2012-07-31 388 views
樂林小鍋米線同朋友約左食午餐,佢介紹左呢間人氣米線黎進行我地既午餐聚會,黎到都要小等5分鐘左右,當然都要搭檯喇嗌左豬頸肉同人氣豬軟骨小鍋米線隨米線附送既有半隻滷蛋、酸菜、芫茜,肉碎等等豬頸肉食落比較硬身,好似唔太新鮮,肉質亦唔夠鮮嫰反而豬頸肉炆到十分入味,食到有好香既滷水味米線係極爽口,比一般既更爽小鍋米線嗌小小辣,比較適合一啲唔食得辣又想試下辣既人平均消費:$32
樂林小鍋米線

黎到都要小等5分鐘左右,當然都要搭檯喇
嗌左豬頸肉同人氣豬軟骨小鍋米線

隨米線附送既有半隻滷蛋、酸菜、芫茜,肉碎等等

豬頸肉食落比較硬身,好似唔太新鮮,肉質亦唔夠鮮嫰

反而豬頸肉炆到十分入味,食到有好香既滷水味

米線係極爽口,比一般既更爽

小鍋米線嗌小小辣,比較適合一啲唔食得辣又想試下辣既人
平均消費:$32
2012-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 豬頸肉
2012-04-23 268 views
Lunchtime 時間, 十二點幾, 落緊雨, 有同事想食樂林, 於是就入左去食其實間野主要就sell米線, 好似車仔面咁, 每叫一份配料加幾蚊咁不過我就冇叫到米線, 怕唔夠飽, 所以叫左個雞排炒公仔面黎食份量睇落唔算好大, 應該就用左一個公仔面, standard size 黎四周圍炒公仔面都有同一個問題...就係個面太咸今次亦唔例外, 所以味道上唔俾高分雞排就ok, 咸少少都可以接受

米線餐單
雞排炒公仔面
四周圍炒公仔面都有同一個問題...就係個面太咸
今次亦唔例外, 所以味道上唔俾高分
雞排就ok, 咸少少都可以接受
2012-04-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
米線餐單
雞排炒公仔面
2011-12-14 164 views
本身想食煲仔飯,點知又唔夠時間,朋友就捉左我入嚟,開頭已經好唔願意咖啦,再睇下價錢真係覺得好貴,食一食個米線都洗左我成$35(雖然好似好小家,但真係覺得,一個米線值幾錢先?) 不過佢都有d野係好既,米線的酸菜做得好好食,唔會酸到個咀變左"米"字,但又好開胃!!呢樣又真係要讚下既。而其他餸正常既,如果佢平d,我一定會為左佢個酸菜再番嚟,但因為呢條街好多同類既餐廳,我會情願周圍去試下。
很久沒有寫食評, 因筆者剛轉新工比較忙,新工在太古城上班, 太古城的確有很多食肆, 雖然選擇多, 可是, 如果要找 HK$70 樓下之選, 唯獨 Food Court: Food Republic,最近 Food Republic 舉辦了一個儲印花換領禮品及抽獎活動, 只要累積消費每滿 HK$38, 就可以儲一個印花,唔好以為好難, 只要你在 Food Republic 任何一間食店, 點一個餐就已過 HK$38, 完全反映香港今年的通賬幅度。經過兩個月之後, 筆者決定要離開太古城, 去鰂魚涌搵食, 其實鰂魚涌和太古只是相距一個地鐵站, 但鰂魚涌的食肆質數及價值相對效好, 飯後又多點散步機會, 何樂而不為呢...第一擊 - 樂林小鍋米線平時見好多人排隊, 所以今天 12:10 到來, 以避開人群, 今次點了:帽子撈米線 + 醬爆貢丸: 帽子撈米線配有炸醬、卥蛋、花生、芽菜、芝麻, 味道不錯, 而且價錢相宜, 醬爆貢丸是訂貨回來的, 只要煮熱就可以, 這個醬爆貢丸來貨也挺彈牙。經筆者觀察, 濱海街還有很多小店, 相信會有很多驚喜, 筆者會繼續與大家分享。
很久沒有寫食評, 因筆者剛轉新工比較忙,
新工在太古城上班, 太古城的確有很多食肆, 雖然選擇多,

