2024-11-30 417 views
今日同人哋媽媽送完返學之後傾偈~之前帶佢去食荃灣個間潮龍園佢話好正!成日同佢老公去食~然後佢話:你知唔知葵芳廣場都有一間?😂😂😂我話你點知㗎?😂佢新開嘅時候我已經食過啦!然後一齊係光輝圍行過去😗🤩終於見到OP有佢鋪啦~~之前一直報新店更新都冇…今日有得打啦!食物崩沙腩河粉呢個係媽媽叫嘅,佢話佢有一次食過牛沙瓜好好食,點知唔係成日有🥲今日佢嚟到都係冇貨所以嗌咗佢第二至愛嘅崩沙腩~呢個牛腩好冧..又夠入味!雲吞米粉+腩汁我超鍾意食雲吞!佢又平~$32咋!大大碗!我勁鍾意佢哋嘅湯,佢哋嘅湯底真係好香好好飲!啲雲吞肉、蝦比例好岩。我哋真係飲晒唔浪費架!辣椒油辣椒油又係要推介嘅!食粉麵落辣油真係會昇華成個湯,我之前都係荃灣店買返去食~我大仔勁鍾意食凍檸茶凍檸茶都要介紹!佢哋嘅紅茶底好清、檸檬係用靚檸檬!最重點係佢哋嘅紙飲筒絕係飲完都會冧👍🏻其他呢度其實都開咗有好幾個月~以前我哋係去開球場個邊粉麵鋪食,不過自從呢到開咗,我就黎呢度,佢又近巴士站、地鐵站…又光猛!個場開揚、地方坐得舒服又夠光猛!

食物

崩沙腩河粉

所以嗌咗佢第二至愛嘅崩沙腩~呢個牛腩好冧..又夠入味!

雲吞米粉+腩汁
我超鍾意食雲吞!佢又平~$32咋!

我哋真係飲晒唔浪費架!

辣椒油

凍檸茶
凍檸茶都要介紹!佢哋嘅紅茶底好清、檸檬係用靚檸檬!
最重點係佢哋嘅紙飲筒絕係飲完都會冧👍🏻

其他

呢度其實都開咗有好幾個月~
  • 雲吞
  • 崩沙腩
  • 凍檸茶
  • 辣椒油
2025-01-21 106 views
喺葵芳屋村入邊有一間😎平民大眾鍾意食嘅潮汕粉麵舖見到入邊好多都食粉麵所以我哋都叫咗兩碗粉麵餐廳環境闊落有好多座位,夜晚八點仲係有好多人食九成滿座,但係唔使等位由葵芳廣場行過去1分鐘大約1分鐘位置真係10分方便鮮蝦雲吞粉麵 ($32)雲吞的皮薄而有彈性,裡面包裹著新鮮的蝦仁湯底清澈而鮮美潮汕牛丸粉麵 ($35)牛丸彈牙,湯頭濃郁卻不油膩油菜 ($12)作為配菜,我們點了油菜,清脆爽口飲品 ($8)利賓納、杏仁霜
喺葵芳屋村入邊有一間😎
平民大眾鍾意食嘅潮汕粉麵舖
見到入邊好多都食粉麵
所以我哋都叫咗兩碗粉麵

