2018-12-10 301 views
喺度住左咁耐,其實我除咗早餐同午餐之外,都冇喺呢度食過晚餐。早餐方面都係普通茶記嘅水準,午餐係之前中學返學嘅時候有時會去呢間食下。嗰陣時都唔會講求有幾好食,只係份量夠唔夠。咁佢份量又真係幾多下,啱晒啲學生去醫肚。
2017-12-02 549 views
屯門工作,極早到附近搵食,呢間門口泊到車,門面大,門口放咗啲桌椅比吸煙食客!入內係普通茶餐廳!光管燈顯得地方較殘舊及污糟!食物都係平時嘅茶餐廳大路嘢,落單後食物好快到!麵餐:紅腸煎蛋方包:紅腸煎得脆,不過好油,應該係炸嘅!煎蛋要求反蛋!蛋白煎得嫩滑,蛋黃微熟!麵包軟身!幾好!菜肉雲吞米線:雲吞係上海雲吞,皮厚,餡料好鹹,味道一般,米線份量多,幾滑溜,但湯底太淡,枱面又無辣椒油!淡茂茂!熱檸茶:夠熱夠濃,唔澀好味!同事食:沙嗲牛肉麵:紅腸煎蛋方包:凍奶茶:店員典型茶餐廳服務,唔多話!叫到就做!正常!茶記早餐!
入內係普通茶餐廳!光管燈顯得地方較殘舊及污糟!

食物都係平時嘅茶餐廳大路嘢,落單後食物好快到!
麵餐:

熱檸茶:夠熱夠濃,唔澀好味!
同事食:

沙嗲牛肉麵:
紅腸煎蛋方包:

凍奶茶:

店員典型茶餐廳服務,唔多話!叫到就做!正常!

茶記早餐!
2017-11-29
$27 (Breakfast)
Celebration
Christmas
2013-07-14 721 views
平時多和朋友出屯門以外的餐廳食,住附近反而少在附近餐廳吃。今晚早了回屯門,選了美食坊醫肚。㝄湯好夠火喉,炒蜆大碟好食又抵食!鐵版牛仔骨好惹味,夠'林'但仍keep住牛肉味。多人多去更好,可以食多幾款小菜。
2013-07-14
Type of Meal
Dinner
  • 杏汁螺頭白肚㝄湯
2013-06-18 526 views
老公之前同朋友仔黎過話好食,要帶我黎食。於是就星期日睇完醫生就六點幾到左,一定要早啲到,因為位唔多,遲左就有排等喇。叫左2隻鮑魚仔,真係好仔。放係隻碟度浪黎浪去,好危險。上碟仲會俾埋刀叉你切,我仲諗住用筷子拮住黎食TIM,好似豪放左啲。 佢係用果皮蒸,我本身係唔食果皮同埋好怕佢陣味,但蒸完又唔係好覺有果皮味,係食落果陣有少少,我都仲接受到。食到鮮味,不過我食慣濃味,覺得隻鮑魚淡味左啲。老公上次黎係食聖子皇$38隻,不過今日無,得普通版$20隻。但我都已經覺得好大隻,一開始叫左4隻,食完唔夠喉,本來食ENCORE多4隻,但姐姐話無喇,最多叫多2隻,好啦,照殺。呢個真係我食過最最最好味既聖子,本身我唔食蔥,但係撈埋所有野食,食左都唔覺。好香蒜蓉味,連粉絲都入哂味,個豉油都好正,聖子又夠大隻。將佢撥落隻碗度撈埋一齊食,真係好味到唔識形容。我地食到連一粒蒜蓉都無剩。呢個一品煲都不能夠睇小,出面餐廳會放好多立立雜雜野落去。但呢度樣樣都咁好味。有魚肚、冬菇、菜、鮑魚片、鴨腳、魷魚同蝦。蝦得兩隻,但係好新鮮彈牙,唔係雪藏貨。鮑魚片就一般既齋鮑,本來我唔食鴨腳,但佢呢度整得好入味同淋,我都食左幾隻。魷
我地食到連一粒蒜蓉都無剩。
呢個一品煲都不能夠睇小,出面餐廳會放好多立立雜雜野落去。但呢度樣樣都咁好味。有魚肚、冬菇、菜、鮑魚片、鴨腳、魷魚同蝦。蝦得兩隻,但係好新鮮彈牙,唔係雪藏貨。鮑魚片就一般既齋鮑,本來我唔食鴨腳,但佢呢度整得好入味同淋,我都食左幾隻。魷魚都好淋唔會韌。最好味係冬菇同魚肚,因為佢地索哂啲汁,好夠味。
炒蜆都算大碟,依家出面啲餐廳得勁細碟,仲要全部都係得個殼,啲肉唔知去左邊。
呢度雖然都好多得個殼,但係個底都搵得番啲蜆肉,炒得夠入味又夠獲氣。
兩個人食得咁豐富都唔駛三百蚊,抵食!
Other Info. : 適逄父親節好多人,老闆安排我地坐角落頭,張枱勁細。不過老闆都有話唔好意思,將就下,食食下都有過黎問我地啲野食點。仲有落單姐姐見我地張枱咁細,都不斷幫我地執碟收野,希望我地唔駛咁迫,服務一流,抵讚!
2013-06-16
$139 (Dinner)
  • 蒜蓉粉絲蒸聖子
走到倦了,想休息一下,看到此餐廳的食物款式多樣化,於是進去了。幸好找到了卡位,坐下來開心地發現到此食肆提供利賓納特飲,最後點了菜遠蝦球炒麵配加賓紅茶(少甜利賓納+捷榮紅茶)。菜遠蝦球炒麵份量豐富,菜的比例令人滿意;蝦仁大小適中及新鮮度夠;炒麵香脆,加上汁料脆中帶軟,十分好吃!加賓紅茶的利賓納比例略多,喝下不酸,甜味稍濃,整體而言,兩者配合起來的味道還是不錯的。服務方面,上菜及收碟時間合理,店員態度客氣友善,值得稱讚。

