2019-03-10 160 views
雲吞米同片頭粗麵都好食,係好有香港特色嘅味道。 加$8菜心質數好高,加$4有冷熱飲。 下午茶$20+ 而家好少見。 支持傳統小鋪,我打算幫佢買魚片頭返屋企煮麵,支持支持!
2019-01-24 231 views
魚旦拼鳳城水餃河粉 魚旦係彈牙但冇乜魚蛋味🤦🏻‍♀️加上湯底太甜唔知係咪因為加左腩汁 搞到食咩都過甜 冇左佢原本野食啲味..河粉略嫌碎左啲🤷🏻‍♀️另一碗牛腩雲吞麵 牛腩好"un"好難咬 同樣都係覺得湯太甜 唔多正常 其他雲吞水餃味道正常冇乜特別 但下午茶一個麵 可以加$4多標野飲都幾抵 都多街坊同學生食
但下午茶一個麵 可以加$4多標野飲都幾抵 都多街坊同學生食
2018-12-21 187 views
喺紅磡呢頭行行下,想搵間平平哋嘅魚蛋粉麵鋪頭醫下肚,眼見呢間店舖環境幾乾淨企理。就入去試吓!同一般嘅魚蛋粉麵檔一樣,餐牌都係喺枱面上,同埋牆壁上既⋯叫咗個京都炸醬麵炸醬面同湯分開碗上炸醬味道偏甜,肉粒切得比較大粒。麵質煮得幾乾身,冇鹼水味湯🥣帶點胡椒味,唔會太鹹。整體來講都ok,用左$26
同一般嘅魚蛋粉麵檔一樣,餐牌都係喺枱面上,同埋牆壁上既⋯

叫咗個京都炸醬麵

京都炸醬麵

炸醬面同湯分開碗上

炸醬味道偏甜,肉粒切得比較大粒。麵質煮得幾乾身,冇鹼水味
湯🥣帶點胡椒味,唔會太鹹。
整體來講都ok,用左$26
2018-12-18
$26 (Dinner)
今日晚上沒有吃飯。溫習後,已經差不多睌上九時半左右。想吃點東西才回家,又不想吃得太飽。在紅磡附近,看過幾間餐廳都是一些份量多的食物。見「樂團粉魚蛋大王」主要售買粉麵正合我意,於是決定入內坐下。由於已經入晚食店食客不多,好容易便找到坐下,便叫侍應落單。我看了玻璃枱上的菜單,滿心歡喜,誰知?我點了雲吞麵及熱菜蜜。雲吞麵有四隻雲吞,蔥花及生麵。上枱時,熱辣辣的。不過,份量略嫌太少。雲吞皮較簿。咬開雲吞時,有雲吞汁從雲吞細縫流出來。食起來味道有點怪,不像一般鮮蝦豬肉味道。好重調味粉味。咀嚼後滿囗都是調味粉粹。細嚼覺得味道不新鮮。鮮蝦味道欠奉。蔥花味道不太新鮮,帶不起整個雲吞麵的味道。麵底是"生麵",麵條的長度大致相同,食起來嘗算彈牙爽口。不過,麵身味道一般,淡而無味。湯底的味道很清淡。熱菜蜜,飲落有濃郁的菜蜜味道。不過,略為甜了少少。總括而言,雲吞麵的雲吞餡料、口感及味道都很差。以這個價錢享用這樣食物是物非所值。
由於已經入晚食店食客不多,好容易便找到坐下,便叫侍應落單。
我看了玻璃枱上的菜單,滿心歡喜,誰知?

我點了雲吞麵及熱菜蜜。

雲吞麵

熱菜蜜

熱菜蜜,飲落有濃郁的菜蜜味道。不過,略為甜了少少。
Other Info. : 食物質素需要改善。
2018-04-28
$28 (Last Night Supper)
2018-03-12 251 views
今日行過紅磡附近,見到樂園粉麵,即刻諗番起細個係旺角食嘅樂園,所以即刻入去試下。呢間樂園地方雖小,個勝在乾淨!👍🏻叫咗一碗崩砂腩麵,牛腩好好食,唔口渴,兩個人埋單唔使100蚊!即場加送親切侍應,眼見啲街坊同職員有傾有講,記得哂佢地食啲乜,好溫馨好地道!講番下啲食物先,今日個崩腩好有牛味,啲雲吞又新鮮,有大地魚嘅味道,勁想食完又食!雖然炸魚皮無乜特別,但都好脆口。仲有個辣椒油好香口,又夠味,好似食番舊日魚蛋粉嘅辣椒油咁,正!
2018-03-11
$50 (Lunch)
  • 崩砂腩
  • 雲呑