2010-11-11 79 views
之前已經想寫呢間店既食評,但0係MAP居然搵唔到其實就0係TONY WONG附近之嘛當日叫左蘿蔔糕 燒賣 叉燒腸 至愛茶樓三寶三樣都幾好,當然叉燒腸一定唔夠大埔陳漢記好食,不過料好足不過都好唔錯喇,不枉我食完TONY WONG MANGO NAPOLEON再留肚食點心我記得佢地D茶叫少女十八春,唔飲茶既我都飲左好多杯
之前已經想寫呢間店既食評,但0係MAP居然搵唔到
其實就0係TONY WONG附近之嘛

當日叫左蘿蔔糕 燒賣 叉燒腸
至愛茶樓三寶
三樣都幾好,當然叉燒腸一定唔夠大埔陳漢記好食,不過料好足

我記得佢地D茶叫少女十八春,唔飲茶既我都飲左好多杯
$20 (Tea)
  • 蘿蔔糕
  • 燒賣
2010-05-13 50 views
母親節一定要與媽媽飲下茶吃下點心, 不想到酒樓飲茶咁無新意, 於是想到這間點心店一試.第一次來店, 一次過點了11樣食品, 完全失控. 最后有東西食剩, 真浪費!1. 燒賣 – 普通2. 鳳爪 – 普通3. 及第粥 – 差, 淡而無味4. 皮旦瘦肉粥 – 差, 很難想像這款粥會是生滾粥, 與及第粥一樣淡而無味 5. 粉果 – 普通6. 咸水角 – 差, 完全唔熟, 個皮好粉7. 春卷 – 普通8. 叉燒腸 - 普通9. 鮮竹卷 – 好味, 整餐最值得吃就是這舍點心10. 雞扎 – 普通11. 牛柏葉 – 普通

1. 燒賣 – 普通
9. 鮮竹卷 – 好味, 整餐最值得吃就是這舍點心
10. 雞扎 – 普通
11. 牛柏葉 – 普通
2010-05-09
$35 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
  • 鮮竹卷
(Non-member)
2010-04-28 31 views
之前去過旺角米芝蓮點心食過,呢日行過又見到一間好似好幾得嘅食點心地方,於是就入去試吓,但唔係要作比較。時間上午11點,閒日,唔算多人叫了蘿蔔糕,牛柏葉,蝦餃,燒賣,蒜茸蝦春卷,鳳抓排骨飯。蘿蔔糕:煎得唔夠燶,成件蘿蔔糕白雪雪,同埋太多粉,唔係好得!牛柏葉:一般,無乜評價。蝦餃:皮嫌厚了少少,可接受,但入口鬆散。燒賣:居然係等得最耐的一樣點心,夠大隻,抵食!蒜茸蝦春卷:好好食,即叫即整,上檯還熱騰騰,蒜茸夠香,蝦夠彈牙,春卷皮夠脆,正!唔似酒樓般凍冰冰,冧之之。鳳抓排骨飯:飯粒濕度剛剛好,鳳抓同排骨都好味!整體上感覺唔錯的,價錢唔算貴,還欣賞佢仲有粥食,不過我無叫,兩人去食以上,$80齊頭,ok抵啦!
時間上午11點,閒日,唔算多人
叫了蘿蔔糕,牛柏葉,蝦餃,燒賣,蒜茸蝦春卷,鳳抓排骨飯。
牛柏葉:一般,無乜評價。
蝦餃:皮嫌厚了少少,可接受,但入口鬆散。
燒賣:居然係等得最耐的一樣點心,夠大隻,抵食!
鳳抓排骨飯:飯粒濕度剛剛好,鳳抓同排骨都好味!
2010-04-28
$40 (Breakfast)
  • 蒜茸蝦春卷
2010-04-19 15 views
自己先後到過兩次這家算是新開的點心小店吃東西 ---- 第一次是正正剛開業時早上到來吃一盅兩件;第二次則是一個意外,原因乃在於原本欲偕小友們到文叔那裡吃沙嗲牛麵及奶茶的,但因不知何事文叔那天鳴金收兵,故在誤打誤撞下,最後又來這兒開茶吃點心了.....記得首次來時,可能因剛開張關係,只感到一切運作仍不很暢順 ---- 當天早上人客只得小貓三隻,但等一小碟點心,竟費了大半個時辰才吃得到。雖說是即做即吃,也應不需花如此多的時間吧....那碟金菇牛肉腸端來之時已被攤凉,原因乃在於那些侍應們不知在討論什麼,竟連人客吃的東西已出爐的時間亦忘掉了真讓人氣結,真想自己走入廚房拿便算了....肚子餓了,不理三七二十一也就將腸粉放入肚裡。腸粉的粉漿開得不夠實淨,夾起來有些黏着筷子的,豉油也調得太甜了;唯一的好處是餡料頗足,勝在夠飽肚....要了多籠鮮蝦荳苗餃,這味反而造得甚不俗 ---- 皮不過濕及黏口,可用筷子一夾即起;蝦隻及切碎荳苗皆夠新鮮且碧綠,很有高檔酒家的水準....一個人能吃的當然有限,但四個人的可就不同了。梅開二度重臨,一起過叫了七八味,盡情吃到夠便好了 ----馬拉糕 --- 很鬆軟的te

