都有一段時間無寫食評嚕,點解突然寫返🤔就係因為食完呢餐日本料理生日飯囉!真係唔可以唔推俾大家去試吓!今次食評純粹輕分享食過啲咩,食後感😁點鮮法,點好味法,點驚喜法,當然留俾大家嘅味蕾同大家講啦😝鋪面分別有L形吧枱,可以睇住師傅製作壽司唔想坐吧枱,都有2-4人枱俾大家揀而且仲有一間容納到max 8人嘅VIP房 (唔係榻榻米,唔使除鞋㗎) ,成班朋友嚟gathering 都唔錯呀😚由於此日本料理店位於佐敦後街,唔太起眼,不過去食嘢,交通都好方便,佐敦地鐵站B2出口,直行30秒 (唔使過馬路),轉左直行第2個街口轉角鋪就是了😁
都有一段時間無寫食評嚕,點解突然寫返🤔
今次食評純粹輕分享食過啲咩,食後感😁
點鮮法,點好味法,點驚喜法,當然留俾大家嘅味蕾同大家講啦😝

鋪面分別有L形吧枱,可以睇住師傅製作壽司
唔想坐吧枱,都有2-4人枱俾大家揀

真鯛簿片刺身 (8切)
左上開始: 蔥吞拿魚腩卷  $50 /  火炙右口魚邊壽司 $40/ 文甲魷魚壽司  $25/  海膽壽司 $88 /  醬油漬吞拿魚壽司 $35
鹽燒豬頸肉  $30/串 + 牛舌 $58/串
燒雞翼
白鱔串燒
白湯豚肉拉麵

由下而上 :海膽壽司  $88/件 /  赤蝦壽司  $25  /  帆立貝壽司  $30  /  大吞拿魚腩壽司  $50  /  火炙右口魚邊壽司  $50
泓便當  ( 一人前)
菠蘿/椰子雪糕
2024-08-11
Dinner
Celebration
Birthday
真鯛簿片刺身 (8切)
鹽燒豬頸肉  $30/串 + 牛舌 $58/串
燒雞翼
白鱔串燒
白湯豚肉拉麵
泓便當  ( 一人前)
菠蘿/椰子雪糕
  • 左上開始: 蔥吞拿魚腩卷  /  火炙右口魚邊壽司 / 文甲魷魚壽司  /  海膽壽司  /  醬油漬吞拿魚壽司
2024-08-18 534 views
午市好多款式,Omakase壽司/各款定食/魚生丼/和牛丼/鰻魚飯,想食魚生定熟食都有好多選擇。⭐️雜錦魚生飯定食 $200魚生款式根據當日餐廳食材,當日有油甘魚、鯖魚、魷魚、三文魚腩、銀鱈魚、拖羅、呑拿魚蓉、鰈魚魚邊、赤蝦。每款魚生都新鮮,肉質柔軟。鰈魚魚邊同鯖魚更炙燒過,魚油甘香。食完魚生飯飲埋碗味噌湯飽晒。⭐️原條鰻魚飯定食 $188召喚鰻魚控!! 鰻魚大條又厚肉,真係好誇張。鰻魚燒到焦香,肉質肥美軟嫩,配埋鰻魚汁夠晒惹味。鰻魚同飯中間夾住玉子,用玉子挺起鰻魚令視覺效果更靚。飯係撈左鰻魚汁,一啖鰻魚一啖飯,大滿足。食完呢個飯絕對飽飽飽。💬無論係午市套餐定晚市既Omakase都一律免加一👏🏻

⭐️雜錦魚生飯定食 $200

⭐️原條鰻魚飯定食 $188

💬無論係午市套餐定晚市既Omakase都一律免加一👏🏻
2024-08-09 741 views
當晚我們一行六人到泓料理吃晚飯,位於佐敦長樂街28號地舖。 小店座位唔算多, 師傅們親切有禮。 廚師發板(櫻) $1080位、清酒(作) $580、生啤$50。 廚師發板(櫻) 🥢包括有帶子刺身、明太子魚餅、海膽池魚刺身、梅酒啫哩牡蠣刺身、宮崎和牛刺身、深海池魚刺身、大拖羅刺身、蟹膏蟹肉茶碗蒸、海膽蟹肉天婦羅、赤蝦三文魚米紙卷、秋刀魚壽司、赤貝壽司、火炙左口魚裙邊壽司、鰹魚湯、蝦膏素麵和千層蛋糕菠蘿雪糕。食物質素每款都有水準,而我最喜歡是宮崎和牛刺身,牛肉味好重,油脂飽滿,入口即溶。 整體價錢合理, 不妨一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。
廚師發板(櫻) $1080位

