有卡位的,但沒有收拾好,所以我們坐了中間的4人座位,我和先生做完運動,物品很多,該職員說有人要搭檯,我們可將貴重物品放在前枱,其時我的口罩是放在我個人背包上的,唯有都放到前枱,因為雙人枱的位置真的有限(可看看單我們消費了多少),她卻於發現後很不友善指罵我,而不是友善提醒。很差的經驗,希望你公司正視,謝謝
很差的經驗,希望你公司正視,謝謝
2024-01-28 333 views
等外賣等到一肚氣 堂食唔多人 7:20叫外賣企喺門口食風食到8:15先有得拎 一個飯加個菜使唔使整成個鐘唔想做生意就唔好打開道門阿姐個樣西口西面 好似全世界得罪佢咁強烈差評
等外賣等到一肚氣
阿姐個樣西口西面 好似全世界得罪佢咁
強烈差評

TakeAway
2023-06-26 702 views
嚟到元朗東哥點心店,當然就係食佢嘅即叫即蒸點心啦,蝦餃燒賣就一定唔少得啦,再加埋牛肉腸粉,叉燒包和腐皮蝦!值得一讚嘅就係服務態度真係做得唔錯呀!而蝦餃你都做到新鮮爽甜,燒賣大大粒,有一定嘅水準!牛肉就腸粉皮軟滑,牛肉飽滿,水準之上!叉燒包熱辣辣,餡料適中,十分之好!而至於腐皮蝦,就一般般,因為太多油,冇索乾淨,所以表面比較淋,宜真係油太多,呢個就水準之下啦! 普洱茶方面,都尚算唔錯!香濃消滯,服務員亦不停咁樣幫我哋裝滿!
牛肉腸

Lunch
牛肉腸
叉燒包
2023-04-24 483 views
如題,其實後生仔女都好鍾意飲茶食點心架,只係唔鍾意一早起身去茶樓等位之麻,來到東哥就係幾點都可以食點心,唔洗跟個早市午市今晚得兩個人食又唔係太餓,叫唔到個籠仔飯食,唯有下次食。蝦腸屬於皮厚果一種,朋友就好鍾意,覺得好有口感好豐富,而我就普通,都係鍾意滑D 軟D嘅腸粉皮多D。燒汁茄子估唔到4件都幾大件,份量十足,魚肉配茄子都煎得幾香,不過燒汁就冇咩味,得個深色樣。鳳爪呢個好食,蒸得剛剛好,唔會霉唔會鞋最鍾意食底部墊住嘅芋頭,好入味。雞札最失色係雞札,整體偏清淡,冇乜味,雞肉有點乾,魚肚好細舊。煎蘿蔔糕最好食係蘿蔔糕,雖然料唔多,但煎得剛剛好香脆,好香口,食完想再食!
如題,其實後生仔女都好鍾意飲茶食點心架,
只係唔鍾意一早起身去茶樓等位之麻,
來到東哥就係幾點都可以食點心,唔洗跟個早市午市

今晚得兩個人食又唔係太餓,叫唔到個籠仔飯食,唯有下次食。
蝦腸

屬於皮厚果一種,朋友就好鍾意,覺得好有口感好豐富,
而我就普通,都係鍾意滑D 軟D嘅腸粉皮多D。
燒汁茄子

估唔到4件都幾大件,份量十足,
魚肉配茄子都煎得幾香,不過燒汁就冇咩味,得個深色樣。
鳳爪

呢個好食,蒸得剛剛好,唔會霉唔會鞋
最鍾意食底部墊住嘅芋頭,好入味。
雞札

最失色係雞札,整體偏清淡,冇乜味,
雞肉有點乾,魚肚好細舊。
煎蘿蔔糕

最好食係蘿蔔糕,雖然料唔多,
但煎得剛剛好香脆,好香口,食完想再食!
2023-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-04 361 views
宵夜食點心我會揀東哥佢啲點心都係,即叫即蒸點心同蒸飯來講東哥嘅蒸飯係比較 出色超級足料大籠如果自己一個食食一個飯已經夠飽🤣有時佢啲套餐仲可以叫埋個湯兩個人食張相入邊嗰啲係食唔晒要打包🫣
宵夜食點心

