餐廳:正九清湯腩.冰室地點:北角英皇道菜式:冰室餐牌:百搭套餐、百搭小菜、西式焗、常餐、新鮮牛腩牛骨,各款飯,飲品,午餐,下午茶餐等等。淨清湯牛腩 $138淨清湯牛腩超多,一共有廿幾件牛腩,整得好淋,牛味濃,無特別吩咐已經係半肥瘦,果然係招牌。下底四大舊白蘿蔔,又淋又香。蔥花另上。個湯果然係清湯,味道唔錯。牛腩河粉 $42牛腩一客6件,同淨清湯牛腩一樣質素。蔥花放匙羹。河粉份量唔少,好滑溜,個湯好清。加菜肉雲吞 $8呢個價錢有兩隻大大隻菜肉雲吞,皮薄餡靚,超多蔥花。香煎牛扒拼炒蛋丹麥酥 $48香煎牛扒兩大薄片,整得肉嫩味道好,帶適量燒汁同少少黑椒已夠味。丹麥酥非常酥脆,暖暖地上枱,面頭已經搽上一層牛油,好香口。滑蛋有汁,配有一片番茄。呢個餐好豐富。汽水跟餐唔洗加錢,有獨立包裝飲管。今餐食物真係好正,就算牛腩以外食物質素都好!餐廳裝修光猛,算乾凈。
餐廳:正九清湯腩.冰室
地點:北角英皇道
菜式:冰室

淨清湯牛腩 $138
淨清湯牛腩

牛腩河粉

牛腩河粉 $42
加菜肉雲吞 $8
呢個價錢有兩隻大大隻菜肉雲吞,皮薄餡靚,超多蔥花。
香煎牛扒拼炒蛋丹麥酥

香煎牛扒拼炒蛋丹麥酥 $48
汽水

汽水跟餐唔洗加錢,有獨立包裝飲管。
2024-12-15
$80 (Lunch)
淨清湯牛腩
牛腩河粉
香煎牛扒拼炒蛋丹麥酥
【東區】【正九清湯腩.冰室】之前同變本姐同感應姐食過呢間嘢,覺得好正。之後有機會同美女朋友食飯,就大膽提議試呢間,穩穩陣陣,起碼一定好食先。美女朋友試咗佢哋 $52 嘅「清湯牛肚河」,佢話啲牛肚唔錯,河粉都幾正。嘢飲方面佢加 $8 飲「凍奶茶」,佢話驚喜地好飲。而我就試咗樣我要求得比較高嘅先,係 $52 嘅「正九牛肉羹」,我食牛肉羹係好講究,佢哋呢款打到牛肉變肉餅嘅係「軟羹」,係福建泉州嘅做法,而呢度都整得唔錯。另一款「硬羹」係牛肉片咁上,係福建石獅、晉江一帶做法,有機會再同大家講得詳細啲。跟住試 $42 嘅「淨菜肉雲吞」,都好食。加 $8 試「凍咖啡」,啲嘢飲又真係沖得幾好飲。見大家仲有 quota,叫埋 $72 嘅「五柳炸流心蛋」,原來係煎蛋嚟,以為圓姑碌咁上,個醬酸酸甜甜都幾正。埋單夾埋 $234,價錢 okay 呀,最緊要啲嘢好食吖嘛。。。(地址:英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖)#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybit

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #北角 #正九清湯腩.冰室 #正九清湯腩冰室 #正九清湯腩 #冰室 #清湯牛肚河 #凍奶茶 #五柳炸流心蛋 #正九牛肉羹 #凍咖啡 #淨菜肉雲吞 #1am1570 #1ambackup
2024-11-15
北角新開有質素及美味的小菜加清湯牛腩冰室 熊本熊帶同藍毛毛,浣熊濛仔,拉拉鳥小朋友們去北角一間新開的冰室跟朋友聚會,之前這裡是米線店卻做不住,相信今次這間冰室可以長久下去,因為整體的小菜和清湯牛腩都好有質素,之後有機會一定會再來品嚐,價錢幾公道呢~ 清湯牛腩幼麵餐廳採用每日屠宰的本地新鮮牛腩,供應崩沙腩、爽腩同坑腩,三個部位各有千秋,湯底濃郁卻好清,相當有層次感。這次下午茶只選擇了最基本的牛腩,下次再來試其他優質部位~ 砂鍋雲吞雞配白飯砂鍋雲吞雞是上海的名菜,味道非常鮮美。紹菜吸收了火腿、雞肉的精華,是最快被吃完的配菜~份量好多,有足足大半隻嫩雞,肉滑皮薄~菜肉雲吞則好大粒,如果是鮮蝦雲吞就更完美啦~ 菠蘿脆皮咕嚕肉咕嚕肉是廣東的菜式,又名生炒骨,餐廳的咕嚕肉用上無骨的脢頭肉,頗有肉味,加上酸甜適中的醬汁,配上青椒、紅椒、洋蔥及新鮮菠蘿,意外地出色~ 飲品: 凍鴛鴦(走甜)及菠蘿冰 正九清湯腩.冰室 (美輪大廈)北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖08:00 - 23:00港鐵北角站B1出口,步行約1分鐘 #冰室 #北角 #正九清湯腩 #中菜 #Chinesefood
北角新開有質素及美味的小菜加清湯牛腩冰室