海膽蟹肉天婦羅

赤蝦三文魚米紙卷

秋刀魚壽司

蝦膏素麵

整體價錢合理, 不妨一試。

2024-08-08
赤蝦三文魚米紙卷
秋刀魚壽司
  • 廚師發板(櫻)$1080位
2024-04-21 686 views
如題 五星級酒店質素 員公師父親民 魚生新鮮 廚師發板可以好隨意 我地無特別叫 set 就問可唔可以要八件壽司佢就任意整我 件件有驚喜 同行友人食量較多就隨意再加件數 魚生 串燒等 魚生飯 大大碗 全部都係靚食材以下只係部分食物相 因為 openrice 有限 12 幅相 其他相會分開試下 upload北寄貝 師父用咗青檸皮 單值係畫龍點睛超清新生蠔加梅酒Jelly呢件唔好睇佢平平無其 佢其實係燒到勁香 再加梅酒 Jelly 係面入即溶 仲有魚子醬D食物真係超推 真心好食 另外想講琴晚離開個陣黃雨 職員超貼心借遮俾我地

魚生飯 大大碗 全部都係靚食材

北寄貝 師父用咗青檸皮 單值係畫龍點睛超清新

生蠔加特制梅酒 jelly

生蠔加梅酒Jelly

入即溶 仲有魚子醬

D食物真係超推 真心好食
另外想講琴晚離開個陣黃雨 職員超貼心借遮俾我地
2024-04-20
$1200 (Dinner)
生蠔加特制梅酒 jelly
2024-04-11 474 views
經過依個街口,見到依間野就想食日式野見到個價錢都ok,個套餐都幾多選擇最後揀咗蔥吞拿魚蓉飯+松葉蟹肉飯坐喺吧枱位仲可以睇到面前開放式廚房嘅師傅親手製作第一道上嚟嘅係拉麵同埋炸南瓜薯餅,熱辣辣跟住好快就上埋2碗飯呢個份量果然抵食蔥吞拿魚蓉飯勁推介賣相已經好吸引🤩食落勁足料啖啖吞拿魚蓉蟹🦀肉飯都好好食啖啖蟹肉!勁推介拉麵🍜都好好食湯底好濃郁南瓜薯餅熱辣辣邊食邊欣賞開放式廚房既製作過程依個價錢又真係幾抵食又有視覺享受下次會再幫襯
經過依個街口,見到依間野就想食日式野

見到個價錢都ok,個套餐都幾多選擇

最後揀咗蔥吞拿魚蓉飯+松葉蟹肉飯

坐喺吧枱位仲可以睇到面前開放式廚房嘅師傅親手製作

第一道上嚟嘅係拉麵同埋炸南瓜薯餅,熱辣辣

套餐

午市套餐
  • 蔥吞拿魚蓉飯
  • 松葉蟹肉飯
2024-04-01 338 views
我們兩公婆都較細食,好豐富的一餐生日飯。選餐很有彈性,食材新鮮尤其海膽,生蠔特別出色。師傅用心安排,每款在擺盤上都另人有賞心悦目胃口大增的感覺。多謝師傅給我們吃得開心又滿足。
2024-04-01
$1200 (Dinner)
Celebration
Birthday
開業短短幾個月,估唔到平日嘅晚市都有7成滿你客👍🏻👍🏻而家佢哋嘅晚市廚師發辦仲做緊😱買三送一😍等我帶大家睇吓今晚最多人叫嘅廚師發辦套餐❤️真係好多嘢食😂仲有生啤🍻呢個餐$888,仲要四人同行一人免費,絕對超值⭐️沙律刺身🫧飛魚子大豆粉沙律·(呢個配搭口感好特別,鮮)🫧彷彿魚刺身·(配紫蘇花加薑蔥蓉,帶出鮮味)🫧金澤蠔配梅酒啫喱·(簡直係完美配搭,蠔味非常突出,梅酒啫喱更顯特別)🫧間白魚配海膽、魷魚配海膽卷·(間白魚鮮味爽口,質感軟糯,中間再配Queenie嘅海膽同飛魚子,豐富口感)🫧鮟鱇魚肝·(屬於日本高貴嘅食材,口感細滑入口即化)🫧拖羅·(非常甘香、用火槍輕燒,將油份逼出,入口即溶)⭐️熟食炸物🫧天婦羅(番薯、南瓜、冬菇)🫧大蔥豬頸肉🫧阿波美雞翼(燒後外皮香脆,肉質多汁嫩滑)🫧一口牛(熟悉亦都非常出色,新鮮即製熱辣辣♨️)⭐️壽司🫧深海池魚🫧赤蝦🫧炙燒吞拿魚面肉🫧碟魚魚邊🫧拖羅碎手卷(最喜歡嘅係吞拿魚面飲,入口彈牙,油脂豐富·拖羅碎手卷亦都係非常特別嘅一款,將天婦羅碎混入拖羅碎,難忘口感,讚)⭐️湯~甜品🫧𩶘魚奶湯(濃濃魚味)🫧芝麻雪糕,芝士雪糕(芝士味比較濃郁,好似食緊冰凍芝士蛋糕😋)

