權記雲吞麵~我由舊時嘅$10一碗食到今時今日$20元一碗,水準依然不變,味道依舊,呢度嘅乒乓波雲吞真係好食又抵食,原隻大蝦咬落嗦嗦聲,麵條唔會淥得太淋,而且份量都幾多,確係抵食,呢度無論單拼或者係雙拼粉麵都係$20元,3拼粉麵$27元,抵食到震,呢度仲有油菜、汽水及豆漿供應,由早上直到夜晚都係咁多人幫襯,我個人覺得最抵食係3拼粉麵,揀3款唔同嘅丸類,加埋足足有8粒之多,比起同區其他嘅粉麵店確實略勝一籌
,麵條唔會淥得太淋,而且份量都幾多,確係抵食
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
  • 雲吞麵
2018-08-20 399 views
因D私人事近半年經常去中上環,每次泊車後四圍行,都看看附近有乜好食,每次行過權記都嗅到好香雲吞麵味,小店亦坐滿人,今天行過,突然下起大雨,就入去試試順便避雨,叫了雲吞魚旦麵,叫了走蔥,好快送上,但伙記可能聽不到啦,照食,份量比較少,三粒魚旦,兩粒雲吞,但$20/碗,真掋食!👍🏻,先試湯底好香大地魚味,再試魚旦,爽口彈牙,但魚味較淡,雲吞呢,蝦肉不多,豬肉香,不錯不錯。麵就不夠彈性,加小小魚露,好食返D,試左少少辣招丈,好辣喔~!🔥🔥!總括來說$20碗可以一試。
2018-08-20
$20 (Tea)
  • 雲吞
2018-07-27 327 views
係中環來講想食一間平啲嘅嘢食都好啦 ,特別係想食個雲吞麵係池記都要60up。今日經過朋友介紹走左去試呢間權記雲吞麵。真係超級平碗雲吞麵先至$20跟住我再加多一個油菜先至$11 。total 埋單才$31。 雖然佢好平 但係質素唔差 個雲吞係有蝦肉而已味道都幾鮮~~ 以後會常黎幫襯!
雲吞麵加通菜
雲吞麵加通菜
2018-05-04 453 views
呢間真係中上環恩物!!格局地道,係老香港潮州粉面店既味道重要既係 19蚊一碗仲要可以雙拼😻😻19蚊本身唔會期望d咩但食一次即刻愛上😋😋😋😋😋魚餃、牛丸、魚蛋等等配料爽滑、彈牙又足料,一d都唔欺場!!仲有一樣野就係個辣油 🤤🌶一食就知有料到 辣得黎極香店內老伙記好好人 你食多兩三次佢認得你,收工時間仲會畀多d😆權記真係正野👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻希望可以長長久久都試過$24鮮牛肉米 牛肉用左好多鬆肉粉...但都算順口 性價比唔錯 但我會簡返$19粉面😋
呢間真係中上環恩物!!

格局地道,係老香港潮州粉面店既味道

重要既係 19蚊一碗仲要可以雙拼😻😻

19蚊本身唔會期望d咩
但食一次即刻愛上😋😋😋😋😋
魚餃、牛丸、魚蛋等等配料爽滑、彈牙又足料,一d都唔欺場!!
仲有一樣野就係個辣油 🤤🌶
一食就知有料到 辣得黎極香

牛丸魚餃粗
店內老伙記好好人
你食多兩三次佢認得你,收工時間仲會畀多d😆

權記真係正野👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻希望可以長長久久
鮮牛肉米

牛丸魚餃粗
鮮牛肉米
身為一個中環人, 真係不得不為"權記"寫一個好評相信如果大家0係中環打滾左一段時間, 對佢都唔會太陌生的了權記係每次我糧尾的救星 因為佢d 魚蛋/ 墨丸/ 雲吞粉... 通通只係賣20蚊架咋不分時段, 外賣加多一碗, 都仲要平過m 記最平的餐呀!!!!!!!唔好以為收咁平份量就細呀!!!!!!!墨魚丸有成4粒咁多架!!!!!如果你叫魚蛋粉, 係有三粒魚蛋兩塊魚片架!!!!!!呢間0野我真係要比十個likes 佢!!!!!!!!!仲有佢d 辣椒汁都好好味, 大愛!!!!!!!
身為一個中環人, 真係不得不為"權記"寫一個好評

相信如果大家0係中環打滾左一段時間, 對佢都唔會太陌生的了

權記係每次我糧尾的救星

唔好以為收咁平份量就細呀!!!!!!!