清湯牛腩幼麵

砂鍋雲吞雞配白飯

菠蘿脆皮咕嚕肉

飲品: 凍鴛鴦(走甜)及菠蘿冰

正九清湯腩.冰室 (美輪大廈)
北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖
08:00 - 23:00
港鐵北角站B1出口,步行約1分鐘

#冰室 #北角 #正九清湯腩 #中菜 #Chinesefood #牛腩 #香港美食 #北角美食 #熊本熊 #為食妹#kumamon #香港 #hongkong #部長 #藍毛毛#kiwibird #拉拉鳥 #浣熊 #茶餐廳 #小菜#yummyfood
2024-10-28
$90 (Tea)
2024-09-29 1170 views
🏙️北角地鐵站開了一間超人氣清湯腩的新冰室,🍜主打清湯腩和即炒小菜。冰室裝潢簡單明亮,是典型港式茶記的情懷感。🥩清湯牛腩米線 $52清湯牛腩超多,一共有八九件牛腩,如果想選全肥、全瘦或半肥瘦,可以落單時告知廚房,會特意為你準備。牛腩好淋味道濃郁,不肥不油,招牌菜必須要試。🍗雞中翼 4隻 $33炸雞中翼外皮黃金好脆,炸物力度控制得剛剛好,雞肉肉質很嫩。🥬菜心 (腩汁) $19菜心新鮮爽口,腩汁鹹度適中,菜莖和菜葉分開切好,非常貼心。🍹凍檸蜜 $8吃完一餐豐盛的清湯腩晚餐後,以一杯凍冰冰的凍檸蜜作結,非常完美。📍正九清湯腩.冰室 🏠北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖⏰08:00 - 23:00🚙港鐵北角站B1出口,步行約1分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #北角美食 #香港食評 #香港

🥩清湯牛腩米線 $52

🍗雞中翼 4隻 $33
炸雞中翼外皮黃金好脆,炸物力度控制得剛剛好,雞肉肉質很嫩。

🥬菜心 (腩汁) $19
菜心新鮮爽口,腩汁鹹度適中,菜莖和菜葉分開切好,非常貼心。

🍹凍檸蜜 $8

📍正九清湯腩.冰室
🏠北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖
⏰08:00 - 23:00
🚙港鐵北角站B1出口,步行約1分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #北角美食 #香港食評 #香港美食指南 #香港探店 #香港打工仔美食 #香港冰室 #清湯牛腩 #正九清湯腩
2024-09-25
$100 (Dinner)
原來呢間已經係第五間分店 ! 呢間除咗有招牌牛腩,仲有小菜、常餐、早餐、茶餐、焗飯… 好多選擇!餐牌最吸引到我係可以加咖哩汁撈麵同埋有擔擔麵🤭淨清湯牛腩 ($138)肥瘦適中,肉質軟腍嫩滑 🤤 有肉味湯頭清甜而不油膩,唔會太鹹五香牛展擔擔麵 ($56)牛展夠軟腍,牛肉味香濃,肥瘦適中係比較有特色嘅擔擔麵,一啲都唔辣,叫左少湯就剛剛好擔擔麵湯底唔會太稀,麻醬喺晒個碗底要撈下先食,花生味香濃,上海麵軟硬適中索晒D醬汁🤤 咖哩牛腩河 ($52)牛腩軟腍,咖哩汁濃郁竟然夠辣!配河粉都唔錯,我就會乾撈河粉😁鮮魚湯魚腐浸時蔬 ($78)估唔到佢哋嘅小菜都出色😮 好多大大舊嘅魚腐,清淡得來有魚味👍🏻凍飲只要+$8 餐廳環境乾淨寬敞,店員招待親切,有心思嘅街坊店,值得一試!—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $70-100 𝗉𝗉 (dinner)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10📍正九清湯腩.冰室北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖

淨清湯牛腩 ($138)
肥瘦適中,肉質軟腍嫩滑 🤤 有肉味

湯頭清甜而不油膩,唔會太鹹

五香牛展擔擔麵 ($56)

牛展夠軟腍,牛肉味香濃,肥瘦適中

咖哩牛腩河 ($52)

鮮魚湯魚腐浸時蔬 ($78)

凍飲只要+$8
餐廳環境乾淨寬敞,店員招待親切,有心思嘅街坊店,值得一試!

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $70-100 𝗉𝗉 (dinner)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10
📍正九清湯腩.冰室
北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖
$70 (Dinner)
2024-12-27 0 views
同朋友一齊嚟咗呢間港式餐廳諗住簡單食個晚餐🤣,呢度雖然叫「清湯腩」但係亦都叫「冰室」所以有好多港式小菜可以食🤩$78「魚湯魚腐浸時蔬」:時蔬係白菜仔,白菜仔新鮮,魚湯浸又好味啲,魚腐就軟熟🤣呢度有「百搭套餐」,揀咗 $168「沙薑紅蔥頭油淋雞 配小菜一款」,小菜套餐配白飯兩碗,送「自家製糖水」;小菜一款就揀咗「鹹蛋土魷蒸肉餅」🤣「沙薑紅蔥頭油淋雞」:雞件不同部位有不同口感但係基本上都夠滑,用咗沙薑紅蔥頭油再加埋醬油咁就更加惹味🤣「鹹蛋土魷蒸肉餅」:啖啖肉之餘仲食到啲爽口嘅土魷🤣「自家製糖水」:係番薯糖水,有濃郁薑味👍

「鹹蛋土魷蒸肉餅」:啖啖肉之餘仲食到啲爽口嘅土魷🤣

「自家製糖水」:係番薯糖水,有濃郁薑味👍
$123 (Dinner)
喺北角行下行下,見到個熟口熟面嘅九字,係正九清湯腩呀,又到食飯時間就入去食返碗牛崩腩先。點知入到去同之前果間唔同,多左幾份menu,睇下睇下,見到個松鼠魚幾正咁,就唔覺意轉左軚😂後來,食完出去睇真d,原來li間鋪個名有d唔同,叫"正九清湯腩.冰室" ,所以可能因為咁,多好多小菜嗌⭐五柳松鼠魚松鼠魚係去左魚頭,之後原條炸嘅,炸得好香脆,食落嘅肉質好滑😍配埋酸甜嘅汁好開胃,入面仲撈左d配菜,望落顏色豐富,有d咬口,又好睇又好食😍⭐白飯大大碗,撈埋d汁食好正🤤⭐茶走難得飲到杯好飲嘅茶走😍茶味香,唔會澀,仲好滑添😋

⭐五柳松鼠魚

⭐白飯
大大碗,撈埋d汁食好正🤤

⭐茶走
難得飲到杯好飲嘅茶走😍茶味香,唔會澀,仲好滑添😋

2024-12-19
$120 (Dinner)
  • 茶走
  • 五柳松鼠魚
2024-11-29 222 views
放工跟在附近返工的朋友約食飯,順道一起搭車回家。我們常常見,也不用拘泥於食甚麼打卡名店。見這家冰室四四正正,門面光猛,就這家吧。酸菜魚好像食開有條路,見餐牌又有酸菜魚,我朋友兩眼發光,於是點吧,冰室竟然都有,兩個人再點個主食就差不多了,又點了朋友的最愛,星洲炒米。🐟鮮花椒酸菜魚 $118正不正宗不知道,不過這個可以說挺合香港人口味。湯底乳白色,不太辣,是我可以喝得下的湯,挺鮮甜的,魚肉非常嫩滑,配菜有西芹/蓮藕片/木耳/青瓜,搭配蠻清新的。🍝星洲炒米 $65炒得夠鑊氣,好乾爽,不油膩,賣相不俗,味道也是微辣鮮香,黃薑粉的味道突出,非常惹味。米粉剛上桌,新入來的客人路過我們桌問是甚麼,然後就指名也要點。🍵熱菜蜜 $8 跟餐普通熱菜蜜,不會難喝,而且熱熱的,冬天喝好舒服。🍸凍檸水 $8 跟餐茶餐廳我必點凍檸水,也是正常發揮。無加一,埋單$199,好抵食。總結,蠻奇妙的,在冰室吃得到酸菜魚,可見現在的冰室真的與時並進,有用心在鑽研食客的口味,味道也是不錯的。

