2024-09-23 440 views
正九記的牛腩一直都出名好食,係北角發現原來正九記都有冰室,簡直大發現,就入去食午餐試吓新嘢。除咗招牌牛腩粉麵,多咗好多特色小菜,川菜。🩵香茜皮蛋豆腐魚片湯 $95份量多,魚片嫩滑非常多,下火之選,魚片湯清甜,我哋差唔多飲晒。🩵清湯崩沙腩可粉 $60崩沙腩要+$8,幾乎係必點,透住油光,筋膜之間的肉非常嫩滑。🩵清湯牛三寶撈麵 $74牛三寶,就可以試晒牛筋、牛腩同牛肉,份量滿滿。🩵腩汁菜心 $19有湯有肉,必有菜,菜心嫩口。正九記冰室性價比真係好高,餐牌好多特色菜松鼠魚、酸菜魚、砂鍋雲吞雞、特色小菜都係幾十蚊至$130左右,價格親民,重點係好食,座位係冰室中算是較為闊落同舒適。

除咗招牌牛腩粉麵,多咗好多特色小菜,川菜。

🩵香茜皮蛋豆腐魚片湯 $95

🩵清湯崩沙腩可粉 $60

🩵清湯牛三寶撈麵 $74
牛三寶,就可以試晒牛筋、牛腩同牛肉,份量滿滿。

🩵腩汁菜心 $19
有湯有肉,必有菜,菜心嫩口。

2024-09-18
Type of Meal
Dinner
2024-09-23 351 views
今日嚟到北角去咗正九清湯腩.冰室, 叫咗一個全家福 裏面有崩沙腩,坑腩, 金錢肚,牛筋,蘿蔔。而崩沙腩同坑腩兩種唔同食法, 崩沙腩牛味重啲,肉質比較淋,坑腩比較爽滑,唔會起潺, 所以如果大家有機會去一定要試曬兩種牛, 兩個脂肪同肉嘅比例都好均勻, 而且份量非常足夠, 食完已經好滿足。 之後再推介佢哋嘅菜肉雲吞, 皮薄餡靚, 裏面配料非常多, 一食就知係人手自己包, 又可以做到個皮咁薄,又可以做到裏面咁多餡, 真係唔容易(有誠意),當然食咗咁多肉梗係要整返個腩汁生菜, 睇到已經翠綠, 新鮮 最尾飲埋杯熱奶茶醒一醒神, 又係一日good day所以我決定畀五星星佢
, 又可以做到個皮咁薄,又可以做到裏面咁多餡, 真係唔容易
最尾飲埋杯熱奶茶醒一醒神, 又係一日good day

所以我決定畀五星星佢
2024-09-20
$100 (Tea)
  • 菜肉雲吞
  • 全家福
2024-09-21 255 views
昨晚一個人食晚餐,行經呢間「正九清湯腩」,突然間觸發咗我味蕾,好想食牛筋牛腩,於是走入去試試先。呢間除咗有招牌牛腩、各款粉麵賣之外,晚市還有鑊氣小炒和焗飯等等。🥢 清湯牛三寶河粉牛三寶分別有牛筋、牛腩和牛肚。湯底味道清甜,唔會搶走主角嘅味道,牛腩炆到夠晒軟爛入味、牛筋又彈牙,加埋脆嫩爽口嘅牛肚,再配上爽滑嘅河粉,簡直係人間美食。🥢 炸魚皮另外叫咗我嘅必配嘅炸魚皮,呢度啲炸魚皮相當大碟,而且價錢又唔貴,魚皮炸到好香脆,我喜歡浸落啲湯度幾秒,再攞上嚟食,另有一番滋味。🥢 腐乳通菜見好耐冇食過腐脆通菜,叫番碟嚟試試先,啲通菜灼到剛剛好,唔會太腍身,啲莖仲係爽脆,配埋香濃嘅腐乳醬,食到停唔到口添🤪🥢 凍檸賓利賓納唔會過甜,配合埋酸爽嘅檸檬,而且又夠冰凍,感覺超正。

🥢 清湯牛三寶河粉
牛三寶分別有牛筋、牛腩和牛肚。

🥢 炸魚皮

🥢 腐乳通菜

🥢 凍檸賓
利賓納唔會過甜,配合埋酸爽嘅檸檬,而且又夠冰凍,感覺超正。

2024-09-20
$111 (Dinner)
  • 淨清湯牛腩
  • 炸魚皮
2024-09-20 223 views
正九清湯腩冰室 (美輪大廈)北角英皇道442-456號美輪大廈地下12級12A號舖經開北角地鐵站,開咗間新嘅冰室,主打清湯腩同即炒小菜,入去嘆下先。😁全家福配料有崩沙腩、坑腩、金錢肚和牛筋。崩沙腩和坑腩肉汁豐富、牛味香濃,口感煙韌,黃金比例的脂肪和牛肉,食到停唔到。金錢肚和牛筋爽口彈牙夠入味,有豐富的骨膠原,醃製得恰到好處,蘿蔔新鮮多汁冇揸,推薦!😻菜肉雲吞自家製菜肉雲吞,皮薄餡靚,豬肉新鮮,肉汁豐富,香氣四溢,份量十足,湯底香濃,加香蔥提升層次,必食!🤤油菜 - 腩汁生菜生菜新鮮爽口,腩汁鹹度適中,好味道!😚熱奶茶 茶膽香濃,又香又滑。😸熱檸茶 茶味香濃,檸檬新鮮。😽正九清湯腩冰室 環境舒適,食材新鮮,地點就腳,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
正九清湯腩冰室 (美輪大廈)

北角英皇道442-456號
美輪大廈地下12級12A號舖

全家福

菜肉雲吞

油菜 - 腩汁生菜

生菜新鮮爽口,腩汁鹹度適中,好味道!😚

熱奶茶 茶膽香濃,又香又滑。😸

熱檸茶 茶味香濃,檸檬新鮮。😽

2024-09-15 429 views
我喜歡吃牛腩。今日我和媽媽在北角買完應節用品,便順路去此店吃慕名已久的清湯腩。下午茶時間,店有很多食客,好不熱鬧。下午茶由$37至$44,包熱飲,凍飲加$3,有各款湯粉麵,炒飯,牛河,焗飯,烏冬等,選擇很多。我們叫了一份馳名的正九淨清湯牛腩($138),加$10升級為崩沙腩。清湯崩沙牛腩超正,推介!大大碗,份量比預期大很多。崩沙牛腩新鮮優質,炆得夠火喉,軟硬適中,肥瘦得宜,刀工好,入口充滿肉香,唔咸。清湯加埋葱花好惹味,墊底的白蘿蔔吸滿牛肉精華,食落清甜無渣。媽媽買慣餸都話超值,佢話自己去街市買牛腩在家炆都唔止這價錢,亦難買到崩沙腩。我建議中秋買份外賣做節,煑少一味。我們另外叫了墨魚丸河粉和清湯牛筋担担麵。清湯牛筋担担麵好食,牛筋淋滑,食落有口感,充滿骨膠原。担担麵醬香麵滑,美味。墨魚丸河粉也不錯,墨魚丸彈牙,河粉滑。凍奶茶和熱檸水合格。高估自己食量,將吃剩的半份清湯腩帶走。

下午茶時間,店有很多食客,好不熱鬧。

我們另外叫了墨魚丸河粉和清湯牛筋担担麵。

墨魚丸河粉也不錯,墨魚丸彈牙,河粉滑。

凍奶茶和熱檸水合格。

高估自己食量,將吃剩的半份清湯腩帶走。

• 淨清湯崩沙牛腩
餐廳:正九清湯腩.冰室地點:北角英皇道菜式:冰室餐牌:百搭套餐、百搭小菜、西式焗、常餐、新鮮牛腩牛骨,各款飯,飲品,午餐,下午茶餐等等。淨清湯牛腩 $138淨清湯牛腩超多,一共有廿幾件牛腩,整得好淋,牛味濃,無特別吩咐已經係半肥瘦,果然係招牌。下底四大舊白蘿蔔,又淋又香。蔥花另上。淨牛丸 $39淨牛丸一客七粒,大大粒,味道唔錯,口感彈牙。個清湯加有蔥花。豬扒焗烏冬 $42豬扒焗烏冬大大碟,大大塊豬扒下底有好多烏冬,面頭仲有芝士,係拉絲既。豬扒連骨,超多肉食,少鹹。汁我揀左茄汁,有五件新鮮番茄,個汁甜甜地,好開胃。汽水跟餐唔洗加錢,有獨立包裝飲管。冰底 $3冰底都好大杯。今餐牛腩真係好正!餐廳裝修光猛,算乾淨,今日坐到卡位,座位舒適。
餐廳:正九清湯腩.冰室

