2015-10-17 572 views
是日係朋友聚會,朋友仔話想食泰國野,所以我們就選了尖沙咀的「泰園」,地點方便,又容易找,所以今次朋友們不能說難找而遲到囉! ^.^三五知己坐低安頓後,先點飲品,我們一人一個椰青。新鮮、清甜又多水,是我解辣的好幫手!生醃瀨尿蝦多得訂枱朋友醒目,前兩日打去餐廳預訂定呢個「生醃瀨尿蝦」,所以我們就有口福了!泰式生蝦就食得多喇!瀨尿蝦表面的殼已脫去了,入口鮮甜,酸酸辣辣的感覺,就是正宗泰式的味道。醬汁應該係用了魚露、泰式醬汁秘製,醃汁又能滲透蝦肉,非常惹味!生醃奄仔蟹這款也要預訂的,看到厚厚金黃色的蟹膏,新鮮極了!這個真的很受我身邊喜愛蟹膏的朋友們愛戴!可惜,我不太喜好蟹膏,如果唔係我應該會吃完一件又一件!冬蔭功海鮮湯上枱時已經覺得香噴噴,湯內還有多樣海鮮 (大蝦、魷魚、青口) 及其他材料,不過今餐我食了太多海鮮,所以我個碗湯多要蔬菜同菇,湯的酸辣度配得不錯,跟我平時喝的冬蔭功相比,不算辣!泰式古魚柚子沙律堆積如山的新鮮柚子舖滿在鳳美魚上,脆脆的魚肉配上柚子一起入口,減了不少熱氣的感覺。芭堤雅芝士焗大頭蝦看到每件都大大隻的芝士焗大蝦,已經很滿足!每隻蝦都已經破邊,方便大家進食,面層一塊濃厚的芝
生醃瀨尿蝦蛄

芭堤雅芝士焗大頭蝦

看到每件都大大隻的芝士焗大蝦,已經很滿足!每隻蝦都已經破邊,方便大家進食,面層一塊濃厚的芝士,配搭著新鮮的大蝦,味道滋味極了!
泰園爆炸辣蟹

整隻蟹都被很多香草配料遮敝著,打開大大的蟹蓋,就看到一件件的蟹件,個人比較喜歡蟹身連腳,因為比較多肉,又容易吃,整個蟹件都充滿著香料,咬到蟹身時,蟹肉鮮嫩,香濃的香料充滿著舌頭,慢慢吃,還感覺到辣的滋味!
綿綿冰

呢個綿綿冰一共四種口味,榴蓮、豆腐、益力多及芒果。我們選了榴蓮味。綿綿冰以「西瓜盅」擺盤,榴蓮味的綿綿冰配著一粒粒的西瓜,綿綿冰在我面前行過時,已有甘香的榴蓮味道,綿綿冰很滑溜,加上西瓜清甜多汁,絶對是解辣消暑的甜品
這一餐可算是冰辣交嚐,整體而言是不錯的品嚐美食同聚會的地方!
2015-10-14
生醃瀨尿蝦蛄
  • 生醃瀨尿蝦
1K
2015-10-17 319 views
多數bruch都想起西式沙律bar,主菜什麼的,最近泰園搞搞新意思,推出泰式bruch,只限星期六日,給喜歡泰菜的你吃個飽!價錢$238一位,值得考慮一下吧!其實這價錢放題都差不多,但我個人覺得這裡有放題沒有的優勢,就是每道頭盤都好好味,而頭盤是任點任食的(下午兩時半last order)牛油雞翼,非常香脆!encore幾次都吃不厭~生菜包,個人認為是衆多頭盤中最出色之作,肉碎調味恰當,最能代表泰國菜那酸酸辣辣!燒牛肉沙律,開胃又好味!柚子蝦沙律都是開胃之選,必食!以下是bruch set中不可encore的菜式:冬陰公湯,雖然碗上,但依然足料。吃泰菜沒有冬陰公好像差點什麼的。刺身好身鮮,還有生蠔!沾泰式辣醬吃實在有另一番風味!四選一的主菜,我們三人分別要了芒果炒牛肉,感覺幾特別的。牛肉鮮嫩,和燒牛肉沙律的牛肉是兩回事。芒果在這裡是配角,味道並未能和牛肉溶合或提升,稍稍失望。豬手,付半隻蛋,一點點酸菜。十分膠質,亦好入味,這一道菜非常台灣,我和朋友們都覺得相當美味的,只是不知道這是不是泰菜。咖喱蝦配薄餅,一上桌,薄餅牛油味香得把桌上所有食物都蓋過了!咖喱微辣而已,老少咸宜之作,大蝦一隻
牛油雞翼,非常香脆!encore幾次都吃不厭~
燒牛肉沙律,開胃又好味!
柚子蝦沙律都是開胃之選,必食!

以下是bruch set中不可encore的菜式:
刺身好身鮮,還有生蠔!沾泰式辣醬吃實在有另一番風味!
咖喱蝦配薄餅,一上桌,薄餅牛油味香得把桌上所有食物都蓋過了!咖喱微辣而已,老少咸宜之作,大蝦一隻,十分惹味,汁可以沾任何食物,呵呵!
蠔仔炒米粉,落了不少蠔,米粉炒得乾身不油膩,滿足滿足!
雜丸湯河。意外的大碗啊!中規中矩,感覺不似味精湯,實在是飽肚之選。
甜品四款都會呈上的,但是日沒有人喜歡榴槤,榴槤綿綿冰就此略過去。千層糕,芒果黑白糯米飯。亦是中規中矩,個人認為,不論多少人同桌都serve這個size的芒果椰汁糯米飯有點不合情理…(因為整份甜品中,椰汁糯米飯是最好味的…)

