2018-09-24 229 views
想食卜卜蜆已經一段時間趁有時間空檔就不如去銅鑼灣吃下啦兩個女男仔真係勁大食,叫咗勁多,誇張出發我已做足功課,雖然第一次應該試正宗卜卜蜆,但係怕辣嘅我都係唔敢食太辣既蜆煲已經叫咗小小辣,仍然食到出曬汗食辣可以驅寒,啱曬蜆份量多,粒粒都有肉,新鮮飽滿叫咗手切肥牛,花枝片牛肉加埋辣汁好正,必食墨魚滑出色,蝦丸就被比下去可能再食會食蝦滑食食下唔夠喉,再叫餃子出色,不過兩個人食又真係太多最後食烏冬簡直係畫龍點睛黃金豆腐都好好食,真係好香口值得一提呢道店員親切有禮就算食到過時都冇話熄爐趕我哋走
想食卜卜蜆已經一段時間
趁有時間空檔就不如去銅鑼灣吃下啦
兩個女男仔真係勁大食,叫咗勁多,誇張

已經叫咗小小辣,仍然食到出曬汗
食辣可以驅寒,啱曬
蜆份量多,粒粒都有肉,新鮮飽滿

叫咗手切肥牛,花枝片
牛肉加埋辣汁好正,必食

墨魚滑出色,蝦丸就被比下去
可能再食會食蝦滑
食食下唔夠喉,再叫

餃子出色,不過兩個人食又真係太多
最後食烏冬簡直係畫龍點睛

黃金豆腐都好好食,真係好香口
值得一提呢道店員親切有禮
就算食到過時都冇話熄爐趕我哋走
2018-09-22 232 views
朋友話見到有 $68 雞翼放題想試下,咁見到雜誌話佢每日隨機供應 2-3 款雞翼同三款小食計落都幾抵就去試下啦。約左個星期六去,點知去到佢話今日得兩款,係沙薑同椒鹽( 本身佢有檸檬/可樂/鹹蛋/柚子等等,偏偏今日係我最無咩興趣既兩款☹️) 佢又係當日去到先知供應咩口味,真係睇你好唔好彩😓不過沙薑都幾好,而椒鹽就有 d 會乾左少少。是日小食係沙嗲蘿蔔豬皮魚蛋,咖哩魷魚同燒賣。d 咖哩都幾稀又無咖哩味,一個字,普通。加 $10 任飲汽水,要加一。最後我食左 11 隻咋,都係無下次啦。

不過沙薑都幾好,而椒鹽就有 d 會乾左少少。

加 $10 任飲汽水,要加一。

最後我食左 11 隻咋,都係無下次啦。
$70 (Tea)
2018-09-21 219 views
呢排其實成日留意社交媒體的餐廳食評,見到有介紹卜卜蜆,就覺得好有趣好想試,加上本人幾中意打邊爐n食蜆而且翻左新工幾日,星期一至六忙不停,所以趁星日同女友撐枱腳。我地book左7.30,準時到達,店鋪都算大,有十幾張枱,我地一坐低店員就好細心俾個爐同menu我地,我地點左卜卜蜆煲材料好快就到,一路等緊d卜卜蜆熟的時候,我地都係度討論d食材幾新鮮。滿滿的蜆!好正!d湯有d辣但好清甜!食唔停口!店員好細心幫我地執走d蜆殼,值得加分!牛肉唔錯,而且價錢合理。手打丸好新鮮,幾高質,幾彈牙有口感。黃金魚皮好味道,值得一試。最後當然要嗌翻碟生菜。埋單600幾,唔算太貴,下次試下930後黎會再平d。

滿滿的蜆!好正!d湯有d辣但好清甜!食唔停口!
店員好細心幫我地執走d蜆殼,值得加分!

