2009-05-09 8 views
媽咪day off 又想試日本野 所以去左熊本因為要就家姐番工時間關係 我地12點都未夠就上到去上到去得我地一台客 個電視機都幾大聲我地嗌左 吉列豬扒拉麵 豬軟骨拉麵 同埋 雞扒石頭飯再加錢要左加洲卷&三文魚壽司加洲卷 縮細版 個外型好差 一般三文魚壽司 好味!都幾厚下吉列豬扒拉麵 個豬扒炸得好脆 d肉好鬆 唔會食完痴牙豬軟骨拉麵 同平時食開都無咩分別 不過份量唔係好多湯底同麵唔差 有分加~雞扒石頭飯個份量唔係好大 個照燒汁唔差 最鍾意食飯焦d waiter收野都收得幾快 服務幾好=]直到到差唔多埋單果陣先有第2台客....lunch果陣唔收加一 都幾抵食丫
媽咪day off 又想試日本野 所以去左熊本

加洲卷 縮細版 個外型好差 一般
三文魚壽司 好味!都幾厚下
吉列豬扒拉麵 個豬扒炸得好脆 d肉好鬆 唔會食完痴牙
豬軟骨拉麵 同平時食開都無咩分別 不過份量唔係好多
湯底同麵唔差 有分加~
雞扒石頭飯個份量唔係好大 個照燒汁唔差 最鍾意食飯焦

d waiter收野都收得幾快 服務幾好=]
直到到差唔多埋單果陣先有第2台客....
lunch果陣唔收加一 都幾抵食丫
2009-05-09
$42 (Lunch)
(Non-member)
昨晚星期一,又同媽咪去食日本野諗住冇理由成人去福緣架,係咪?而且有我最鍾意ge希靈魚,所以決定黎熊本食~抵讚之選和風冷稻庭烏冬,新鮮,夠凍希靈魚,新鮮,最鍾意黃色ge部分,口感好蟹子壽司,兩母女至愛+)蟹子沙律,ok抵鬧之選蟹粥(特價$30,原價$60),平都冇用啦,d粥有少少甜味,一句講曬靠味精!長腳蟹海膽湯...名的確ok,不過d''渣''sub滿曬成碗湯,咁不如叫<長腳蟹海膽渣>仲貼切啦帶子壽司,帶子係我ge頭號至愛,唉,''小''得可憐=(炸軟殼蟹,亦是頭號至愛,又少又唔新鮮,最過分ge係唔比檸檬,淨係比沙律醬,唉~元氣出名軟殼蟹,真係寧願番去福緣同元氣食!!!!!!最初阿媽問要唔要日式炒雜菜...我話:不要!日式炒雜菜=港式炒香港雜菜!!除咗對食物失望之外,員工嘅服務亦有須要改善佢地上菜唔出聲的,將食物放喺''枱邊''就走人,客人等野食期間都會傾吓計,你上菜粒聲都唔出,客人一個唔留神,可能會碰跌d食物~兩個人食咗$320,價錢其實唔緊要,但果ge表現就唔係太值囉,寧願去元氣,福緣或者羽壽司~
昨晚星期一,又同媽咪去食日本野

抵讚之選

和風冷稻庭烏冬,新鮮,夠凍

希靈魚,新鮮,最鍾意黃色ge部分,口感好

蟹子壽司,兩母女至愛+)

蟹子沙律,ok

抵鬧之選

帶子壽司,帶子係我ge頭號至愛,唉,''小''得可憐=(

最初阿媽問要唔要日式炒雜菜...
我話:
不要!日式炒雜菜=港式炒香港雜菜!!

除咗對食物失望之外,員工嘅服務亦有須要改善

• 和風冷稻庭烏冬
  • 希靈魚刺身
此店開業不久 適逢來到香港仔,決定一試。餐廳面積不是很大,裝潢一般。午餐價錢由三十多元至七十多元,價格算相宜,選擇亦算多。我們一行三人叫了四個定食。西京燒銀雪魚:味道只屬一般,不夠雪魚香味香煎三文魚扒:相比銀雪魚,三文魚扒顯然更香,尤其附於魚肉旁的魚皮,被煎到卜卜脆,好食有驚喜 壽司定食(x2):有十件壽司,有三文魚、希靈魚、北寄貝、蟹柳、加州卷等等。魚生算新鮮,味道ok;蟹柳是靚蟹柳,有誠意。另外,日本食物除講求新鮮外,賣相也很講究,師傅顯然不太着重此點。十件壽司,以數十元的標準來說,整整齊齊置於碟中已ok,但出來的賣相卻有「求其」之感,難道我要求過高?

西京燒銀雪魚:味道只屬一般,不夠雪魚香味

[6/12/2008, Sat]

$75 (Lunch)
在香港仔食lunch, 想食日本菜式, 只有味千, 元氣, 或一些小店. 最近發現在小巴站附近有一家叫熊本的食店, 有很大的廣告牌, 看到賣相不錯的魚生. 於是早幾天(14/11)便去試食.大約12:30來到門口, 看到是日精選的吞拿魚粒飯都只是$38, 而且午市不設加一, 都算抵食.熊本在大廈的1樓和2樓. 樓下的員工問了我們人數, 便叫我們去1樓.午市的餐牌都有不少選擇. 那天其實有點想吃tempura, 卻看不到, 臨走的時候卻看到侍應捧著一客tempura, 下次一定要問下. 最後我點了一客海鮮烏冬, 再加了$8要加州卷. 同事則點了一個三文魚泡飯, 加了$8要蟹子沙律. 烏冬來的時候熱騰騰, 有蝦、帶子、鮮冬菇、金菇和黃芽白, 用料很多, 烏冬也很多. 我都算是大食的人, 吃完這個烏冬, 我飽得很. 如果是普通女士們, 可能吃不完. 加州卷的味道都相當不錯. 同事也覺得其泡飯和沙律都很好. 這裡不時都會自動添茶, 只不過在埋單的時候叫了幾次侍應才記得. 也許剛開不久, 所以還未熟手吧.埋單兩位好像是$96, 每人不用$50. 以後在香港仔食午餐又多了一個選擇!

午餐set - 海鮮烏冬 ($46), 加州卷(+$8), 蟹子沙律(+$8)
$50 (Lunch)