總括而言,我覺得任食頭盤的食物比主菜驚喜,而這個價錢能夠任食,對喜歡熱食和泰菜的朋友來說是喜訊!
$250 (Lunch)
2015-10-16 275 views
假日的金馬倫道, 人少車少, 繼續與老友睇鋪位, 行了一整個上午, 少少腳軟, 專登安排最後一站於金馬倫廣場, 看見大型易拉架, 老友忽然一句: 泰Brunch喎...., 老友日文了得, 但英文則如一般日本人一樣, 續個音節讀出來, 於是, "泰Brunch"讀成"太笨X"..., 噴飯...我答佢:"係呀...你真係"泰Brunch了"...哈哈..., 無論如何, 泰式"早午餐", 聞所未聞, 下午無事做, 都好, 慢慢坐, 慢慢食. 樓上二樓店, 安排窗口位, 望到金馬倫道車來車往, 還看到對面大型廣告牌, 是近期大紅人, 遵理的林溢欣, 他的新聞, 全城人皆知, 但另一編花邊網上文章, 作者是IFC張智霖(佢自稱咋...)的作家葉朗程, 文章名稱:"如果我也是林溢欣", 作者幫林氏數身家, 遵理上市文件透露, 林氏過去三年的收入, 是一億五百萬, 真是零頭都夠買個上車盤, 而最巴閉係他只教了四年補習社, 絕對是遵理捧紅他的.. 但重點都不在此, 而是網文更多談論到, 彷彿補習社的老闆都是兩個顏色的人, 就是橙色和杏色 (唔明???... 哈哈), 但除了一位, 就是伍小姐的哥
樓上二樓店, 安排窗口位, 望到金馬倫道車來車往, 還看到對面大型廣告牌, 是近期大紅人, 遵理的林溢欣, 他的新聞, 全城人皆知, 但另一編花邊網上文章, 作者是IFC張智霖(佢自稱咋...)的作家葉朗程, 文章名稱:"如果我也是林溢欣", 作者幫林氏數身家, 遵理上市文件透露, 林氏過去三年的收入, 是一億五百萬, 真是零頭都夠買個上車盤, 而最巴閉係他只教了四年補習社, 絕對是遵理捧紅他的.. 但重點都不在此, 而是網文更多談論到, 彷彿補習社的老闆都是兩個顏色的人, 就是橙色和杏色 (唔明???... 哈哈), 但除了一位, 就是伍小姐的哥哥, 他們是否相識, 不得宜知囉...
新推廣餐牌, 只有星期六、日才有的泰式Brunch, 總共有七項: 頭盤(任食, 但每次只可選三款), 刺身, 湯品, 主菜, 粉麵飯, 甜品, 餐飲, 詳細的菜式, 可參考餐牌更清楚.
先來刺身, 後上頭盤, 合晒要求, 先吃生, 後吃熟. 刺身共有四款: 厚切三文魚, 大型班節蝦, 原殼生蠔, 巨型帶子.
Well...我並非日本魚生的原教旨主義者, 所以我絕不會像某些人一樣, 瞧不起三文魚, 甚至對其甚有好感...添... 這三件厚切三文魚, 鮮橙色的外型, 清澈明亮的白脂間, 無得輸吧...
泰式與日式有別, 不用醬油芥辣, 而是另配醬汁: 泰式酸辣汁和芝麻蕃茄汁. 巨型帶子, 未蘸醬汁前, 先試了一件, 鮮甜無比, 再放酸辣汁, 雖蓋過了原始鮮味, 但清新提神, 別有風味.
泰式生蝦, 班節蝦類型, 夠大隻, 灰色紋理, 肉質晶瑩, 爽口彈牙, 去殼, 切雙飛, 留尾殼, 蘸泰式酸辣汁, 再加一兩片生蒜和辣椒碎, 酸甜香辣齊晒, 最正.
泰式柚子沙律, 清新前菜, 加入泰國蝦乾、炸紅葱、腰果、青葱, 夠香口, 柚子酸酸甜甜, 口感多汁, 健康醒胃.
蒜蓉牛油雞翼, 雞翼大大件, 外層鬆脆, 蒜蓉味突出, 牛油香氣但不重油膩感, 唯一不足, 肉與略為硬實.
泰式炸魚餅, 魚漿捏成餅狀, 炸起後, 色澤金黃, 微微檸檬葉香氣, 味道豐富, 入口酥香彈牙, 配以紅蔥醬汁, 鮮香酸甜.
冬陰功, 泰文"冬陰"是酸辣, "功"就是蝦, 個中意思已經說明主要材料, 再加上檸檬葉、香茅、朝天椒、青檸檬等配料, 味道集齊酸辣甜鹹.
泰式豬手, 肥瘦剛好, 約三七分, 滷水香甜惹味, 炆得像東坡肉一樣, 軟腍味足, 外皮和中間膠質部份, 一起入口, 那種半融膠狀的感覺, 肥而不膩.
火車頭越南粉吃得多, 泰式火車頭炒飯甚少見, 這碟炒飯雖炒得未夠乾身, 但入口仍然粒粒分明, 配料與飯差不多是一比一.
泰式咖哩蝦, 以黃咖哩和雞蛋炒拌, 蛋炒得半熟, 質感滑漏. 大蝦爽口彈牙, 咖哩香濃, 味道鮮甜, 濃郁辛香不嗆喉, 配搭香脆薄餅, 鬆化中有煙韌.
芒果糯米飯, 傳統泰國甜品, 芒果絲滑般口感, 配上黑白雙輝凍糯米飯, 淋上濃郁椰汁, 清爽中帶軟糯, 香甜中有清香.
2015-10-11
$300 (Lunch)
2015-10-14 29 views
今次冇去九龍城食泰菜, 遷就大家locatiin嚟咗TST食呢間泰菜今餐泰菜好似以生嘢爲主, 佢有好多嘢出面都冇得食!(瀨尿蝦)平時多數係食生蝦, 泰園提供其他choice 。。。不過我鐘意生蝦多D! D肉爽口D! (生醃奄仔蟹)咪以爲上海、韓國先有醬油蟹! 佢哋一份蟹3隻, 隻隻D羔都有圖為証! 加小小泰式汁食, 真係鮮好多魚生拼盤 :又係生嘢 仲以為去咗食日本嘢! 估唔到用泰式汁食刺身會更加好食!(古魚柚子沙律) 條魚炸完脆之餘,D肉仲非常嫩口 !(冬蔭功)加咗椰奶, 可惜少咗D香料味不得不食! 芝士焗大頭蝦! (唔食芝士就真係唔好點,因為D芝士味幾濃 )(爆炸辣蟹) 有人話唔夠辣,我就覺得越食越辣! 因為有香茅,所以唔似食糊椒炒蟹衹是辣, 而係又香又辣! 三百蚊鬆D,正常價!(泰園豆腐煲) 新菜式。不過我會推薦食炭燒豬頸肉多D! <真心話>
今餐泰菜好似以生嘢爲主, 佢有好多嘢出面都冇得食!
(瀨尿蝦)平時多數係食生蝦, 泰園提供其他choice
。。。不過我鐘意生蝦多D!
D肉爽口D!
(生醃奄仔蟹)
魚生拼盤 :又係生嘢
仲以為去咗食日本嘢! 估唔到用泰式汁食刺身會更加好食!
(古魚柚子沙律) 條魚炸完脆之餘,D肉仲非常嫩口
!
(冬蔭功)加咗椰奶, 可惜少咗D香料味
(爆炸辣蟹)
2015-09-09
$300 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
  • 泰式生醃蟹
  • 古魚柚子沙律
2015-10-12 437 views
