2025-01-05 2180 views
香港|荃灣|江湖小棧冬天要食煲仔飯,於是就黎左呢間荃灣人氣餐廳。開17:30,但係星期六17:10去到已經排咗十幾人,好彩都仲可以第一輪入到,要食真係要早啲去排隊。自選煲仔飯3款配料$90(4款$95)白鱔 豉汁 臘腸白鱔有三大舊,厚肉,魚肉彈牙,新鮮。配埋豉汁,提升咗鱔既味道。臘腸係段切,都有6-8舊,不過唔係好夠香。煲仔飯上枱時都會提供豬油同豉油,加上後蓋住焗幾分鐘,就有飯焦食。由於今次有豉汁,豉油落得太多,搞到有啲過咸。燒通菜(蒜蓉)通菜燒過後比較乾爽,加上大量蒜蓉、炸蒜,都幾重口味。不過就$5x, 有啲貴。涼拌雞軟骨呢個比較重口味,醬汁好濃味,似燒烤醬,唔係好夾。整體來講煲仔飯值得一試,想食都係早點去,因為食完都幾多人排隊,煲仔飯亦要等20分鐘。江湖小棧 (荃灣)荃灣鱟地坊30號寶成大廈1號地舖#江湖小棧 #煲仔飯 #白鱔煲仔飯 #臘腸煲仔飯 #荃灣美食 #荃灣
香港|荃灣|江湖小棧

自選煲仔飯3款配料$90(4款$95)
白鱔 豉汁 臘腸

燒通菜(蒜蓉)

涼拌雞軟骨
呢個比較重口味,醬汁好濃味,似燒烤醬,唔係好夾。

江湖小棧 (荃灣)
荃灣鱟地坊30號寶成大廈1號地舖
2024-12-17 3928 views
天氣凍就會想食暖笠笠既野食,煲仔飯就岩曬🤤荃灣呢間煲仔飯長期都有人龍,我地大概7點幾到,等左40分鐘左右入座侍應教我地煲仔飯先開蓋落豬油再落醬油然後焗2分鐘就食得😍豆豉白鱔煲仔飯$88白鱔好有驚喜!厚肉肥美而且有彈性🤤我平時好少食白鱔但係呢個真係令我驚艷D飯吸左豬油同醬油好香😍加埋脆脆地既飯焦真係世界級臘味排骨煲仔飯$88呢個就普通d,不過都好味油鹽水浸花甲煲 $108花甲好新鮮同飽滿,但係相比起煲仔飯就普通d,如果唔係好多人一齊食就可以skip招牌燒通菜(蒜蓉)燒通菜真係唔係好多地方有,我地見幾特別就叫黎試下,有腐乳或者蒜蓉味,燒幾菜有燒烤味再落大量蒜,都可以叫黎試下整體黎講呢間白鱔值得一試!下次回想試埋其他款🤤Overall: 8.5/10
天氣凍就會想食暖笠笠既野食,煲仔飯就岩曬🤤

侍應教我地煲仔飯先開蓋落豬油再落醬油然後焗2分鐘就食得😍

豆豉白鱔煲仔飯$88
D飯吸左豬油同醬油好香😍加埋脆脆地既飯焦真係世界級

臘味排骨煲仔飯$88
呢個就普通d,不過都好味

油鹽水浸花甲煲 $108

招牌燒通菜(蒜蓉)

