喺D2 Place附近工作,四出搵嘢食遇見狀元海南雞,環顧四周,就係俾佢吸引咗平平哋,試咗個$42海南雞撈檬後生仔檔,態度都親切因為我比較鍾意食得酸佢哋都好好人俾多啲撈檬汁出餐都快拎到餐之後馬上品嚐分量我覺得中等,女仔食還可以,男人就未必夠雞嘅份量我覺得還可以,但係撈檬粉可以再多啲粉爽嘅,海南雞好好食,平時唔會食皮,但今次皮香,都忍唔住食埋,雞肉身都嫩口。感覺回味嘅,會想再食第二次希望可以大份返少少啦
喺D2 Place附近工作,四出搵嘢食
遇見狀元海南雞,環顧四周,就係俾佢吸引咗
平平哋,試咗個$42海南雞撈檬

後生仔檔,態度都親切
因為我比較鍾意食得酸
佢哋都好好人俾多啲撈檬汁

出餐都快
拎到餐之後馬上品嚐
分量我覺得中等,女仔食還可以,男人就未必夠
雞嘅份量我覺得還可以,但係撈檬粉可以再多啲

感覺回味嘅,會想再食第二次

希望可以大份返少少啦
海南雞撈檬
海南雞撈檬
2022-04-03 483 views
今日系荔枝角番兼職,放飯時睇下附近有咩好食,同事話呢間狀元雞唔錯,咁我就買黎試。 叫左盒海南雞飯/豬扒飯/蓮藕餅,叫飯會包例湯雞要試下👍🏻👍🏻 d雞肉好嫩滑豬扒份量足夠,但醃得唔夠入味蓮藕餅都要試下,肉醃得夠,有口感例湯-花生雞腳湯,湯都足料,味都夠,唔似系味精湯如果系附近番工既,可以試吓!

叫左盒海南雞飯/豬扒飯/蓮藕餅,叫飯會包例湯

雞要試下👍🏻👍🏻 d雞肉好嫩滑
豬扒份量足夠,但醃得唔夠入味
蓮藕餅都要試下,肉醃得夠,有口感
例湯-花生雞腳湯,湯都足料,味都夠,唔似系味精湯

如果系附近番工既,可以試吓!
2022-04-03
2021-11-24 400 views
✨ 狀元海南雞專門店 ✨🐓趕住開工嘅時候無得安安樂樂坐低食飯,隨便喺街見到一間要排隊買就衝過去😂🍱招牌麻辣口水雞餐 $62 (6/10)外賣嚟講算唔錯🥰雞嘅肉質好滑 睇得出係新鮮係差個麻辣覺得唔夠辣 太多油個老闆幾好人,好有禮貌🤙🏽🤙🏽唔該前唔該後搞到我唔好意思😂┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:6.5/10🌆 舒適:7/10😚 返兜:7/10┄ ♡ @fatgirl.taste4u ♡ ┄ 📍#狀元海南雞專門店 地址:荔枝角長義街10號昌隆工業大廈地下3B1號舖
✨ 狀元海南雞專門店 ✨