之前吃過的一家泰國餐廳推出了泰式Brunch,好新奇的感覺 (´∀')所以這天就約了朋友一起來吃吃看,順道去行LCX頭盤是任吃的,不過每次落單的時間只可以點三款,其中沙律的選擇是最多的呢泰式青芒絲沙律(∞ ❛ั ⊝❛ั ) 這個青芒絲超級酸!再加上有不少辣椒!雖然很開胃,但是酸辣的程度太強了另外還試了 泰式柚子蝦沙律 & 泰式扎肉沙律(● ̄ω ̄●) 整碟也是滿滿的柚子肉~這個沙律很特別~而且很鮮甜多汁扎肉切得還算厚~所以口感不錯,但味道很辣泰式炸魚餅 - 本身這個魚餅已經調了味吧,覺得有點偏鹹相對的旁邊那個甜甜酸酸的醬就好吃得多了泰式炸蝦丸皮蛋 - 蝦肉包著皮蛋來炸,香脆的蝦丸和彈牙的皮蛋Brunch 還包括 刺身四點 - 生蠔、生蝦、三文魚、帶子三文魚是當中最普通,而且吃下去的感覺不算特別鮮美。反倒對比下帶子鮮甜得多在這裡吃生蠔有點意外~還算肥美,吃到點點的海水味肉質結實的生蝦加上酸辣醬來吃不錯 (o’ω’o)冬陰公海鮮湯雖然是酸辣的味道,但相對來說是偏酸~ (o゚ω゚o)而且有淡淡的香茅味道~飲完後個胃像有一股暖暖的感覺主菜的部份選了 泰式海南雞 配油飯黏口的油飯像這樣弄成一個球很有趣
所以這天就約了朋友一起來吃吃看,順道去行LCX
泰式青芒絲沙律
雖然很開胃,但是酸辣的程度太強了
另外還試了 泰式柚子蝦沙律 & 泰式扎肉沙律
扎肉切得還算厚~所以口感不錯,但味道很辣
泰式扎肉沙律
泰式炸魚餅 - 本身這個魚餅已經調了味吧,覺得有點偏鹹
相對的旁邊那個甜甜酸酸的醬就好吃得多了
泰式炸魚餅
泰式炸蝦丸皮蛋
在這裡吃生蠔有點意外~還算肥美,吃到點點的海水味
肉質結實的生蝦加上酸辣醬來吃不錯 (o’ω’o)
刺身四點 - 生蠔、生蝦、三文魚、帶子
冬陰公海鮮湯
雖然是酸辣的味道,但相對來說是偏酸~ (o゚ω゚o)
而且有淡淡的香茅味道~飲完後個胃像有一股暖暖的感覺
主菜的部份選了 泰式海南雞 配油飯
黏口的油飯像這樣弄成一個球很有趣,不過油飯做得不夠均勻
海南雞還算嫩口,但味道比較淡~沾點醬汁來吃會比較吸引 (* Ŏ∀Ŏ)
泰式海南雞 配油飯
蠔仔炒米粉 - 炒的米粉很幼身、蠔仔其實也很大隻啊
還有蛋和芽菜~炒得很香不會油
蠔仔炒米粉
餐飲有一杯,我自己因為早上還沒有飲過咖啡就點了~這裡的 咖啡~奶偏多
朋友則點了菠蘿冰~她叫了少甜,不過還覺得甜。
咖啡
菠蘿冰
最後還有甜品拼盤啊 (っ´ω'c)
但四樣之中竟然包括一樣我和朋友也不吃的榴槤綿綿冰~如果可轉其他口味就好了
剩下的都是喜歡吃的 - 芒果黑 & 白糯米飯千層糕
甜品拼盤
2015-10-11
$262.9 (Dinner)
泰式炸蝦丸皮蛋
刺身四點 - 生蠔、生蝦、三文魚、帶子
泰式海南雞 配油飯
甜品拼盤
2015-10-11 904 views
星期六與個朋友來到尖沙咀一齊做facial ,做完facial後時間大約12:30pm,在街上我們到處找尋覓食的餐廳,天氣雖然開始轉涼,不過友人想提議食辣的菜式暖下身,其後路經見到一個易拉架關於「泰園」餐廳推出新的泰式brunch ,每人收費是$239加一,分別有頭盤任食、有一客四點刺身、主菜、粉麵、甜品拼盤及飲品,食物選擇都不少,看起來都是吸引,泰菜總是較適合我倆人的口味,就決定來食個brunch。 地方環境都好寬敞,椅櫈及沙發位都是綠色為主,同時從落地玻璃窗反射天然光線入餐廳,讓客人感到舒適又悠閒的感覺。 這裡的Brunch 是由12:00pm至3:00pm,入座後兩小時計兩小時,餐飲就每人包一杯,熱飲供應有咖啡、奶茶、檸茶及檸水,而凍飲有除了以上的茶啡及汽水,更有一些特飲可以選擇,例如有青檸梳打、菠蘿冰及龍眼冰。友人較喜歡飲菠蘿冰,菠蘿果肉都好鮮甜,而我就選擇了青檸梳打,感覺都好清新,加了幾片鮮青檸片,喝下去都好啖啖青檸的清香,冰涼而感清爽,酸酸甜甜已經令人開胃又解渴。 先點了一些沙律、冷盤的開胃前菜,泰式柚子蝦沙律的柚子肉已經埋滿整個沙律,柚子肉都好清香鮮甜,一咬開
菠蘿冰、青檸梳打
先點了一些沙律、冷盤的開胃前菜,泰式柚子蝦沙律的柚子肉已經埋滿整個沙律,柚子肉都好清香鮮甜,一咬開已經爆汁juicy,柚子肉有一些蝦米及有些魚露,令整個沙律酸甜之間又帶點鹹香鮮美,最驚喜是蝦肉都好爽口彈牙,夠鮮富蝦香,好完美的配搭真是愛死了!
泰式柚子蝦沙律
另一款就是泰式青芒絲沙律,芒果絲已經切成一絲絲,混入了一些紫洋蔥絲,吃起來爽口清新,酸酸地都教令人開胃。
泰式青芒絲沙律
刺身四點有三文魚、帶子、生蠔及生蝦,三文魚刺身比較稍遜,晤夠肥美而且魚肉晤夠鮮嫩,
帶子刺身一共有4粒,帶子刺身的質感柔嫩鮮甜,再蘸上少許泰式酸汁更可以提鮮。生蠔都夠大件厚肉,蠔味都好濃郁又creamy ,富有一些海水味,不用加任何汁醬都已經滿足了味蕾。最後再品嚐生蝦刺身,肉質夠結實而有彈性,蝦味都好濃郁而且夠新鮮,爽口彈牙再加上紅辣椒粒、生蒜及蘸上泰式酸辣汁更香辣惹味。
刺身四點有三文魚、帶子、生蠔及生蝦
冬蔭公海鮮湯也是全場矚目的一款菜式,食泰菜怎會沒有冬蔭公呢?一窩的海鮮冬蔭公真是好足料,份量十足,蕃茄、香茅、椰奶、紅辣椒、青檸等....各式配料味道都好平衡不會互相嗆喉,不會太辣又不會太酸,又有椰奶的香味,此外當中的海鮮配料都不少,魷魚、青口、蝦肉等,真是非常鮮甜,再加上豐富的草菇,不但鮮香更有嚼勁,確是滋味無窮。
冬蔭公海鮮湯
食泰菜更不少的就是咖喱,友人選擇了泰式咖喱蝦配薄餅四片,其賣相已經非常搶眼,一共有兩件半隻蝦肉,蝦肉真是好鮮爽彈,咖喱欠了一些香辣,而且太甜,咖喱就有點失水準。
泰式咖喱蝦配薄餅四片
不過我們都好欣賞此薄餅,不會太油膩,剛烤熱真是好香脆。
薄餅
泰式海南雞配油飯兩粒它們的海南雞件已經起骨切件上碟,這款的海南雞肉肥瘦適中,雞肉味道相當濃郁,可是有點過熟,雞肉有點嚡口,美中不足。
可讚都是油飯,有濃厚雞油香氣而且油光潤滑,不過有點不晤夠份量,未足夠與雞肉共食,多些飯粒會更較好。
甜品拼盤有千層糕、榴槤綿綿冰及芒果黑糯米飯及芒果白糯米飯,千層糕的色澤晶瑩剔透而翠綠,微熱的溫度散發了陣陣的椰香,軟糯帶煙韌,感覺不錯。
我平時都好喜愛食榴槤,榴槤綿綿冰上有一些榴槤的果肉,果肉色澤金黃而且味道清香甘甜,榴槤綿綿冰幼滑冰涼,加上一些色彩繽紛的chocolate sprinkler,賣相已經很吸引。
芒果黑糯米飯及芒果白糯米飯當中的芒果肉都好夠熟而果甜,兩者的糯米飯都沽上椰汁,黑糯米飯就會較有咬口,而白糯米飯就帶點煙韌,兩者我都好喜愛。
千層糕、芒果黑糯米飯及芒果白糯米飯
榴槤綿綿冰
水準有好有壞,食物方面真是要多改善,不過二百幾元食brunch 都幾抵食,令我最欣賞是冬蔭公海鮮湯及各式甜品,服務都不錯會主動俾分食碟及碗、斟茶、收碟,星期六、日同家人來食brunch 都是不錯,起碼選擇多價錢公道。