。雖說是即做即吃,也應不需花如此多的時間吧
....

那碟金菇牛肉腸端來之時已被攤凉
真讓人氣結,真想自己走入廚房拿便算了
....

;唯一的好處是餡料頗足,勝在夠飽肚....

----

馬拉糕 --- 很鬆軟的texture,不過甜,本應不錯,但就是欠了蔗糖清香,打了個折扣;

鮮蝦春卷 --- 上次試的荳苗餃內的蝦挺鮮的,這春卷內的想不到也同樣的出色,再加上炸得金黃香脆的外皮,自然就不會太差的了;

糯米卷 --- 是小弟少有不愛吃的點心,原因是從前吃到的糯米都是些硬梆梆的貨色。這裡的卻造得頗軟熟得來又帶點煙韌,而且外皮又帶點微甜,與帶鹹的糯米配合得甚佳;

鳳爪排骨飯 --- 小友多洛菲小姐堅持要吃的東西。飯有點僅熟,很硬,是小弟不喜之物;鳳爪亦好像甩皮甩骨似的
;最好的是帶點肥肉的排骨,有肉汁之餘也很滑溜,不過放在接近是生米的貨色上吃,是浪費的了;

流沙包 ---- 外皮鬆軟,但關鍵在於奶黃餡並不流沙,這已是不用吃的了

齋腸粉 ---- 質感較硬實,不夠滑。不滑的腸粉,吃來幹甚 ?

原本要再試多些東西,但為了預留多些空間去容納Tony的精彩甜點,況且點心水準亦不是很outstanding,也就在此打住了....
$60 (Lunch)
2010-04-08 16 views
到九龍城揾食, 看見呢間小店門口有很多人, 又試一下. 点了兩碗粥(艇仔粥和薑葱魚腩粥), 蝦餃, 籮蔔糕, 菜一碟. 魚腩粥幾好, 艇仔粥就一般. 最正的是蝦餃, 比起酒樓的出色, 籮蔔糕也不錯. 它們的碗筷和茶杯也是消毒得很熱的拿過來, 我見到很多人叫流沙包和蒸飯, 下次可以再試. 價錢實惠, 每人也是三十多元而巳!
2010-04-04
2010-04-07 8 views
有次睇雜誌見到介紹呢間新開的點心專門店。趁有假於是去試下,本來諗住公眾假期會好多人,但我地一去到就有位。有卡位坐,可以唔駛同人搭枱。一坐下來,侍應放下2set碗筷同茶壺,全都是有雞公圖案,都幾別緻架。叉燒腸粉:皮唔算薄,但係好滑,而且餡料又多。蝦蛟王:名副其實皮薄餡靘,皮薄得黎又彈牙,蝦肉爽口。豉汁蒸鳳爪:鳳爪炆得好淋身,可惜個汁唔夠味,較淡。燒買,蒜香蒸排骨:味道一般,唔係太特出。流沙奶黃包:一撕開個包,啲奶黃係咁湧出黎,而且奶黃中又有啲咸蛋黃,每一淡都有起沙的感覺。最值得推薦大家去試!!!食物大致上都好食,比起大酒樓好好多,而且又便宜。茶位每位只係$2,蝦蛟王$16,奶黃包$10......相信以後食點心又有一個新選擇啦
叉燒腸粉:皮唔算薄,但係好滑,而且餡料又多。
蝦蛟王:名副其實皮薄餡靘,皮薄得黎又彈牙,蝦肉爽口。
豉汁蒸鳳爪:鳳爪炆得好淋身,可惜個汁唔夠味,較淡。
燒買,蒜香蒸排骨:味道一般,唔係太特出。
相信以後食點心又有一個新選擇啦
饀料充足
蝦蛟王-皮薄餡靘
正,正,正
2010-04-06 2 views
點心有酒樓的水準, 可以講係價廉物美.在店內用膳約45分鐘, 已看見買出了超過15碗 "鳳爪排骨飯", 以價錢 $16 來說屬於非常抵食, 唯一的缺點就係蒸飯及腸粉用豉油不夠香, 希望店主可改良一下.
點心有酒樓的水準, 可以講係價廉物美.

