2010-01-30 32 views
今次係第二次食呢間餐廳, 上次黎食感覺良好, 老公話要encore三文魚壽司: 三文魚新鮮, 厚身同大件, 17蚊2件真係交足貨鰻魚壽司: 都唔錯, 鰻魚大件夾抵食, 20蚊2件算係咁啦三文魚同鰻魚手卷: 呀女話好食炸軟殼蟹手卷: 炸軟殼蟹好食, 紫菜夠脆炸餃子拉麵: 有5隻炸餃子, 麵唔多, 不過OK鹽燒鯖魚: 鯖魚肉厚多汁, 燒得剛剛好, 加上檸檬汁, 好醒胃好好味關西牛肉飯: 西椒加金菇炒肥牛肉再加一隻滑蛋, 味道唔錯, 好食鰻魚飯: OK帶子刺身6片, 細細片不過好新鮮, 賣32蚊真係好抵食吉烈豬扒拉麵: 吉烈豬扒夠鬆脆, 唔錯埋單386蚊, 5個人都好飽, 滿意既一餐

鰻魚壽司: 都唔錯, 鰻魚大件夾抵食, 20蚊2件算係咁啦

三文魚同鰻魚手卷: 呀女話好食

炸軟殼蟹手卷: 炸軟殼蟹好食, 紫菜夠脆

炸餃子拉麵: 有5隻炸餃子, 麵唔多, 不過OK

鰻魚飯: OK

帶子刺身6片, 細細片不過好新鮮, 賣32蚊真係好抵食

吉烈豬扒拉麵: 吉烈豬扒夠鬆脆, 唔錯

埋單386蚊, 5個人都好飽, 滿意既一餐

2010-01-29
2010-01-05 27 views
星期日晚去了香港仔兒子說想食拉面我想起付近一間日式食館叫福緣這間餐館都開業了一段時間了我也沒有來過今次就試一試這間因只我和兒子兩人只點了(吉列豬扒拉面)(海鮮拉面)(日式炒什菜)(蟹柳小卷)(氣水)原本想叫一個滑蛋豬扒飯的但服務員說飯賣晒了只有拉面服務員的態度還可以食物方面拉面硬了些少其他都普普通通沒有甚麼驚喜不過不失埋單只152元算便宜了不過如果在香港仔食日式菜我諗另一間在東勝道的會是我首選
星期日晚去了香港仔
我也沒有來過
今次就試一試這間
因只我和兒子兩人
只點了
(吉列豬扒拉面)
(海鮮拉面)

算便宜了
不過如果在香港仔食日式菜
我諗另一間在東勝道的會是我首選
2010-01-03
$80 (Dinner)
2009-10-03 10 views
星期二約了兩位朋友到福緣吃晚飯, 今次約7:45 PM 會合,約等了十五分鐘便有檯;因為是尾輪的關係,所以吃得很輕鬆,不用趕著交檯。今次我們只吃了 $198 兩人套餐和海膽刺身。海膽刺身,海膽仍然較細,有紫菜和飯團配搭。 兩人套餐包括:刺身拼盤:含四款刺身,有三文魚 (4片)、北寄貝 (2片)、甜蝦 (2隻) 及帶子 (2片)。刺身一樣咁新鮮,味道亦鮮甜。三文魚手卷兩個,紫菜略為不夠鬆脆。蟹籽沙律,青瓜清甜爽脆,好味!針魚天婦羅,汁較淡,帶不出魚味!汁燒牛仔骨,好味!薑汁雞肉飯,薑汁不夠濃,有些像冬菇蒸雞飯,但不油膩。麵豉湯,OK 啦!每人約 $90,但只收現金。

今次我們只吃了 $198 兩人套餐和海膽刺身

海膽刺身,海膽仍然較細,有紫菜和飯團配搭。

兩人套餐包括:

三文魚手卷兩個,紫菜略為不夠鬆脆。
蟹籽沙律,青瓜清甜爽脆,好味
!
針魚天婦羅,汁較淡,帶不出魚味!
汁燒牛仔骨,好味
!
薑汁雞肉飯,薑汁不夠濃,有些像冬菇蒸雞飯,但不油膩。
麵豉湯,OK 啦!