整體黎講呢間白鱔值得一試!下次回想試埋其他款🤤
Overall: 8.5/10
豆豉白鱔煲仔飯
臘味排骨煲仔飯
豆豉白鱔煲仔飯
臘味排骨煲仔飯
2024-12-13 3740 views
幾次經過見到好多人排隊,好奇係咪真係咁好食,今日特登嚟到,排坐成個鐘,叫完飛仲要點咗單先又唔早講,排骨好鹹,腐乳通菜,應該係是但燒一燒就摞出嚟,牛柳麗都係好一般,菠蘿都冇炒過咁,又貴又難食,d人又好串,垃圾
2024-12-12 3518 views
1730第一批入坐 坐到1830 同一時間入既客人都走曬 第二批人既野食都到 我兩個煲仔飯 蒜蓉排骨同土魷肉餅都係不知所終 不知所謂 唔講以為係慢煮煲仔飯 一個鐘都冇得食 俾狗食
2024-12-10 3064 views
開始入冬,終於扚起心肝,今次排下隊啦!之前一直路過見到好多人排隊、今日眼見好似冇咁多、即管去拎飛排下隊、點知一樣要排左40-50分鐘店舖內坐位不多,而且仲有點迫迫夾夾、如果一大班人去食就好難坐到一齊(我估😅)菜單上還有串燒、小菜、粥等等,不同的選擇。差不多有位時,未入店已經落單、所以一坐低就有得食。點煲仔飯的客人,店舖會有豬油和鼓油給你自己落。加了這些調味後再焗一焗他就可以食。煲仔飯飯香、惹味,有輕度飯焦,這個就不會令大家失望。仲有串燒,眼見隔籬枱啲串燒都賣相唔錯,下次會再試。
2024-12-03
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 生啫芥蘭煲
2024-11-23 3120 views
星期六5:30到達門口已經要拎飛等下一輪入座,等候大概45分鐘後可以入座。食物大概20分鐘後便上菜,店員碰上一壺豬油及豉油,需要淋上飯面等候2分鐘才可進食。今次叫了臘味滑雞飯及白鱔飯。個人覺得臘味滑雞飯較為出色,因為臘味有臘腸潤腸,臘肉香口,白鱔就比較厚實彈牙,內裏有較多的細骨,所以吃的時候要小心。煲仔飯較多飯焦,如果喜歡吃飯焦的都應該幾喜歡的,但如果不喜歡飯焦便會覺得吃到牙骹軟。個人覺得餸菜及飯的味道不太融合,可能送的香味,因為太高溫底下而揮發了。整體如果要等一個小時,才能可以吃到,我覺得就應該會有更加好的選擇。整體來講都算,值得一試。

整體來講都算,值得一試。
白鱔煲仔飯
臘味滑雞飯
白鱔煲仔飯
臘味滑雞飯
2024-10-26 4328 views
呢間煲仔飯係荃灣已經一段時間,仍然人龍長長,莫非真係有佢個人之處😏首先,睇餐牌發現佢啲價錢幾得意,無論係鳳瓜排骨,或是豉汁白鱔,都是一律同價,😅咁樣,我只好選擇豉汁白鱔煲。因為全部即叫即煲,所以需要啲時間上枱。上前,員工會先放一樽豉油和一樽豬油。當煲仔上枱,自己馬上加豉油和豬油,再焗佢一焗。萬衆期待煲仔飯一開,豉汁味好香,白鱔新鮮爽口。但煲白飯同豬油有啲失望。煲飯太濕,無乜飯味,食焦太燶和黐底。豬油無乜豬油味😰以一煲$100嘅煲仔飯,個人應為只會食過就算。

煲飯太濕,無乜飯味,食焦太燶和黐底。
豬油無乜豬油味😰

以一煲$100嘅煲仔飯,個人應為只會食過就算。
2024-10-14
$100 (Dinner)
2024-08-04 6724 views
偶然夜晚6點幾行過,終於見唔洗等位,同個fd終於第一之試到江湖小棧o既煲仔飯小炒。裝修環境借用金庸小說為題,餐牌亦用九陰真經包裝,gimmick 野。openrice各食評力推煲仔飯,同fd每人一個煲仔飯(1. 土魷肉餅; 2. 田雞排骨),加一個腐乳燒通菜,同埋一個花甲粉。真係要等足20分鐘先上煲仔飯,加豬油豉油焗2分鐘,由於多蔥,又有飯焦,確係香,排骨同肉餅都好食,只係本人對白飯喜好較大,對飯焦不太喜好,無食到飯焦。但豬油豉油自己控制加幾多,確實不錯! 花甲粉好辣,個人比較喜歡; 燒通菜,好濃味,第一啖食好好食,食多幾條後,有腐乳部份太鹹,最後都係放棄左。整體飯餸都整得幾好,個人口味因人而異。通菜同花甲粉,值!!! 但一個煲仔 $90/ $95 (未計加一) ,值唔值就要自行判斷,(佢最出色o既並唔係本人喜好)。PS: 我都明白煲仔飯要時間,明白門口開始有好多客等,想多D翻枱,可唔可以俾我食埋個花甲粉同燒通菜先至問我收得未呢?花甲粉 $128 (加一另計)(嗜辣者必定喜歡),味道唔錯,約10幾隻花甲,無沙。腐乳燒通菜 $ 54 (加一另計),濃味,食客可以考慮少d腐乳田雞排骨煲仔飯