我會揀東哥

佢啲點心都係,即叫即蒸

點心同蒸飯來講

有時佢啲套餐仲可以叫埋個湯

兩個人食張相入邊嗰啲係食唔晒

要打包🫣
2023-03-30 355 views
夜晚好肚餓,就去咗東哥點心食點心其實去過東哥點心好多次成日想飲茶,但係又起唔到身東哥點心真係好幫到手💖鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋配豬肉 口感唔會太硬鵪鶉蛋,啱啱熟唔會好老💖沙律蝦春卷脆口沙律醬多 好Juice 💖鮮蝦腐皮卷香口啲蝦好新鮮 脆皮煎得好好食又係煎得啱啱好💖流嘢流沙包上枱即刻食,真係爆曬漿💖籠仔章魚肉餅飯呢個份量超級多 啲飯唔會好林亦唔會好硬💖越式米網炸兩腸呢個超級推介 我同我朋友都食到停唔到口口感好得意 其實佢係腸粉皮包住油炸鬼佢嗰個腸粉皮,超級滑💖香煎蘿蔔糕好香 煎到金黃色唔錯唔錯我哋三個人食,食唔晒要打包因為實在太多種類 樣樣都好想食
夜晚好肚餓,就去咗東哥點心食點心
其實去過東哥點心好多次
成日想飲茶,但係又起唔到身
東哥點心真係好幫到手

💖鵪鶉蛋燒賣
鵪鶉蛋配豬肉 口感唔會太硬
鵪鶉蛋,啱啱熟唔會好老
💖沙律蝦春卷
脆口沙律醬多 好Juice
💖鮮蝦腐皮卷
香口啲蝦好新鮮 脆皮煎得好好食
又係煎得啱啱好
💖流嘢流沙包
上枱即刻食,真係爆曬漿
💖籠仔章魚肉餅飯
呢個份量超級多 啲飯唔會好林亦唔會好硬
💖越式米網炸兩腸
呢個超級推介 我同我朋友都食到停唔到口
口感好得意 其實佢係腸粉皮包住油炸鬼
佢嗰個腸粉皮,超級滑
💖香煎蘿蔔糕
好香 煎到金黃色唔錯唔錯

我哋三個人食,食唔晒要打包
因為實在太多種類 樣樣都好想食
2023-02-24 280 views
今日去咗探朋友,之後一齊去咗東哥點心籠仔蒸飯專門店度飲茶,朋友推薦話呢度嘅點心又大份又好食,佢哋一家都成日黎。坐低之後我哋開咗一壺壽眉,再點咗一籠招牌蝦餃,皮薄餡靚,入面嘅蝦肉結實😋我哋仲叫咗個鳳爪排骨飯,鳳爪大隻,好惹味,排骨都幾多,調味香辣啱啱好,食完就已經好飽😍最好食嘅係流心奶皇包,一撕開嚟就見到淡黃色嘅奶皇漿流出黎,奶香味濃郁,而且唔會死甜😆我哋最後仲要多咗碗燉湯,用料貨真價實,好清甜又補身。

我哋最後仲要多咗碗燉湯,用料貨真價實,好清甜又補身。
2022-11-29 318 views
上次黎都幾個月前,果陣啲質素算好啲。食排骨食到一半先見到呢個畫面,差啲反胃⋯⋯見到咁豐富既蛋白質即刻叫店員取消啦⋯⋯服務態度超好,一句唔好意思都冇應該話,佢係乜都冇講好似有蛋白質係我錯咁晚市時段其實好多客人,好忙,我都明白,不過明明出品有問題都唔同客人講句唔好意思。我就真係不能理解。其他食物都正常既,雖然冇左我一個客唔緊要,但我此生不會再幫襯。P.s唔想搞大件事所以直接叫取消,點知0歉意,好彩我有相為證。
上次黎都幾個月前,果陣啲質素算好啲。
食排骨食到一半先見到呢個畫面,差啲反胃⋯⋯
見到咁豐富既蛋白質即刻叫店員取消啦⋯⋯
服務態度超好,一句唔好意思都冇

應該話,佢係乜都冇講

好似有蛋白質係我錯咁

晚市時段其實好多客人,好忙,我都明白,
不過明明出品有問題都唔同客人講句唔好意思。
我就真係不能理解。
其他食物都正常既,
雖然冇左我一個客唔緊要,但我此生不會再幫襯。

