2011-04-11
睇到伯伯俾人拉既新聞,我哭了。仲記得有次路過同伯伯買雞蛋仔,伯伯整個時四圍望,好驚有人來拉佢。我諗住橫掂等緊d雞蛋仔熟,就拎錢俾佢先,佢竟然話﹕等d雞蛋仔熟左先俾啦。本來「貨到付款」係合理,如果伯伯突然要走鬼,我會白白冇左10蚊,但係由伯伯口中講出來,就知道佢完全係一番好心,想自力更生,但求有尊嚴地活著。食環處要執法無可厚非,不過有冇必要一個月內捉咁多次,唔通伯伯好蝦d?今日報章亦有講伯伯既雞蛋仔在openrice好評如潮,正所謂人怕出名...其實,大家愛佢好似變成害佢... 因為佢無牌的...伯伯既雞蛋仔就好似屋企人煮飯俾自己食咁,可能唔係最好味,但係一定最有人情味。而呢種味道正因為無人情味既制度所壓倒,可悲!希望伯伯可以好似中環既鞋匠咁有個生存空間。支持伯伯!
希望伯伯可以好似中環既鞋匠咁有個生存空間。支持伯伯!