2009-10-27 27 views
黎到元朗 sort by 笑臉,呢間甜品屋就係第一頁出現。雖然食元大榮華捧住個胃走,但點都要試試期待的綿綿冰。雖然門外有多張大檯誇張得連環擺晒其他鋪頭出面的位置,但都有條小人龍在門口。好彩甜品 turnover 快,可以好快就到我地逼入去細細的鋪頭。呢度 d 冰較糖百府平,d 配料亦都多花款,但 size 都係一樣。要了哈密瓜味的冰底加青蘋果醬,加 mango 星星 jelly,愛玉凍、加黑珍珠。明明門口說沒人做色素,但我的哈密瓜味道很假,有點偏甜,完全不是用生果做出黎的,跟糖百府很不同。早知叫番朱古力比較 safe。配料的黑珍珠有一粒係生的?mango jelly and 愛玉凍的份量好少,完全無青蘋果醬既味。友人要了 7 彩珍珠豆腐花,幾大碗顏色都好吸引,但友人食完唔舒服喎。我都係覺得糖百府 d 綿花冰好味 d,起碼 d 味真 d。
黎到元朗 sort by 笑臉,呢間甜品屋就係第一頁出現。

雖然食元大榮華捧住個胃走,但點都要試試期待的綿綿冰。

我都係覺得糖百府 d 綿花冰好味 d,起碼 d 味真 d。
2009-10-25
2009-10-25 19 views
上回提到我倆於雲貴軒吃到十成飽, 想不到相隔兩個多小時又再吃過。相信這與我故意走一大段路消枆了不少體力有關呢! 去到接近六時, 不算太多人, 可全佔一張四人檯。 行到身水身汗, 不得不吃冰來降降溫。想到媽媽未必可一人幹掉全份冰, 所以只叫一款冰, 另加腰果露。 豆腐綿綿冰$28: 這個價錢已包三款配料和醬汁, 比起市面上的冰店已算抵。我選了翡翠珍珠(這最令我失望, 幾乎全部都未煮開, 很硬, 只有一兩粒帶給我煙韌口感)、愛玉凍(滑嘟嘟又涼浸浸)和黑糖寒天(黑糖味幾重, 只是切到太細粒)。 豆腐味冰底豆味不輕, 屬清新之選 腰果露$16: 露比糊稀身, 不會太漿口, 亦不易有漏喉的感覺。未食已聞到陣陣果仁香, 甜度很輕, 腰果味突出, 很幼滑, 而且夠熱, 十分滋潤。 食過呢兩餐後, 不論肚子還是心靈都非常滿足。

, 而且夠熱, 十分滋潤。

食過呢兩餐後, 不論肚子還是心靈都非常滿足。
豆腐綿綿冰
腰果露
$22 (Other)
豆腐綿綿冰
腰果露
2009-10-20 7 views
天氣開始轉涼, 不過之前响旺角食過其他的雪花冰, 見元朗近近哋有得食, 就嚟試吓星期日夜晚九點幾, 預咗多人, 不過又真係多人得緊要, 淨係門口都坐咗十多枱客, 場面熱鬧試咗椰子冰同豆腐冰, 味道'似', 冰都好綿, 係座'冰山'相對地比响旺角某店吃的較細, 只有約2/3, 但係價錢就差唔多, $28, 不過配料有生果揀.

椰子冰+薄荷
豆腐冰+草莓汁
2009-10-18
$28 (Other)
椰子冰+薄荷
豆腐冰+草莓汁
  • 各款綿綿冰
2009-10-03 14 views
很想念台灣的綿綿冰,但要我這個天水圍人再次到訪旺角糖百府吃冰又有點遠,所以這一天,跟好友來到了這裡。星期六晚上,人多是正常的,但等位也不是等了很久,大概廿分鐘就有位了,而且有幸坐在店內,可以嘆冷氣很快就決定好了,牛奶冰+煉奶+焦糖布丁+愛玉+荔枝椰果,好友點的是豆腐冰+哈密瓜汁+白珍珠(還有兩款配料我忘了是什麼...)。她的冰先來了,嚐一口,wooooo太甜了,幸好還嚐到豆腐的味道我的冰也來了,白色的牛奶冰周邊竟沾滿了草莓味的粉紅色冰…argh…算了吧,這就是多人幫襯的證據。把冰放進口中,這一次…真的太甜、太甜和太甜了!對啊,沒有其他形容詞了,因為只嚐到甜味,沒有牛奶味,無論有沒有煉奶的冰,都是太甜的。配料方面,好友點的白珍珠令人氣結,十粒有八粒都是沒有煮熟的,徹頭徹尾的「白珍珠」。我點的焦糖布丁,在台灣吃過焦糖布丁冰,是把綿綿冰鋪在兩個完整的焦糖布丁上,這裡的焦糖布丁,竟然是一粒粒方形的!發現的一刻,真不知該失望還是憤怒!幸好愛玉凍和荔枝椰果都不是太甜,淡淡的味道總算是中和一下。不知道是我的期望過高還是怎樣?這店固之然不能和台灣的比,但我覺得,連旺角的糖百府也比不上啊…