2022-11-29
$100 (Dinner)
2022-10-16 315 views
游完夜水 出到嚟都已經十點多啲對於未食嘢嘅我 已經無咩選擇🤣最近嘅選擇都係得番一間麵店🍜另一間就係佢🤗🫡🤗🦴芋頭蒸排骨 $22普通嘅芋頭多骨嘅排骨 呢個係一籠普通嘅芋頭蒸排骨🍞流野流沙包 $22白雪雪嘅外皮 黃撳撳嘅流沙餡 你睇下段片~1 take過架~😆🥕香煎蘿蔔糕 $21對於唔食冬菇蝦米嘅我🤣呢個蘿蔔糕不得了 佢成舊都係得蘿蔔同幾粒火腿🍖加上煎到脆脆嘅外皮 棒棒的!🏀芝蔴擂沙球 $21滑滑嘅芝麻流沙 脆脆嘅芝麻煎堆外皮🤤夜麻麻都可以黎多籠 (總感覺有陣煉奶味🧐係咪我錯覺呢)🐮香茜牛肉腸 $23唔好點😂真係唔好點 佢係牛肉 但又唔係牛肉 佢係物盡其用牛肉球腸 好怪唔好點 要食牛肉球又想食腸嘅 建議分開點🐣鵪鶉蛋燒賣 $24圓圓嘅鵪鶉蛋 加上 雜乜一樣嘅燒賣餡(有🐷有🦐crossover) 一個食得到嘅三重享受 (好多味🤣唔知食緊咩)PS: 茶錢$4/人📍地址: 元朗教育路104-126號永興樓永興樓地舖- 推介: 🌝🌝🌝🌚🌚 (正常)- 味道: 🌝🌝🌝🌚🌚 (正常)- 番兜度: 🌝🌝🌝🌚🌚 #hkfood #foodie #hkfoodie #零食 #零食開箱 #返工 #放工 #無無
游完夜水 出到嚟都已經十點多啲

🐮香茜牛肉腸 $23

🐣鵪鶉蛋燒賣 $24

PS: 茶錢$4/人

📍地址: 元朗教育路104-126號永興樓永興樓地舖

- 推介: 🌝🌝🌝🌚🌚 (正常)
- 味道: 🌝🌝🌝🌚🌚 (正常)
- 番兜度: 🌝🌝🌝🌚🌚

#hkfood #foodie #hkfoodie #零食 #零食開箱 #返工 #放工 #無無聊聊又一日 #打工仔 #打工仔日常 #hkeat #hkfood #試伏 #yuenlongfood #hkfoodblogger #打卡 #美食 #香港美食 #元朗美食 #hkfoodblogger #foodbloggerhk #hkfoodporn #foodpornhk
2022-10-13
$50 (Dinner)
  • 芋頭蒸排骨
  • 香西牛肉腸
  • 流野流沙包
  • 香煎蘿蔔糕
  • 鵪鶉蛋燒賣
  • 芝麻蕾沙球
上星期五見有間點心店環境都可以, 有籠仔蒸飯, 買外賣回家, 不用自己整, 沒有荷葉香味, 另外叫一個魚頭湯, 淡到同水差不多,加水太多,非常難飲, 千其唔好叫湯飲, 衰個D大連鎖店.
2022-09-02
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2021-12-29 812 views
得閒飲茶🫖天寒地凍又落雨,昨日朝早街外氣溫只得九度,係被窩起床後,真係唔想煮🤣係時候,嘆返「一盅兩件」,所謂「一盅」係焗盅,用黎泡茶。「兩件」 指點心,如蝦餃、燒賣等。發現近來就算跟同年紀朋友聚聚,都會有想去飲茶食點心既傾向,真係呢🌝年紀大了。✨點心味道就不多作評價,每間廣式點心味道各有千秋,人人各有心頭好。不過。相信無論係邊一間,只要係新鮮出爐,入嘴燙口,味道都不差(東哥點心做到👍🏼)。主要係享受份人情味、同枱「打下牙餃」、嘆下報紙、飲返兩杯中國茶既情懷。✨環境比起一般大茶樓,更喜歡呢類地舖式點心店,更企理衛生。✨回頭率:⭐️⭐️⭐️.5/5
得閒飲茶🫖

✨環境
比起一般大茶樓,更喜歡呢類地舖式點心店,更企理衛生。

✨回頭率:⭐️⭐️⭐️.5/5

2021-11-03 487 views
飲茶地方:東哥點心同幾個朋友一齊過嚟食,點心選擇多,上菜快,份份點心都大大件,非常抵食!環境清幽,坐得舒服,四人一台。大大籠好抵食,平均每人叫兩籠都夠晒飽😋味道:4.5/5送菜速度:4/5環境:4/5人均消費:$50#美食推介 #美食點評 #香港 #窮遊 #元朗👍🏻
飲茶地方:東哥點心
環境清幽,坐得舒服,四人一台。
大大籠好抵食,平均每人叫兩籠都夠晒飽😋
味道:4.5/5
送菜速度:4/5