2010-03-29
  • 鳳爪排骨飯
  • 雞扎
小弟居九龍城附近,日出晚歸,無家庭飯食,唯有出九龍城醫肚。幫襯此小館已一兩個月了,所有點心都是即叫即蒸,食物水準穩定;有幾款食物值得推介:1. 流砂包:內含碎咸蛋,透明蛋油流出來,食時候小心爆汁出來2. 腸粉:無錯,係純腸粉;好鬼滑3. 所有蒸飯:即叫即蒸(又係呢句),飯濕度剛好,餸無蒸過龍;飯香4. 蝦餃,菜肉餃:蝦香新鮮,但皮有待改善5. 雞扎:因為即叫即蒸,所以上枱時腐皮好新鮮,無出現變深色情況6. 粥:主打生滾,不可不試講住咁多,下次再談
小弟居九龍城附近,日出晚歸,無家庭飯食,唯有出九龍城醫肚。

2. 腸粉:無錯,係純腸粉;好鬼滑

• 蝦餃
  • 菜肉餃
  • 雞扎
2010-03-24
九龍城近月多了一間點心專門店,在福佬村道的"中華廚藝",同Tony Wong,曲奇四重奏做鄰居.早上與女友,家弟來飲早茶,周日的早上茶客甚多,但不及隔離的曲奇四重奏.人龍井然有序地在門外排著.為了曲奇,就算冒住雨排隊也在所不計.此點心店的主廚,聽聞是來自澳門金莎,自從上年添好運爆到石破天驚之後,後繼者甚多,而這間中華廚藝,有沒有能耐成為另一間添好運呢?三人行可以試多一點,點心紙上的選擇,盡是大路之貨色,如果想吃懷舊點心,好像鵪春蛋,豬潤燒賣,糯米包之類,對不起.沒有.先來個皮蛋瘦肉粥,粥底比較杰,火喉差一點,未算入味.蝦餃的澄皮太散,一夾就爆.內裏的蝦肉尚可.另一個香茜餃,也是犯下同一毛病.當用筷子一夾,外皮黐到筷子實一實,一甩,外皮即刻裂開.見到都搖頭一聲:唉!牛柏葉係就幾爽口,但味道很淡,金黃流沙包就金玉其外,外層飽身鬆軟香甜,包著的奶油,雖然夠熱,但是一點流沙的感覺也沒有.好像流水多一點.古法馬拉糕吃落鬆軟,蔗糖味不突出.燒賣不錯,蝦肉同豬肉均等,爽口帶肉香.腸粉要叉燒同蝦腸,腸粉皮的風格偏向厚身一點,入口滑溜不糊口.即叫即拉的腸粉,差極都有個譜.排骨飯水準普通,飯粒有點過硬,而

排骨飯水準普通,飯粒有點過硬,而排骨同鳳爪的味道亦未盡吸收.鮮竹卷普普通通,煎蘿蔔糕同普通街坊酒家沒有兩樣,大家都是粉多過蘿蔔.四寶雞扎的四寶,是雞肉,火腿,腐皮,同魚肚,當中最吸引,當然是吸力如海棉的魚肚.