🍱招牌麻辣口水雞餐 $62 (6/10)
外賣嚟講算唔錯🥰
雞嘅肉質好滑 睇得出係新鮮
係差個麻辣覺得唔夠辣 太多油

個老闆幾好人,好有禮貌🤙🏽🤙🏽唔該前唔該後搞到我唔好意思😂

┄ ♡ 評分區 ♡ ┄
💰價錢:6.5/10
🌆 舒適:7/10
😚 返兜:7/10

┄ ♡ @fatgirl.taste4u ♡ ┄
2021-05-09 695 views
之前買過一次,覺得幾好味啲雞又滑,小食都做得好出色👍🏻👍🏻提前慶祝母親節!!今次買左一隻去骨海南雞同泰式鳳爪加雞腎!屋企人食左都大讚好味最緊要大家食得開心,母親節快樂🎉帶小朋友一齊去拎外賣,店家送多四隻雞翼母親節禮物
之前買過一次,覺得幾好味
啲雞又滑,小食都做得好出色👍🏻👍🏻
最緊要大家食得開心,母親節快樂🎉
帶小朋友一齊去拎外賣,店家送多四隻雞翼
母親節禮物
2021-05-08
Type of Meal
Dinner
Celebration
Mother's Day
2021-04-11 678 views
行完附近市集,見到對面有間試業的狀元海南雞飯, 見有人排隊等,就諗住去試下新野。首先睇睇menu價位都算正常,尤其海南雞飯餐$48都好似幾抵咁 ,就決定點個海南雞飯加個麻香雞腎$39。 明明前面得兩個人等,但結果我等咗十幾分鐘先落到order。 終於落到order,又等十分鐘先有得攞, 全程見到得一個人切雞, 幾個人不斷趕緊之前嗰啲order幫我點完雞腎同雞飯之後, 店員已經好快幫我起雞腎,我全程透過玻璃睇住佢,滿一碗 ,最後收多少少收40。 跟住佢哋有繼續趕其他order,而我個雞飯要繼續等,fine好啦佢哋終於裝好曬外賣,我拎返屋企打開一睇,雞腎起碼冇咗一大半, 好明顯唔係佢哋比我嗰碗啦!我唔知佢哋係畀錯咗我定點樣, 雞腎味道係正常嘅,但40蚊只得幾片雞腎真係不能接受。40蚊既份量係得咁多。。。。😓😓跟住到個雞飯,色水正常但冇乜香味既, 雞份量味道尚可但偏少, 有嚿仲未熟滲緊血水, 附送的湯味道很淡, 成餐最可取嘅係佢附送嘅幾款醬汁。 雖然係試業但差錯太大, 本來諗住幾抵食點知食完都唔飽嘅,應該冇下次

40蚊既份量係得咁多。。。。😓😓

2021-03-24 440 views
麻辣口水雞飯雞肉做得非常好,醬汁也很出色,跟想像的口水雞不同的味道,同樣是黃姜飯,今天的飯有點結塊不夠均勻。食評只是記錄日常而已,為了湊字數仔細回想...總言之,滿意😋
麻辣口水雞飯

麻辣口水雞
麻辣口水雞
2021-03-12 422 views
荔枝角呢個小區有不少專賣雞料理的食店, 食過既有Thai-ger, 阿土伯鹽水雞, 東京淺草炸雞專門店, 連文記冰室同泰亞萊海南雞專門店。近排又開多一間 - 狀元海南雞專門店, 呢兩日開始試業, 今晚就買黎試下比較下。我地點左狀元海南雞飯, 香茅豬扒飯同泰式鳳爪。泰式鳳爪 - $24, 好啱我口味, 因為🍋酸多過辣,  鳳爪冇骨啖啖肉又爽口。兩個飯都有送例湯, 普通, 無咩味。狀元海南雞飯 - $48, 雞肉厚, 足料有入味, 但略嫌不夠嫩滑。雞皮帶點脆口, 不錯, 油飯也有入味, 米飯軟硬適中。但有一點請店家留意就係雞毛未處理乾淨。香茅豬扒飯 - $38, 值得一讚既係香茅豬扒飯都係配油飯, 豬扒同海南雞一樣肉質新鮮有入味。最值得一提既係佢地附送既其中一款沾醬, 酸酸甜甜好開胃, 相信係自家調配的, 因為無係出面餐廳食過呢個味道。唔清楚廚師既原意係用佢黎點雞定豬扒, 只係知道佢好好味呀, 最後, 我地都爭住淨係點呢個醬。小小既醬汁為係香港已經開到成行成市既海南雞飯店添上少少心思又有賣點。狀元海南雞專門店價錢實惠, 位置方便, 🌃晚市也有營業。 我個人覺得雞肉味道比泰亞萊好, 價錢比T

我地點左狀元海南雞飯, 香茅豬扒飯同泰式鳳爪。

泰式鳳爪 - $24, 好啱我口味, 因為🍋酸多過辣
,  鳳爪冇骨啖啖肉又爽口。

兩個飯都有送例湯, 普通, 無咩味。

香茅豬扒飯 - $38, 值得一讚既係香茅豬扒飯都係配油飯
, 豬扒同海南雞一樣肉質新鮮有入味。

狀元海南雞專門店價錢實惠, 位置方便, 🌃晚市也有營業。 我個人覺得雞肉味道比泰亞萊好, 價錢比Thai-ger和阿土伯親民。
TakeAway
$55 (Dinner)