餐廳環境闊落有好多座位,
夜晚八點仲係有好多人食
九成滿座,但係唔使等位

由葵芳廣場行過去1分鐘
大約1分鐘位置
真係10分方便

鮮蝦雲吞粉麵 ($32)
雲吞的皮薄而有彈性,裡面包裹著新鮮的蝦仁
湯底清澈而鮮美

潮汕牛丸粉麵 ($35)
牛丸彈牙,湯頭濃郁卻不油膩

油菜 ($12)
作為配菜,我們點了油菜,清脆爽口

飲品 ($8)
利賓納、杏仁霜
2025-01-03 133 views
次次買都正正常常好味😋-星期都食一次今次打開外賣真係嚇左一大跳 真係食不到全是肥膏 好彩有加雲吞唔係真係食淨河粉希望店舖改善一下不要外賣就全部俾肥膏客人這不應賣給人
次次買都正正常常好味😋-星期都食一次
今次打開外賣真係嚇左一大跳 真係食不到全是肥膏
好彩有加雲吞唔係真係食淨河粉
希望店舖改善一下不要外賣就全部俾肥膏客人
這不應賣給人
牛腩河
TakeAway
相信大家對潮龍園一點兒也不陌生,分店多得幾乎到處也能看到其蹤影。這間位於葵芳的潮龍園分店,裝潢簡約明亮,環境尚算可以。近來天氣開始轉冷,來一碗熱騰騰的粉麵也不失為一個好選擇!. 🐂五香牛雜粉麵($35) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)吃牛雜我最愛配上爽滑、具彈性的傳統鹼水粗麵,這就是我的專屬浪漫🤤牛雜燜得相當入味軟腍,無腥味且份量足👍再佐以辣椒油一口吃下,簡直人生一樂也!.🐂崩沙牛腩粉麵($50) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)崩沙腩是牛的橫膈膜,乃為牛腩中的極品。看到這碗帶醇厚香氣的崩沙腩河實在令人想大快朵頤一番🥹🫶💕.🐟炸香酥魚皮($15) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)以現在的物價來說,這炸魚皮價格確是划算。份量足,兩人共享有餘。味道咸咸香香,口感薄脆且不油膩。另一半愛蘸粉麵湯享用,而我則愛直接吃,酥脆可口,吃得不亦樂乎 !/店舖名稱 Restaurant Name:潮龍園.店舖地址 Restaurant Address:葵芳興芳路177號葵芳廣場地下6號舖.營業時間 Opening Hours:⊿星期一至日 Mon to Sun 07:00-23:00
🐂五香牛雜粉麵($35)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🐂崩沙牛腩粉麵($50)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🐟炸香酥魚皮($15)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
店舖名稱 Restaurant Name:
店舖地址 Restaurant Address:
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下6號舖
營業時間 Opening Hours:
⊿星期一至日 Mon to Sun 07:00-23:00
2024-11-22
$50 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
  • 崩沙腩粉麵
2024-10-31 512 views
潮龍園葵芳潮龍園簡直係我葵芳飯堂,每次我無煮飯想求其食嘅時候,就會落樓搵「潮龍園」,每一次入去都見到好多街坊入去食,下午茶仲做到晚上六點,加飲品只係加$3,真係糧尾恩物!輪椅人士如果要入去食嘅話,要自備斜板,餐廳門口有一級!1.五香牛雜幼麵$35+凍檸茶$3(10/10)呢碗五香牛雜幼麵入面幾乎食到牛所有部位,每個部位差唔多有5舊,金錢肚最軟淋最索汁最好食,幼麵份量都好多,飲品揀咗凍檸茶,只係加$3,甜度有少少甜,都有茶味,唔錯!2.自製魚旦河粉$32+凍檸水$3(10/10)呢碗魚旦河粉入面有2粒爽口彈牙嘅魚蛋同3片魚片,河粉份量超多,飲品揀咗凍檸水,只係加$3,甜度有少少甜,都算多檸檬,唔錯!3.炸香酥魚皮$15(9.5/10)呢包炸魚皮炸得好香脆,有幾舊魚皮大到成人手掌咁長,份量都算多,只係咸咗少少!4.腐乳通菜$12(8.5/10)我叫咗少腐乳,嚟到都係一樣好多腐乳醬,搞到通菜好咸!2人總共價錢$100個人口味總評分:9.5/10地址:葵芳興芳路177號葵芳廣場地下6號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,
潮龍園

輪椅人士如果要入去食嘅話,要自備斜板,餐廳門口有一級!