2015-10-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$263 (Lunch)
菠蘿冰、青檸梳打
刺身四點有三文魚、帶子、生蠔及生蝦
千層糕、芒果黑糯米飯及芒果白糯米飯
榴槤綿綿冰
薄餅
2015-10-11 504 views
泰園出Brunch, 逢星期六及星期日,下午12時至3時(入座起計兩小時)價錢分兩種: 基本的 $239/位、$338/位  (任飲意大利香檳)店內裝修整潔如昔, 簡約中帶時尚。Brunch 內頭盤任吃, 共有八款「非常泰」的頭盤, 其中如下:泰式柚子蝦沙律酸甜細緻, 柚子多甜, 內裏夾雜椰絲, 口感與味道突出, 蝦肉鮮甜。蒜蓉牛油雞翼雞翼瘦削, 以致炸開後的肉肉較為乾身, 炸蒜蓉、青蔥夾在一起, 夠風味。泰式炸魚餅純魚肉, 有碎骨, 加進泰式香草香料製作, 蘸上甜辣醬來吃, 新鮮惹味。刺身四點 (並非任吃)生蠔肥厚香濃、泰式生蝦啖啖肉而且爽口、帶子鮮甜肉厚嫩、三文魚加泰式香茅醬可以減腥之餘, 味道變得不再單調。冬蔭功海鮮湯  (並非任喝)湯味激讚, 酸來不嗆喉, 辣度適中, 配合大好, 海鮮料多, 喝完更開胃。可從四款主菜中選一款出來, 不過並非任吃, 而我點了泰式豬手有潮州滷水香, 豬手皮膠質重, 入口差不多化掉, 肉質軟腍鬆化, 配料有滷蛋及鹹酸菜。又再是從四款粉飯中選一款出來, 不過並非任吃, 而我點了蠔仔炒米粉夾起一箸炒米粉, 看見它的蓬鬆, 吃到是少油, 米粉幼身柔軟, 與
泰園出Brunch,
逢星期六及星期日,
下午12時至3時
(入座起計兩小時)
價錢分兩種:
基本的 $239/位、
$338/位  (任飲意大利香檳)
店內裝修整潔如昔, 簡約中帶時尚。