2009-09-26
2009-09-27 21 views
食物又唔係特別好食,MENU無相,冰又快溶,料又少。叫左碟冰等左十世都唔理,叫左幾個呀姐,只係話得,佢又唔會走去BAR台度追,當你無到,咁既服務完全唔掂。無下次!
食物又唔係特別好食,MENU無相,冰又快溶,料又少。

無下次!
勁快溶!
2009-09-24 6 views
見到喱排啲台式冰好勁,所以叫老公帶我去試吓!睇飲食男女介紹過喱間,所以嚟試吓!飲食男女介紹雙色冰,係芝麻 + 豆腐,我最鍾意喱兩種口味,所以試吓!好滑,好似食雪糕咁......我哋加咗黑糖寒天、芒果魔豆、哈蜜瓜加奇異果糖漿,超好食!
見到喱排啲台式冰好勁,所以叫老公帶我去試吓!

睇飲食男女介紹過喱間,所以嚟試吓!

好滑,好似食雪糕咁......
我哋加咗黑糖寒天、芒果魔豆、哈蜜瓜加奇異果糖漿,超好食!
2009-09-22
$32 (Dinner)
2009-09-21 4 views
同友人終於試左元朗o個間綿綿冰, 真的好好味呀!我倆去到時大約9:00pm 左右, 全場滿坐要等位, 但等左10分鐘就可以入坐了,我同友人當時order 以下的綿綿冰 哈密瓜味加芒果醬汁另加三款配料 (我order左密瓜, 西瓜 & 火龍果)西瓜味加葡萄醬汁另加三款配料 (友人order左, 荔枝椰果, 西瓜 & 菠蘿)全部生果都好甜架! 但我就嫌比得太少, 每款只得2至3"舊"!古語有云 - "隔離飯香",2款綿綿冰若要比較話, 我就覺得西瓜好味d, 但友人就話哈密瓜正d, 真搞鬼!p.s. 由於款式太多, 配搭又多, 我諗我一定會再幫襯多幾次咁.....下一次又食乜野味好呢.....?
同友人終於試左元朗o個間綿綿冰, 真的好好味呀!

我同友人當時order 以下的綿綿冰

古語有云 - "隔離飯香",

咁.....下一次又食乜野味好呢.....?
menu
哈密瓜味加芒果醬汁
西瓜味加葡萄醬汁
  • 西瓜味
2009-09-13
同男朋友係附近食完飯..跟住就叫佢帶我黎試下綿綿冰男朋友叫左芒果味+草莓魔豆+荔枝椰果+菠蘿我就叫左香芋味+仙草凍+椰果+哈密瓜同男朋友一致認為..芒果味麻麻..而香芋味就唔錯..都幾好..個口感同糖百府果d唔同..呢隻有d似食緊雪糕另外..之前見其他人既食評話呢到d侍應態度唔好..但我個日去..門口收錢個呀哥同埋入面d侍應都幾好態度同幾有禮貌..呢樣野..我覺得好過銅鑼灣既糖百府..因為個四眼姐姐好無禮貌
同男朋友係附近食完飯..
跟住就叫佢帶我黎試下綿綿冰

男朋友叫左芒果味+草莓魔豆+荔枝椰果+菠蘿
我就叫左香芋味+仙草凍+椰果+哈密瓜

同男朋友一致認為..芒果味麻麻..
而香芋味就唔錯..都幾好..