1.五香牛雜幼麵$35+凍檸茶$3(10/10)

2.自製魚旦河粉$32+凍檸水$3(10/10)

3.炸香酥魚皮$15(9.5/10)

4.腐乳通菜$12(8.5/10)
我叫咗少腐乳,嚟到都係一樣好多腐乳醬,搞到通菜好咸!

2人總共價錢$100

個人口味總評分:9.5/10

地址:葵芳興芳路177號葵芳廣場地下6號舖

#潮龍園 #葵芳好去處 #葵芳 #葵芳美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-10-24 452 views
之前都同男友食過荃灣的潮龍園,覺得抵食得嚟味道都唔錯,近日行經葵芳發現都有間,於是星期一就喺度食晚飯鳳城水餃幼麵 $32鳳城水餃係順德菜,我聽過未試過,原來裏面包左蝦仁、木耳同埋荀,特別爽口彈牙,而且皮好薄嫩,不錯!炸魚皮粗麵 $32估唔到成袋炸魚皮畀我地,份量好多,都夠兩人食!碗麵仲畀埋菜,夠哂健康,而且都幾新鮮!腐乳通菜 跟餐+$12 通菜份量多,而且新鮮,加左腐乳,辣辣地,屬於baby辣,幾正!柚子蜜 跟餐$12;凍檸賓 跟餐+$12

鳳城水餃幼麵 $32

炸魚皮粗麵 $32

腐乳通菜 跟餐+$12

柚子蜜 跟餐$12;凍檸賓 跟餐+$12

2024-10-21
$50 (Dinner)
2024-06-24 876 views
今日食呢間位於葵芳既餐廳, 主要係牛腩粉麵既小店環境新而又乾淨, 睇個樣似新開無耐食物既價錢都係街坊價嗌左既係牛雜牛根河, 等左大約5分鐘就上菜牛雜既份量都幾多, 而且牛雜既份量都幾平均, 每款都有2-3片牛雜清洗得幾乾淨, 而且都幾入味, 河粉質素中上, 最正都係D辣椒油即叫即整熱辣辣的口感牛根勁嫩彈Q, 真係煮咁耐先有咁既口感凍檸茶,好香既茶底,即使走甜都好好飲友人食既係魚蛋牛根河, 魚蛋只有2粒, 但係超好味, 有D似潮汕手打的口感同味道
今日食呢間位於葵芳既餐廳, 主要係牛腩粉麵既小店

環境新而又乾淨, 睇個樣似新開無耐

食物既價錢都係街坊價

嗌左既係牛雜牛根河, 等左大約5分鐘就上菜

即叫即整熱辣辣的口感

牛根勁嫩彈Q, 真係煮咁耐先有咁既口感

凍檸茶,好香既茶底,即使走甜都好好飲

2024-06-11
Type of Meal
Dinner
2024-06-24 790 views
潮龍園由知道潮龍園開喺葵芳之後,都好期待佢哋快d裝修完,我就快d有得食,終於葵芳潮龍園喺4月15號開張,開張當日買咗外賣返屋企食,當時亂到九彩,外賣又錯,前幾日食堂食,已經無咁亂,只係亂咗凍檸檬茶變咗凍奶茶,要比d時間人哋適應,始終我心愛嘅潮龍園由荃灣食到元朗,依家再食埋葵芳,我應該做得代言人啦,哈哈,講笑!1.崩沙牛腩幼麵$50+凍鴛鴦$3(9.5/10)呢碗崩沙牛腩幼麵份量好多,崩沙牛腩大約有10舊,每一舊肥瘦不明,牛腩肉質軟淋唔痴牙,牛味算重,湯底係腩汁,相對啱啱開張果時湯底好咸,依家味道已經改善咗,再淡多少少就更好!凍鴛鴦:呢杯凍鴛鴦下午茶只係加$3,好滑略為帶少少酸!2.柱侯牛腩幼麵$35+凍奶茶$3(8.5/10)呢碗柱侯牛腩幼麵份量好多,牛腩比較偏瘦,大約有8舊,牛腩如果肥多少少就更好,牛味算重,湯底係腩汁,相對啱啱開張果時湯底好咸,依家味道已經改善咗,再淡多少少就更好!凍奶茶:呢杯凍奶茶夠香滑,茶味唔會好出,錯有錯著,原本係叫凍檸檬茶,拎錯咗凍奶茶都幾好飲!3.炸香酥魚皮$15(10/10)呢間葵芳潮龍園炸香酥魚皮係用保鮮袋袋住,保鮮得嚟又保持好脆,入面份量都唔少,每一
潮龍園