墨魚丸有成4粒咁多架!!!!!

如果你叫魚蛋粉, 係有三粒魚蛋兩塊魚片架!!!!!!
呢間0野我真係要比十個likes 佢!!!!!!!!!
仲有佢d 辣椒汁都好好味, 大愛!!!!!!!
2017-01-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2016-03-14 1790 views
去完西營盤食野,就緊係要周圍行下,幫助下消化喇~突然諗起友人介紹過有一間係上環既雲吞,大大粒,幾好食~ 就即刻出發,搵搵搵~向住上環方向行,行左一段時間就搵到了~一去到就見到價錢牌貼左係門口~最鐘意D價錢貼係門口,唔使入到去再問~加分加分~為左聽日帶飯,所以就買左一打拎走lu~~一返到去打開,一望~好大粒第二日,一叮完就聞到好香~ 一夾開,就有見到好多蝦同肉,個蝦係彈既~但係我就覺得個度就厚左少少~因為大大粒既關係,食5-6粒就得有D飽~$32 一打,分兩餐都幾抵食。~整體: 好食~得閒會再返去買黎食~
去完西營盤食野,就緊係要周圍行下,幫助下消化喇~
向住上環方向行,行左一段時間就搵到了~

為左聽日帶飯,所以就買左一打拎走lu~~

一返到去打開,一望~好大粒
第二日,一叮完就聞到好香~

整體: 好食~得閒會再返去買黎食~
2016-03-14
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$32 (Lunch)
1K
2016-01-31 1267 views
今日阿J 約咗已認識了接近十年的openricer 姊弟到Robuchon high Tea, 而我阿P因要趕工選擇留在寫字樓工作。又到3點3,見肚餓,決定去令我有不少回憶的權記食碗快靚正雲吞麵。呢間權記已在上環接近二十年了,我第一份暑期工就是在附近返工,當年我時常來這裡食lunch,食兩大碗麵填到個肚飽哂才$20元,對當年只有18 歲的窮小子來說,無得頂。叫了雲吞併墨魚丸粗麵($16),有3粒墨丸2粒雲吞,先唔講味道,剩係份量都夠抵讚。雲呑每日新鮮即包,皮超軟超薄,蝦雖不大但勝在爽,豬肉亦新鮮,好味。墨丸則一般,算有墨魚味及彈牙。粗麵偏腍,我喜歡的麵質,沒有鹼水味。還記得我還未開始做生意,仍在從事金融業時,有位前輩曾跟我說,平價食店如權記粉麵這類的,絕對是一個市道寒暑表; 如它們時常人頭湧湧,就要留現金。今天,權記座無虛席。但同一時間,阿J亦同我講 Sevva 同 Robuchon 都要等位,香港貧富懸殊真的十分嚴重。
雲吞併墨魚丸粗麵
墨丸則一般,算有墨魚味及彈牙。
雲吞併墨魚丸粗麵
粗麵偏腍,我喜歡的麵質,沒有鹼水味。
2016-01-30
$16 (Tea)
  • 雲吞麵
2015-10-07 910 views
Traditional Cantonese “Wonton Noodle Soup” is one of my favorite coz I can always add a lot of Vinegar into the noodle soup(Noodle Soup become pink when I start to eat). The Sourness and the alkaline favor matched perfectly which make me think of it sometimes.To satisfy my carving of wonton noodles, this restaurant can definitely fulfill my requirement. That is a small shop which located in a corner but is always packed during the lunch hours.There is actually few choices to choose like fish bal

There is actually few choices to choose like fish balls, fish meat, squid balls, beef, etc. I just stick to my wonton noodles so I haven’t tried any of others.
The decoration there is simple and traditional local style but it give a warm and home feeling though the atmosphere there.
I have ordered the wonton noodles (HKD16) and morning glory with fermented tofu sauce (HKD8). Valuable price with big portion!