服務方面,上菜及收碟時間合理,店員態度客氣友善,值得稱讚。
餐桌用品及餐牌
菜遠假球炒麵
加賓紅茶
$35 (Lunch)
菜遠假球炒麵
  • 菜遠蝦球炒麵
2009-09-02 190 views
AUG 30,2009 (SUN) DINNER今日一行5人嚟試吓呢間人頭湧湧嘅美味坊!因為撞車後行動唔係好方便,落車就可以行入嚟呀!嘻嘻!等咗一陣有個3人家庭轉咗卡位讓咗將大檯俾我哋,真好彩!真係唔該哂!不過好大冷氣呀!吹到我頭都暈!講返D嘢食先!晚餐或小菜已經有連飯&湯 (餐飲 +$5 )於是叫咗兩個晚餐、兩個小菜 & 一碟炒菜泰醬豬扖拼海蝦 ~ 泰醬沾滿兩個主角,甜甜酸酸好開胃,蝦肉幾實有3隻大1隻細,豬扖一塊剪開4件上,唔夠分添!梅菜扣肉 ~ 唔知點解有煙升上嚟,但就唔係幾夠熱!味道就鹹返少少好味好多!生炒排骨 ~ 配菜有菠蘿、西椒&紅椒,色彩鮮艷!味道酸中帶甜,幾好味,不過排骨真係略多骨,肉太少,比例對調就正喇!椒鹽鮮魷 ~ 魷魚好新鮮,好彈牙!魷魚炸得夠乾身,但又唔會太乾,味道剛好,好出色!正!正!正!蒜蓉炒菜心 ~ 菜心幾靚幾腍幾夠鑊氣,不過太少得幾條(唔夠10條咁啦!)成 $24 蚊俾多少少都唔怕喇!雪耳木瓜湯 ~ 幾甜幾好味,算係咁!凍奶茶 1杯、凍檸茶2杯 & 熱檸蜜1杯 ~ 都係OK架!總括嚟講全部都OK,可以嘅話會再嚟!湯係可以選中湯或羅宋湯的!中途有人唔小心倒
AUG 30,2009 (SUN) DINNER
今日一行5人嚟試吓呢間人頭湧湧嘅美味坊!
因為撞車後行動唔係好方便,落車就可以行入嚟呀!嘻嘻!
不過好大冷氣呀!吹到我頭都暈!
講返D嘢食先!
晚餐或小菜已經有連飯&湯 (餐飲 +$5 )
於是叫咗兩個晚餐、兩個小菜 & 一碟炒菜
泰醬豬扖拼海蝦 ~
梅菜扣肉 ~
生炒排骨 ~
椒鹽鮮魷 ~
蒜蓉炒菜心 ~ 菜心幾靚幾腍幾夠鑊氣,
雪耳木瓜湯 ~ 幾甜幾好味,算係咁!
凍奶茶 1杯、凍檸茶2杯 & 熱檸蜜1杯 ~ 都係OK架!
總括嚟講全部都OK,可以嘅話會再嚟!
湯係可以選中湯或羅宋湯的!
中途有人唔小心倒瀉咗碗湯,個呀姐猛話唔緊要,唔緊要,仲好細心咁抺咗幾次個呀姐服務真係一流!值得一讃!

