2009-04-10 147 views
4.4.09夜晚經過燒鵝大王諗住食串燒時間尚早所以岩岩先開檔先發現原本泰昌只係2間舖頭之隔貌似就快收檔既泰昌, 入面既野都所淨無幾了蛋撻海嘯價$3.8 唔算好平但係比原價確係平了所以買左2個黎食菠蘿包都特價$3.2 買左1個比完錢無耐就真係熄燈閂舖了急不及待係門口就食la蛋撻雖然唔係熱, 不過個皮都仲有少少脆d蛋上面竟然係有汁....冇錯, 係黃色既汁(仲滴左出黎)如果唔預係好出名好好味既蛋撻既話都唔差既下次有機會要食出爐蛋撻...!!菠蘿包都幾好味呀, 個脆皮薄左d咁, 同埋唔夠脆只係淺黃色既薄脆皮, 不過不失$3.2有咁大個菠蘿包, 仲要係泰昌買到, 算幾好了比錢時前面有個大陸女人買野, 買呢樣個樣但又冇買, 搞到收銀阿姐黑左面比錢又搞好耐先比, 搞到我都等左好耐
4.4.09

夜晚經過燒鵝大王諗住食串燒
時間尚早所以岩岩先開檔
先發現原本泰昌只係2間舖頭之隔
貌似就快收檔既泰昌, 入面既野都所淨無幾了

蛋撻海嘯價$3.8 唔算好平但係比原價確係平了
所以買左2個黎食
菠蘿包都特價$3.2 買左1個

比完錢無耐就真係熄燈閂舖了
急不及待係門口就食la
蛋撻雖然唔係熱, 不過個皮都仲有少少脆
d蛋上面竟然係有汁....冇錯, 係黃色既汁(仲滴左出黎)
如果唔預係好出名好好味既蛋撻既話都唔差既
下次有機會要食出爐蛋撻...!!

菠蘿包都幾好味呀, 個脆皮薄左d咁, 同埋唔夠脆
只係淺黃色既薄脆皮, 不過不失
$3.2有咁大個菠蘿包, 仲要係泰昌買到, 算幾好了

比錢又搞好耐先比, 搞到我都等左好耐
2008-10-25 56 views
今日蛋撻癮發作, 我諗觀塘最好味嘅蛋撻應該係泰昌, 我好耐無幫趁過泰昌, 記憶中每個售$4, 但係今日去買每個售$3.8,覺得好似平咗, 心諗唔通係金融海嘯嘅關係?曲奇皮牛油香濃, 蛋漿滑溜但唔夠蛋味, 整體上仍然美味但係質數明顯地比以前差了, 還是不值$3.8一個下次好想試元朗寶城嘅蛋撻,聽說只售$2.0,希望可以快啲食到比較吓

泰昌蛋撻
$4 (Tea)
泰昌蛋撻
  • 蛋撻
2008-05-13 46 views
五月十一日(日)食完tea行左陣,突然講起係開飯睇到觀塘有泰昌都唔知佢開係邊,老婆識路於是帶左我去,原來舖位於物華街金舖落d位置。去到見到有幾次都買唔到既沙翁買,於是就買左個黎試下~沙翁第一啖食落去感覺係皮好薄,有d脆,同一般沙翁口感好唔同,但可能炸得較脆油味亦較大,配合尚算充足沙糖味道只是一般。不過觀塘分店也許不能作準。有機會試試其他分店~
五月十一日(日)

沙翁
沙翁
2008-05-05 35 views
5月3日 星期六下午3點幾4點...同honey行過泰昌~見佢d蛋撻啱啱出爐~就買個試吓...$4.5 一個~係熱辣辣~幾好食..不過同一般麵包舖既蛋撻有咩分別呢?我地都真係食唔出!!

5月3日 星期六
下午3點幾4點...
同honey行過泰昌~
見佢d蛋撻啱啱出爐~
就買個試吓...
$4.5 一個~
係熱辣辣~幾好食..
不過同一般麵包舖既蛋撻有咩分別呢?
我地都真係食唔出!!
$2.25 (Tea)
2008-02-26 35 views
放工次次行過黎,都經過泰昌和山崎.每次都係山崎多客d.但我就鐘意試泰昌ge沙翁和旦撻.因食山崎食到好悶.今次仲俾我發現到泰昌有我ge致愛-合桃酥.好得喎.雖然一定唔及奇華咁鬆化但可能佢地無落咁多豬油啫(我估)所以呢到ge出品完全ok!而且好多次想買埋沙翁但都沽清啦!
而且好多次想買埋沙翁但都沽清啦!
2007-11-28 9 views
主人與奴隸獸覺得去『泰昌』,不是買蛋撻,就是蛋球,今次攪攪新意思,買中式糕點(HK$10 三件):1. 綠豆糕:綠豆夠稔夠多,糕夠爽滑,味道唔錯。2. 千層糕:爽滑,味道如同蔗汁糕。3. 糕板:味道與口感與『大眼糕』無異。