The wonton is made by pork with shrimp. They all have a lot of shrimps inside, just if they can clean up the dirty stuff of the shrimp then will be better. I order the thick noodles coz it have more dense and strength compare with the thin one. Also it can absorb more soup and vinegar.
The veggie is in good condition which are not old, hard and rough and their fermented tofu sauce is amazing that make the whole dish become super nice. My boyfriend describe this sauce is like the blue cheese sauce in chinese version. HAHA~!
2015-09-21
TakeAway
$24 (Lunch)
2015-09-15 457 views
星期日吾想屈係屋企,所以同朋友去上環行下。平時好少行上環,但我覺得上環係一個好有本地特色嘅地方,有行到人好累嘅長樓梯,有舊樓,同時又有酒店、高樓。而我食呢間權記,不論店舖裝潢定食物,亦都好有味道。以家好多食肆都愈黎愈貴,只要係因為舖租貴左,食物成本貴左,人工又高左。但呢間權記嘅雙併雲吞面只不過是$16。店舖專做傳統雲吞面檔,都係魚蛋、雲吞、雲吞面、可粉等等,款式不多,但夠地道。有時食店不斷研發都新產品,以吸引客人,但基本嘅菜式就做得平平無奇。可以一直堅持專做主要食品,而又Keep到以前味道嘅店舖,真係難能可貴。星期日,就係中環俾我遇到招牌雲吞+魚蛋雲吞面($16)搣開雲吞時,有一陣好香嘅雲吞味。入面嘅蝦粒吾大隻,但蝦味好濃。細蝦仔都可以香過大蝦~ 雲吞皮做得好滑。雲吞都好大粒,吾會因價就貨呢到嘅魚蛋同普通食到嘅魚蛋(外面黃色)吾同,係方形,成個白色。魚蛋質感好滑,好新鮮有彈性。魚蛋味濃。必試平時食雲吞面時,有一陣味,亞媽話係梘水味。而呢間嘅梘水味就好出,好明顯我係大約5點入去。店舖吾大,但入面乾淨企理,一個姐姐坐係後面的枱包雲吞。店舖坐左一半客人,都安安静静食面或閒聊,氣氛好舒服。食野
招牌雲吞+魚蛋雲吞面($16)
魚蛋
汽水/豆漿 各$6
食野吾一定食環境,最緊要係味道
希望十年廿年後,仲有呢類舖頭,仲可以食到一直以黎嘅味道
2015-09-13
$22 (Tea)
魚蛋
汽水/豆漿 各$6
  • 招牌雲吞
2015-04-16 354 views
十五蚊,冇錯係十五蚊,一碗雙拼粉面,似係那些年嘅價,喺現今物價愈升愈有、中上環要40幾蚊一餐嘅環境下,佢係存在的確有啲跨越時空難以想像的感覺。食物價格:10/10$15,任您揀多種丸類同招牌雲吞,雙拼同價(超爽的),如果叫牛肉都係加少少錢;菜,只盛惠$8..抵!味道:7.5/10 (性價比超高)My pick 是牛丸及雲吞。牛丸味道夠濃,我最驚淡戊戊,好鐘意入面嘅黑椒粒,調到個味好香同辣辣地;雲吞足料,睇到唔少蝦同蝦膠,好咬口。面同湯底typical stuff,精萃在辣油,好夠辣同香!環境:5/10幾傳統港式面店,細細間,坐得好迫,快叫快到快食快閃。咁平,服務同環境欠奉, that should make sense。姐姐落單靠記所以有漏單,尤其係菜,每次都漏(我試過催單6次),有時時運高佢突然會拎好多菜出嚟,好似拍賣咁高呼「邊個要菜?」(其實都幾好笑)。就因為呢種「$15的服務」,啲姐姐亦唔會特別好禮貌,見過好多grumpy customers,鬧漏單比錯嘢,一路食一路鬧同皺眉頭(當然您有您up,啲姐姐唔會entertain您啦)。老老實實,呢個價,what do you expe
十五蚊,冇錯係十五蚊