呢個餐$888,仲要四人同行一人免費,絕對超值

⭐️沙律刺身
🫧飛魚子大豆粉沙律·
(呢個配搭口感好特別,鮮)
🫧彷彿魚刺身·
(配紫蘇花加薑蔥蓉,帶出鮮味)
🫧金澤蠔配梅酒啫喱·
(簡直係完美配搭,蠔味非常突出,梅酒啫喱更顯特別)
🫧間白魚配海膽、魷魚配海膽卷·

🫧鮟鱇魚肝·
(屬於日本高貴嘅食材,口感細滑入口即化)
🫧拖羅·
(非常甘香、用火槍輕燒,將油份逼出,入口即溶)

⭐️熟食炸物
🫧天婦羅(番薯、南瓜、冬菇)
🫧大蔥豬頸肉
🫧阿波美雞翼(燒後外皮香脆,肉質多汁嫩滑)
🫧一口牛
(熟悉亦都非常出色,新鮮即製熱辣辣♨️)

⭐️壽司
🫧深海池魚
🫧赤蝦
🫧炙燒吞拿魚面肉
🫧碟魚魚邊
🫧拖羅碎手卷

⭐️湯~甜品
🫧𩶘魚奶湯(濃濃魚味)
🫧芝麻雪糕,芝士雪糕
(芝士味比較濃郁,好似食緊冰凍芝士蛋糕😋)
  • $888廚師發辦
🥗飛魚子沙律就咁一個沙津原來已經用左好多種材料啦。卜卜脆富咸香既飛魚子加埋酸酸甜甜既蕃茄仔,仲有昆布同青瓜絲,醬汁用左胡麻醬再加埋大豆蓉既點綴,食落清新酸甜幾開胃,口感幾豐富。🦪浜庫赤崎蠔開始去到刺身環節啦,赤崎蠔肥大肉厚,食落鮮甜蠔味濃郁,師傅仲加左梅酒啫喱調味,食落淡淡酒香仲令蠔本身味道起左提鮮既作用,就知師傅花左唔少心機去配搭啦。🦑海膽魷魚卷軟嫩既魷魚包住海膽,一啖咬開海膽就已經流哂出黎,鮮甜既海膽既餘韻留在口腔中,令人難以忘記既口感。🐠銀鱈魚用左火槍輕輕燒過銀鱈魚皮表面,再搽左秘製醬汁,魚肉軟嫩魚油香噴噴添。🐟慢煮鮟鱇魚肝用左慢煮既手法烹調魚肝,熱食鮟鱇魚肝小編都係第一次試阿,食落幼滑又有鮮味。🐟大拖羅赤身紫菜卷 大拖羅用左火槍過,魚油爆香,用紫菜包住赤身及拖羅,食落啖啖肉且一次過就有兩種唔同既口感,當中仲夾住一去紫蘇葉,能夠中和拖羅既肥膩感,成件食確係邪惡🤤。🍤什菜天婦羅 天婦羅有冬菇、南瓜及日本蕃薯,款款脆漿都好薄,食落唔油仲借食到蔬菜本身既甜味。🐷大蔥豬頸肉豬頸肉腍滑爽彈,加左醬汁燒令到更加惹味。🍗阿波美雞全翼雞翼燒到皮脆焦香且肉嫩juicy,阿波美雞翼既肉味濃郁確實令小
🥗飛魚子沙律
就咁一個沙津原來已經用左好多種材料啦。