牛肉唔錯,而且價錢合理。

手打丸好新鮮,幾高質,幾彈牙有口感。

黃金魚皮好味道,值得一試。

最後當然要嗌翻碟生菜。

埋單600幾,唔算太貴,下次試下930後黎會再平d。
2018-09-19 139 views
同我朋友拍完結婚用既微電影一行4人梗係要食番餐飯 攰左成日諗住簡簡單單 食番餐佢地就話去食卜卜蜆聽人講左好耐 個個都話好食終於去試下啦甘岩又比間VIP房我地坐我地嗌左一個東蔭公蜆煲卜卜蜆個湯底亦都係一流呀超鮮味 估唔到一個甘簡單既湯底可以令到成個打邊爐甘好食 甘當然仲要有新鮮既食材先配得起呢個湯底啦如果唔係就浪費了我地差唔多食晒d蜆先落其他材料落個湯到所以keep到食蜆果時個湯底都仲係好鮮味新鮮既材料 識得簡單利用 其實真係好好食安格斯牛用黎打邊爐當然好味,但係黃金雞翼都好特別,入口好香,雞肉又滑,一定要趁熱食埋單大約每人300蚊,唔貴呀
同我朋友拍完結婚用既微電影

所以keep到食蜆果時個湯底都仲係好鮮味

新鮮既材料 識得簡單利用 其實真係好好食

埋單大約每人300蚊,唔貴呀
2018-09-16 224 views
帶大家食卜卜蜆👍🏻👍🏻,真係唔錯😋,湯低係清湯加辣椒🌶同蒜,唔好以為清湯就無味,啲蜆吸左啲辣味同蒜味😍但仲有保留小小海鮮味🐠,食落小小辣得泥仲有海鮮味咖而且食左咁多粒都無食到有沙👍🏻,等睇佢開蓋個下真係好過引😂一開左就瘋狂搶除左蜆仲有其他邊爐野食,例如肥牛,丸,菜,我就嗌左個安格斯牛🐂一睇個牛咁多雪花就知正啦😋😋👍🏻丸類口感都唔差,不過最好食一定係依個黃金雞軟骨,好香口呀同埋仲有飲品咖,有沙冰,酸梅湯等等我就嗌左波蘿沙冰🍹同柚子個人認為柚子好飲啲😝
帶大家食卜卜蜆👍🏻👍🏻,
真係唔錯😋,
湯低係清湯加辣椒🌶同蒜,
唔好以為清湯就無味,

啲蜆吸左啲辣味同蒜味😍
但仲有保留小小海鮮味🐠,
食落小小辣得泥仲有海鮮味咖
而且食左咁多粒都無食到有沙👍🏻,

等睇佢開蓋個下真係好過引😂
一開左就瘋狂搶
除左蜆仲有其他邊爐野食,
例如肥牛,丸,菜,
我就嗌左個安格斯牛🐂

一睇個牛咁多雪花就知正啦😋😋👍🏻
丸類口感都唔差,不過最好食一定係依個黃金雞軟骨,好香口呀

同埋仲有飲品咖,有沙冰,酸梅湯等等
我就嗌左波蘿沙冰🍹同柚子
個人認為柚子好飲啲😝
📍銅鑼灣📍✨實測$98卜卜蜆✨半小時無限加蜆🤤🤤❗️❗️❗️食到夠回本🤣🤣嚟之前都已經諗,半個鐘可以食到幾多around🤔因為只限頭半個鐘先可以無限追加❗️❗️而且要食曬成窩先可以加🙈👉🏻俾個小tips🌟大家一開始滾起,食住已經開咗口個啲蜆❤️唔好等成窩開哂口先食🙅🏻‍♀️同埋拆哂啲肉出嚟先,放係個碗度慢慢食,基本上啲staff見到個窩無哂蜆,佢就會肯加俾您😆😆經過我哋實測🔺🔺基本上只可以加到兩次🔺🔺加第二次嘅時候已經差唔多半個鐘,所以加到第二次之後就可以慢慢食🍲計埋原本個窩✨$98都食到 3 around✨Refill第一次👇🏻Refill第二次👇🏻👇🏻就算係Refill都係正常份量咁之後再嗌其他嘢打邊爐😚要咗碟牛、桂花蚌都好新鮮🌟仲有黃金咸蛋響鈴,略嫌咸咗啲🙈雖然有限時兩個鐘,但都唔會食得好趕,上菜都好快,就算係頭半個鐘無限refill蜆,都好快手😆P.S.✨$98優惠係晚市就用得,無分幾點後入座‼️✨
原味卜卜蜆