經過兩個月之後, 筆者決定要離開太古城, 去鰂魚涌搵食,

第一擊 - 樂林小鍋米線

帽子撈米線 + 醬爆貢丸:
米線 order 單
帽子撈米線 + 醬爆貢丸

濱海街
2011-03-25
$26 (Lunch)
米線 order 單
濱海街
帽子撈米線 + 醬爆貢丸
2011-01-22 105 views
This is one of my favourite noodle place! Too bad they don't have another branch yet! No matter which server is taking my order, they are always super nice (very well-trained for a small noodle place). Although they allow each person to custom order their noodle ..... however, I really don't like the idea of how much paper they waste! Each person using 1 order form = how many pieces of papers used??? Really killing too many trees! They should think of a way to reduce this and save our plane

Although they allow each person to custom order their noodle ..... however, I really don't like the idea of how much paper they waste! Each person using 1 order form = how many pieces of papers used??? Really killing too many trees! They should think of a way to reduce this and save our planet!
My favourite, as usual is:
招牌豬軟骨+蟹籽包 +薯粉 + 凍鴛鴦 = $36

It's even cheaper during afternoon tea time, as you get a free drink with your noodle. Anyhow, their portion is just too big (especially if you order 薯粉) ....... it's very hard to finish! But their combination is just remarkable .... and you can select your own spiciness. So far, I cannot find a replacement for this noodle shop!
2011-01-21
$36 (Dinner)
2010-09-30 73 views
老公不知從那裡弄了本「東遊記」回家,隨手翻閱一吓,看到內裡原來有很多優惠券,其中一間坐落於濱海街的店舖,主要供應雲南米線,而憑券惠顧滿 $30 就有 $5 折扣,今晚趁老公不回家吃飯,過來買碗米線試試。這裡原來除了小鍋米線,仲有一款帽子撈米線,港人吃雲南米線,最常叫過橋、小鍋、涼拌,但幾乎沒有人聽過帽子,原來帽子米線才是雲南當地最流行的食法,大街小巷都有,這款米線講究辣醬和米線的配合,與過橋、小鍋等,大相逕庭。而帽子米線的靈魂就在醬料,它的食法非常簡單,沒 有大堆頭的 料,只是簡簡單單的湯米線拌辣醬,再加酸菜、花生、滷蛋、芽菜等配菜來吃,所以好味與否就全繫於醬料。 至於為何叫帽子米線? 據說由於倒辣醬落米線時,辣醬瀉下的動態猶如一頂帽子,因而得名,故「帽子」便等於「辣醬」。這次就叫了帽子撈米線 ($22) , 轉配薯粉 (+$1) ,這裡的薯粉外表晶瑩剔透,質感滑溜,口感比起米線還要煙韌彈牙,嚼勁十足,即使浸湯後也沒有變腍。至於這碗粉本身配料,其實也很豐富,包括有炸醬、鹵蛋、花生、芽菜和芝蔴,看來頗為正宗。而自選配料方面,我就揀了龍蝦丸 ($4) 和肥牛 ($6) , 龍蝦丸雖然只

這次就叫了帽子撈米線 ($22) , 轉配薯粉 (+$1) ,這裡的薯粉外表晶瑩剔透,質感滑溜,口感比起米線還要煙韌彈牙,嚼勁十足,即使浸湯後也沒有變腍。至於這碗粉本身配料,其實也很豐富,包括有炸醬、鹵蛋、花生、芽菜和芝蔴,看來頗為正宗。而自選配料方面,我就揀了龍蝦丸 ($4) 和肥牛 ($6) , 龍蝦丸雖然只得兩粒,不過入口爽口彈牙,有龍蝦的香味,也算不錯,反而肥牛略嫌脂肪分佈不均,肉質有點粗嚡,肉味稍淡,食味一般。至於醬料辣度方面,由於店員沒有問我要幾辣,而我也忘了選擇,回家吃時發覺原來都幾辣吓,如果吃不得辣就真的要事先向店員聲明啊!

