2011-05-24 37 views
吃過爽爽,屋企人提議再吃甜品,原先還以為是B仔,但原來是另一間,他們上次吃過覺好味的甜品 - 綿綿冰。店子位子不多,事實上是有點窄,抱住吾家小瞳,真的坐得有點辛苦。來得綿綿冰,當然要吃綿綿冰啦。所有甜品都是向侍應下單就可以,唯獨是綿綿冰不同,要另外在檯面上填紙,原因大概是因為配料糖漿都是自選吧,錯了就不好啦。先來一客台式鹽酥雞,香口夠熱,咬一口熱氣都湧出來,但其實只是炸雞件後,上面灑上鹽花吧了,醃味還差了點。炸雞件體積有點大件,如果細一點會更好。可能吃過一些更好味的鹽酥雞,所以這裡只覺得中規中矩,略勝KFC吧。家人上次吃過合桃糊加湯丸後讚不絕口,就是回來翻尋味的原因。合桃糊香滑,湯丸稍嫌不夠流心,兩者在外都不難找到更好的。家人,還是喜歡傳統甜品多一點。主角綿綿冰等的最久,慢工出細貨,未知是否即場刨出來的?這裡的綿綿冰有很多款,我們選了豆腐 + 芝麻,兩者都是老婆至愛,糖漿則要了煉奶,非果汁類綿綿冰,還是煉奶最穩陣。很多地方的綿綿冰都是沒有味道的冰,這裡卻做得很好。最驚喜是豆腐味,要知道豆腐一向偏淡,其實是有點難做得好的,這裡的豆腐綿綿冰有豆香,添少少煉奶甜度更適中;芝麻味也很不錯,頗有
綿綿冰
有人抄襲?
台式鹽酥雞
合桃糊
加湯丸
豆腐 + 芝麻綿綿冰
綿綿冰下單紙
綿綿冰配料,有辦你睇
很多地方的綿綿冰都是沒有味道的冰,這裡卻做得很好。最驚喜是豆腐味,要知道豆腐一向偏淡,其實是有點難做得好的,這裡的豆腐綿綿冰有豆香,添少少煉奶甜度更適中;芝麻味也很不錯,頗有芝麻香。這個日式組合很不錯,配料選三款,是甚麼都不重要了。

回來上網一看才知道此店頗受好評,真有點相逢恨慢,比爽爽之行更滿足。下次來元朗,定必再來幫襯!
2011-04-03
綿綿冰下單紙
豆腐 + 芝麻綿綿冰
綿綿冰配料,有辦你睇
2011-03-14 11 views
同男朋友方先生想喺晚餐前先食一dd甜品,於是黎左此店,晚上7點左右,全店都冇咩人2口子分別點左豆腐花、紅棗海底椰、餃子雞亦紅棗海底椰佢有問要凍定熱,但豆花就冇問到;結果黎左碗凍的,其實凍豆花有一個唔好ge地方:食唔到豆味,而呢一碗豆花正正就係有呢個問題另一碗紅棗海底椰都唔會好得去邊,成碗野好似得糖水咁,得碗底有一dd紅棗海底椰碎,感覺上自己其實係飲緊紅棗水,最後ge餃子雞亦,賣相就討好,但一食又失望,因為估唔到入面得豬肉,而唔係糯米>.<可能今次食ge都唔係佢地d招牌野,所以對食物有d失望喇....
2口子分別點左豆腐花、紅棗海底椰、餃子雞亦
2011-03-06
2011-03-13 16 views
看圖見到的係芒果綿綿冰 淡淡砂糖 兩位朋友都食唔哂食完仲口乾。問佢地有冇水竟說只有水賣!第一次食肆唔提供一杯水!碗蓮子百合紅豆沙,溝水去煮似的,看圖便明,有一層水係面。失望!
2011-03-13
$13-33
2011-01-11 6 views
經過「泰潮」一役後其實大家的肚子也差不多滿滿了,可是又新街附近這麼多甜品店,尤其是我這個甜品怪怎樣會叫人家不心動!!即使今夜十度以下也要吃甜品綿綿冰甜品屋我沒有去過,而且其他兩甜品店都爆滿了,所以就決定到這店嚐一嚐!!! 因為聽朋友說這裡的綿綿冰特別好吃。我們一行四人決定叫兩個綿綿冰,然後叫別的小食嚐嚐蜜瓜綿綿冰跟朱古力綿綿冰其實吃綿綿冰我最怕的就是味不夠重而導致吃起來只是好像吃刨冰一樣。不過這個蜜瓜味綿綿冰真的很有味道!! 味道就跟鮮蜜瓜一模一樣而且不負其名,入口就好像海綿蛋糕一樣然後在口中漸漸溶化就像吃雪糕一樣不過相比之下,朱古力綿綿冰味道更好!!朱古力綿綿冰有很濃的朱古力味,這朱古力味不是甜的,而是苦苦的,就像在吃濃味朱古力蛋糕一樣而且不得不讚的是這裡的綿綿冰本身不易溶化,即使我們一邊看電視一邊吃,吃到最後還是只有底部一小部份有溶化。不枉我在嚴寒的冬天還堅持要吃朱古力吐司與其說是吐司,不如說是多士,應該麵包的厚度不足。不過熱騰騰的朱古力醬塗在吐司上所以味道還是不錯的。我們將它分成四份,一人一小片才不至於很「漏」。芒果脆脆外表看上去不錯,外層是炸了之後再塗上糖漿。惟外層不夠香脆,過
經過「泰潮」一役後其實大家的肚子也差不多滿滿了,
可是又新街附近這麼多甜品店,尤其是我這個甜品