🦪浜庫赤崎蠔

🦑海膽魷魚卷

🐠銀鱈魚

🐟慢煮鮟鱇魚肝

🐟大拖羅赤身紫菜卷

🍤什菜天婦羅

🐷大蔥豬頸肉
豬頸肉腍滑爽彈,加左醬汁燒令到更加惹味。

🍗阿波美雞全翼
雞翼燒到皮脆焦香且肉嫩juicy,阿波美雞翼既肉味濃郁確實令小編難忘。

🥩安格斯和牛
和牛肉質柔軟多汁配埋蒜片一齊食唔錯喎。

🍣壽司

帆立貝
肉質厚實食落爽彈鮮甜。

🐡黑鯥
師博輕輕燒左魚皮而且係表面加左少量薑蓉,魚肉夠肥美又夠魚油香,帶出魚肉鮮味。

🦐赤蝦
大豆紫菜包著赤蝦,加左飛魚子,口感軟糯
肉質極鮮甜既蝦肉,食落甘香。

🐟吞拿魚面頰肉
輕輕以火槍火炙吞拿魚面頰肉表面,再在表面上加左吞拿魚蓉及黑魚子,肉質爽口且充滿彈性,經火炙後魚肉既筋位溶化,令到魚味更加濃郁。

拖羅蓉海膽卷
用左醋飯、大蔥碎、天婦羅碎 、拖羅蓉及海膽卷成既手卷,卜卜脆既天婦羅碎令到手卷既口感唔會太過單調,海膽既鮮甜,肥美既拖羅蓉,實真係幾啖就將手卷放哂入口lu。

🥣𩶘魚奶湯
差不多去到尾聲既階段,飲返啖暖湯就岩哂啦。飲一啖就知係用左好多魚骨煲出黎既魚湯啦,濃郁既魚味加埋滑溜溜既豆腐,即刻暖哂。

順帶要提一提餐廳而家做緊優惠,套餐只係做緊$888一位,仲做緊買三送一推廣添阿🤩🤩,對於小編黎講,無論食物質素及性價比都係高質之選,大家切其唔好錯過啦,記得快d book 位啦。

2024-01-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$888 (Dinner)
2024-01-24 263 views
今日同老公黎到喺佐敦食長樂街嘅《泓料理》試下佢哋嘅omakase❤️,有3款套餐選擇,我地叫左$888呢個set ,呢個set 仲有promotion 4人同行1人免費,呢個set 海陸空嘅食材都有,仲包一人一杯啤酒架🍻食Omakase坐喺吧枱除咗享受食物之外仲可以同師傅有互動嘅交流《刺身》🥢深海池魚池魚切得薄而均勻,清新而不腥,池魚油脂分佈均勻,師父喺池魚上面加左柚子皮帶嚟一陣清新柚子香,為刺身注入左獨特的風味🥢兵庫縣赤崎蠔赤崎蠔新鮮肉厚,帶有海水的清甜,蠔上面配梅酒啫喱,為整體帶嚟唔同層次,梅酒啫喱帶有微微嘅酸甜,令蠔嘅鮮味更加突出🥢帆立貝配岩鹽帆立貝新鮮肉嫩,質感滑嫩,帆立貝上面加咗岩鹽,帶黎微咸,可以唔需要點豉油🥢火炙銀鱈魚銀鱈魚肉質新鮮而緊緻,火炙令外層微微焦香油脂更加豐富,內裡卻保持左滑嫩嘅口感🥢慢煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝經過慢煮處理質地柔軟滑嫩,食落似蟹膏,入口即化,仿佛融化喺口裡咁,鮟鱇魚肝充分吸收左慢煮湯汁,湯汁味道有啲微甜,湯汁調教得好好味🥢赤身,中拖羅配紫蘇葉師傅將赤身同中拖羅夾在一起,好似一個刺身三文治咁,赤身色澤鮮豔,質感緊緻帶有一點點的嚼勁,中拖羅的嫩滑質感同時又帶