「東遊記」內附優惠券
帽子撈薯粉
薯粉晶瑩剔透
2010-09-29
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$28 (Dinner)
「東遊記」內附優惠券
2010-09-27 44 views
晚上來食係無乜人的,唔使等...但lunch時間逼滿人,全部都係返工食lunch街坊介紹左好多次,終於食到!我覺得薯粉比米線更彈牙,更Q!豬軟骨又諗又入味,d骨甩哂出黎。牛展諗而且襯番d酸辣味!推介: A酸辣薯粉,咸檸七

街坊介紹左好多次,終於食到!

推介: A酸辣薯粉,咸檸七
2010-09-23
$35 (Dinner)
  • 酸辣薯粉
  • 咸檸七
2010-07-03 35 views
聽朋友講這間好食,我今日和同事終於試到"樂林",因為平時如果要在食飯時間(1:00)試食,必定找不到位,門外一定排大隊,但是今日星期六好好多。最近咁熱,我都係食小鍋米線+豬軟骨(清湯)+好立克;我本身不愛濃味,這裡的湯底都可以,不會太咸,但是有啲肥。至於我同事就食小鍋米線+香茅醋扒(清湯)+奶茶;味道都係差不多,ok啦!
聽朋友講這間好食

4個印有$10回饋
2010-07-03
$30 (Lunch)
4個印有$10回饋
2010-02-09 29 views
雖然住係呢度附近 但都係近排先發覺開左呢間店向來都鐘意食小鍋米線 今次又點會放過呢個機會試下新野呢媽咪要左小鍋米線+腩肉($25)而我呢就要左小鍋米線(轉薯粉)+肥牛($28)另外再加多塊香茅豬扒($6)雖然辣度有多個選擇,但其實小小辣同小辣大致一樣而呢度既薯粉同頗為特別 同我以往食過既有所不同份量都係滿意既另外..香茅豬扒算係不過不失啦.不得不提係服務態度令人滿意,我叫既小鍋米線雖然漏左酸菜同滷蛋 但服務員都有急忙道歉同補返比我..再者係揀食物個時都有比到意見總結而言,味道是毫無驚喜 不過價錢還合理 有機會會再幫襯
雖然住係呢度附近 但都係近排先發覺開左呢間店
向來都鐘意食小鍋米線 今次又點會放過呢個機會試下新野呢

媽咪要左小鍋米線+腩肉($25)
而我呢就要左小鍋米線(轉薯粉)+肥牛($28)
另外再加多塊香茅豬扒($6)

雖然辣度有多個選擇,但其實小小辣同小辣大致一樣
而呢度既薯粉同頗為特別 同我以往食過既有所不同
份量都係滿意既
另外..香茅豬扒算係不過不失啦.

不得不提係服務態度令人滿意,我叫既小鍋米線
雖然漏左酸菜同滷蛋 但服務員都有急忙道歉
同補返比我..再者係揀食物個時都有比到意見

總結而言,味道是毫無驚喜 不過價錢還合理
有機會會再幫襯
小鍋米線+肥牛
薯粉
香茅豬扒
第一次寫食評,有點個人感想請大家不要見怪。剛剛今日無帶飯盒,同事又岩岩好做左呢間餐廳既會員,所以一齊落街食食人地手勢。講到雲南米線,一定會諗起我大哥屋企個隻,勁多青同芫莤,超辣同濃厚既湯底,配上豆卜芽菜之類既材料做底,上面擺肉類,一上枱就辛香四溢,食過好不過癮。黎到呢度既米線就少辣左,同埋連豆卜都要加錢....等陣,離左題添。東區講到米線通常都係個間一線軒,不過真係太多人,又無左星星魚片,所以最近幾少去,之前同同事去賣外賣都要等9個字,仲要同我少左種丸入去坐既又迫又細位,食個飯 o者,有無咁艱難呀相比之下可能樂林比較小人去,等既時間少左,而且睇得出成個格局闊d,又有電視睇(不知何解港人真的很愛看電視,不過我也很喜歡食飯時看電視就是了)櫈又好坐d,比環境呢度贏哂兩間一線軒。味道方面,我覺得.......可能係迎合香港人既口味?多左半隻熟蛋同肉燥,好有台灣風味!(灣姊淚目)有好多種辣度比人揀(呢下加分!),不過為左唔想肚痛都係小小辣比較妥當豆卜仲係要加錢先有所以今次嗌左春卷,豬頸肉同蟹子包呢d都係好難整得難食既野,所以味道呢家野真係好難話好正,不過33蚊有個三個餸都ok值得一提既係個豬頸肉
第一次寫食評,有點個人感想請大家不要見怪。

入去坐既又迫又細位,食個飯 o者,有無咁艱難呀
櫈又好坐d,比環境呢度贏哂兩間一線軒。
味道方面,我覺得.......
可能係迎合香港人既口味?
多左半隻熟蛋同肉燥,好有台灣風味!(灣姊淚目)
豆卜仲係要加錢先有
所以今次嗌左春卷,豬頸肉同蟹子包
呢d都係好難整得難食既野,所以味道呢家野真係好難話好正,
不過33蚊有個三個餸都ok
值得一提既係個豬頸肉真係燒得好好,夠味夠霖身。
評分係....中上啦!
最後論到服務,其實係ok既,
始終咁多人要做到唔漏單錯單已經好好啦!
食既成個過程唔會因為要等好耐或者係
侍感扮聾等等事情搞到客人一肚氣
而且侍應用電腦落單清楚易明,
實在很值得加分。
總而言之,呢間係好稱職既打工仔食堂,不過一d都唔係正式傳統食品

• 小鍋米線
2009-11-08 8 views
Lunch時間真係可以形容為波濤洶湧,滔滔江水源源不絕,係人頭湧湧既情況下,每一店等位就在所難免,幾時先可以有更多既容身之所哩... ... 首先,本人唔係太過熱愛米線之餘又驚唔飽,再者,之前係另一面試過一間<一XX>米線,質素唔在講,店員態度更極為惡劣... ...直至今次經同事介紹有間新開既米線鋪,其米線OK好食又大碗,所以決定前去試一試. 哩間米線店都好易搵到,招牌光猛猛的,門口卻聚集了一大堆人等位,看來又要花上1/4既Lunch時間去排隊等候好彩一個人可能較易有位,即刻就可以安排入座了店內環境裝修感覺衛生,舒適,當然哩個時段總是坐得密密麻麻.最估不到的,原來此店更有飯提供客人,不過一場到來,非試主打米線不可 米線部份共分了小鍋米線和帽子撈米線2款,個人就選擇了小鍋米線,並配上小中辣湯底,餸料則配置它們既招牌豬軟骨,醬爆貢丸,加多杯凍檸茶不需時刻,好快就可以開餐了.豬軟骨的確不俗,好入味,既不會像石頭般硬,也不會一咬即碎,軟硬適中,一絕!!貢丸則如其名,味道可以,爽口彈牙,但係大家小心被爆親米線方面份量都算多,煙"軔