每人約 $90,但只收現金。

2009-09-29
$90 (Dinner)
  • 刺身拼盤,汁燒牛仔骨,蟹籽沙律
2009-08-25 14 views
上星期五晚約了兩位朋友到香港仔「福緣」吃飯聚舊,一直以來我經過這餐廳無數次,但此店的鋪面裝修以日本餐廳來說比較「求其」,所以吸引不到我光顧。但今次既然朋友提議,便姑且嘗試一下。約6時45分到達,所以不用等位。我們先點了一客二人餐 ($168),包括:刺身拼盤:含四款刺身,有三文魚 (4片)、北寄貝 (2片)、甜蝦 (2隻) 及帶子 (2片)。刺身夠新鮮,味道亦鮮甜。花之戀 (2件) ,OK啦!日式炒雜菜:普通。吉列豬扒拉麵,豬扒炸得濃少少,都脆。雜菜蝦天婦羅,有蝦 (2隻)、南瓜 (2片)、蕃薯、冬菇及茄子 (各1件) ,OK啦!橙汁兩杯我們另外加了海膽刺身,海膽較細,但味甜帶香。有紫菜和飯團任你自由發揮。鹽燒三文魚頭,好好味!三文魚壽司 (2客 $34),三文魚是刺身的水準,份量亦大大件。雜錦壽司 (11件 $99),OK啦! 免加一,每人約 $140,算實惠。缺點是坐位少及較迫..遲來就有排等,不是聚舊之選!

約6時45分到達,所以不用等位。

我們先點了一客二人餐 ($168),包括:

花之戀 (2件) ,OK啦!
日式炒雜菜:普通。
吉列豬扒拉麵,豬扒炸得濃少少,都脆。
橙汁兩杯

我們另外加了
海膽刺身,海膽較細,但味甜帶香。有紫菜和飯團任你自由發揮。
鹽燒三文魚頭,好好味!
雜錦壽司 (11件 $99),OK啦!

免加一,每人約 $140,算實惠。
缺點是坐位少及較迫..遲來就有排等,不是聚舊之選!
花之戀
雜菜蝦天婦羅,OK啦!
豬扒炸得濃少少,都脆
三文魚壽司
海膽刺身
鹽燒三文魚頭
2009-08-21
$140 (Dinner)
三文魚壽司
海膽刺身
鹽燒三文魚頭
  • 刺身拼盤,鹽燒三文魚頭,壽司
(Non-member)
本來諗住出香港仔食元氣算後尾見le間野有dd人等緊位應該5錯.............就試下日式牛肉鍋飯 - 1個牛肉鍋(佢個汁用黎送飯幾好) + 1碗壽司 + 送1碗麵豉湯(甜左d)$483式天婦蘿 - 針魚(我覺得3樣最好) + 炸蝦(5係果d好脆漿果d....入面個蝦5會太熟...幾好) + 軟殼蟹(有少少膏......好好食)$62花之戀 - 馬馬地.......個沙律醬陣味5係幾好$213文魚壽司 - 5錯........3文魚長過飯...岩岩好可以包住$17鹽燒3文魚頭+魚鮫 - 頭就冇咩肉....個魚鮫就好好肉$45 ( 免加1 )媽子覺得味道幾好....但貴左d我就覺得都差不多............會再去食...........5錯5錯
本來諗住出香港仔食元氣算

+ 送1碗麵豉湯(甜左d)$48

3式天婦蘿 - 針魚(我覺得3樣最好

花之戀 - 馬馬地.......個沙律醬陣味5係幾好$21

( 免加1 )