個口感同糖百府果d唔同..呢隻有d似食緊雪糕

另外..之前見其他人既食評話呢到d侍應態度唔好..
2009-09-10
  • 香芋味綿綿兵
2009-08-30 4 views
大熱天時,最好當然整番個冰la,於是我同老婆又走去綿綿冰,係門口見到超多人,但都好快有位,我地點左芝蔴冰+愛玉凍+荔枝椰果+焦糖布丁+煉奶,真係好香好濃既芝蔴味,好食到再叫多個又係芝蔴冰+綠茶水晶+蜜瓜+百香果魔豆+煉奶,最後同老婆食到好滿足咁行出門口,睇尼我唔會再去其他地方食冰了!
2009-08-28
Anniversary
  • 芝蔴冰
2009-08-24 12 views
同朋友係元朗食完飯又黎左呢度食冰之前食過覺得好食3個人食左2個冰可能第2 次食啦無咁大驚喜同時發現原來只係豆腐冰底做得特別好 豆腐冰底加紅豆同甜奶我同朋友都唔鐘意冰上加埋d奇奇怪怪既野所以剩係要左紅豆做配料加埋奶呢個組合真係好好食, 好清新 士多啤利底加芒果汁芒果粒呢個相比底下真係好普通, 唔係好特別同出面其他糖水店不相伯仲閒日都好多人食, 不過我覺得值得推介既點都
同朋友係元朗食完飯又黎左呢度食冰
之前食過覺得好食

3個人食左2個冰
可能第2 次食啦無咁大驚喜
同時發現原來只係豆腐冰底做得特別好

豆腐冰底加紅豆同甜奶
我同朋友都唔鐘意冰上加埋d奇奇怪怪既野
所以剩係要左紅豆做配料
加埋奶呢個組合真係好好食, 好清新

士多啤利底加芒果汁芒果粒

閒日都好多人食, 不過我覺得值得推介既點都
2009-08-19
  • 豆腐冰
(Non-member)
2009-08-17 3 views
因為太耐冇食綿綿冰,心郁郁同班朋友仔一齊去食啦.一行4個人就走左去食喇.去到見到放眼都係人,不過好快就有位啦.呢樣野抵讚. 但係坐低左成幾個字都冇人招呼我地,到到我地舉手落單先有人理下.咁我地第1round 叫左個香芋冰+蕉糖布丁+黑珍珠+仙草凍;芒果冰+蘆薈粒+蒟蒻粒+朱古力魔豆;綠豆糖水.(本身呢個想加湯圓, 但係阿姐話熱既先有得加wor..)等左一陣佢就話咩冇綠豆.之後我朋友仔就諗左陣;個陣阿姐就話:你諗到先叫我啦.最後我朋友仔就叫左個茉莉茶涼粉(?)咁我地叫左個個芒果冰就到先啦,但係我地仲未有匙羹食野wor...見佢冰份量比以往真係少左好多,以前2個人先食得晒.,依家2,3下手勢就食晒.可能今日紅日啦.朋友仔食食食. 個底既料每樣都係得少少,我諗4,5粒一份啦....重點係朱古力魔豆一粒都冇...反正都食左5,6成.. 算啦...之後到我個個香芋冰到左.d芋頭味冇以前咁重...而同一時間, 我朋友仔個個甜品亦都到左喇.佢ge意見就係完全冇茉莉味.... 由於冰ge份量太少,我地決定再叫多一個.今次我地叫朱古力冰+朱古力魔豆+蘆薈+黑珍珠..係我地等緊新個個冰ge時候,我地d羹俾
因為太耐冇食綿綿冰,
心郁郁同班朋友仔一齊去食啦.
一行4個人就走左去食喇.

去到見到放眼都係人,
不過好快就有位啦.
呢樣野抵讚.

但係坐低左成幾個字都冇人招呼我地,
到到我地舉手落單先有人理下.
芒果冰+蘆薈粒+蒟蒻粒+朱古力魔豆;

等左一陣佢就話咩冇綠豆.
之後我朋友仔就諗左陣;
個陣阿姐就話:
你諗到先叫我啦.
最後我朋友仔就叫左個茉莉茶涼粉(?)

咁我地叫左個個芒果冰就到先啦,
但係我地仲未有匙羹食野wor...

見佢冰份量比以往真係少左好多,
以前2個人先食得晒.,
依家2,3下手勢就食晒.
可能今日紅日啦.

朋友仔食食食.
個底既料每樣都係得少少,
我諗4,5粒一份啦....
重點係朱古力魔豆一粒都冇...
反正都食左5,6成.. 算啦...