刺身
🥢深海池魚
🥢兵庫縣赤崎蠔
🥢帆立貝配岩鹽
🥢火炙銀鱈魚
🥢慢煮鮟鱇魚肝
🥢赤身,中拖羅配紫蘇葉
師傅將赤身同中拖羅夾在一起,好似一個刺身三文治咁,赤身色澤鮮豔,質感緊緻帶有一點點的嚼勁,中拖羅的嫩滑質感同時又帶有油脂香氣,中間加入紫蘇葉,紫蘇嘅清新同吞拿魚好夾,交織出一種特有嘅風味

🥢柚子蘿蔔
🥢天婦羅南瓜,番薯,冬菇
🥢豬頸肉大蔥串
豬頸肉厚切,保留咗肉質嘅鮮嫩,每一啖都有彈牙感,肉質入味油脂分佈均勻
🥢阿波美雞翼
雞翼裡面嘅肉質豐滿,咬落去有層次感,而且經過燒烤後,外皮金黃酥脆,入面 juicy
🥢一口牛
一口牛嘅肉質鮮嫩多汁,肉質之間嘅油花交織,帶有濃郁牛肉香氣,醬汁帶有微甜加埋炸蒜片一齊食有層次感

壽司
🥢黑陸
黑陸肉質緊緻,比較淡身入口滑嫩
🥢甜蝦配大豆紫菜
甜蝦黏口彈牙,肉質甜美,綠色嗰塊係大豆紫菜,佢係軟身嘅,唔同平時食嘅紫菜
🥢吞拿魚面頰肉
吞拿魚面頰肉保留左最純粹嘅鮮味,經過火炙後表面微焦
🥢鯖魚
師傅將鯖魚壽司整成半卷狀,而且厚切,表面經過火炙燒而入面魚鮮嫩,而且味道濃厚,配搭埋金山寺麵鼓平衡帶黎嘅驚喜嘅味道
🥢燒拖羅
拖羅本身質地鬆軟,上面有啲拖羅蓉,同拖羅嘅口感形成對比,再加上魚子醬嘅點綴增加左整體嘅層次感

🥢𩶘魚湯
鮮甜而且冇絲毫腥味,加左小小胡椒調味已經好好飲啦,最後飲個𩶘魚湯令到成個人好舒服

🍨芝麻雪糕,紫薯雪糕
{食盡佐敦之Omakase —泓料理}呢間Omakase係地鋪,鋪內環境輕鬆自在,而且又識講笑,整體食野氣氛都好好。而且佢價錢抵食,三人同行更加一人免費,好適合對於未試過omakase嘅人嚟講作為第一次新嘗試嘅好地方!慢煮安慷魚肝:慢煮安慷魚肝是一道令人陶醉的美味。魚肝經過慢煮,質地柔軟,入口即化。它散發著濃郁的魚香和奶油的香氣,給人一種豐富而細膩的口感。 係目前食過最好食嘅安慷魚肝!😍😍吞拿魚三文治:這款吞拿魚肉大塊新鮮, 配合埋紫蘇葉一齊食, 口感衝擊,感覺獨特。😳安格斯一口牛:安格斯一口牛令人垂涎,肉質鮮嫩多汁,口感極佳, 配合埋之滿醬汁嘅蔥絲,每一口都充滿了牛肉的濃郁香味😋大蔥豬頸肉:豬頸肉經過精心烹調,肉質鮮嫩多汁。大蔥的香氣與豬肉的風味完美融合,帶來一種令人愉悅的口感。👍阿波尾雞翼:這道阿波尾雞翼烹調得剛剛好,皮脆肉嫩,帶有微妙的炭烤風味。每一口都充滿了雞肉的原汁原味,讓人愛不釋手🤩深海池魚:魚肉鮮嫩彈牙,散發著濃郁的海洋氣息。每一口都充滿了鮮美的味道,帶來一種大海的滋味🤯赤蝦:這道赤蝦令人驚艷。赤蝦肉質鮮甜,口感豐富。每一口都帶來海洋的鮮味,令人愛不釋手🥳食到最後仲有得揀
{食盡佐敦之Omakase —泓料理}

慢煮安慷魚肝:

吞拿魚三文治:

安格斯一口牛:

大蔥豬頸肉:

阿波尾雞翼:

深海池魚:

赤蝦:

食到最後仲有得揀芝士雪糕或者海鹽雪糕作為最後嘅甜品,要左海鹽雪糕,好味道😋

佐敦親民廚師發辦- 泓料理最近朋友升職值得慶祝同佢嚟咗位於佐敦嘅泓料理,試吓佢哋嘅廚師發辦套餐,餐廳最近晚市做緊特價,買三送一,約齊四個朋友慶祝剛剛好餐廳主以設有吧枱及包廂,裝飾木系為主調,整體感覺親切,師父亦非常親切沙律飛魚籽沙律刺身五品鱆紅魚、池魚碎切、紋甲魷魚海膽卷串燒會有兩款提供俾客人,分別有燒雞翼同埋大蔥豬頸肉一品料理 - 安格斯一口牛什菜天婦羅壽司5貫深海池魚赤蝦喜之次(火炙)鰈魚蔥花拖羅蓉手卷吸物 甜品食埋個購物同甜品就話呢一餐畫上完美。📍泓 料理佐敦長樂街28號
佐敦親民廚師發辦- 泓料理

沙律
飛魚籽沙律

刺身五品
鱆紅魚、池魚碎切、紋甲魷魚海膽卷

串燒會有兩款提供俾客人,分別有燒雞翼同埋大蔥豬頸肉

一品料理 - 安格斯一口牛

喜之次(火炙)
鰈魚
蔥花拖羅蓉手卷

吸物 甜品
食埋個購物同甜品就話呢一餐畫上完美。

📍泓 料理
佐敦長樂街28號
2024-01-08 71 views
我們點了晚市特價套餐$888,有買三送一!首先是飛魚子野菜沙律,飛魚子好Fresh好鮮甜!搭配上沙拉口感清爽~~~❤️接下來是刺身五品,這道料理包括多種刺身,如間白魚薄切、帆立貝配魷魚青瓜卷、深海池魚配碟魚裙邊梅酒啫喱、銀雪魚和拖羅赤身。全部都很鮮甜,以不同做法將刺身的鮮甜帶出來!😆之後有柚子羅白,十分清爽!配上什菜天婦羅,油炸至金黃酥脆。吃起來外脆內嫩,蔬菜很甜😋串燒有大蔥豬頸肉和燒雞翼,這道料理使用了新鮮的雞翼和豬頸肉,而不是冷凍的。這使得肉質更加嫩滑多汁。大蔥豬頸肉和燒雞翼經過炭火燒烤,賦予了肉品輕微的炭燒風味。壽司也很好吃!加上最後甜品,很滿足!
我們點了晚市特價套餐$888,有買三送一!

全部都很鮮甜,以不同做法將刺身的鮮甜帶出來!😆

之後有柚子羅白,十分清爽!

配上什菜天婦羅,油炸至金黃酥脆。吃起來外脆內嫩,蔬菜很甜😋

壽司也很好吃!
加上最後甜品,很滿足!
2023-12-27 63 views
店名: 泓料理地址: 佐敦長樂街28號地舖佐敦站B1出口,行1分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5同朋友想食omakase,聽其他朋友講,呢間做緊買三送一優惠,而且食物質素高,仲無收加一,一於同朋友黎試下,今次去到佢地仲全場爆滿,人氣認真旺盛🙈晚市特價omakase(買三送一)❤️❤️❤️❤️❤️$888首先有飛魚籽野菜沙律,沙律醬汁量適中,十分清新,加上豆腐渣同飛魚籽就更有口感😚之後就到生蠔🦪採用兵庫縣嘅蠔搭配上梅酒啫喱,海水味濃郁且口感creamy刺身另外仲有間白魚薄切、帆立貝、鮟鱇魚肝 等,帆立貝十分驚艷,肉質飽滿,超鮮甜😍串燒分別有燒雞翼同自家製大蔥燒豬頸肉,啊波美雞翼,豬頸肉肉質嫩滑,配上超多汁嘅大葱,一流‼️帶子蒸蛋熱辣辣,口感滑溜,帶子彈牙,冬天食十分暖身😚什菜天婦羅有南瓜、冬菇 ,、茄子🍆三款都炸到外脆內軟又多汁🥰壽司方面,中拖羅充滿油香,加上鹽作調味,入口即溶🥰赤蝦肉質鮮甜超彈牙甜品有芝麻同海鹽芝士味雪糕揀,兩款都同樣濃郁又creamy🤩飲品方面,除咗生啤酒🍻大家仲可以選擇無酒精飲料添
店名: 泓料理