媽子覺得味道幾好....但貴左d
$193 (Dinner)
2009-08-03 34 views
今晚想食日本菜,不過又唔想離開香港仔地區。所以就同女朋友去左香港仔福緣度食飯。因為香港仔既日本菜選擇已經不多了。除了這裡只有熊本,不過熊本質素麻麻,所以不作選擇,其他的都是壽司為主的鋪頭,福緣算是比較全面的日本料理。餐廳的鋪面裝修簡約得有點求其,檯與檯的空間很小,坐椅也不太舒適。所以不建議大家以這間鋪頭為相聚傾計的選擇。作為迅速醫肚之用為佳。鋪頭細細,廳面侍應得兩個,但上菜速度和賣單的效率都很高。。不過服務難免有點以快為宗旨。講返食物質素先:我地兩口子叫左一個二人餐,另加了一個海膽刺身。四式刺身:刺身夠新鮮,比不少大型日本餐廳為佳。三文魚厚切魚油味豐富入口即溶。帶子、北奇貝亦鮮甜,甜蝦夠爽身蝦頭不帶苦味。海膽刺身:都是新鮮之作,味甜帶香。有紫菜和飯團作壽司自由制作。三文魚手卷:三文魚是刺身的水準,份量亦足。蟹籽沙律:普通青瓜絲、蟹柳絲、蟹籽加mayonnaise制作一般水平。無特別!吉烈蠔:雖用上一般急凍廣島蠔,但油溫油炸時間掌握不錯,沒有太多多餘油份總算不錯。 炭烤豬頸肉:豬頸肉並沒有特別調味,亦沒炭火味道。只是醬汁負起全責。 關西石頭飯:也許是之前吃得太多了,吃這個飯時有點吃不下,
今晚想食日本菜,不過又唔想離開香港仔地區。
所以就同女朋友去左香港仔福緣度食飯。

三文魚手卷:三文魚是刺身的水準,份量亦足。
關西石頭飯:也許是之前吃得太多了,吃這個飯時有點吃不下,味道亦不見特別。是一般的牛肉飯,與吉野家的有點相似。
麵鼓湯和橙汁二選其一。麵鼓湯較淡,橙汁是現成的。

其實兩個人食一個二人餐真的已經足夠,不建議再加散餐。

另有四人餐和各種散叫的料理、飯餐可供選擇。

總結:價錢相宜份量大、短時間醫肚之選。
四式剌身
海膽剌身
三文魚手卷
蟹籽沙律(前) 吉烈蠔(後)
關西石頭飯(前) 炭烤豬頸肉(後)
2009-07-15
$150 (Dinner)
四式剌身
海膽剌身
  • 刺身類、壽司類
2009-06-15 13 views
星期五晚到香港仔「福緣」吃日本菜。以日本餐廳來說,此店的裝潢佈置比較「求其」,不過計及地點及價錢,都可以接受。一行二人點了一客二人餐。刺身拼盤:含四款刺身,有三文魚(4片)、北寄貝(2片)、甜蝦(4片)及帶子(2片)。刺身尚算新鮮,三文魚OK;北寄貝夠爽口;甜蝦都幾甜,只係細隻咗少少;帶子口感欠缺一點彈性,味道都鮮甜嘅。三文魚手卷(2件):手卷紫菜「過氣」了,唔脆;三文魚刺身及手卷飯只是一般。日式炒雜菌:欠缺應有嘅雜菌香味,略為淡口。吉烈炸蠔(4件):老火了些少,都OK啦!汁燒牛仔骨(4件):牛仔骨肉質好好好韌,無乜肉味,唔得!雜菜炒烏冬:清清地,OK。麵豉湯(2碗):普通。套餐價錢$198,免加一,都算實惠。不過整體感覺唔似食緊日本菜。

三文魚手卷(2件):手卷紫菜「過氣」了,唔脆
;三文魚刺身及手卷飯只是一般。
日式炒雜菌:欠缺應有嘅雜菌香味,略為淡口。
吉烈炸蠔(4件):老火了些少,都OK啦!
汁燒牛仔骨(4件):牛仔骨肉質好好好韌,無乜肉味,唔得

雜菜炒烏冬:清清地,OK。
麵豉湯(2碗):普通。

[12/6/2009; Fri]

日式炒雜菌
吉烈炸蠔
汁燒牛仔骨
雜菜炒烏冬
麵豉湯
2009-06-12
$100 (Dinner)
2009-03-30 4 views
呵呵~上星期同媽咪黎福緣食lunch第五次黎喇!!!水準仍然高企哩今次點了三樣野食~刺身拼盤(帶子x4,三文魚x4,北寄貝x4,甜蝦x4,八爪魚x2)好味炸軟殼蟹,正!鹽燒鯖魚飯(配飯+麵豉湯)兩份食加埋$175,算好抵真係好味,水準一流!雖一美中不足ge係我地12nn一開門就到,已經話蟹子沙律賣曬,簡直難以接受不過唔緊要,我地一樣食得好開心,只是有埋蟹子沙律就更好喇~其實有九成南區人都未聽過福緣,唉...真係我真係要宣傳下先得~
呵呵~上星期同媽咪黎福緣食lunch
第五次黎喇!!!水準仍然高企哩

今次點了三樣野食~

炸軟殼蟹,正!