田雞排骨煲仔飯 $90 (加一另計),OPENRICE所有食評都話必點,請自行判斷。
PS: 土魷肉餅煲仔飯已經唔想影
Other Info. : CASH ONLY
2024-08-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$398 (Dinner)
  • 燒通菜
2024-06-23 7122 views
預先預留位置並沒有用,餐廳內坐滿人堂食會先要你落order,但不能保證你有位置。上次也不是這樣,這樣的服務態度完全不值得,浪費時間以外還給店員無禮貌對待。大家接受到的話可以享受香港特式服務。
2024-06-23
2024-03-27 7310 views
荃灣地獄級超多人煲仔飯 見到網上好多人吹捧佢 今日又嚟試試.晚市1730開始入座 今日1715早d黎到排隊竟然入完第一輪 都仲要拎20號飛最後要等到1915先有得食 等足兩個鐘.今次點咗 ⭐️豆豉白鱔煲仔飯$88先開蓋落豬油 再落醬油 冚蓋焗2分鐘👍🏻白鱔超級高質 厚肉肥美 有彈性👍🏻飯粒 粒粒分明 吸左豬油同醬油好香口😈👍🏻飯焦脆口 會表示啱啱好 加埋豆豉拌飯會更加惹味.⭐️香菇滑雞臘腸煲仔飯$88呢一煲有一個好大嘅問題 臘腸唔夠香😖飯粒完全感受唔到 臘腸香味 香菇味 雞油😰感覺三樣配菜 都融合唔到🤔如果普通餐廳 呢個水平會覺得還好 可以接受🤨但如果係受人追捧 排兩個鐘嘅名店 咁簡單都做唔到呢個質素可以話不能接受.特別講一講服務 店員服務語氣幾差 有種唔休做嘅感覺因為超級多人排隊 只可以話理解食客:唔該 想問問排到幾號? 店員:十幾廿幾啦~.特別一提 仲要收加一.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣.#江湖小棧 (荃灣)地址:荃灣鱟地坊30號寶成大廈1號地舖.⭐️評分:味道:3.5/5 白鱔4.5環境:2.5/5 人多都幾迫服務:2/5抵食:3/5
荃灣地獄級超多人煲仔飯 見到網上好多人吹捧佢 今日又嚟試試
🤨但如果係受人追捧 排兩個鐘嘅名店 咁簡單都做唔到
呢個質素可以話不能接受
特別講一講服務 店員服務語氣幾差 有種唔休做嘅感覺
因為超級多人排隊 只可以話理解
食客:唔該 想問問排到幾號? 店員:十幾廿幾啦~
特別一提 仲要收加一
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_荃灣
#江湖小棧 (荃灣)
地址:荃灣鱟地坊30號寶成大廈1號地舖
⭐️評分:
味道:3.5/5 白鱔4.5
環境:2.5/5 人多都幾迫
服務:2/5
抵食:3/5
(記住分享比朋友 追蹤/like 感謝你哋支持🙏🏻)