怎樣會叫人家不心動!!即使今夜十度以下也要吃甜品

綿綿冰甜品屋我沒有去過,而且其他兩甜品店都爆滿了,
我們一行四人決定叫兩個綿綿冰,然後叫別的小食嚐嚐

蜜瓜綿綿冰跟朱古力綿綿冰
其實吃綿綿冰我最怕的就是味不夠重
而導致吃起來只是好像吃刨冰一樣。
不過這個蜜瓜味綿綿冰真的很有味道!!
味道就跟鮮蜜瓜一模一樣

而且不負其名,入口就好像海綿蛋糕一樣
然後在口中漸漸溶化就像吃雪糕一樣

不過相比之下,朱古力綿綿冰味道更好!!
朱古力綿綿冰有很濃的朱古力味,
這朱古力味不是甜的,而是苦苦的,
就像在吃濃味朱古力蛋糕一樣

而且不得不讚的是這裡的綿綿冰本身不易溶化,
即使我們一邊看電視一邊吃,吃到最後
還是只有底部一小部份有溶化。
不枉我在嚴寒的冬天還堅持要吃
朱古力吐司
與其說是吐司,不如說是多士,應該麵包的厚度不足。
不過熱騰騰的朱古力醬塗在吐司上
所以味道還是不錯的。
我們將它分成四份,一人一小片才不至於很「漏」。

芒果脆脆
外表看上去不錯,外層是炸了之後再塗上糖漿。
惟外層不夠香脆,過多糖漿導致過甜

裡面放了一顆芒果肉跟一顆不知名的東西。
芒果肉可能受熱的關係,味道變酸了

很後悔自己說了一句不是很好吃,
導致我要自己吃完四塊

哈哈笑薯圈
我們看店裡的海報有這個哈哈笑薯圈,便叫了試試

看了這個哈哈笑薯圈心情就便舒暢了

因為想起了自己的童年,也是自己到超市買這個,
然後回家自己炸。所以吃到這個特別有回憶

當然薯圈也是香脆可口

想不到這麼怕冷的我也會堅持吃這裡的綿綿冰!!
可能這就是它本身的魔力吧
2011-01-09
$40 (Last Night Supper)
食物選擇‧朱古力糕 ($10)環境‧有電視看.舗頭很細但有兩格廁所,弄到有些人客要坐廁所附近...服務‧首先想叫芒果桂花凍,沒有;之後再叫芒果糕,也沒有;最後要了一碟3件的朱古力糕,menu上原本好像是沒有的味道‧朱古力糕朱古力味香濃,質感夠硬,裡面有白色和透明的小方粒,好像是椰果之類,好味