地址: 佐敦長樂街28號地舖
佐敦站B1出口,行1分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

晚市特價omakase(買三送一)❤️❤️❤️❤️❤️

帶子蒸蛋熱辣辣,口感滑溜,帶子彈牙,冬天食十分暖身😚

飲品方面,除咗生啤酒🍻大家仲可以選擇無酒精飲料添
2023-12-27 93 views
🍣.第一次跟豬爸一齊食Omakase,不過特別的一點是餐廳氣氛比較貼地,廚師跟侍應都是香港人,會跟食客有說有笑,放的音樂都是香港音樂,所以可以邊吃邊唱歌.🥗飛魚籽野菜沙律▪️ 野菜脆嫩同飛魚子鮮甜爆破感配搭柚子醬汁清新爽口,作為一道前菜一流.🍣刺身、壽司、手卷▪️赤崎蠔▪️油甘魚,帆立貝,紫菜海膽卷▪️柚子蘿蔔▪️深海池魚▪️甜蝦+赤蝦+大豆做紫菜▪️靖魚▪️大拖羅▪️鰈魚魚邊▪️吞拿魚面頰肉▪️拖羅碎手卷食物均非常新鮮,在吧枱可以看到廚師如何製作,除了味覺的享受亦有視覺的享受。大部份壽司及刺身都不需要沾上壽司豉油都已經好好吃,不過壽司豉油加上柚子汁,多了一份甜味。最讓小豬回味無窮的就是大拖羅、吞拿魚面頰及鰈魚魚邊:大拖羅肥美,但不油膩、吞拿魚面頰肉質非常嫩,入口即溶、鰈魚魚邊是炙燒食品,香而細膩,想再吃多一口.🍡串燒▪️牛舌牛舌非常嫩,亦都很大份,吃下去非常滿足,上面亦都加上黑胡椒調味▪️免治雞肉串+日本蛋黃雞肉串內加入了雞軟骨,非常脆,另外沾上日本蛋黃吃下去更滑.🫕麵豉湯▪️ 湯底濃厚,帶有豆瓣醬鮮香,配料有豆腐,昆布等,提供不同口感層次,非常滿足.🍨雪糕🖤芝麻雪糕▪️ 雪糕綿密順滑每啖都充斥濃郁芝麻味,簡直齒
🍣
第一次跟豬爸一齊食Omakase,不過特別的一點是餐廳氣氛比較貼地,廚師侍應都是香港人,會跟食客有說有笑,放的音樂都是香港音樂,所以可以邊吃邊唱歌
🥗飛魚籽野菜沙律
🍣刺身壽司、手卷

▪️赤崎蠔
▪️油甘魚,帆立貝,紫菜海膽卷
▪️柚子蘿蔔
▪️深海池魚
▪️甜蝦+赤蝦+大豆做紫菜
▪️靖魚
▪️大拖羅
▪️鰈魚魚邊
▪️吞拿魚面頰肉
▪️拖羅碎手卷

食物均非常新鮮,在吧枱可以看到廚師如何製作,除了味覺的享受亦有視覺的享受。大部份壽司刺身都不需要沾上壽司豉油都已經好好吃,不過壽司豉油加上柚子汁,多了一份甜味。最讓小豬回味無窮的就是大拖羅、吞拿魚面頰及鰈魚魚邊:大拖羅肥美,但不油膩、吞拿魚面頰肉質非常嫩,入口即溶、鰈魚魚邊是炙燒食品,香而細膩,想再吃多一口
🍡串燒
▪️牛舌

▪️免治雞肉串+日本蛋黃
雞肉串內加入了雞軟骨,非常脆,另外沾上日本蛋黃吃下去更滑
🫕麵豉湯
🍨雪糕
🖤芝麻雪糕
▪️ 雪糕綿密順滑每啖都充斥濃郁芝麻味,簡直齒頰留香