#飲食 #美食 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #旺角必食 #葵涌美食 #葵興美食 #葵芳美食 #荃灣西美食 #荃灣西必食 #大窩口必食 #大窩口美食 #大角咀美食 #荃灣美食 #荃灣必食 #小菜 #茶餐廳 #煲仔飯
2024-03-20 5576 views
每次經過都大排長龍,今次終於決心去試吓佢個煲仔飯,叫咗個臘味雞煲仔飯,佢個豬油真心出色,食得出好香嘅油香味,豬油先轉一圈,豉油再轉兩圈,打開個蓋之後見到好多飯焦,個味道都超正。
2024-03-03 4035 views
江湖小棧 天氣冬自然就想找些暖胃的食物。其中煲仔飯是每年都會吃的食物。荃灣的江湖小棧是一間賣煲仔飯非常出名的店。每看到店外有大量等位的客人就知道天氣非常寒冷。店舖內的裝飾以至食店的餐牌都有武俠小說的味道。因為小絲食量比較小,所以只點了1個煲仔飯再加2個小菜。這裡可以選擇的煲仔飯款式很多,最後點了最普遍的鳳爪排骨,那就可以試到這裡的煲仔飯與其他舖有甚麼分別。鳳爪排骨煲仔飯$88點煲仔飯的客人,店舖會有豬油和鼓油給你自己落。加了這些調味後再焗一焗他就可以食。我覺得鼓油可以落少少,試一試味才再加,因為煲仔飯本身都很夠味。煲仔飯當然要有飯焦,這個就不會令你失望,有大量飯焦給你足過癮。而鳳爪排骨就較為普通,排骨醃得有點鬆軟,但未至吃到不應該有的味道。生啫芥蘭煲$88這個煲很有鑊氣,吃到尾還是暖的,不過調味有點重,送啤酒就一流,很有大排檔的風味。燒紐西蘭羊架$72因為小絲喜歡羊肉,所以就點了羊架試試。這裡的羊架調味方面與其他慣常做法有些分別,味道是偏向中式多些少。燒得不乾身,吃下去有肉汁有咬口,非常不錯。阿偉評價:煲仔飯選擇多,高質素。飯迷必試。推介指數:7/10
江湖小棧

荃灣的江湖小棧是一間賣煲仔飯非常出名的店。

每看到店外有大量等位的客人就知道天氣非常寒冷。

店舖內的裝飾以至食店的餐牌都有武俠小說的味道。

因為小絲食量比較小,所以只點了1個煲仔飯再加2個小菜。

鳳爪排骨煲仔飯$88

生啫芥蘭煲$88

燒紐西蘭羊架$72

阿偉評價:

煲仔飯選擇多,高質素。飯迷必試。
推介指數:7/10
2024-03-03 3892 views
上網搵咗一輪,最後決定山長水遠入去荃灣,就係想試下呢一間「江湖小棧」嘅煲仔飯,咁佢實在係好食嘅,價錢亦都算平88蚊一煲飯, 但係要等兩個鐘頭為咗食一煲煲仔飯又真係過份咗啲,但係都話係山長水遠㗎啦,唔通走咩!因為要同個皇太后食飯,皇黃太后好L麻煩,辣又唔食得海鮮又話唔食得,白菜仔/芥菜又話寒涼,好難服侍,一坐低見到其他人係每人一煲飯而我哋係一煲飯兩份,但係佢嘅特色係落豬油落去撈啲飯係好味嘅👍🏽,佢最出名嘅就係白鱔煲仔飯,但係我落order嘅時候已經買曬,但係其實個北菇雞飯都相當唔錯,下次會喺平日再去試,因為今日實在係太癲,等兩個鐘頭!而家喺香港好食少少嘅舖頭都要等位等得咁誇張呢?
2024-03-03
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 京䓤燒鱔
  • 煲仔飯
  • 北菇滑雞煲仔飯
2024-02-24 4179 views
未到傍晚開門時間目測已經有20人排隊👭🏻👬👭🏻👬👭🏻點可以唔親試下!!!🍲自選三拼煲仔飯(白鱔、臘腸、田雞)🍲客家黃酒雞🐤(必試推介🔥)🍲招牌燒通菜(蒜蓉)🌟天氣涼涼地最啱食煲仔飯,依間人氣煲仔飯有好多食客跨區慕名而來,五點幾已經排晒隊,食唔到第一轉就要等到7、8點喇!未坐低已經要落左單先,所以排着隊諗定食咩😎煲仔飯款式好多,而且仲可以自選配料,價錢相若,所以小妹揀咗最鍾意嘅白鱔田雞再加臘腸,雖然好貪心選三併,但估唔到餸嘅份量都好多,尤其是白鱔相當厚身,食落彈牙新鮮,田雞肉質鮮甜,配埋臘腸一絕!差啲漏咗講,餐廳提供豉油同埋豬油,可按自己喜好食之前加落去,焗2分鐘食得,係人間美味🤩另外,黃酒雞真係唔係度度都食到,依度嘅黃酒雞真係貨真價實,雞肉份量非常多,而且好滑!配埋紅棗杞子薑絲同藥材,酒香撲鼻,未食已經醉🤣(不過要提一提,呢款菜式酒精含量都幾高,食完會紅都面晒,唔識飲酒嘅就要留意😳)燒韭菜就食得多,燒通菜真係第一次,而且有腐乳或者蒜蓉味,今次揀咗蒜蓉燒通菜,面層落咗大量生、熟蒜,好香燒烤味,味道真係幾特別,值得一試!!!不過食完講說話就要小心啦,成口充斥着蒜味,正!🫢
未到傍晚開門時間
目測已經有20人排隊👭🏻👬👭🏻👬👭🏻
點可以唔親試下!!!