鹽燒鯖魚飯(配飯+麵豉湯)兩份食

加埋$175,算好抵
真係好味,水準一流!

不過唔緊要,我地一樣食得好開心,只是有埋蟹子沙律就更好喇~
其實有九成南區人都未聽過福緣,唉...真係
我真係要宣傳下先得~
$80 (Lunch)
2008-12-17 4 views
呢間野係香港仔開左唔係好耐,大約1至兩年啦!佢上手都係做壽司既,但係就好貴!不過依+轉左手,價錢就岩好多!好多時一D特別日子都會去食!.佢有D 2人餐(其實兩人會食到肚都漲埋)(大約係百幾!)OR4人餐($198<--好似)個餐裡面有好多野食,壽司,刺身,手捲,飯(OK大碗),小菜等等!不過,值得推介既係饅魚壽司,好好食!佢係即叫即燒比你食,雖然唔係好似其他壽司鋪D饅魚係凍既,條饅魚係熱既...不過OK大塊,一開2做2執都得!好好味!不過就要等耐D,...其他野食都OK!比起其他壽司店,價格適中,水平唔差!
呢間野係香港仔開左唔係好耐,大約1至兩年啦!
好多時一D特別日子都會去食!
不過,值得推介既係饅魚壽司,好好食!
好好味!不過就要等耐D,...

其他野食都OK!
比起其他壽司店,價格適中,水平唔差!
  • 饅魚壽司
2008-12-08 18 views
3/12星期三同男友來這裏吃飯,我地兩個係香港仔區住左廿年都未來過,今次特意來吃飯。之前睇食評話二人餐份量多,所以不敢叫餐,散叫。點了雜錦刺身烏冬($68)、炸軟殼蟹($30)、手卷孖寶-三文魚、鰻魚($35)。雜錦烏冬:三文魚x3,蝦x3,八爪魚x3,帶子x2,北寄貝x2     當中帶子、北寄貝和蝦都好甜,樣樣都大片,烏冬都大碗炸軟殼蟹:一隻,好脆,唔係平時食個d好軟身,這個不是,有肉手卷:三文魚有三片,同鰻魚都好大片食完之後,我地都未飽,不過又唔知叫點好,所以都係走。總共$133(免加一)

當中帶子、北寄貝和蝦都好甜,樣樣都大片,烏冬都大碗

炸軟殼蟹:一隻,好脆,唔係平時食個d好軟身,這個不是,有肉

手卷:三文魚有三片,同鰻魚都好大片

烏冬
炸軟殼蟹
手卷
雜錦刺身
$67 (Dinner)
雜錦刺身
2008-11-30 22 views
放左學同家姐去呢度食晏因為校服關係所以有學生餐, 比平常平左$8蚊雞呢點左豬扒蛋飯 + 可樂($29) 豬扒炸得好脆, 但係蛋就略嫌少左 如果多番d蛋同埋多d汁會好d家姐點左壽司拼盤 + 細烏冬 + 橙汁 ($52)三文魚同北寄貝壽司都係各兩片搭住舊飯的, 而且都好大片另外點左個蟹籽沙律, 因為好大個, 佈滿青瓜絲..蟹柳..sth..如果多d蟹籽就正爆了總括..還不錯~
放左學同家姐去呢度食晏
因為校服關係所以有學生餐, 比平常平左$8蚊雞呢
點左豬扒蛋飯 + 可樂($29)

家姐點左壽司拼盤 + 細烏冬 + 橙汁 ($52)
三文魚同北寄貝壽司都係各兩片搭住舊飯的, 而且都好大片
如果多d蟹籽就正爆了

總括..還不錯~
$53 (Lunch)
  • 豬扒蛋飯
2008-06-19 11 views
同前一個食評一樣,個set都幾抵,198 二人餐,我會三個人食再一個小食~ 佢既套餐入面,小食/主菜 都有幾款選擇,未至於太悶蛋,但常食就會生厭喇。佢地星期六日晚上都要等位,舖位細,人手得兩個,唔摧得架~~ 慢慢食啦。三文魚幾滑喎~ set 的份量都算多。叫了炒什菇但係好燶 (可能太忙無洗鍋),同佢講佢自動波話同我換~ good!