🐟鮮花椒酸菜魚 $118
鮮花椒酸菜魚

🍝星洲炒米 $65
星洲炒米

🍵熱菜蜜 $8 跟餐
凍檸水/熱菜蜜

普通熱菜蜜,不會難喝,而且熱熱的,冬天喝好舒服。

🍸凍檸水 $8 跟餐
茶餐廳我必點凍檸水,也是正常發揮。

無加一,埋單$199,好抵食。

鮮花椒酸菜魚
星洲炒米
凍檸水/熱菜蜜
2024-11-28 164 views
最近發現正九在北角也開了間冰室,除了以正宗清湯腩粉麵而聞名,這裡還有很多其他選擇。晚市還供應各式小菜,而午市則座無虛席,不過等5分鐘就可以入坐。京都豬扒飯🍛:配以菠蘿和洋蔥,味道適中,豬扒肉質嫩,醬汁酸酸甜甜很開胃。酸菜魚米線🐟:酸菜的酸味和魚肉的鮮甜完美結合,有點小辣,但不至於讓人難以接受,非常適合愛吃辣的朋友。菜肉雲吞,這裡的雲吞是店家自己製作的,確保新鮮。每個雲吞餡料以白菜、豬肉包製,口感豐富,湯底清甜,讓人感受到傳統手工的細膩。正九冰室無疑是北角地區品嚐美食的一個好去處。

正九冰室無疑是北角地區品嚐美食的一個好去處。

2024-11-27 156 views
正九清湯腩·冰室😘😘😘驚喜晚餐北角美食集滙區、將港式麵檔升華、有西式早餐、下午茶、重點晚市、精緞小菜!除了品嚐港式牛腩麵、又可加餸、一舉兩得😃下午茶餐2:00pm-6:00pm✨牛肚河+凍檸茶$46優惠套裝餐、金錢肚含豐富蛋白質、牛的胃位、其靱性足、爽脆🉑️口、夠彈牙🤩✨清湯牛腩+$10(崩沙腩)$148清湯底「鮮」味、牛腩清香甘甜的濃牛味、肉質坑紋清晰、入口溶化感、腍度剛好、有嚼口、蘿蔔腍甜夠入味😛✨栗子土雞煲$78有驚喜、夠獲氣、軟糯綿綿粟子、入口香甜、土雞嫩滑入味、配菜洋蔥🧅薑片、祕製醬油、爆香、爆炒、配飯一流!✨腐乳通菜$19上湯滾、嫩綠脆口、腐乳醬、提升味蕾口感!正九清湯腩·冰室北角英皇道442號-456號美倫大廈地下12及12A號鋪港鐵北角站B1出口、步行約1分鐘
正九清湯腩·冰室
😘😘😘
驚喜晚餐

下午茶餐2:00pm-6:00pm
✨牛肚河+凍檸茶$46
✨清湯牛腩+$10(崩沙腩)$148
✨栗子土雞煲$78
✨腐乳通菜$19
上湯滾、嫩綠脆口、腐乳醬、提升味蕾口感!
正九清湯腩·冰室