淨牛丸

豬扒焗烏冬

豬扒焗烏冬 $42
汽水

汽水跟餐唔洗加錢,有獨立包裝飲管。
冰底

冰底 $3
冰底都好大杯。
2024-09-15
$113 (Tea)
淨牛丸
2024-09-14 241 views
週末又再加班工作,晚餐於家附近的清湯腩冰室解決環境寬敞舒適,裝修簡單,乾淨光猛,衛生企理除了牛腩粉麵,還有小菜、煲仔等冰室美食設有自助區供應清水及碗碟,擺設簡潔大方,切合香港速食文化淨清湯牛腩湯底經過多個小時熬煮而成,油而不膩,牛腩煮得入味清湯爽腩粗麵口感柔軟而有嚼勁,加入潮州辣椒醬、蔥花、蒜蓉等配菜,豐富多彩炸魚皮薄脆香口,浸上清湯一起吃,更有另一種風味跟餐加$8有凍檸樂,檸檬酸味中和可樂甜味,感覺清新
週末又再加班工作,晚餐於家附近的清湯腩冰室解決
環境寬敞舒適,裝修簡單,乾淨光猛,衛生企理
除了牛腩粉麵,還有小菜、煲仔等冰室美食
設有自助區供應清水及碗碟,擺設簡潔大方,切合香港速食文化
淨清湯牛腩湯底經過多個小時熬煮而成,油而不膩,牛腩煮得入味
清湯爽腩粗麵
炸魚皮薄脆香口,浸上清湯一起吃,更有另一種風味
炸魚皮
Dinner
清湯爽腩粗麵
炸魚皮
凍檸樂
正九清湯腩.冰室今次要介紹喺北角港鐵站A1出口有升降機,搭完上去間冰室就喺對面街,呢間冰室除咗有一般牛腩粉麵,仲有加埋小菜、焗豬、煲仔等一般冰室嘅餸菜都有,總有一味,啱你口味!呢間冰室門口係有一級,輪椅人士如果要入去嘅話就要自備斜板,冰室嘅通道唔會好窄,亦都唔會好闊,你預一張電動輪椅夠過有餘,枱面都係要小心「菠蘿蓋」,枱底有少少厚,因為有櫃桶放餐具,呢種枱我唔係咁鍾意,不過間間冰室都差唔多用呢款枱,大家留意返就得啦!1.清湯牛腩河$52+牛丸$8+凍檸水$8(9/10)呢碗清湯牛腩河份量都算多,牛腩叫咗肥少少,食落唔會痴牙,牛腩大約都有10舊,加$8仲有兩粒好彈牙嘅牛丸,凍飲只係加$8,揀咗凍檸水!2.乾炒牛肉河$58+凍鴛鴦$8(9.5/10)呢碟乾炒牛肉河個牛肉份量非常驚人,牛肉大約有10片,牛肉每一片都係大大片,而每一片都非常軟淋唔韌,牛肉河仲有其他配料有芝麻、洋蔥同芽菜等,凍飲只係加$8,揀咗凍鴛鴦,凍鴛鴦好滑,又唔會太酸,好好飲!3.雞中翼(4件)$33(9.5/10)呢碟炸雞中翼炸到外皮好脆,如果加少少辣粉仲更加好!4.口水雞$50(9.5/10)呢碟口水雞雞件大約都有10
正九清湯腩.冰室

1.清湯牛腩河$52+牛丸$8+凍檸水$8(9/10)

2.乾炒牛肉河$58+凍鴛鴦$8(9.5/10)

3.雞中翼(4件)$33(9.5/10)
呢碟炸雞中翼炸到外皮好脆,如果加少少辣粉仲更加好!

4.口水雞$50(9.5/10)
呢碟口水雞雞件大約都有10舊,每一舊口水雞肉質都好嫩滑,辣辣地好開胃!

5.腐乳通菜$19(9/10)
呢碟通菜個莖多過葉,個莖勁爽,腐乳醬喺碟旁邊,加唔加隨你喜歡!

2人總共價錢$255

個人口味總評分:9.3/10

地址:北角英皇道442-456號美輪大廈地下12及12A號舖

#正九清湯腩冰室  #北角 #北角好去處 #北角美食 #北角冰室 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-09-07 341 views
港式粉麵都係comfort food之選最近試左呢間都相當唔錯主打有多款粉麵,另外仲有小菜等而且環境乾淨同夠光猛👍🏻🌟清湯牛腩河清湯牛腩絕對係香港特色美食店家採用牛骨,薑,八角,肉桂等香料再經過多個小時熬煮而成 湯底油而不膩牛腩煮得入味又夠腍 肉質柔軟且鮮美牛腩可以自選肥/瘦/半肥瘦亦可加錢轉坑腩,崩沙腩,爽腩💯🌟清湯牛三寶飯牛三寶有牛腩,牛肚,牛筋清湯既味道又唔會掩蓋左牛三寶既鮮味河粉帶韌性唔易斷 口感亦彈牙👍🏻🌟腩汁蘿蔔蘿蔔充分吸收晒湯汁 而且冇渣 入口鮮甜🌟魚香茄子煲茄子色澤油亮 香糯軟棉 而且非常入味 加上肉碎同鹹魚鹹香味十足🙌🏻
港式粉麵都係comfort food之選
最近試左呢間都相當唔錯
主打有多款粉麵,另外仲有小菜等
而且環境乾淨同夠光猛👍🏻

