2021-11-23 596 views
平凡的一個星期天食個平凡的早餐 來到附近的茶餐廳 見到要排隊人流都幾旺 應該質素幾有信心叫左兩個早餐 炒蛋火腿魚柳熱辣辣 即叫即整唔會凍哂 平時最怕茶餐廳太多油 呢度唔會 人哋話一杯熱奶茶就是到茶餐廳嘅質素 果然有驚喜 茶味夠濃不苦澀 帶一點點回甘的感覺 入口順滑 同淡奶配合得好好 說係隱世高質奶茶也不算過譽 問老闆有無咩秘訣 又好似無咩秘訣 用心沖就可以 跟做人一樣 用心就感到一份溫暖菠蘿油也是一個亮點 酥皮香脆 包着半溶的牛油 形成冰火的感覺 也有驚喜單憑一份用心 值得來試試

單憑一份用心 值得來試試
2020-09-21 492 views
求其走入一間茶記食午餐☀️無咩Expectation 🤣 但係食完發覺呢間小店既服務真係好Warm🔥 見到D姐姐唔會叫人搭枱之餘 仲問我地洗唔洗調個靚位😂就算係一句普通既噓寒問暖❤️感受到濃濃既人情味😍 仲要野食比起一般茶記唔油膩😋無乜味精 食得健康D☘️⭐️ 蟲草花蒸雞飯 🐔以茶記黎講 雞既質素算好嫩滑👍🏻 仲要唔會太肥 豉汁同蔥既調味唔會太濃太油🧂 撈飯食岩岩好 蟲草花本身無咩味🌸 但係感覺好養生🌱 好似媽媽會煮既餸菜👵🏻 清清地⭐️ 豆腐火腩飯 🥓本身以為好似男人的浪漫🧔🏻咁重口味 但係食落唔會好肥膩😚 火腩一層肥搭住一層瘦岩岩好🥩 而配菜既豆腐同冬瓜份量都好多😂 係食茶記既時候都不忘食返D蔬菜🥬 值得一提既係冬瓜例湯 好清甜 無乜味精🥣雖然外表睇落係一般既茶記😅但係我覺得食物比起一般茶記有誠意💕 而友善既服務都令我覺得好溫暖🥰

⭐️ 蟲草花蒸雞飯 🐔

⭐️ 豆腐火腩飯 🥓

Sam
2019-06-29 524 views
超好味,有誠意。非一般茶餐廳水準。服務態度好,老闆及伙計做事又認真。但最重要係大厨三哥對食物質素嘅要求,每一味餸都可以食得到大厨嘅熱誠。係香港仍然可以揾得到咁有 heart嘅茶餐廳 ,值得推介
超好味,有誠意。非一般茶餐廳水準。
服務態度好,老闆及伙計做事又認真。

2019-06-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2019-06-23 335 views
自從搬屋後第一次過黎相逢餐廳,以前都在同一個位置嘅餐廳食野,叫左3個餸,每一個都有驚喜👍👍👍腐乳通菜,很夠瓁氣,腐乳味好夠又無出水,一般要去出名d嘅大排檔先有呢d水準吧?下次一定encore😍😍😍欖菜肉鬆四季豆,我出街通常都叫呢個餸,呢度又系炒的好好味好有瓁氣平時我好少食淡水魚,好怕腥,不過屋企人鐘意食就叫左,食左第一啖就有第二啖啦,因為條魚好新鮮,無腥味無泥味總之叫左3個餸都好好味啊,雖然搬遠左,不過我都一定會再翻黎食👍👍老闆娘和伙計都好好人好好服務,係太子呢度有咁嘅質數真系性價比好高啊,唔記得影個環境添, 坐得都好舒服❤️

腐乳通菜  ,豉汁黃立倉,欖菜肉松四季豆
2019-06-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
腐乳通菜  ,豉汁黃立倉,欖菜肉松四季豆
2019-04-06 265 views
唔知佢想點叫左兩個set晚餐(蒸豬頸肉,枝竹班腩),總共$128班腩一早到左,另外一個餐等左半個鐘之後追單,佢拎左碟蒸肉餅出黎叫我要左佢,我唔就犯埋單。佢收左我$90一吐氣,等左半個鐘,要屈你接受佢整錯既野。呢間野唔掂,大家小心
唔知佢想點
叫左兩個set晚餐(蒸豬頸肉,枝竹班腩),總共$128
一吐氣,等左半個鐘,要屈你接受佢整錯既野。
呢間野唔掂,大家小心
2019-04-06
2019-02-23 245 views
油浸筍殼魚、筍殼魚因外型酷似竹筍而得名,有著「味道鮮石斑、肉質賽黃魚」 之稱的筍殼魚,肉質細嫩,被評為一種極為鮮味嘅食材。午飯時間經過太子搵食,沿著界限街向彌敦道方向看到一間餐廳,門前兩個大餐牌上面寫著很多鮮魚名稱,腦筋急轉彎立即令我食指大動。二話不說馬上俾佢吸引進去,已選定筍殼魚做午餐,烹調方法當然油浸。等了十五分終於上桌,一試不得了,外皮脆卜卜,內鮮甜嫩滑,至今仍回味不已以一間茶餐廳將食材烹調到咁好味

以一間茶餐廳將食材烹調到咁好味
油浸笋壳鱼
2019-02-23
$80 (Lunch)
油浸笋壳鱼