食物價格:10/10
味道:7.5/10 (性價比超高)
牛丸雲吞米 加辣油
vegetables
環境:5/10
幾傳統港式面店,細細間,坐得好迫,快叫快到快食快閃。
?」(其實都幾好笑
,鬧漏單比錯嘢,一路食一路鬧同皺眉頭
(當然您有您up,啲姐姐唔會entertain您啦)。老老實實,呢個價,what do you expect?
, 不如脆脆地食完碗嘢放低十幾蚊走啦,要服務咪下次比 triple錢去第度decent d食同be served 囉 lol Service? 呀姐心諗:講呢啲....-_-
Recommended:
牛丸
辣油
grumpy customers同姐姐的對話
Other Info. : 加辣油,留意吓點運作,先會efficiently叫到菜同上到岩嘅菜
2015-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$23 (Lunch)
  • 牛丸
  • 雲吞
  • 辣油
  • grumpy customers同姐姐的對話
這碗招牌雲吞特級牛丸雙拼組合,只要港幣18元,真的非常平價,可是份量不少,又非常好吃!雲吞裡的蝦仁又大又甜,牛丸有特殊的胡椒香味,兩種咬下去口感都很飽滿紮實又富含湯汁,湯頭的口味也很特別又順口,會想一口接一口喝下.小小一間麵店,口味卻格外驚人的美味,在平價美食的選擇上,這絕對值得ㄧ試!
這碗招牌雲吞特級牛丸雙拼組合,只要港幣18元,
真的非常平價,可是份量不少,又非常好吃!
雲吞裡的蝦仁又大又甜,牛丸有特殊的胡椒香味,
兩種咬下去口感都很飽滿紮實又富含湯汁,
湯頭的口味也很特別又順口,會想一口接一口喝下.
小小一間麵店,口味卻格外驚人的美味,
在平價美食的選擇上,這絕對值得ㄧ試!
  • 招牌雲吞特級牛丸雙拼
2013-06-24 189 views
權記最好味又最抵食既係佢地既大大粒雲吞,所以我成日去買一盒盒回家煮麵食時,落幾粒已經好快飽肚。【權記雲吞】大大粒既雲吞,內包有好多鮮蝦同肉。又夠味道, 不用加調味放水滾兩下都好有味道。配上鮑魚麵,是宵夜的好選擇。**唯一美中不足既係佢地無挑蝦腸,大隻蝦條腸又大條,有時食到腸的部份都會有D沙之類既野,不太好。不過,以這個價錢,應該不會有挑蝦腸O家啦! 但係如果有埋,真係天下無敵啦!

【權記雲吞】
TakeAway
$30 (Other)
2013-05-12 162 views
權記開業多年,想當年以十蚊一碗粉麵打出名堂,在多區也有分店,為了港人及糧尾脫水族,特別在金融風暴及SARS陰霾寵罩時,提供一個廉價維生的選擇,當年一碗麵加一碟油菜,不用廿塊錢便可解決一餐。 今時今日由於來料、人工及租金暴升,在過去數年已逐步加至十三元一碗了,近月牛肉價近年飛升,所以牛肉及牛筋粉麵定價要貴兩蚊,幾年前更加開始沒有牛腩賣了,要平平地食碗牛腩麵已不再可能了。魚皮餃粗麵始終一分錢一分貨,不能要求上品的質素,不過雖然平宜但味道絕不算差,而且份量都算唔少,加點醋便能去除少許麵的鹼水味,魚鮫味道是可接受水平,權記的辣椒醬也頗不錯,不是一味死辣那種,加點辣醬可堤升食味,咁既價位對質素不應有過份的要求,算是等價交易了!這間上環的權記定價是同系其它分店最低的一間,多年以來仍然是本地平霸粉麵之選!
魚皮餃粗麵