經過我哋實測🔺🔺基本上只可以加到兩次🔺🔺

Refill第一次👇🏻

Refill第二次👇🏻👇🏻

就算係Refill都係正常份量

咁之後再嗌其他嘢打邊爐😚要咗碟牛、桂花蚌都好新鮮🌟
桂花蚌
仲有黃金咸蛋響鈴,略嫌咸咗啲🙈
黃金咸蛋響鈴
P.S.✨$98優惠係晚市就用得,無分幾點後入座‼️✨
Type of Meal
Dinner
原味卜卜蜆
桂花蚌
2018-09-11 157 views
見到openrice有優惠 頭半個鐘任加蜆於是琴晚同男朋友去食na點知...去到見到得一台客都已經心知不妙。跟住叫左冬陰公湯底 5夠辣哇...粒粒蜆都有沙 5係一兩粒成個湯底都係沙...仲要5係平果隻=_=叫左個紫菜響玲同黃金雞軟骨5知個丫姐係咪新移民定未訓醒講左3次冬陰功湯底仲要勁大聲先聽到本身想叫黃金魷魚又話無魷魚有pair情侶想叫小菜 咩都話賣哂 無蟹 無魷魚 即走埋單接近$400 伏到喊左出來真心無下次囉
見到openrice有優惠 頭半個鐘任加蜆
於是琴晚同男朋友去食na
點知...去到見到得一台客都已經心知不妙。
跟住叫左冬陰公湯底 5夠辣
哇...粒粒蜆都有沙 5係一兩粒
成個湯底都係沙...
仲要5係平果隻=_=
無蟹 無魷魚 即走
埋單接近$400 伏到喊左出來
真心無下次囉
2018-09-10 104 views
當天我們訂了房間,因為有可以有個小天地,成班柴娃娃嘈都唔駛擔心影響隔離枱,7點半已經到達,每個人身邊總有啲住係例遲嘅朋友,飲住啤酒等,哩到最正有生啤,重要係女士最柚子味,玫瑰味嗰隻牌子,望下張火鍋紙,好多選擇,仲有我至愛嘅蜆肉牛肉,,哩啲唔係周圍都好食㗎!我哋點咗個卜卜蜆鍋,麻辣湯底,12個人點咗好多野食,又飲咗好多啤酒因為有最低消費關係,去到中段我哋查單,睇下大約幾錢,當日人太多,全場爆滿,所以食物都係追緊D好小小,然後又加了幾款配料!卜卜蜆鍋真不錯,整體嚟講唔錯,鮮甜新鮮,其他配料都好新鮮,仲好大碟添!人多有好處係叫多啲唔同嘅,除番條數每人$360到,算抵食!
2018-09-07 274 views
最喜歡食貝類,之前見到介紹即想來試下......特登放工來食!卜卜蜆份量也不少,2個人放滿4碟蜆殻山!不過,蜆一開口就要快點食喇,因為煮得耐就冇咁好味,所以2個人食,都真係要密密食了!如果唔食得辣,記得早少少夾起啲辣椒呀..........食到咁上下就可要落order叫配料作打邊邊,張枱唔大,唔好一次就落咁多食物,冇位放就麻煩了!安格斯肥牛,這個牛牛其實不錯,;黃金雞軟骨都幾香口惹味,每款都細細粒幾彈牙;自家製紫菜響鈴,有點期待....因為我幾喜歡有紫菜既食物,好似紫菜鳳凰卷果啲.......入口鬆脆,仲有紫菜香,幾特別!
最喜歡食貝類,之前見到介紹即想來試下......
特登放工來食!