2009-08-30
$39.2 (Dinner)
  • 椒鹽鮮魷
2009-04-30 116 views
REPEN RICE...依篇食評已經REJECT左3次??????點解其他有D食評可以COMPANY 服務,依篇就唔登得??我係實話實說....今次打依篇食評..最主要係好想投訴佢地既服務態度!!!有時收左工...都好鐘意同老公黎依度食小菜,貪佢冇咁早收~又有電視睇....今日晏晝....打去叫外賣....我:唔該一個栗米芝士海鮮焗飯.AR姐:芝士海鮮焗飯?冇栗米架WOR!我:下...我叫開架,你幫我問下....AR姐:冇架!我:我之前都有叫開..你問左先啦...AR姐:冇架!我:即係芝士海鮮焗飯加栗米WOR...AR姐:冇架!我:我次次都係咁叫!點會冇?你問下先好冇?AR姐:咁加栗米要加$....我:我次次叫都有...次次叫都唔駛加$ !! 唔駛喇唔該!!!收左線之後...我心情比佢搞到跌落谷底!!好嬲! 唔係佢加$問題...係不斷"冇架!冇架!"冇乜呢?我都唔明....冇栗米?冇得加栗米?定係冇得唔加$加栗米?依間野D人唔止一次係咁....佢有既食品同價錢都好海鮮..員工冇一個特定準則!!!我同老公都幾欣賞佢既"砵酒系列",有時會焗鱔,有時牛柳..每次叫砵酒牛柳,都要幾經艱辛至會
RE
PEN RICE...
我係實話實說....

今次打依篇食評..最主要係好想投訴佢地既服務態度!!!

今日晏晝....打去叫外賣....
我:唔該一個栗米芝士海鮮焗飯.
AR姐:芝士海鮮焗飯?冇栗米架WOR!
我:下...我叫開架,你幫我問下....
AR姐:冇架!
我:我之前都有叫開..你問左先啦...
AR姐:冇架!
我:即係芝士海鮮焗飯加栗米WOR...
AR姐:冇架!
我:我次次都係咁叫!點會冇?你問下先好冇?

AR姐:咁加栗米要加$....
我同老公都幾欣賞佢既"砵酒系列",有時會焗鱔,有時牛柳..每次叫砵酒牛柳,都要幾經艱辛至會叫到~我冇作大....我試過好多回應:
A:即係中式牛柳呀?哦...咁我問下廚房做唔做到先!
B:砵酒牛柳?餐牌有冇架?
C:冇砵酒牛柳架WOR...食開?我問下廚房做唔做到先!
D:哦...砵酒牛柳係用鍋上,要加$架..(冇問題!但心諗...食左咁多次都唔駛!!)
老實講...冇服務唔緊要!但基本禮貌都要有小小掛...句句都"冇架,,冇架!"我比$架!仲要受氣!!