🌟清湯牛腩河
清湯牛腩絕對係香港特色美食
店家採用牛骨,薑,八角,肉桂等香料
再經過多個小時熬煮而成 湯底油而不膩
牛腩煮得入味又夠腍 肉質柔軟且鮮美
牛腩可以自選肥/瘦/半肥瘦
亦可加錢轉坑腩,崩沙腩,爽腩💯

🌟清湯牛三寶飯
牛三寶有牛腩,牛肚,牛筋
清湯既味道又唔會掩蓋左牛三寶既鮮味

茄子色澤油亮 香糯軟棉
而且非常入味 加上肉碎同鹹魚
鹹香味十足🙌🏻
2024-08-17 612 views
同同事去北角做嘢,竟然見到開咗正九!係我心目中,正九既牛腩係超正食物出品有保證🤓🤓一於同同事食個靚lunch 依間分店,同其他分店唔同,佢係有做埋冰室,所以食物選擇多好多,晏晝有午餐餐牌,仲有焗飯!凍鴦,凍檸茶👍🏼👍🏼爽清湯牛三寶有牛腩、牛肚、牛筋賣相靚仔之餘,味道都唔輸蝕❤️依舊牛腩,有少少脂肪,我冇特登整走佢,成嚿放入口,一路咬,牛肉同牛油味喺口腔混和,超級正!同事都話難得食到咁好食嘅牛腩😈😈真係冇介紹錯囉當然唔少得蘿蔔啦,都好入味由於一向都好鍾意焗飯,所以都忍唔住要試一試。有幾出色喎,可以自己選擇醬汁: 茄汁、白汁、咖喱汁。我揀咗焗茄汁雞扒飯,最令人驚喜嘅係醬汁味道係好經典嘅香港味道,仲有幾塊新鮮蕃茄,炒飯底!絕對推薦!

同同事去北角做嘢,竟然見到開咗正九!
係我心目中,正九既牛腩係超正
食物出品有保證🤓🤓
一於同同事食個靚lunch

凍鴦,凍檸茶👍🏼👍🏼爽

有牛腩、牛肚、牛筋
賣相靚仔之餘,味道都唔輸蝕❤️

😈😈真係冇介紹錯囉

當然唔少得蘿蔔啦,都好入味
茄汁焗豬扒飯

茄汁焗豬扒飯
2024-08-16 480 views
今日黎到北角區成日都覺得舊城區無咩好食今日就搵到間清湯腩+小菜既冰室外面睇感覺好似不錯就入去啦我哋叫了兩碗面餐+一個茄子煲🎀清湯牛腩河店員推介坑腩位,比較淋身及肥瘦平均食落去好有牛味,咬幾啖就融化幾岩小朋友食🎀酸菜魚米線很大的一碗,一定飽肚魚肉鮮嫩無骨,配上酸辣湯底好出色!微辣,確實回味無窮.晚市有整煲酸菜魚叫的,下次要再試!🎀魚香茄子煲未開蓋已聞到香氣撲鼻,此茄子煲用上超多蒜蓉,和平常食開有點不同,每一口茄子都有蒜蓉伴隨,吃到一半還很熱辣辣,配埋白飯就很美滿啦!之前食好多冰室都有中伏感呢間又無,而且位置坐得舒服晚講黎可以再試其他菜式。
今日黎到北角區
成日都覺得舊城區無咩好食
今日就搵到間清湯腩+小菜既冰室
外面睇感覺好似不錯就入去啦
我哋叫了兩碗面餐+一個茄子煲

🎀清湯牛腩河
店員推介坑腩位,比較淋身及肥瘦平均
食落去好有牛味,咬幾啖就融化
幾岩小朋友食

🎀酸菜魚米線
很大的一碗,一定飽肚
魚肉鮮嫩無骨,配上酸辣湯底好出色!
微辣,確實回味無窮.
晚市有整煲酸菜魚叫的,下次要再試!

🎀魚香茄子煲
未開蓋已聞到香氣撲鼻,此茄子煲用上超多

之前食好多冰室都有中伏感
呢間又無,而且位置坐得舒服
晚講黎可以再試其他菜式。
之前喺九龍區食過佢三間唔同分店嘅出品都有一定嘅保證。最近知道佢終於喺北角開咗,終於唔使出九龍都可以食到喇。北角呢間分店個名係正九清湯腩冰室,同九龍幾間嘅舖頭唔同,呢間做埋冰室,有中式小炒可供顧客選擇添。我哋叫咗一個百搭套餐(包兩個白飯)。鮮花椒酸菜魚:鮮花椒嘅味道就係同乾嘅唔同,花椒嘅香味更加突出惹味。魚肉好大片爽口。起碼有十幾片魚肉。應該係鱸魚肉黎(唔係嗰啲cheap cheap魚)。入邊仲有d芽菜同雲耳。另外佢個酸菜亦都令到成個湯好惹味。湯頭呈金黃色,色澤吸引。椒鹽魷魚鬚:炸皮做得好酥脆。魷魚鬚軟熟唔un 易咬開。冰梅欖角骨:大大嚿七嚿咁多。肉質彈牙。配埋冰梅欖角,味道層次豐富。紅豆冰,菠蘿冰:呢兩個都係跟餐送嘅。夏日炎炎,飲呢個啱晒。

我哋叫咗一個百搭套餐(包兩個白飯)。

椒鹽魷魚鬚:炸皮做得好酥脆。魷魚鬚軟熟唔un 易咬開。

紅豆冰,菠蘿冰:呢兩個都係跟餐送嘅。夏日炎炎,飲呢個啱晒。

2024-08-10 297 views
有一位呀嬸伙記聽極都唔明又要寸,簡簡單單講牛腩河要轉粗麵,佢話唔明。以教訓的說話同顧客講下次講牛腩粗麵四個大字咪得囉。嗰刻簡直好似打緊佢工咁,食個麵都要受氣,到食嗰刻發現啲腩都係好鞋,個面又好細碗。香港飲食業係得嘅,呢間嘢永遠唔會再去。仲有呢度啲櫈好多冇得挨後,背脊受罪之餘,呢間餐廳仲有浸臭味😡。同埋我發現呢度嘅晚餐係比出邊餐廳偏貴,茶記嘅格局,賣到好似食西餐咁。個個晚餐都過百蚊咁滯。性價比好低!
2024-08-04 302 views
有朋友話係佢住附近有間新清湯腩抵食又好食下午茶時段清湯腩河 加杯熱飲都係 $42落單時可指定要肥/ 半肥瘦/瘦另外加$8 可轉轉崩沙腩/ 坑腩/ 爽腩 今次揀係普通牛腩(瘦),唔多肥膏唔會太油,一咬落口真係驚喜,牛味濃,又軟又腍唔黐牙;湯清個味好濃好甜,香料味好出,飲得舒服;河粉都唔錯,有靭度唔會散;偷偷試左辣椒油,無特別最後睇返原來正九已經有幾間分店...
有朋友話係佢住附近有間新清湯腩抵食又好食
下午茶時段清湯腩河 加杯熱飲都係 $42

落單時可指定要肥/ 半肥瘦/瘦
另外加$8 可轉轉崩沙腩/ 坑腩/ 爽腩

最後睇返原來正九已經有幾間分店...
2024-07-30
2024-07-30 435 views
正九以清湯腩馳名,最近在北角開了一間冰室,今晚便來一試。蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蝦配鹹蛋土魷蒸肉餅$168,送一杯紅豆冰。蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蝦,蒜蓉味道香濃,蝴蝶蝦爽口彈牙,粉絲吸收了蒜蓉和蝦的香味,非常美味。鹹蛋土魷蒸肉餅,土魷和鹹蛋配肉餅都是個人喜愛,現在同時兩者兼得,就非常滿足。紅豆冰,紅豆份量適中,不會過甜,加上花奶味道香濃,作為甜品非常合適。清湯崩沙腩伊麵$65,崩沙腩是這裏的名物,因為煙煙韌韌,牛腩部份肉味香濃,如果到來,這個是必點的。伊麵吸收了牛骨湯底的香味,配上美味的崩沙腩,簡直是一絕。凍檸茶跟餐$8 ,檸檬份量適中,茶味十足。油菜$19,菜心爽甜可口,蠔油可以另上。檸樂跟餐$8。
正九以清湯腩馳名,最近在北角開了一間冰室,今晚便來一試。

蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蝦配鹹蛋土魷蒸肉餅$168,
送一杯紅豆冰。

伊麵吸收了牛骨湯底的香味,配上美味的崩沙腩,簡直是一絕。

凍檸茶跟餐$8 ,檸檬份量適中,茶味十足。

油菜$19,菜心爽甜可口,蠔油可以另上。

檸樂跟餐$8。