2018-09-06
2018-09-02 309 views
有晚同家人book呢度打邊爐,因為見到佢d鍋個湯底特別,尤其係蜆鍋。到左都唔洗等位就坐得,環境唔迫都ok。餐牌有幾張,好多款野食唔講咁多,重頭戲,蜆鍋。蜆好多呀,仲要好大隻,好味道唔會腥唔會有異味唔會有沙,都好新鮮下,價錢都只係百幾蚊,好抵,個湯底好鮮甜,又辣辣地,正自己都飲左幾碗,佢要你食晒d蜆先會再加湯俾你打邊爐,好似雞煲咁。d蜆非常新鮮,滾完後非常鮮味又甜,因為真係生猛新鮮。叫左呢個手打鮮餃,肉質唔錯。都唔算貴,平時起碼要成百蚊,呢度五十幾蚊咋,好彈牙。黃金雞翼,蛋黃醬真係好惹味,好快比我地食曬另外仲飲左杯湯冰,大大杯,幾好飲整體所有野都好好,水準一流,所以返尋味,下次會再去試其他鍋

到左都唔洗等位就坐得,環境唔迫都ok。
餐牌有幾張,好多款野食

唔講咁多,重頭戲,蜆鍋。

d蜆非常新鮮,滾完後非常鮮味又甜,因為真係生猛新鮮。

黃金雞翼,蛋黃醬真係好惹味,好快比我地食曬

另外仲飲左杯湯冰,大大杯,幾好飲

整體所有野都好好,水準一流,所以返尋味,下次會再去試其他鍋
2018-08-30 310 views
閒日晚上到餐廳,只有數台食客。環境光猛不太嘈吵,餐枱食具亦都好新淨。問過店員原來餐廳四月開始營業啱啱先接手兩個星期。由小菜店轉為卜卜蜆專門店貝殼類我最愛仲要試業期間有四款主題蜆煲做半價。叫咗胡椒雞湯卜卜蜆雞湯頭唔夠濃郁,胡椒味太多,剩係得胡椒味。蜆肉飽滿,一打開即刻食,正最緊要識點樣食,試過有朋友去其他鋪頭食嘅蜆又老又乾,但原來佢哋係將隻蜆滾成10幾分鐘先食重點係個煲上左台頭半個鐘頭內可以無限加蜆無沙,食唔到沙呢度只係我食咗嘅份量,我對面嗰位亦都同我食咗相同嘅份量自家製炸響鈴呢個一定要推介等左成20分鐘,問咗店員先知道原來真係即刻炸,感動10個正我俾佢10個!仲叫咗個皇帝菜,招牌師公骨等等,兩人埋單不用$500,銅鑼灣區都算抵呢個晚餐除咗個湯頭爭小小之外其他都滿意至於其他味道嘅卜卜蜆煲就等你哋發掘下啦
閒日晚上到餐廳,只有數台食客。
環境光猛不太嘈吵,餐枱食具亦都好新淨。

貝殼類我最愛
仲要試業期間有四款主題蜆煲做半價。

叫咗胡椒雞湯卜卜蜆

雞湯頭唔夠濃郁,胡椒味太多,剩係得胡椒味。

蜆肉飽滿,一打開即刻食,正

重點係個煲上左台頭半個鐘頭內可以無限加蜆
無沙,食唔到沙

呢度只係我食咗嘅份量,我對面嗰位亦都同我食咗相同嘅份量

自家製炸響鈴呢個一定要推介

等左成20分鐘,問咗店員先知道原來真係即刻炸,感動

10個正我俾佢10個!

呢個晚餐除咗個湯頭爭小小之外其他都滿意

至於其他味道嘅卜卜蜆煲就等你哋發掘下啦

$250 (Dinner)
星期六日又係時候幾朋友仔食個飯見個面,雖然天氣仲熱熱地,不過有冷氣,打到熱一熱都唔怕啦.今次黎左依間為食仔私房菜,食個蜆煲先🙌🏻🙌🏻胡椒卜卜雞湯蜆煲,開頭以為好濃味,點知入口唔太濃,胡椒味仲好香蜆肉又多,湯底鮮甜,越煲越濃!用黎打邊爐一流🤤🤤大大煲既白蜆,加左蒜茸、辣椒、蔥花,住佢慢慢開,係有「卜卜」聲架,重點係隻隻開哂!入口好肥美,鮮甜度都唔錯,過下口癮唔錯呀😋火鍋材料我地叫左極級安格斯手切肥牛,肥牛肥瘦均勻,牛味重,肉質嫩滑,入口即溶🤤各款手打墨魚丸,話明手打真係好彈牙,個人鍾意黑松露同芝士餡,值得一試!另外叫左個黃金炸魚皮,香脆又惹味,味道一流其餘仲試左節瓜,味道都唔錯整體水準都算唔錯,下次同其他好友黎都OKAY。

蜆肉又多,湯底鮮甜,越煲越濃!用黎打邊爐一流🤤🤤

入口好肥美,鮮甜度都唔錯,過下口癮唔錯呀😋

另外叫左個黃金炸魚皮,香脆又惹味,味道一流

其餘仲試左節瓜,味道都唔錯

整體水準都算唔錯,下次同其他好友黎都OKAY。
2018-08-27 150 views
試過旺角分店覺得吾錯 見銅鑼灣都開新分店近放工地點諗住同朋友試下 約好哂時間 準備好過去竟然同我前半個鐘打黎話蜆吾夠供應!你地吾會再早啲打黎? 真係搞笑 如果你地安排提早1,2個鐘通知。我都覺得合理 偏偏係最多人食飯時間突然間要諗食其他 吾夠供應就吾好搞咩任食半個鐘refill優惠未試已經吾想試 Book前記得問清楚夠吾夠蜆 去前1個鐘再問多次 保障自己準時開餐
吾夠供應就吾好搞咩任食半個鐘refill優惠
未試已經吾想試

2018-08-18 394 views
今晚想食蜆煲,無意中搵到呢間新店,就同老公試試。我地叫咗18禁卜卜蜆煲,另外加咗支竹,薯仔片,窩荀同墨魚膠。店員先上蜆煲,因為第一次食,就先試試小辣,估唔到真係唔太辣,所以最後都請店員幫忙加辣。湯底都ok, 蜆份量都幾多,有大有細。新張期有優惠,首半小時可以免費追加蜆,幾正。我地追加咗一次,跟住先食其他食物。墨魚膠味道好好,又夠彈牙,好味。湯底好,所以配薯仔,窩荀都無問題,而且份量都幾大,又唔太貴,抵食。店員服務唔錯,但就無留意我用咗openrice訂座,我到咗,佢都唔太明我講咩訂位,希望店員多留意。
今晚想食蜆煲,無意中搵到呢間新店,就同老公試試。

2018-08-18
$180 (Dinner)
  • 18禁卜卜蜆煲
2018-08-17 319 views
2個人埋單total 509蚊。18禁小辣卜卜蜆,蜆新鮮,有幾隻有沙正常可以接受,份量都多,幾辣幾惹味。咩牛肩肉,有dd韌珊瑚蚌另外仲嗌左個紫菜響鈴同油麥菜。蜆係抵食同幾好味既!再加油麥菜幾正。
2個人埋單total 509蚊。

咩牛肩肉,有dd韌

珊瑚蚌

另外仲嗌左個紫菜響鈴同油麥菜。
蜆係抵食同幾好味既!再加油麥菜幾正。