🍲自選三拼煲仔飯(白鱔、臘腸、田雞)
🍲客家黃酒雞🐤(必試推介🔥)
🍲招牌燒通菜(蒜蓉)

客家黃酒雞、招牌燒通菜(蒜蓉)
自選三拼煲仔飯(白鱔、臘腸、田雞)
$200 (Dinner)
客家黃酒雞、招牌燒通菜(蒜蓉)
自選三拼煲仔飯(白鱔、臘腸、田雞)
  • 客家黃酒雞
2024-02-20 4107 views
聽說荃灣有間很受歡迎、食煲仔飯的街坊店,週末的這天準時晚市開門後取了籌號,仍然要等超過一小時,那就來品嚐一下等待一小時的食物吧。啫啫通菜煲($88)上菜時發出嘶嘶聲、不斷冒煙,裡面材料包括了蝦米乾以及豬油渣,因而令整到菜的香味與風味提升了一層,邪惡但不俗。三款煲仔飯一齊上菜,店員會取來豉油和豬油各一瓶讓客人自行加入,放回煲蓋焗一焗就可以開動了。臘味滑雞煲仔飯($88)的臘腸、潤腸、臘肉均切得比較細碎,除了臘味的油大概主要是靠我們後加的豬油來提味。土魷肉餅煲仔飯($88)香氣十足,陣陣土魷味夾著大量香蔥味道吸引,肉餅跟魷魚的比例也可,不會失衡太少土魷。窩蛋牛肉煲仔飯($88)上菜時我們立即把半熟的雞蛋拌均整個飯,盡量讓每一啖飯都沾上蛋液。牛肉的質地偏淋,味道不濃,正正常常,勝在有隻蛋在裡面。這裡需要收取加一服務費,然而店舖生意好、店員都很忙,她們只要見到客人有吃完的東西就會立刻收碟,我們也明白等位的「痛苦」都盡快吃完離開,因此我們四人用餐時間大約為一小時。所有煲仔飯的溫度都很夠熱,基本上三個煲的底部都有飯焦,對喜歡食的朋友來說是可取的。不過,味道方面都是普普通通,沒有感覺很好吃,飯裡的料
啫啫通菜煲

窩蛋牛肉煲仔飯

所有煲仔飯的溫度都很夠熱,基本上三個煲的底部都有飯焦,對喜歡食的朋友來說是可取的。不過,味道方面都是普普通通,沒有感覺很好吃,飯裡的料也不算多,加上在門外足足站了70分鐘吹風才吃到不太值,如等位時間大大減少才考慮回頭。
Waiting Time
70 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner