2024-07-24
作為麻糬波波控,成日都會留意邊度有麻糬波波推出。小至街坊麵包舖,大至受歡迎排隊長龍店,都會去試。目標係搵到性價比高,有好食嘅麻糬波波。呢間梅窩麻糬王,成日見到有人介紹,初初以為要專登去到梅窩先有得買。但係原來佢哋港九新界都有好多唔同分店。今次咁啱路過,即刻買黎試試佢。麻糬波波有好多款式,全部都已經入晒袋包裝,單一口味賣緊$25-$35/ 六粒,混合味道價錢會貴少少。不過聽講佢特色味道係會有包裹內餡,唔同一般既麻糬波波,所以就揀左mix 既口味食完其實都有啲失望,麻糬個面比較硬,咬落去雖然有內餡,但係唔夠煙靭。由於鍾意食煙靭口感嘅我嚟講,真係有啲失色。就算焗熱咗都唔算煙韌。個人覺得抹茶紅豆味比較出色,食到紅豆粒。朱古力味較為鬆軟而肉鬆味就偏乾身。總括而言,性價比欠奉,試過一次就可以。追求煙靭口感嘅麻糬波波就未必會揀呢間。