2013-05-05
$13 (Tea)
  • 魚皮餃粗麵
2012-08-26 114 views
自從在台灣回來,對一些平價而又地道的街頭小吃,有一種情意結。決定漸漸開始試一些從來沒有吃過的香港地道。本來想去九記或生記食牛腩面,但因為實在太窮困的關係(其實是懶得走上去),只好去吃次一級的權記牛根河(店內稱為『牛孖根面』),然而這間店在我心目中,從來沒有次一級啊!說回該碗牛根河(面會比較好吃,但本人暫時不能吃生面),牛根的份量還不少,但完整的最多只有兩塊 ($15不能要求太多啦),但完整的味道還不錯,口感當然沒有入口即溶的快感,跟我原本以為的豬骨拉面的軟豬骨有一段距離,但吃下去後,還是有一點黏黏的感覺,還不錯啦。跟平常不同的是,叫一個牛根河,不用要要求「加色 (加牛腩汁)」,因為牛根面本來就已有牛腩汁在內,不用要求他加。總括:抵食。但我下次要去九記或生記食牛腩面了!!!
自從在台灣回來,

對一些平價而又地道的街頭小吃,有一種情意結。
決定漸漸開始試一些從來沒有吃過的香港地道。

本來想去九記或生記食牛腩面,
然而這間店在我心目中,從來沒有次一級啊!
牛根河。
說回該碗牛根河(面會比較好吃,但本人暫時不能吃生面),
但完整的味道還不錯,口感當然沒有入口即溶的快感,
跟我原本以為的豬骨拉面的軟豬骨有一段距離,
但吃下去後,還是有一點黏黏的感覺,還不錯啦。

總括:抵食。
但我下次要去九記或生記食牛腩面了!!!
2012-08-25
牛根河。
2012-03-26 115 views
今日下午5 點幾行過皇后大道 有D肚餓, 心想食飯又太飽搞到食唔落晚飯, 飲個咖啡食件CAKE 可能要40-50 蚊, 想食D 小食 又唔知邊度有. 正當我想到頭爆唔知要食咩野做TEA 既時候! 權記就出現起我眼前了!!!!!!! 見到佢系門口既水牌, 單拼云吞, 魚蛋, 魚餃.. etc, 都系12蚊, 雙拼就17蚊. 心想12 蚊一碗麵都唔會好大豌, 合曬我唔想食太飽既想法. 二話不說, 5秒後我已經置身店中了. 對於 餐牌12蚊一豌麵, 我入去之前都對呢度環境無expectation. 而店本身亦無surprise我, 佢有大部份茶記, 麵店都有既肥枱面, 有幾張紙巾既地下, 水吧前面放用過碗,碟既紅A 膠盤.. 環境未置於好惡劣, 麵店來說都過關既.我叫左一個云吞麵, 碗都有3 大粒云吞, 望落都唔錯. 不過3 粒云吞都逃唔過一夾即分體既命運. d 云吞既口感 同夾落去既效果一致, 系偏林既. 我霖佢一夾就散既原因系因為云吞入面既餡太鬆一所以一夾起中間, 兩面既餡就聚住煮林左既云吞皮, 之後就順勢裂開........ 不過云吞本身既味道都ok 既,而且足料, 粒粒都見到有

d 云吞既口感 同夾落去既效果一致, 系偏林既. 我霖佢一夾就散既原因系因為云吞入面既餡太鬆一所以一夾起中間, 兩面既餡就聚住煮林左既云吞皮, 之後就順勢裂開........ 不過云吞本身既味道都ok 既,而且足料, 粒粒都見到有至少兩隻蝦仔, 不過其他未見有任何特別. 至於麵呢, d 顏色無其他店既鹼水麵甘淺色, 有少少似蝦子麵既顏色. 不過食落口都系普通既鹼水麵.
食左一粒先記得影. 嘻嘻
總括黎講, 以12 蚊有呢個質素, 都真系算好架了,
Other Info. : 間店既辣椒油都幾辣呀!
2012-03-26
$12 (Tea)