1.崩沙牛腩幼麵$50+凍鴛鴦$3(9.5/10)
凍鴛鴦:呢杯凍鴛鴦下午茶只係加$3,好滑略為帶少少酸!

2.柱侯牛腩幼麵$35+凍奶茶$3(8.5/10)

3.炸香酥魚皮$15(10/10)
呢間葵芳潮龍園炸香酥魚皮係用保鮮袋袋住,保鮮得嚟又保持好脆,入面份量都唔少,每一舊都炸得好香脆,每一舊長度大約有成年人手掌咁長,每一袋炸魚皮大約有10舊,全部炸魚皮都好完整,唔會壓碎哂,真心好正!

2人總共價錢$106

個人口味總評分:9.33/10

地址:葵芳興芳路177號葵芳廣場地下6號舖

#潮龍園 #葵芳好去處 #葵芳美食 #葵芳廣場 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 崩沙牛腩幼麵
2024-06-07 581 views
收工想簡單食碗粉面醫肚,今次來到葵芳的潮龍園分店,簡單好食又抵食。粉面檔來講潮龍園真係好多分店,而且麵食類別款式多,又抵食好食😋絕對係飯堂好去處。之前試過牛腩麵都好入味,今次照舊點左我最鐘意既崩沙牛腩粉面$50 ,因為呢度既崩沙牛腩肥瘦分明淡淡肉,口感煙韌又滑又彈牙,粉面方面都係軟硬適中,份量也夠多,一碗崩沙牛腩麵剛剛好食飽飽。另外➕$8 凍飲🥤收工食個麵,飲返杯冰凍檸茶🍋,一晚既晚餐簡單抵食又美味🤤
2024-05-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2024-05-30 490 views
魚蛋湯河有魚蛋同魚片, 又夠多, 好抵食. 牛丸湯河牛丸雖然只有4粒, 不過相當彈牙牛筋米都係份量足, 大大細細牛筋 佈滿左成個碗面凍飲由於無餐飲.加飲品要另加 8蚊, 但凍飲太多冰. 建議叫少冰
魚蛋湯河

有魚蛋同魚片, 又夠多, 好抵食.

牛丸湯河

牛丸雖然只有4粒, 不過相當彈牙

牛筋米

都係份量足, 大大細細牛筋 佈滿左成個碗面

凍飲
由於無餐飲.加飲品要另加 8蚊,
但凍飲太多冰. 建議叫少冰
2024-05-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 魚蛋
  • 牛丸
2024-05-19 648 views
我今日要去荃灣辦事,好友約我食早餐,我地就去左葵芳興芳路 177號葵芳廣場地下6號舖的潮龍園食粉麵早餐,環境舒適,傳統茶餐廳風格,坐得舒服。我點左個崩沙牛腩撈麵$60,好友點左個爽滑牛筋幼麵$35,另外點左個郊外油菜(生菜)$12(跟餐),2個餐飲都係熱檸檬茶$8(跟餐)。崩沙牛腩好軟腍入味,本身配左條生菜,好窩心呀;牛筋份量不少,爽滑好食,幼麵彈牙有咬口,湯底清甜好飲;生菜青綠好鮮味,餐飲的熱檸檬茶好飲。

• 崩沙牛腩撈麵