之後到我個個香芋冰到左.
d芋頭味冇以前咁重...
而同一時間, 我朋友仔個個甜品亦都到左喇.
佢ge意見就係完全冇茉莉味....

由於冰ge份量太少,
我地決定再叫多一個.
今次我地叫朱古力冰+朱古力魔豆+蘆薈+黑珍珠..
係我地等緊新個個冰ge時候,
我地d羹俾人收左...
結果個冰黎到,
我地又要等左陣先有得食...
呢個朱古力冰真係好粉,好鬆.
唔似以前咁樣而片片, 好實淨.
咁我唔信邪再睇下個底...
都係冇朱古力魔豆.
咁我就忍唔住問阿姐,
個陣阿姐先話今日根本就冇朱古力魔豆.
問我地廚房有冇補番野俾我地...
個刻我地先知原來係冇朱古力魔豆.
唔係漏左單....
之後阿姐話補番2份其他野俾我地,
咁我地揀左蒟蒻, 當阿姐放低個刻我地都呆左...
原來6, 7粒已經係2份既份量.....
下次可能要閒日黎先得喇.....
2009-08-16
2009-08-09 12 views
好友生日, 行街+晚飯+睇戲+宵夜, 即興出發, 全部順利過度, 有車, 有位, 有飛, 連平時超多人的綿綿冰都唔洗等位仲唔係 B day = Lucky Day 芝蔴味綿綿冰+芒果QQ+優格魔豆+芒果汁 $28好似食芝麻味雪糕咁, 好香芝麻味, 質感又滑, 入口即溶 餃子雞翼三隻 $20味道OK, 好明顯係返"叮", 唔係新鮮煮
好友生日, 行街+晚飯+睇戲+宵夜,

即興出發, 全部順利過度, 有車, 有位, 有飛,

連平時超多人的綿綿冰都唔洗等位

仲唔係 B day = Lucky Day

芝蔴味綿綿冰+芒果QQ+優格魔豆+芒果汁 $28

好似食芝麻味雪糕咁, 好香芝麻味, 質感又滑, 入口即溶

餃子雞翼三隻 $20

味道OK, 好明顯係返"叮", 唔係新鮮煮
2009-08-02
$24 (Last Night Supper)
Birthday
2009-08-08 10 views
慕名而來,失望而歸。西瓜味綿綿冰,加哈蜜瓜、愛玉、百花果魔豆配蜜桃汁($28)。芝蔴味綿綿冰,加西瓜、黑糖寒天、QQ配鳳梨汁($28)。綿綿冰的味道徧向香精味,不像用新鮮水果製造出來。有冰粒及粉末,水果的份量太少,配料的味道太甜。真不明白為何會載譽滿天。另外,點了瑞士雞翼面($20)及腸粉($10/7條),雖然咸的食品質素普普通通,但相對甜品頓時變得很美味!
慕名而來,失望而歸。
芝蔴味綿綿冰,加西瓜、黑糖寒天、QQ配鳳梨汁($28)。
2009-08-02
2009-07-31 11 views
同朋友食完飯之後去左呢度食冰係香港食左咁多間綿綿冰呢間真係有番d水準試左個豆腐冰底配芒果汁, 紅豆, 芒果qq果同芒果豆腐味夠濃所以幾好食夏天食凍冰冰既野真係好舒服

同朋友食完飯之後去左呢度食冰
係香港食左咁多間綿綿冰呢間真係有番d水準

試左個豆腐冰底
配芒果汁, 紅豆, 芒果qq果同芒果
豆腐味夠濃所以幾好食

夏天食凍冰冰既野真係好舒服
豆腐冰
2009-07-30
$28 (Other)
Birthday
豆腐冰
2009-07-28 4 views
綿綿冰食落質感似雪糕。多配料選擇。好味道。夏天一大快事。食冰。冰既味係開出黎。唔係天然果味。綿綿冰 不敵 雪花冰。甜品老媽好食 d 。老媽個冰。有果味同濃d。。
綿綿冰食落質感似雪糕。
多配料選擇。好味道。
夏天一大快事。食冰。
冰既味係開出黎。唔係天然果味。

綿綿冰 不敵 雪花冰。

甜品老媽好食 d 。老媽個冰。有果味同濃d。。
2009-06-19
  • 芒果冰。加乳酸魔豆。加巧克力魔豆。