蒜蓉牛油雞翼
泰式炸魚餅
刺身四點 (並非任吃)
冬蔭功海鮮湯  (並非任喝)

可從四款主菜中選一款出來, 不過並非任吃, 而我點了
泰式豬手

又再是從四款粉飯中選一款出來, 不過並非任吃, 而我點了
蠔仔炒米粉
夾起一箸炒米粉, 看見它的蓬鬆, 吃到是少油, 米粉幼身柔軟, 與它們炒在一起的煎嫩蛋及蠔仔, 超香的!

甜品拼盤  (並非任吃)
芒果黑糯米飯、芒果白糯米飯、千層糕、榴槤綿綿冰, 全部泰有特色, 各有各好味!

最後是凍或熱飲一杯  (並非任喝)
青檸梳打沒有死甜 , 梳打水夠汽, 加上青檸片達至酸爽清新。
Other Info. : 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
$260 (Lunch)
  • 蠔仔炒米粉
  • 泰式豬手
  • 冬蔭功海鮮湯
  • 刺身四點
  • 泰式柚子蝦沙律
2015-10-09 327 views
旺角…俾大家嘅感覺係……好多自由行、金鋪、藥房(7仔同OK都開始唔再有間喺左近),所以我同朋友聚會都開始向尖沙咀方向移去~今日食咩﹖登……登……泰國嘢……我其實真係好鍾意食泰國嘢,不過親身去泰國食我又麻麻地,所以唯有喺香港食泰國美食今晚嚟呢間都係朋友負責訂,尖咀我真係唔係好熟有咩好食~餐廳位於金馬倫道大概街尾,去到門口,覺得感覺唔錯,近門口已經係魚生海鮮吧,會見到好多新鮮海鮮任君選擇~菠蘿冰 - 哈哈,唔知點解去親泰式餐廳我都係飲菠蘿冰,者係好似我去馬來西亞一定飲美綠一樣生醃瀨尿蝦 - 平時食泰式生蝦多,生醃瀨尿蝦真係第一次,又估唔到啲肉都係好鮮甜,不過就冇生蝦咁爽口彈牙,不過呢個新嘗試絕對好味魚生拼盤 - 嘩……呢個魚生拼盤真係好大堆頭,有6款魚生,象拔蚌、帶子、三文魚、𩶘魚、蟶子、生蝦,所有魚生都好新鮮,平時我地食刺身,多數都係沾豉油、日式芥辣,但係今次就唔係,今次我地係沾泰式辣汁,但係絕對估唔到,原來三文魚同呢D泰式汁都好夾,朋友本來重擔心會好怪,但係一沾,都覺得唔錯~生醃奄仔蟹 - 其實呢個同韓式醬油蟹差唔多,不過就冇醬油蟹咁鹹,如果你問我,我覺得呢個好食過醬油蟹,醬油蟹果次食
今日食咩﹖登……登……泰國嘢……
今晚嚟呢間都係朋友負責訂,尖咀我真係唔係好熟有咩好食~
菠蘿冰
魚生拼盤
生醃奄仔蟹
生醃奄仔蟹 - 其實呢個同韓式醬油蟹差唔多,不過就冇醬油蟹咁鹹,如果你問我,我覺得呢個好食過醬油蟹,醬油蟹果次食有啲腥,呢個我真係食唔到腥味~
蟹殼入面啲肉,一啜就可以啜出嚟,真係好爽XDXD
泰式古魚柚子沙律
泰式古魚柚子沙律 - 柚子沙律好多時我食都係跟蝦,今次呢個就跟炸魚,本來以為佢係炸魚,應該會好“鞋”,但係又唔係喎,個魚炸完都重好滑,當然,小翼我一向都唔好酸味太重嘅嘢,呢個出面有啲會好酸,但係呢個就啱啱好
泰式芝士焗大頭蝦
泰式芝士焗大頭蝦 - 隻蝦好大隻,我鍾意……蝦頭好多膏,用芝士蒜蓉嚟焗,出奇地夾,隻蝦好爽口,唔會因為焗過而“鞋”口,雖然咁重口味去焗,但係都重保留到蝦嘅鮮味
冬蔭公海鮮湯
冬蔭公海鮮湯 - 平時我同朋友、屋企人食泰國嘢,都係冬蔭公湯唔會飲,但係呢個我見佢同平時嗰啲好似有啲唔同,就即管試吓,點知,一飲,酸味唔重,可能因為落左比例比較多嘅椰奶,所以沖淡咗辣味同酸味,可能對冬蔭公愛好者嚟講,呢個未必啱佢地口味,但係……就啱我口味XDXDXD
泰國爆炸辣蟹
泰國爆炸辣蟹 - 大大隻肉蟹,嗯……我覺得如果再辣多少少就會重好,不過朋友都話已經太辣,外面啲香料有啲似係淮鹽,好好味,啖啖肉~~
泰園豆腐煲
泰園豆腐煲 - 個豆腐係玉子豆腐,好少食豆腐煲用玉子豆腐,另外有豬肉碎、粟米粒、青豆、紅蘿蔔粒,呢個如果有碗飯撈嚟食就一流~
炭燒豬頸肉
炭燒豬頸肉 - 燒得啱啱好,唔會太燶,沾汁如果辣少少會重好味~~
西瓜豆腐綿綿冰
西瓜豆腐綿綿冰 - 朋友點咗個榴槤味……我呢啲唔係榴槤嘅梗係點返個正常嘅綿綿冰食喇,其實食食吓已經好飽,但係……甜品係第二個胃食架嘛XDXD
雖然唔係太重豆漿味,全晚都食咗咁多濃味食物,呢個綿綿冰清清淡淡,可以中和返
2015-10-08
$450 (Dinner)
魚生拼盤
泰式芝士焗大頭蝦
2015-10-03 625 views
朋友從美國回來, 適逢又有朋友生日, 我地一眾8人去左呢間泰國菜試下, 其實要搵個方便大家, 又要稍為好食, 坐得耐既地方, 都唔係咁易, 之前問過幾間要限時限刻還枱, 到呢間泰園唔使啦, 佢又我地比$500訂, 唉, 真係搵食艱難....可能網上評價太好, 我好入EXPECTATION, 入到去, 餐廳裝修有點土, 我地被安排左坐最入位置, 都算舒服, 仲有位置放置BB車, 幾好.先叫左個柚子沙津, 味道清新, 蝦都有鮮味, 保持這道菜的一貫水準沙嗲串燒, 肉稱不上很JUICY, 味道還可以四色拼盤, 個人不太好炸野, 只係試左一兩舊, 呢個都係味道OK啦, 感覺都係似PARTY小食D炸丸咁炒椰菜苖, 有咬口, 個人還是喜歡通菜 炒貴刁, 呢個炒得幾有鑊氣, 味道OK炒通菜始終都係我既至愛, 夠爽!泰園南瓜海上鮮, 有蝦, 不過炸得好犀利, 其他海鮮有魚, 魷魚等, 食落都幾惹味另外叫左個冬蔭功湯 (唔記得影相) , 都幾好飲, 唔太辣, 岩哂我!呢個西瓜綿綿冰都係我全晚最為欣賞的, 個味道幾FRESH, 尤其岩岩食完咁多濃味野, 我地叫左益力多味, 但就唔太食到, 另外如果個西瓜再