1. 綠豆糕:綠豆夠稔夠多,糕夠爽滑,味道唔錯。

2. 千層糕:爽滑,味道如同蔗汁糕。

3. 糕板:味道與口感與『大眼糕』無異。
綠豆糕、千層糕及糕板
2007-11-22 16 views
好香,好好味,不過比較貴,因要$4一個。有桂花糕賣,好味
好香,好好味,不過比較貴,因要$4一個。有桂花糕賣,好味
2007-07-28 19 views
我有一次經歷就係一次個食咗半打泰昌蛋撻,食完覺得好辛苦!成口都係好重嘅牛油味,同食完榴槤嘅感覺一樣,之後我想起都怕怕。之後我又忘記之前嘅教訓,又試多次,今次食左(半件)暖暖地唔係好熱嘅肥彭蛋撻,感覺非常好味!原來哩隻蛋撻係唔可以熱食同食得多,下次你有機會試下哩種食法,寫個食後報告給我交流下!
2007-07-25 9 views
蛋撻: 基本上只要新鮮出爐,熱騰騰的就已經很好食,我個人很喜歡食曲奇皮,因此買了要即食。至於在官塘區賣4蚊一個,就貴了一點, 我相信大部份人是因為名氣關係而買的. 隔離幾間餅店都是平均$2.5-3一個咋~~

2007-07-23 9 views
阿媽行過見到啱啱出爐o既旦撻,買左2個返屋企一人一個試下係咪真係咪好食...結果係,我地2個都好失望...完全唔值$4個...試一次就夠...
結果係,我地2個都好失望...
完全唔值$4個...
試一次就夠...
2007-07-10 25 views
2007年7月7日。下午茶時候,到觀塘泰昌。買了一個蛋撻和沙翁。曾經吃過同事買的中環泰昌蛋撻,但記憶並沒有很好吃,所以今天再買來試試。蛋撻是曲奇皮,是我喜歡的皮,皮還可以,但蛋餡不見得好,太甜沒蛋味。沙翁更差,吃不出厚度,沒有麵粉和蛋香。
2007年7月7日。下午茶時候,到觀塘泰昌。

沙翁更差,吃不出厚度,沒有麵粉和蛋香。
2007-07-10 16 views
2007年7月7日。下午茶時候,到觀塘泰昌。

沙翁更差,吃不出厚度,沒有麵粉和蛋香。
2007-03-12 8 views
由於本人番工必然經過這間泰昌餅家,所有一個星期總有兩三天在這裡買早餐.其實他們的面包款式不算創新,一定沒有美心大班東海堂A1等等那麼多款式,但勝在"質地"好,吃得出面粉有用心搓過,餡料也不馬虎.旦TART方面, 由於我個人只吃曲奇皮, 而他們的皮也算不錯,所以偶然也會買來吃.至於其他餅食,也是真材實料. 例如薑味曲奇, 味道香濃. 近日他們開始賣中式糕點, 例如馬豆糕, 芝蔴糕等等.我本身不是喜歡中式糕點之人,但鑑於店裡的其他食品都不錯,三個半一件也不算貴,再者,買三件就十元. 於是就買了馬蹄糕, 芝蔴糕和西米糕返公司和同事分享. 馬蹄糕很清, 芝蔴糕很香和西米糕竟然吃得出西米味(我一直覺得西米沒有味), 口感很好, 不會糊,也不會硬, 最緊要的是不甜!(連最怕吃甜的同事也覺得味道剛剛好!)食過番尋味, 過幾天再去買. 誰知付錢的時候是10個半,我問了一句:乜唔係十蚊三件咩?店員(一位中年女士)立即瞪大雙眼,語氣頗重地說:喂!我無咁樣講過喎!那種咀臉, 好像我得罪她一樣.其實我頗不情願,但又因趕時間,怱怱付錢給收銀員.你優惠沒有了就算, 三個半一件我不是付不起, 但那種語氣態度實在令人

至於其他餅食,也是真材實料. 例如薑味曲奇, 味道香濃.

那種咀臉, 好像我得罪她一樣.

其實我頗不情願,但又因趕時間,怱怱付錢給收銀員.

你優惠沒有了就算, 三個半一件我不是付不起, 但那種語氣態度實在令人討厭.

其實只要說一句:"不好意思, 推廣優惠完了."不就可以了嗎? 為什麼連一點基本的禮貌都沒有?
2007-01-31 15 views
前幾天到apm行完街後便到這裡買了兩件蛋撻和一件沙翁,其實原打算買三件蛋撻的,但那員工說很好吃的試一件吧!於是便試了一件呢! 嘩!估唔到同普通的餅店比較真有很大分別呀! 我現在相信為何報章曾刊載過泰昌的蛋撻和沙翁是一出爐便沽清了! 真的可以有這種吸引力呀! 難怪彭定康也會那麼掛念那個egg tart 呢!
2007-01-03 6 views
很早前已聽過泰昌的蛋撻好出名,好好味.但我係一個一定唔會專登搭車為著一個蛋撻的人。由於哥哥搬左入去官塘,所以有日行過,仲要真係好肚餓, 見到泰昌就入左去買左三個蛋撻和家人分享同多一個沙翁。個沙翁好油好膩.食左少半個已經食唔到了。但係個蛋撻真係好好味,不太甜,不錯。今日又再行過呢間鋪,買了兩個回家和男友分享,今次冇上次咁好食,但我都仲好喜歡,但相反男友覺得個蛋太creamy, 不太欣賞,仲好,下次唔駛買俾佢食@