2024-11-07 128 views
每隔一段時間,總係會想食酸菜魚,開胃惹味又好食。荃灣西站附近,荃新天地2地下有呢間老壇子酸菜魚。餐廳格局簡單親民,格錢都好親民👍好開心同食得辣既朋友一齊食!盡情叫左一堆辣野😆🥢酸菜鱸魚個酸菜魚都幾得!面頭鋪左辣椒同菊花,賣相靚靚,花椒亦夠,食到有"麻"香。🥢剁椒魚頭鋪滿一大堆紅色辣椒,香辣開胃!魚頭都幾大,夾夾下其實都幾多魚肉,嫰滑,不錯!🥢辣椒炒肉話係佢既金牌top 3,梗係試試!用咗新鮮嘅前腿肉,每塊肉都大大塊軟腍,辣辣地送飯至正!🥢酸辣雞雜難得有雞雜食!有雞腎、有雞心、有雞潤,邪惡但好味!
每隔一段時間,總係會想食酸菜魚,
開胃惹味又好食。
荃灣西站附近,荃新天地2地下有呢間老壇子酸菜魚。
餐廳格局簡單親民,
格錢都好親民👍

好開心同食得辣既朋友一齊食!
盡情叫左一堆辣野😆
🥢酸菜鱸魚
個酸菜魚都幾得!
面頭鋪左辣椒同菊花,賣相靚靚,
花椒亦夠,食到有"麻"香。

🥢剁椒魚頭
鋪滿一大堆紅色辣椒,
香辣開胃!
魚頭都幾大,夾夾下其實都幾多魚肉,
嫰滑,不錯!

🥢辣椒炒肉
話係佢既金牌top 3,梗係試試!
用咗新鮮嘅前腿肉,
每塊肉都大大塊軟腍,
辣辣地送飯至正!

🥢酸辣雞雜
難得有雞雜食!
有雞腎、有雞心、有雞潤,
邪惡但好味!

2024-11-06 143 views
🍽️老壇子酸菜魚🍲🌶️【剁椒魚頭】🐟一上桌就騰起熱氣的剁椒魚頭,紅彤彤的剁椒灑滿整個魚頭,誘人的香辣氣息直擊味蕾。魚肉嫩滑無比,搭配上特製的剁椒醬料,辣而不燥,鮮香四溢,令人欲罷不能。🥦【小炒花菜】🥦花菜炒得脆嫩爽口,調味恰到好處,輕輕一咬,就能感受到那股子鮮甜與鹹香在口中爆開,令人回味無窮。🥕【酸蘿蔔炒牛肚】🥩酸蘿蔔的爽脆與牛肚的緊實在熱油中交融,帶出一種別樣的風味。酸辣適中,讓人一吃就上癮。🐟【酸菜鱸魚】🐟魚片滑嫩如豆腐,酸菜則是整道菜的靈魂所在。那股子酸爽與魚肉的鮮美相互交融,口感層次分明,讓人一口接一口,停不下來。老壇子酸菜魚的這四道菜,每一道都是色香味俱佳,讓人無法抗拒。無論是朋友聚會還是家庭聚餐,都是絕佳的選擇。快來一試吧!📍荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖
🍽️老壇子酸菜魚🍲

🌶️【剁椒魚頭】🐟

🥦【小炒花菜】🥦

🥕【酸蘿蔔炒牛肚】🥩

🐟【酸菜鱸魚】🐟

2024-11-06 95 views
呢間餐廳係荃新天地, 環境幾好, 又坐得舒服👍🏻辣椒炒肉嗰啲豬肉片真係嫩到好似溶喺口度咁,仲要配埋香脆嘅青紅椒,辣味啱啱好,真係食完想再食😋爆炒雪花牛肉啲牛肉片油脂均勻,入口即溶,牛味濃郁,每一口都充滿爆炒嘅香氣,啖啖肉香令你回味無窮❤️酸辣雞雜更加係一個亮點,嗰啲雞內臟炒得啱啱好,爽口彈牙😆至於招牌菜酸菜鱸魚,酸菜鮮嫩爽脆,鱸魚肉質滑溜,酸酸辣辣嘅湯底,好開胃☺️整體嚟講,每一道菜式都係用心製作,充滿層次嘅味道,值得推介👍🏻荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖
呢間餐廳係荃新天地, 環境幾好, 又坐得舒服👍🏻