沙嗲串燒, 肉稱不上很JUICY, 味道還可以
炒椰菜苖, 有咬口, 個人還是喜歡通菜
炒貴刁, 呢個炒得幾有鑊氣, 味道OK
炒通菜始終都係我既至愛, 夠爽!

呢個西瓜綿綿冰都係我全晚最為欣賞的, 個味道幾FRESH, 尤其岩岩食完咁多濃味野, 我地叫左益力多味, 但就唔太食到, 另外如果個西瓜再大D就好, 呢個只係個西瓜仔, 都唔夠我地每人一啖, 就已經要成$88, 有D貴
椰汁糕, 好彩叫左6舊, 如果唔係又嘥哂.... 無諗到呢度呢個咁普通既甜品會整到咁唔好食, TEXTURE好結&硬, 唔香椰汁味, 呢個PRESENTATION好似好COLORFUL咁, 其實隻羹好似個豉油碟咁大, 唔可以就咁放落口, 所以我地要用另一隻羹不黎食, 係咪多餘呢?
呢個係一入到餐廳既海鮮吧, 都算有D噱頭, 不過佢想做個格調做唔到, 我覺得有D似茶記.
餐廳服務嘛嘛, 人手又少, 我地好多時候好辛苦先叫到人.

個晚食完返去勁口渴, 係好耐無試過咁口渴, 我仲飲左成罐可樂先解到D味精, 呢間野都幾唔掂呀, 價錢又唔係平, 唔係好JUSTIFY咁多LIKE喎.

2015-09-26
$200 (Dinner)
2015-09-05 1320 views
Hai nan chicken rice can be found many where in HK. The one here is quite unusual one. Chicken is common, the jelly in between skin n meat is highlight. The special feature is the rice, which is served in ball sharp. The reason make the rice like this is because this is much easy to grab for lunch, for those people work in farm in the old day. This yellow rice ball have pandan smell and chicken taste.