而佢地D食物係不過不失!砵酒系列唔係間間小炒都有,佢略為甜而較小酒咪!佢D餐湯都OK既!焗海鮮飯都係水準之作!料多..正!
講黎講去...可惜佢地D服務態度...好差!!
2008-11-16 58 views
北上早上路過這裡,竟然意外地少人,那就不走那麼遠找早餐吃了。今次還可以坐在臨窗位置,好一個路邊餐廳吃早餐的風味耶。選了菜肉雲吞米粉,再配紅腸炒蛋和凍奶茶, 好豐富的一頓湯麵餐。凍奶茶大大杯份量十足,只是茶味沒大改進,仍是味道偏淡,對我這個口味重的月巴人是不太合意的。牛油麵包所用的方包柔軟,抹上份量不少的牛油,要是牛油再香一點就更好;紅腸就是紅腸,只是炸得略乾,吃來有點兒硬;炒蛋看來頗滑,原來底部有點點過熟,蛋味一般,普通水準,真的懷念太興的滑滑炒蛋。菜肉雲吞外型有點像魚翅餃,雲吞皮比例較肉餡大;餡料用上兩款白菜,有點特別! 豬肉絞碎後已沒甚咬感,最意外是餡料內有冬菇粒,難怪味道有點說不出的香味,雖然跟荃灣民豐所買的冬菇餃不可相比,但真的為我帶來一些驚喜。所用湯頭比較淡,配上帶點爽口的米粉,其實是沒甚味道的,尤其見到窗外食客的羅宋湯通粉後更加覺得自己的沒味,最終也不能完成!

紅腸炒蛋配牛油方包
有冬菇的菜肉雲吞,意外!
沒甚茶味的凍奶茶
$24 (Breakfast)
  • 菜肉雲吞
2008-10-08 41 views
2008/9/19午餐今天吃了白菌火腿雞粒意粉做午餐,見比之前那些汁系好得多,又來介紹下。白汁的質地不傑又不會過稀,剛剛好,味道就淡了些,好在白汁多過意粉,意粉又沒有”出水”,所以不會越撈越淡,全去皮的雞粒大大件,肉地又滑,火腿呀洋蔥片及青椒件都有十多塊,後者仲要幾爽口。整體味道較為清淡,但合本人口味所以就覺得不錯。
2008/9/19午餐

整體味道較為清淡,但合本人口味所以就覺得不錯。
$24 (Lunch)
2008-09-01 34 views
9月1日一眾學生開學的日子四圍o既食肆早晨時段例牌多人食早餐去開o既椰x莊罕見地逼爆要轉地方落腳~於是黎左呢到同隔離椰x莊相比呢到少人得可憐....小貓幾隻....坐左o係露天位要了一份<<咸牛蛋治>>+凍檸水先來了一杯凍檸水同隔離差唔多但個咸牛蛋治一上檯真係忍唔住要講聲「嘩.....唔係掛」先唔講裡面o既料塊麵包居然係穿洞架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!咁核突都俾得人食?!!?!??!而且價錢一d都唔平一份穿洞蛋牛治+凍檸水多謝$20如果唔係趕時間...一定唔會俾$20食d咁o既野囉.....下次兔得過都唔會黎呢到食.....
9月1日
一眾學生開學的日子
四圍o既食肆早晨時段例牌多人食早餐
去開o既椰x莊罕見地逼爆
要轉地方落腳~
於是黎左呢到