清湯婚紗腩
腐乳通菜
2024-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
牛肚河
栗子土雞煲
清湯崩沙腩
清湯婚紗腩
腐乳通菜
2024-11-22 182 views
「正九清湯腩」早排喺北角開咗新分店,餐廳除了主打清湯牛腩外,原來仲有唔少冰室美食、鑊氣小炒、懷舊住家菜等供應。晚市時段到訪,點了一個百搭套餐 ($288)  蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蝦,配小菜 2 款、白飯及自家製糖水。蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蝦:開邊蝦蒸得啱啱好,蝦肉又嫩又爽,火候控制合宜,粉絲索晒甘香炸蒜同鮮蝦嘅肉汁,令人回味無窮。鳳梨脆皮咕嚕肉:咕嚕肉用上梅頭肉,肉質鬆軟腍滑,食落完全唔痴牙,加上外皮炸得夠香脆,沾上滿滿嘅甜酸汁,夾埋啲菠蘿食,開胃解膩!惹味大馬站煲:啫啫煲熱辣辣,上桌時香味四溢。火腩肥瘦適中,韭菜、豆腐吸收晒蝦醬嘅鹹香同燒腩嘅肉香,用嚟送飯一流。飯後甜品喺餐廳自家製嘅番薯糖水,番薯盛得滿滿,入口腍身香甜,加上微辣薑湯,啱我口味。
北角🚇呢間正九清湯腩.冰室地方十分之大🤩,除咗有各款牛腩粉麵之外,仲有多款🍴茶餐廳冰室美食同埋懷舊小菜🥢,菜式多元化又經濟實惠💰,真係唔錯。呢度嘅☕茶走茶味好香濃,加入香甜嘅🥛煉奶,入口幼滑好好飲😊。净清湯牛腩😍可以加錢升級揀選特別部位,😎我哋就揀咗牛爽腩,入口好嫩滑爽口🤤,加上湯底清甜,十分之好食。底部仲有啲好入味嘅白蘿蔔🥰,吸收曬濃郁嘅牛味,超正。五柳🐟松鼠魚炸得好香脆,同酸甜嘅👍五柳醬真係絕配。花生醬西多士🍞份量十足,三片麵包夾住兩層🥜花生醬,炸得香脆又有蛋香,😋真係好滿足。

五柳🐟松鼠魚炸得好香脆,同酸甜嘅👍五柳醬真係絕配。

Type of Meal
Dinner
2024-11-19 138 views
我喜歡吃牛腩河。這間之前吃過幾次了,之前都是堂食,質素不錯,湯底味道不錯,牛腩量不少,河粉也很滑。今天外賣拎走,結果全是碎粉,最長的也不超過手指長,而且又煮過頭,太淋。看在之前印象不錯的份上,就算了,結果食到後面,筷子都夾不住,越食越生氣。如果是在店裡,剛端上檯我就會投訴,但是外賣只能做罷。是不是店家看我拎走,故意給我一碗全是碎粉的牛腩河?店家要不要吝到這樣?一袋米粉食到最後,就剩些碎渣,倒掉算了,還要給個客煮。無下次。

無下次。

清湯牛腩河
TakeAway
我今日約同好友去北角行街,順道去位於北角英皇道442-456號英輪大廈地下12及12A號舖的正九清湯腩. 冰室食晚餐,人頭湧湧,好熱鬧呀!我和好友點左個沙薑紅葱頭油淋雞,配鳳梨脆皮咕嚕肉 $168,小菜套餐配白飯兩碗+紅豆冰壹杯;另外點左 淨菜肉雲吞 $42,炸排骨 $33。沙薑紅葱頭油淋雞賣相吸引,雞味濃郁,雞肉嫩滑;鳳梨脆皮咕嚕肉的碟頭不少,咕嚕肉無骨又香口,肉味濃厚,伴菜豐富,茨汁剛剛好撈哂在菜餚上,師傅好功夫👍!淨菜肉雲吞大大隻,好好味;炸排骨炸得香脆又好食。

• 沙薑紅葱頭油淋雞
  • 鳳梨脆皮咕嚕肉
  • 炸排骨
  • 淨菜肉雲吞
2024-11-14 214 views
颱風天女女不用上學,夜晚同她出街食。北角港鐵站旁開了間叫正九清湯腩.冰室,見到環境幾光猛,就去食個晚飯。呢間餐廳有小菜,亦有粉麵食。菠蘿咕嚕肉 $98女女最愛,食極唔厭,呢度份量幾大,咕嚕肉少少肥夠juicy。金銀蒜粉絲蒸蝴蝶蝦 $108蝦海邊方便食,蝦肉結實彈牙,好新鮮,金銀蒜香口。紫菜三寶撈伊麵 $60紫菜加魚蛋,墨魚丸同牛丸,伊麵爽口。特飲:香茅檸檬茶 跟餐 $18見到幾特別就叫來試,味道清新。正九清湯腩.冰室 (美輪大廈)英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖

呢間餐廳有小菜,亦有粉麵食。

菠蘿咕嚕肉 $98

金銀蒜粉絲蒸蝴蝶蝦 $108

蝦海邊方便食,蝦肉結實彈牙,好新鮮,金銀蒜香口。

紫菜三寶撈伊麵 $60

紫菜加魚蛋,墨魚丸同牛丸,伊麵爽口。

特飲:香茅檸檬茶 跟餐 $18

見到幾特別就叫來試,味道清新。

正九清湯腩.冰室 (美輪大廈)

英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖

2024-11-14