2015-08-21
2015-09-01 1801 views
東南亞的菜式中,泰國菜算是我最喜歡的一種。不過,同朋友食,來來去去都是冬蔭公、紅/黃/青咖喱,飛天通菜,炭燒豬頸肉等等....其實,泰國菜的選擇非常之多,有辣,也有不辣,當然也有美味的海上鮮。是日,中午再來到尖沙咀的《泰園》,再一次品味時尚派系的泰式美食。炎炎夏天,所以是日的菜式也以清涼為主題,所以,有不少生吃的海鮮美食,首先來的,是泰式生醃瀨尿蝦。好多人都會覺得,日本才會有刺身,其實泰國、韓國都有不少可以生食的食品。而在泰國,生蝦可算是表表者,不過,是日換上了很新鮮瀨尿蝦,用口把瀨尿蝦的肉啜出,有蒜香同辣椒香味的配搭,加上味道鮮甜而嫩滑如水的瀨尿蝦肉,感覺很惹味。泰式生醃蟹,同樣的醃法,不過吃的卻是奄仔膏蟹的肉。這蟹,多膏而且肉厚,也是一份十分鮮甜的新鮮水產,很重蒜香,很重泰國的酸甜辣味道,肉也比瀨尿蝦較為豐厚,肉質更滑更鮮甜。泰式燒牛肉沙律,也就是把一塊燒牛排混進沙律中一起吃。而且,既酸又辣的泰式沙律,配合牛肉一點也不覺得奇怪,反而那香香辣辣的味道,把牛肉的香口味道增強了。說冬冬蔭公悶,但都係叫左冬蔭公湯。這是冬蔭公海鮮湯,甜酸苦辣咸,五味在一身,這就是我們選東選去,都係叫左冬蔭公
說冬冬蔭公悶,但都係叫左冬蔭公湯。這是冬蔭公海鮮湯,甜酸苦辣咸,五味在一身,這就是我們選東選去,都係叫左冬蔭公湯的原因。
豐富的湯,有多隻大蝦,所以,除了甜酸苦辣咸,還多了幾分的鮮味。料足,味道好,沒可能給她一個負分。
辣螺,叫做泰園辣爆海旋風,這就像我們港式的避風塘辣螺。味道,非常之濃,辣辣地又帶著溫和。再好的,就是螺肉充滿了帶海水鹽的那一種鮮香感,香辣無比,亦好啱我胃口,我直頭食到停不了口。
泰園南瓜海上鮮,其實是泰式咖喱,這一次的咖哩進步了,南瓜蓉同咖喱的味道配合的很好,做得出香甜辣的感覺,加上原隻大頭蝦同不同的海鮮,令到整個南瓜盅都非常之惹味,我另外加點了一份法國包,因為食東南亞 style 的咖哩,非用法國麵包送不可。
秘製椰芯炒田雞,是一個令大家感覺驚喜的菜式。椰芯出奇地帶點爽嫩,配上那又甜又香的秘製醬汁,令大家也錯覺地以為椰芯是薯條,另外的田雞腿很香甜,是一個很有新意的菜式。
西瓜冰,是曾經紅極一時的綿綿冰配合了原隻西瓜做成的一個睇得又食得的甜品,在仲夏天的日夜,以這一個透心涼的甜品作為美味一餐的終結,感覺涼快,也感覺到夏日的開心氣氛。
時尚的泰國菜,令人感覺煥然一新,好多人問生食非日本刺身的蝦、蟹有沒有問題。間唔中食下,其實是無妨的,只要保證到是新鮮的水產,加重香辣能殺菌的醃料,我覺得不是大問題。而且《泰園》的鮮水產,其質素拍得住市面上好多的日式料理店,所以,我對生吃泰式海鮮,是有信心的。九龍城的一眾泰式,生蝦是最頂籠了。
Type of Meal
Lunch
整體來講,味道不過不失,沒有太多驚喜!1#泰式生蝦味道一般;2#牛肉沙律味道吾錯;3#活魚刺身感覺沒有想像中新鮮;4#蝦醬通菜都ok;5#生蟹一般;6#燒烤拼盤都一般;7#海南雞幾好食,油飯一粒粒就特別(但需要另叫)8#芒果糯米飯一般;9#咖哩雞都ok;整體講食物質素一般,調味料都不算太突出,味道也不過不失,但價錢稍微偏高,以性價比計算...
2015-08-30
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
牛肉沙律
蝦醬通菜
海南雞
2015-08-27 1213 views
這間泰菜最新大熱, 舊同事食過幾次都話好味, 咁佢生日就揀左嚟呢度啦. 訂位已訂左生瀨尿蝦一份, 然後嚟到再叫其它嘢.  這裏地點都算方便, 全層的, 算大及樓底都幾高, 佈置都幾靚, 還有一個海鮮台係放晒D海鮮俾客人揀的. 幾特別呀.我們點左好多樣嘢食:生菜包這個生菜包唔算好辣, 肉碎入面係有米碎的, 好正宗呀, 好味道馬接盞炒通菜這個都炒得好, 又係唔辣的, 好青綠的通菜泰式炒金邊粉夠乾身, 好味, 用蛋皮包住, 上面還有幾隻蝦的, 這個真的炒得幾好食, 唔會好重味.冬蔭公(大)酸味偏重, 不過都OK, 入面好多料的, 有蝦, 磨菇, 蕃茄等等刺身拼盤生蝦, 象拔蚌, 帶子, 生蝦同帶子每款四件, 蟶子及象拔蚌有一條.  我食了帶子, 蟶子, 象拔蚌, 帶子都OK, 蟶子都幾爽口的, 不過象拔蚌就係腥的, 唔新鮮架, 其實整體也唔算好新鮮的, 只屬一般, 有兩款醬可以點的, 一個青色, 一個紅色, 都唔算好辣蠔餅同平時食開的唔同的, 係用雞蛋包住蠔仔的, 感覺好似冇咁多油, 蝦仔份量都算多, 同埋SIZE OK, 唔會好細仔, 幾幾味菠蘿海鮮炒飯這個飯有蝦, 肉鬆, 腰果, 炒得幾

我們點左好多樣嘢食:

生菜包
馬接盞炒通菜
這個都炒得好, 又係唔辣的, 好青綠的通菜
泰式炒金邊粉
冬蔭公(大)
刺身拼盤
蠔餅
菠蘿海鮮炒飯
這個飯有蝦, 肉鬆, 腰果, 炒得幾香呀, 菠蘿好甜, 還有些雜豆的, 幾好呀, 我鍾意
柚子大蝦沙律
這個沙律好多柚子, 夠甜呀, 蝦都有好幾隻, 都幾爽口的, 好味, 夠開胃
蒜香雞亦
這個雞亦賣相已好似好燶咁, 味道係好苦呀, 可能太多蒜片係雞亦外層, 所以好濃的苦味, 真的唔好食呀. 完全盖過雞亦的味道
檸檬烏頭
都幾大條的烏頭, 加湯一齊煮, 魚肉都算滑的, 個汁都辣, 不過可以接受, 有粉絲, 吸晒D汁好正
生瀨尿蝦
追左好多次先嚟, 賣相都好吸引的, 但係因為個殼係痴住D肉的, 所以好難剝開, 攪到D肉冇晒, 肉的質感係霉的, 不知道係咁還是唔新鮮, 但好怪, 好淋, 我覺得好腥, 食唔到咩鮮味, 呢個唔掂呀

整體感覺係只屬一般的, 服務好差, 全部仕應冇笑容及冇反應, 還要態度唔好, 點追都冇人理我們, 唔會告訴你究竟係點. 給人一種好唔俾尊重的感覺, 如果要俾錢受氣, 我唔會再嚟的.
2015-08-14
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2015-08-17 1563 views
對於海南雞, 第一印象就是來自馬來西亞的~ 在網上search一search, 原來海南雞飯是起源於中國海南島的文昌市, 一道雞肉配香飯的菜餚, 海南人會以文昌當地的白斬雞做法,配以雞油和浸雞水烹煮的米飯. 這天Lunch來到位於尖沙咀金馬倫道既泰園, 看見這個海南雞波子飯就試試~ 原來叫做波子飯的原因, 是因為飯被搓成波波型, 大約一口的份量. 雞也做得不錯, 很嫩滑~ 配以一個小小辣的醬汁~ 份量也很適中, 不多不少~  只是有少少忘記了自己在泰國餐館用餐~

2015-07-06
話說跟好友們吃過泰園以後,有人說突然想要Encore,那就Encore啦,反正我們都在想下次聚會的地點,就定在泰園吧~可是....大家都是OT一族啦,晚餐要在九時後=3=泰式柚子蝦沙律 ($88)食泰菜又怎少得了一碟沙律呢~?我們點了泰式柚子蝦沙律。蝦夠新鮮夠大隻,十分爽口的。柚子的份量夠多的,加上泰式的酸酸甜甜的醬汁,在吃晚餐前用來吊吊胃口,是不錯的選擇~生醃奄仔蟹這奄仔蟹的蟹膏也蠻多的,味道甘香鮮味,另外用上魚露、蒜粒、泰國香料跟泰國醬油新鮮醃製,加上本身鮮甜的奄仔蟹,令整道菜式生色不少~!!!這個不但是店內大推的食物啦,也是我今次來這裡吃過以後,推薦給大家的美食啦~!!!!椰汁雞湯 (小$68/大$158)看似沒特別的是嗎?那就大錯特錯了~!!!原來這個椰汁雞湯帶點點酸辣的,又有撲鼻的椰汁香氣,即使是夏天這個不想喝熱湯的季節,我也忍不住要多喝兩口呢~!!!不得不提的是這個湯入面的材料多又多,雞充滿了淡淡的椰汁香味,啖啖肉的,很棒~!!椰芯炒田雞 ($128)這個炒田雞用上了餐廳的自家秘製醬汁(這是我那個純八心態問到的XD),配以切成條狀的椰芯十分爽脆,令人開胃,還有少不了的就是田

可是....大家都是OT一族啦,晚餐要在九時後=3=
泰式柚子蝦沙律 ($88)

生醃奄仔蟹

椰汁雞湯 (小$68/大$158)

看似沒特別的是嗎?那就大錯特錯了~!!!
椰芯炒田雞 ($128)

這個炒田雞用上了餐廳的自家秘製醬汁(這是我那個純八心態問到的XD),配以切成條狀的椰芯十分爽脆,令人開胃,還有少不了的就是田雞啦,這個田雞也算厚肉吧,十分入味的,十分鹹香,叫人忍不住一口又一口的吃~
南瓜海上鲜 ($238)

這個海上鮮,真的看到已經開心,一來我本來很愛車瓜,也很愛海鮮。原隻新鮮南瓜配以大頭蝦、鮮魷、魚柳及紅咖喱等,香辣之餘不失海鮮淡淡的鮮味。鮮魷爽口、魚柳又夠滑,不錯的~!!!
辣爆海旋風 ($138)

這是風螺啦,我們就是突然的想吃辣,便點了個超辣的。對我來說,這個辣剛剛好啦,夠惹味的,爽口、新鮮,又夠厚肉,不錯嘛~!!!
綿綿冰 ($88)

這個綿綿冰一共四種口味的,分別是榴蓮、豆腐、芒果及益力多口味。我們選了豆腐味,原來說四個口味都是以「西瓜盅」形式出現,就只是綿綿冰的味道改變而已。這個豆腐綿綿冰給我的感覺呢,像是在吃豆腐花般香甜滑溜,豆腐味淡淡的在味蕾上跑出來,加上清甜多汁的西瓜,整個配搭也蠻不錯的。作為夏日的消暑食物,這個實在是不錯啦~

小記:

這是我第二次光顧泰園了,今次的食物跟上次的有別,但味道好像比上次更好的,而且我們點的菜式更多元化;最重要的一點,是價錢~!!!!晚上九時後入座七折的。反正大家也要OT,九時後入座更可以全單七折呢~剛好當天是星期四晚,可用這個優惠啦!!!因為....星期五、六、公眾假期前夕也沒有這個優惠的,所以今次的聚會剛好啦~XD
  • 綿綿冰
  • 辣爆海旋風