食物選擇
‧朱古力糕 ($10)
‧有電視看
.舗頭很細但有兩格廁所,弄到有些人客要坐廁所附近...
2010-11-14
$10 (Last Night Supper)
  • 朱古力糕
自從覺得它的雪花冰唔好食後, 已經有很久的時間沒有幫趁過綿綿冰了. 上星期五晚想食甜品, 決定再幫趁它一次, 不是吃冰, 而是食其他的東西, 點了木槺布丁, 墨西哥胡椒味的鹽酥雞, 和桂圓紅棗茶一杯. 結果証明了這兒的水平不單沒有進步, 而且一天比一天差, 唉!木槺布丁質感硬到似雪糕, 完全不是布丁應有的軟滑口感, 唔知仲以為自己食緊雪糕添! 唔單只硬, 而且唔夠味, 一個字形容, 就是差! 鹽酥雞之前食過幾次, 都算可以, 但今次的比之前又差了很多. 炸到過晒籠, 非常唔掂, 而且看似大大件, 但原來大部份是粉, 雞肉唔多, 好搵笨! 桂圓紅棗茶紅棗就多, 但桂圓就唔多見有, 而且亦唔多覺有桂圓的味道, 似紅棗茶多些.總之全部都唔覺得好食, 咁耐無來都是一樣無改善, 難怪幫趁的人好似都越來越少, 極有機會以後都唔再來了.
, 唉!

木槺布丁質感硬到似雪糕

2010-10-29
2010-10-14 5 views
點了最愛的黑芝麻加豆腐綿綿冰,再配上紅豆、綠豆、黑珍珠,好滿足的一個甜品。上次食過淨黑芝麻覺得太甜,今次一黑一白,甜度適中,但唔知點解溶得非常之快,要好趕急咁食o羅!
2010-10-09
2010-08-23 19 views
見人地講到咁出名,琴日行過就坎試下咁啦。冇叫冰,叫了個西瓜西米露,不久就來了,但見到的是幾粒西瓜在西米露上面浮下浮下,再食了一啖,真係不得了,我本身對食都冇什麼大要求,但係佢真係超級甜,諗住問佢要杯水溝淡佢,佢又話冇,真係火都來。只好同佢講,你碗野真係甜到好離譜,我要水都只係想溝淡佢,佢拿走後過多一會話同我溝淡0左,之後再話平時的甜度都係一樣,又話冇問題,冇人講過話有問題,可能係我的口味問題。真係CRAZY,我真係唔信人人都食到。真係唔會再有下一次。
見人地講到咁出名,琴日行過就坎試下咁啦。

真係唔會再有下一次。
2010-08-21
2010-07-22 8 views
男朋友話綿綿冰係元朗好出名帶左我去試下都係叫我最愛o既朱古力味綿綿冰啦隻質感真係好軟,比較似雪糕多過冰同埋太甜喇我平時咁鍾意食甜野都嫌佢太甜男朋友兩個人食一個,溜到食唔曬平時小妹食一個都食得曬我都係鍾意糖百府o既味道同質感多d
男朋友話綿綿冰係元朗好出名帶左我去試下
都係叫我最愛o既朱古力味綿綿冰啦
隻質感真係好軟,比較似雪糕多過冰
同埋太甜喇

我平時咁鍾意食甜野都嫌佢太甜

男朋友兩個人食一個,溜到食唔曬
平時小妹食一個都食得曬
我都係鍾意糖百府o既味道同質感多d
2010-07-20 4 views
睇完戲 口淡淡想食D野不知不覺行到元朗好多甜品店ge一條街度有間店個招牌係green colour幾outstanding喎個名叫綿綿冰甜品屋綿綿冰?未聽過一於去試下食ge時候當時係winter..我同honey 2個只係order左一個冰食當時係$28係mango favour黎到ge時候已經melt左少少食唔出mango favour得個sweet!不過我都會再去一次 認真d
睇完戲 口淡淡想食D野
不知不覺行到元朗好多甜品店ge一條街度
有間店個招牌係green colour
幾outstanding喎
個名叫綿綿冰甜品
綿綿冰?未聽過
一於去試下
食ge時候當時係winter..
我同honey 2個只係order左一個冰食
當時係$28
係mango favour
黎到ge時候已經melt左少少
食唔出mango favour
得個sweet!
不過我都會再去一次
認真d