$80 (Dinner)
2008-06-09 9 views
住左鴨脷洲咁耐..先知香港仔有間好抵好抵好抵既日本料理店朋友介紹佢超抵食...就去一次啦.坐低,,當然不及什麼什麼峰壽司果d 裝修gum靚啦同個fd叫左雞肉蛋飯.豬扒蛋飯(有湯跟的)之后又叫左蟹籽沙律同螺肉諗住4樣姐..2人實食到點知......蟹籽沙律同螺肉份量大到你吾信d螺肉用大碗裝滿哂架(食到你吾食)蟹籽沙律仲大碗(現在散叫仲做特價)碗飯同樓下鰻魚蛋飯既大小差不多但其實食5落囉//總括好好味..超飽-.-又抵!!缺點:坐位少..遲來就有排等no need service charge.
住左鴨脷洲咁耐..先知香港仔有間好抵好抵好抵既日本料理店

朋友介紹佢超抵食...就去一次啦.
坐低,,當然不及什麼什麼峰壽司果d 裝修gum靚啦
同個fd叫左雞肉蛋飯.豬扒蛋飯(有湯跟的)
之后又叫左蟹籽沙律同螺肉
諗住4樣姐..2人實食到
點知......蟹籽沙律同螺肉份量大到你吾信
d螺肉用大碗裝滿哂架(食到你吾食)
蟹籽沙律仲大碗(現在散叫仲做特價)
碗飯同樓下鰻魚蛋飯既大小差不多
但其實食5落囉//
總括好好味..超飽-.-又抵!!
缺點:坐位少..遲來就有排等
no need service charge.
$5x (Dinner)
  • 雞肉蛋飯.
2008-04-04 16 views
住左香港仔咁耐, 第一次食日本野~ 同阿媽叫左2個set lunch, 送面鼓湯同小食,小食有5款任揀, 要左三色刺身同炸雞軟骨串鰻魚蛋飯: 好大碗..飯只食到一半啦. 好多蛋同洋蔥呢..鰻魚几惹味, 燒得不錯吉列豬扒拉面: 炸得濃少少, 几腍, 不太乾刺身有蝦, 三文魚, 魷魚各2塊, 都几新鮮~ 早知唔要炸雞軟骨串啦~
住左香港仔咁耐, 第一次食日本野~

同阿媽叫左2個set lunch, 送面鼓湯同小食,
小食有5款任揀, 要左三色刺身炸雞軟骨串

吉列豬扒拉面: 炸得濃少少, 几腍, 不太乾

刺身有蝦, 三文魚, 魷魚各2塊, 都几新鮮~
早知唔要炸雞軟骨串啦~
2007-12-10 10 views
突然好想食日本野,但又唔想出甘遠,就去左香港仔唯一一間日本野度食本身對間野真係無咩期待,見到個鋪面好普通,又細間,諗住好又一餐唔好又一餐於是同男朋友點左個2人餐唔食由自可,一食...嘩,s sashimi勁新鮮呢~比起元氣,峰果d好食好多呢~佢個3文魚手卷,你係唔會見到有飯架,因為係佢上面有3塊厚厚的3文魚~~sashimi外,其他野都好好好食好值得未去食過既人去食一個2人餐基本甘2個人係食唔哂架,哈哈而家佢仲唔洗加一tim所以佢真係好抵好抵食!!!!!!
於是同男朋友點左個2人餐
唔食由自可,一食...嘩,s sashimi勁新鮮呢~
比起元氣,峰果d好食好多呢~
sashimi外,其他野都好好好食
好值得未去食過既人去食

一個2人餐基本甘2個人係食唔哂架,哈哈
而家佢仲唔洗加一tim
所以佢真係好抵好抵食!!!!!!