同隔離椰x莊相比
呢到少人得可憐....
小貓幾隻....
坐左o係露天位

要了一份<<咸牛蛋治>>+凍檸水
先來了一杯凍檸水
同隔離差唔多

但個咸牛蛋治一上檯
真係忍唔住要講聲「嘩.....唔係掛」
先唔講裡面o既料
咁核突都俾得人食?!!?!??!
而且價錢一d都唔平
一份穿洞蛋牛治+凍檸水多謝$20
下次兔得過都唔會黎呢到食.....
$20 (Breakfast)
(Non-member)
2008-07-15 49 views
本人係大興翠華fans,大約兩個月前我同太太弟一次去此餐廳吃晚飯,兩個原因佢新裝修同試吓新嘢點知出事,當晚同太太叫了T骨鐵板餐同美式什扒餐,餐湯係羅宋湯完全沒有味道都算最多咪落炎囉,餐包係牛油方包,好戲在後頭當T骨扒從廚房出來,我已經嗅到好大陣牛油味,賣相已經差薯條都冇條,當我太太切第一塊入口即刻吐出來,佢叫我試吓,一試+曰前食嘅嘢我都想嘔出來,難以形容既味道好似條抬布十日冇洗入晒味又叔又臭,即刻叫佢換,換咗個海南鷄飯点知沙薑鷄扮海南鷄仲全部都係骨,我本想同佢哋投訴我太太叫我算數、我同太太都係做飲食。我覺得佢地知道塊T骨壞咗、因為我叫佢哋換果陣佢哋都冇質擬過即刻掉落垃圾桶,因為我都係做廚房。埋單一百ニ+元左右,我去翠華吃兩個鐵板餐都係一百ニ十元左右,但係係天堂同地肉嘅分別。以上內容全部屬實,我可發誓,因為一肚氣冇得抒發,希望可以刊登。
2008-05-27 30 views
2008/5/19午餐美食坊有款大特餐$27,是牛油麵包+奄列(三選一)+湯粉(材料和粉底也有幾款選擇)而我鐘意吃這裡的鮑魚絲火腿絲配螺絲粉,鮑魚應是素的(無可能是真的吧﹖),很有咬口,比家中煮的真鮑更好吃 XD,每次也有十幾廿條的,算多了,選螺絲粉是因為很少茶餐廳提供到,物以稀為貴。今次的火腿奄列要了少油,出來效果當然較為乾,難得的大塊,習慣將中間有火腿的部份用來夾麵包吃,簡直一流。2008/5/27午餐見隔離兩檯吃的照燒汁牛扒飯$24份量很大,肚餓中的我自自然然給它吸引著…但到我面前的這碟的量(牛扒+白飯+伴菜)就少人一半,不公平啊﹗…茶餐廳牛扒也是那個質素,白飯落水太多,要一劈一劈地吃,燒汁加有薑絲,但吃不到有薑味來。吃完肚子還是空空的…唉~
2008/5/19午餐

而我鐘意吃這裡的鮑魚絲火腿絲配螺絲粉

2008/5/27午餐

吃完肚子還是空空的…唉~
2008-04-21 39 views
2008/4/18午餐又有新款飯食,也是我喜歡的鴛鴦炒飯。飯底是蛋絲炒飯,量不多,飯粒鬆散;相反兩款汁就裝到滿滿的^.^蕃茄汁雞絲好好味,汁裡加了很多茄肉去煮,不會一味死甜或者不夠味道,雞絲也很多,而且是大大塊又有咬口;白汁就一般(我愛蕃茄汁嘛),但都有幾多的雜豆和雪藏蝦。午餐不會將價就貨,也算不錯啦~
2008/4/18午餐

又有新款飯食,也是我喜歡的鴛鴦炒飯。

午餐不會將價就貨,也算不錯啦~
2008-04-11 41 views
2008/4/7午餐早餐沒吃東西,到中午已經餓到肚扁>.<很少在外吃蒸餸的我,因肚餓也要了豆豉蒸豆卜排骨飯。飯和餸是分開上,份量很多啊,排骨的肉多而且蒸到夠淋夠入味,反而豆豉味就不太濃,對我來說就剛剛好。如果餸汁多返點就可以盡情地用來撈飯吃~^^
2008/4/7午餐

早餐沒吃東西,到中午已經餓到肚扁>.<

如果餸汁多返點就可以盡情地用來撈飯吃~^^

2008-03-30 49 views
2008/3/25午餐美食坊~福建炒飯,熱華田$25呵~午餐有我喜歡的福建炒飯,上星期吃多次那個銀芽肉絲炒麵竟要等20分鐘多!今次即等了5分鐘。已肯定炒粉麵飯餐要等齊幾個相同的order才一併出><蛋絲炒飯做底,炒得幾乾身;面頭的獻汁都幾傑,有些更是黏到一舊舊,吃起來有點兒…裡面的肉粒﹑蘑菇﹑青豆紅蘿蔔粟米粒都夠多。整體上的味道普普通通。$25有炒飯食有飲品,又不能有太高要求啊﹗@@
2008/3/25午餐

美食坊~福建炒飯,熱華田$25