2008-12-27
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2010-07-06 17 views
今次是第一次食此類冰,知道綿綿冰甜品屋是食冰不錯的店,很久前已想幫襯.那天天氣真的很熱,不過無論天氣如何,已一早PLAN那天去食綿綿冰!朋友點了西瓜冰加草莓糖漿,而我則叫了朱古力冰配煉奶.雖然朋友說朱古力冰會''漏'',但因為實在太喜歡朱古力和煉奶的配搭,所以選了.至於配料己不太記得選了甚麼,大約是椰果,布甸粒。西瓜冰加草莓糖漿$30:賣相吸引不在話下。味道既清新又不太甜,吃多亦不會覺"漏",而且愈食愈涼快.西瓜的味道真的很棒,配上草莓糖漿簡直是一流朱古力冰配煉奶$30:份量很多,如朋友所說,未吃到一半已覺''漏'',但幸好朱古力味不太甜,但嗜甜的人可能會覺得有點苦,而且煉奶很少,若多點煉奶比較好.瑞士汁雞翼尖$12:朋友點的.我只吃了一只,不是不好吃,而是自己不太好雞翼尖,好雞翼尖的人應該會喜歡。下次會再食西瓜冰!!!

朋友點了西瓜冰加草莓糖漿,而我則叫了朱古力冰配煉奶
至於配料己不太記得選了甚麼,大約是椰果,布甸粒。

下次會再食西瓜冰!!!
草莓糖漿西瓜冰
煉奶朱古力冰
2010-07-03
$30 (Lunch)
草莓糖漿西瓜冰
  • 綿綿冰
2010-07-01 7 views
好耐冇食過, 加左兩蚊, 不過都值得!大碟左, 配料又多左叫左三個: 椰子, 哈密瓜, 奶全部都好好食, 特別係哈密瓜, 有鮮果味好flesh不過唔知點解椰子同奶好快溶, 要係咁食過一排再去
好耐冇食過, 加左兩蚊, 不過都值得!
大碟左, 配料又多左

叫左三個: 椰子, 哈密瓜, 奶
全部都好好食, 特別係哈密瓜, 有鮮果味好flesh
不過唔知點解椰子同奶好快溶, 要係咁食

過一排再去
$30 (Tea)
  • 所有綿綿冰
2010-06-09 9 views
冰選了:荳腐冰配了選了: 愛玉凍白雲珍珠梅子魔豆糖漿選了:芒果感覺真的好冰涼, 梅子魔豆甜甜地, 酸酸地, 又會有汁在裡面的愛玉凍就晶瑩剔透, 軟軟的白雲珍珠就是圓圓的一顆像珍珠的罷了荳腐冰味道濃郁, 吃下去也真的是綿綿的冰, 入口即溶, 非常有口感, 難怪這麼多人光顧
冰選了:
荳腐冰

配了選了:
愛玉凍
白雲珍珠
梅子魔豆

糖漿選了:
芒果

愛玉凍就晶瑩剔透, 軟軟的
白雲珍珠就是圓圓的一顆像珍珠的罷了

$32 (Last Night Supper)
2010-06-06 7 views
食完金田長壽司,下一站食甜品,响其他鋪頭食過綿綿冰幾次,但味道都係一般啫。線線冰要朱古力味,配料揀左芒果魔豆、焦糖布丁、青蘋果椰果,再配埋煉奶。朱古力冰唔夠濃,一定要夾多D煉奶先得好味,配料推介魔豆,好次食緊魚子咁,一咬落去即時爆開,相當好味。$30,周圍都係咁上下價錢,但呢間份量好似比較少,或者可能好味得滯,眨下眼就食晒

朱古力綿綿冰(芒果魔豆、焦糖布丁、青蘋果椰果、煉奶)
2010-06-05
$30 (Last Night Supper)
朱古力綿綿冰(芒果魔豆、焦糖布丁、青蘋果椰果、煉奶)
2010-06-02 6 views
因為芒果唔靚,,所以全店停曬有關芒果既産品轉試香芋味綿綿冰加3款配料,,選了芒果汁,,翡翠丸子,,愛玉凍3個都好好味,,翡翠丸子好有咬口^^ 愛玉凍好滑滑$34蚊又唔貴喔,,好好味^^不過溶得好快呀
因為芒果唔靚,,
所以全店停曬有關芒果既産品

轉試香芋味綿綿冰

加3款配料,,
選了芒果汁,,翡翠丸子,,愛玉凍
3個都好好味,,翡翠丸子好有咬口^^
愛玉凍好滑滑

$34蚊又唔貴喔,,好好味^^
不過溶得好快呀
2010-05-22
$34 (Last Night Supper)