吃罷多樣點心,沒有一樣比較突出,不要用添好運來相比,土瓜灣北帝街的"茶點",比他還好.
2010-02-13 5 views
家住九龍城....日日經過都有留意這間新開的點心店從裝修, 價錢等...都找唔到理由給自己一試, 深怕一試就後悔難得今日有機會, 心血來潮, 點了蝦餃, 牛肉球各一籠作外賣.味道真的出乎意料之好....."拍得住"坊間不少的酒樓蝦餃($16)..皮薄, 舊蝦肉夠實, 好食牛肉($10).......真係唔識點形容....都係好味雖然未算十分出色...但咁既價錢有咁既水準都真係唔錯....唯一有點微言的就是...因為家庭式經營...服務比較散慢...不過我係外賣的....無所謂la..
家住九龍城....日日經過都有留意這間新開的點心店

味道真的出乎意料之好....."拍得住"坊間不少的酒樓

蝦餃($16)..皮薄, 舊蝦肉夠實, 好食
牛肉($10).......真係唔識點形容....都係好味

唯一有點微言的就是...因為家庭式經營...
服務比較散慢...
不過我係外賣的....無所謂la..
  • 蝦餃
  • 牛肉
2010-01-22 7 views
難得九龍城有新店,點心即叫即蒸,係附近緊要試試…中午時份,人頭湧湧,今次只叫了鳳爪排骨飯同蝦餃試下…排骨飯大大盅,好食!蝦餃皮薄餡靚,果真好食過好多酒家…而且環境同餐具又清潔!抵贊!見佢有唔記得係16定18蚊嘅早餐,可配2樣野,例如:糯米雞,粥等,好多樣你揀。好抵食!下次一定要試下!!
難得九龍城有新店,點心即叫即蒸,係附近緊要試試
!蝦餃皮薄餡靚,果真好食過好多酒家
…而且環境同餐具又清潔!抵贊!

$32 (Lunch)
夜晚九點幾仲未食飯,正當頭痛緊同阿哥家姐食咩嘅時候,想起附近開了一間新的點心店,但咁夜仲有無開呢?去到見裡面有人食緊,店員又親切招待,就坐底試下。呢間店提供左好多受歡迎嘅點心,又有蒸飯同粥。見價錢十分大衆化(仲無收加一),本來無太高期望,點知呢道嘅點心咁夜仲即點即蒸,新鮮熱辣,已見誠意。食落仲有啲出乎意料之外!當中我們點了:瑤柱蝦餃皇:外表精緻,內裡蝦肉爽甜,正!奶皇流沙包:當日姪仔BB嘅至愛。一開個飽即見出緊煙嘅流沙想流出黎,奶皇香滑香甜,混和細細粒嘅蛋黃粒,好味,我鐘意!潮州粉果:外表精瑩可愛,家姐話有潮州人嘅水準潮州糯米卷:又一誠意之作。糯米卷上鋪有粒粒芝麻,內裡糯米香軟,下次一定要再點!雜果沙拉卷:用料雖簡單,但幾好味喎,香脆可口,大件爽抵食!鳳爪排骨飯:老實講,好食過好多出名的酒樓!我地仲點左靚豬潤粥,家姐話係九龍城好少有咁靚嘅粥食。我地4個人,每人平均只係食左30蚊,覺得啲點心仲好食過好多酒樓,真係好抵。走嘅時候望到外面有張海報寫住由澳門金沙酒店名廚主理。可惜今次試唔到腸粉,下次一定要試下!食到十點仲見到好多人經過叫外賣,又一宵夜好選擇!
當中我們點了:
瑤柱蝦餃皇:外表精緻,內裡蝦肉爽甜,正!

潮州粉果:外表精瑩可愛,家姐話有潮州人嘅水準

雜果沙拉卷:用料雖簡單,但幾好味喎,香脆可口,大件爽抵食!

鳳爪排骨飯:老實講,好食過好多出名的酒樓

金沙酒店大廚主理
餐單:款式受歡迎,價錢大衆化
瑤柱蝦餃皇:外表精緻,內裡蝦肉爽甜,正
奶皇流沙包:奶皇香滑香甜,混和細細粒嘅蛋黃粒,好味
潮州糯米卷:卷上鋪有粒粒芝麻,內裡糯米香軟
好食過好多出名的酒樓!
食左先記得影,雜果沙拉卷:香脆可口,大件爽抵食!
瑤柱蝦餃皇:外表精緻,內裡蝦肉爽甜,正
奶皇流沙包:奶皇香滑香甜,混和細細粒嘅蛋黃粒,好味
潮州糯米卷:卷上鋪有粒粒芝麻,內裡糯米香軟
好食過好多出名的酒樓!
食左先記得影,雜果沙拉卷:香脆可口,大件爽抵食!
  • :潮州糯米卷
  • 瑤柱蝦餃皇