好彩一個人可能較易有位,即刻就可以安排入座了

貢丸則如其名,味道可以,爽口彈牙,但係大家小心被爆親
米線方面份量都算多,煙"軔"爽口.湯底內之肉碎,實在香口,唯一美中不足湯底咸左少少,不過總比飲滾水湯好好多.
最後值得一讚店員係如此打仗般既情況底下仍能抱著親切,熱誠既態度款待,實在難得,抵讚!!
價錢同區差不多,米線$21,每款餸都只係加$4,凍飲$5,總值都只係$34!OK
2009-11-03
$38 (Lunch)
  • 豬軟骨
  • 小鍋米線
1K
2009-09-19 53 views
放飯時間, 師傅一支公都唔知食咩好, 於是四圍咁行, 行行下見到呢間米線食店, 好似幾吸引下喎, 加上師傅都好耐冇食過米線, 就決定入黎食番碗, 睇下呢間食店食得過冇?入到去食店, 一d都唔算少人, 幸好一條友永遠都著數少少, 所以唔使等直入! 坐底後第一時間睇下有咩好食, 原來呢度有兩款主打米線, 一款係小鍋米線, 另一款係帽子撈米線, 除左米線外, 呢度仲有飯食添, 不過既然主打米線, 師傅當然係整番碗小鍋米線, 穩陣d嘛!於是師傅立即攞張紙仔, 睇下有咩好食, 但發覺餸款選擇未算太多, 加上冇咩心水想食, 最後只好揀龍蝦丸, 豬腩肉同埋獅子狗, 配上中辣! 小鍋米線嘅配餸有酸菜, 芽菜, 鹵蛋, 肉碎, 而蔥, 芫茜同炸蒜師傅通通都冇要, 再另外要一杯凍檸茶!等左唔係好耐就有得食, 好明顯係d米線一早煮定, 再執番d配餸落去, 放上熱湯後就可以食啦, 呢種做法都可以理解! 於是師傅第一時間試下個湯, 味道唔算特別吸引, 飲完都冇嗰種醒胃嘅作用, 淨偽覺得辣, 皆因中辣都幾辣, 師傅食得辣都覺得有少少辛苦, 不過湯底真係普通左少少; 再試下米線, 米線本身煮得好腍, 冇左煙煙韌韌
放飯時間

入到去食店, 一d都唔算少人, 幸好一條友永遠都著數少少

等左唔係好耐就有得食, 好明顯係d米線一早煮定, 再執番d配餸落去, 放上熱湯後就可以食啦, 呢種做法都可以理解! 於是師傅第一時間試下個湯, 味道唔算特別吸引, 飲完都冇嗰種醒胃嘅作用, 淨偽覺得辣, 皆因中辣都幾辣, 師傅食得辣都覺得有少少辛苦, 不過湯底真係普通左少少; 再試下米線, 米線本身煮得好腍, 冇左煙煙韌韌嗰種感覺, 令米線應有嘅特色都冇埋, 唔得囉; 而龍蝦丸有兩粒, 入口爽口彈牙, 加上都幾香, 唔錯, 可惜得兩粒, 好似少左d
; 豬腩肉有幾片, 一樣係幾爽口, 雖然係半肥瘦, 但入口一d肥膩嘅感覺都冇, 做到爽而不膩, 唔錯!

獅子狗就得三件, 其實師傅平時唔會揀呢樣食物, 皆因冇咩特別, 但師傅點都估唔到呢間食店可以煮得咁爛, 點解? 作為獅子狗本應該爽口彈牙, 有如港式魚蛋一樣, 但呢間食店嘅獅子狗竟然又腍又冇味, 仲差過打邊爐滾左好耐嗰d, 一個字形容<劣>; 而配菜嘅酸菜反而不錯, 酸菜咸咸酸酸, 食到咁上下又食少少酸菜, 有醒胃同解辣嘅作用, 師傅覺得幾好; 芽菜就爽口, 如果連埋米線一齊食, 咁米線都會加番少少分; 而於鹵蛋同肉碎都冇咩特, 鹵蛋半隻都幾實, 而肉碎真係好碎, 好唔容易先食到少少, 一般啦! 凍檸茶都算大杯, 但茶味唔夠而且幾甜, 所以都係麻麻地!

總括黎講食物質素一般, 並無驚喜, 地方都算清潔乾淨, 服務態度就幾友善, 價錢同呢區嘅茶餐廳分別唔大, 小鍋米線一碗廿一, 每加一個餸就四塊錢, 加多杯凍飲就五雞, 埋單三十八元, 唔算抵食! 師傅喺度諗莫非間食店要襯番個名, 取其諧音"落腍", 所以d米線一放落去煮就要腍? 相信要喺呢區搵番間好食嘅米線店都幾難, 除非突然好想食米線而又願意接受呢種水準啦, 否則再黎機會不大, 笑臉絕對比唔到!
凍檸茶
柯打紙
小鍋米線
2009-09-17
$38 (Lunch)