🤍海鹽雪糕
▪️ 會令人驚喜嘅微妙鹹味雪糕,鹹味同甜味互相平衡,形成一種獨特風味,值得嘗試

食物非常新鮮,廚師的刀工能夠看得出他們多年的經驗,食物擺設非常精緻,滿心期待來食晚飯,真的沒有失望
✨聖誕大優惠✨

衛生 🐽🐽🐽🐽🐽
抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費
2023-12-11
$500 (Dinner)
2023-12-20 78 views
喺香港呢個食嘢咁貴嘅地方,我從來都唔相信有乜嘢平民omakase ,平時嗰啲只不過係外賣壽司分開上放上嚟,就叫做自己係omakase ,我都見得唔少😾😾😾 。但直到今日我信了。🫡🫡🫡🤩🤩朋友嘅介紹,泓日本料理,晚市一個人完整omakase 有啤酒送,唔收+1,仲要買三送一。😦😦😦😦are you kidding me ? 🤯🤯🤯一入到去,裝修唔算係頂級嗰隻,但係一啲都唔馬虎,點咗餐之後, 直至到我哋開始食嘢,來的只有surprise after surprise 🤩🤩🤩🤩🤩餐廳所用嘅食材同埋手法,絕對拍得住出邊收費千中至$2000嘅日本料理餐廳🤯🤯🤯所以我可以講一句,以今年食過嘅日本料理嚟講,呢一間絕對係CP值最高。沒有之一✅✅✅✅✅大家一齊睇吓我哋有啲咩食✅✅前菜:- 飛魚子沙律:飛魚子的鮮味和鹹香與蔬菜的清爽相融合,清新🤩刺身:- 魴鮄魚配梅酒啫喱:魴鮄魚,搭配梅酒啫喱。魴鮄魚的鮮嫩肉質與梅酒啫喱的酸甜風味相得益彰❤️❤️- 深海池魚:有著鮮美的口感和濃郁的魚味。切成薄片味道極為濃郁。😋😋- 海膽魷魚卷:海膽的濃郁味道相互融合慢煮鮟鱇魚乾:因為係慢煮嘅方法,有別於平時配酸汁嘅食法。鮟鱇

大家一齊睇吓我哋有啲咩食✅✅

前菜:

刺身

- 海膽魷魚卷:海膽的濃郁味道相互融合

慢煮鮟鱇魚乾:因為係慢煮嘅方法,有別於平時配酸汁嘅食法。鮟鱇魚乾的肉質柔軟,搭配調味料和配菜,營造出濃郁的味道和口感。

吞拿魚卷:可以話係全場最好食嘅一樣嘢,有赤身同埋中拖羅嘅雙重口感。吞拿魚的肉質鮮嫩,最重要嘅係一啲筋都冇🤩🤩🤩

串燒:
- 豬頸肉大蔥:肉質鮮嫩多汁,搭配蔥的香氣,帶來美味的口感和燒烤風味。

- 日本手羽:雞肉經過烤製後,外酥內嫩,搭配獨特的醬汁,帶來風味豐富的串燒體驗。

野菜天婦羅:天婦羅都做得幾唔錯,啱晒用嚟送生啤🫡🫡🫡🍺🍺🍺

汁燒一口牛:鮮嫩多汁,加埋蒜片,非常惹味😋😋😋

壽司
- 赤蝦壽司:赤蝦的鮮甜口感和脆爽的質地帶來美味✅✅

- 金目鯛壽司:鯛魚具有淡淡的甜味和柔軟的質地

- 鯖魚卷:鯖魚的濃郁風味與壽司飯的口感相得益彰,要趁紫菜淋之前快啲食😂😂

- 碟魚邊:油份非常豐富,加埋火炙嘅手法更加好食❤️❤️
- 吞拿魚面珠墩:非常稀有嘅部位,可以話係廚師發辦嘅精髓,本身面珠墩肉用咗火炙嘅技術,所以使油香更加豐富,再喺上面加上吞拿魚蓉,雙重好味✅✅✅

- 拖羅蟹肉海膽卷:蟹肉的鮮甜和海膽的豐富風味相互融合,帶來絕妙的口感和美味。🍺🍺🍺

麵豉魚湯:濃厚嘅魚湯,簡單一個麵豉湯,一啲都唔馬虎😋😋😋

芝士雪糕:濃厚嘅芝士味,perfect ending

重複一次,餐廳而家係四人同行一人免費,大家可以快啲book定位,聽餐廳員工講,已經有好多人嚟緊嘅節日訂咗位,要快就趁早🤩🤩🤩🤩🫡🫡🫡🫡

泓料理

網址: https://s.openrice.com/QrbS0t6iC00~ugS8NBA
地址: 佐敦長樂街28號地舖
電話: 21160349