酸辣雞雜更加係一個亮點,嗰啲雞內臟炒得啱啱好,爽口彈牙😆

2024-11-02
Type of Meal
Dinner
👍🏻 酸菜鱸魚呢道酸菜鱸魚真係好正 魚肉鮮嫩 酸菜酸味啱啱好 湯底清甜 飲落去好開胃🐟對於鍾意酸味嘅朋友來講真係值得試試 食完仲想再嚟🫶🏻而且份量好大 好啱同一大班人share👍🏻 辣椒炒肉辣椒炒肉色香味俱全🌶️肉質滑嫩搭配青辣椒 有鑊氣 真係好好味🤭辣度適中 配白飯食勁正 無得輸🔥👍🏻 小炒花菜小炒花菜爽口又清脆 保留咗花菜嘅汁 配上蒜蓉同辣椒炒 好簡單但好味 色彩靚 食落去又健康🥦👍🏻 暴打鴨屎香檸檬茶呢杯暴打鴨屎香檸檬茶清新 檸檬酸同茶香完美融合 飲落去好舒服 特別適合大熱天時同埋食辣嘢飲🍋即刻解熱解辣 正呀👍🏻 紅糖糍粑紅糖糍粑外脆內軟 炸到金黃酥脆 紅漿香氣撲鼻 完美甜品🍡
👍🏻 酸菜鱸魚

👍🏻 辣椒炒肉

👍🏻 小炒花菜

👍🏻 暴打鴨屎香檸檬茶

👍🏻 紅糖糍粑
紅糖糍粑外脆內軟 炸到金黃酥脆 紅漿香氣撲鼻 完美甜品🍡
2024-11-02 93 views
今日同老婆去荃灣行街 行到肚仔餓想搵野食醫肚嘅時候見到依間酸菜魚餐廳 喺佢門口都聞到好香嘅酸菜魚嘅味 搞到勁肚餓就忍唔住入去試吓酸蘿蔔炒牛肚牛肚好爽口 酸蘿蔔亦都非常開胃 估唔到兩樣色彩加埋一齊可以咁夾 依道送用嚟開胃簡直一流 酸菜鱸魚 珍珠奶茶首先一定係叫佢招牌嘅酸菜魚,酸菜魚份量好多 魚肉亦都好滑 湯底嘅辣度適中 麻同埋辣嘅比例恰到好處 令到我越食越想食停唔到口 酸菜亦都好好食因為酸菜吸晒魚嘅精華珍珠奶茶亦都係必叫 珍珠好Q彈 奶茶都好香濃用嚟解辣簡直係一流雙椒童子雞道餸用咗青椒同埋紅椒 辣到非常足夠 雞翼都非常之嫩口 感覺到廚師嘅功架 因為雞嘅外皮香脆內裏嫩口食落仲有肉汁爆炒雪花牛肉依道餸又係功夫菜 食落口就知道鑊氣夠唔夠 冇令到我失望嘅係食落去非常之有鑊氣 牛肉嫩口熟度啱啱好 唔會因為煮得太耐所以嚡口 食得出師傅嘅功架總結而言 依間餐廳絕對係水準以上 估唔到咁都比我發掘到一間咁好嘅餐廳 一定會嚟再食過

酸菜鱸魚 珍珠奶茶

雙椒童子雞

酸菜鱸魚 珍珠奶茶
雙椒童子雞
2024-10-28 144 views
小妹本人同屋企人就非常中意食川菜, 因為真係好中意辣辣地又香口既感覺。今次同屋企人黎老壇子酸菜魚食晚飯, 男朋友心心念念酸菜魚終於可以食到! 老壇子酸菜魚就不嬲都好出名! 我地叫左酸菜鱸魚, 魚肉鮮嫩滑口, 酸菜酸味岩岩好!非常開胃~ 酸酸MEIMEI讓整道菜品充滿層次感~而且湯底清爽 帶有微微辣味~酸蘿蔔炒牛肚都係第一次食, 酸蘿蔔炒牛肚意外地好味! 酸蘿蔔嘅酸味與口感彈牙既牛肚, 真係非常開胃!雙椒童子雞,鮮香麻辣!!新鮮肥嫩的童子雞,鐘意食雞既朋友一定要叫!!爆炒雪花牛肉鮮香味充分釋放, 顏色焦香誘人! 岩哂中意食牛既朋友仔!點左小炒花菜完全油膩,小小辣椒吊味,搭配蒜蓉和辣椒炒一齊食,蒜香味十足,微辣嘅辣椒提升左成道菜嘅風味, 炒的都好有鑊氣!

酸菜魚迷又出動啦!朋友推薦既餐廳又點可以錯過呀~今次黎到荃灣~酸菜鱸魚味道唔會好辣~鱸魚又滑又鮮嫩,入面仲有好多酸菜魚必備配菜!大豆芽,薯粉等等,都可以自己額外再加爆炒雪花牛肉配料同牛肉都夠曬份量,牛肉仲好入味!最中意就原粒蒜頭拍入口!正所謂辣椒炒肉呢個青椒加埋炸左既豬肉好夾,食落脆卜卜,送飯一流!紅糖糍粑食完甘多辣野當然要食反啲甜野解下辣啦,熱辣辣上枱即食真係好好味,仲可以跟據自己既口味沾幾多黑糖都得

爆炒雪花牛肉
配料同牛肉都夠曬份量,牛肉仲好入味!最中意就原粒蒜頭拍入口!正所謂[吃肉不吃蒜,香味少一半]
辣椒炒肉
呢個青椒加埋炸左既豬肉好夾,食落脆卜卜,送飯一流!
紅糖糍粑
2024-10-24 98 views
今日同朋友食飯朋友表示想食辣嘢所以揀咗荃灣嘅老壇酸菜魚食⭐️爆炒雪花牛肉牛肉嫩滑,口感細膩師傅炒到啱啱好配埋啲香料令到成個餸昇華晒真係食兩碗飯都可以🫢🫢⭐️辣椒炒肉炒得非常入味,啲肉亦都唔會太肥肉味加埋啲辣椒味真係幾好食⭐️酸辣雞雜依個處理得好好亦都冇腥味酸酸辣辣好好食⭐️剁椒魚頭一個好惹味嘅野食魚頭味道好足柔嫩多汁成個餸夠鮮夠味夠辣成餐飯同朋友食得好開心而且啲餸咁惹味所以食得好愉快下次再同朋友聚會時又可以再嚟食
今日同朋友食飯

配埋啲香料
令到成個餸昇華晒
真係食兩碗飯都可以🫢🫢

⭐️辣椒炒肉
炒得非常入味,啲肉亦都唔會太肥
肉味加埋啲辣椒味

而且啲餸咁惹味
所以食得好愉快
下次再同朋友聚會時
又可以再嚟食
荃灣掃街必食😋 酸辣雞雜!🐔🌸 酸辣雞雜夠酸夠辣,非常惹味,雞雜不是很多地方有得吃的,雞雜既新鮮又有咬口,而且沒有異味,配白飯吃一流啊。🌸 酸蘿蔔炒牛肚酸蘿蔔既酸又開胃,配牛肚條炒可以解一解油膩,牛肚易咬開,完全唔黐牙,白蘿蔔非常脆口。🌸 湖南臭豆腐湖南臭豆腐是黑色的,既濃郁黃豆味又軟綿綿,撈埋醬汁配白飯,非常惹味。🌸 酸菜鱸魚滿滿的酸菜,酸菜不會太酸,大大條鱸魚,厚身魚肉,肉質鮮甜,而且不算太辣。======詳情======老壇子酸菜魚 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖================
荃灣掃街必食😋 酸辣雞雜!🐔

🌸 酸辣雞雜

🌸 酸蘿蔔炒牛肚

🌸 湖南臭豆腐

🌸 酸菜鱸魚

======詳情======
老壇子酸菜魚 (荃灣)
================
  • 酸辣炒雞雜
  • 酸蘿蔔炒牛肚
2024-10-23 118 views
湘菜 (湖南)|老壇子酸菜魚 | 荃灣老壇子菜式風味各異,口感豐富多樣,適合喜愛廣東菜的食客!!!—————————🫶🏻 辣椒炒肉炒肉肉質鮮嫩,搭配新鮮的辣椒,香氣撲鼻。火候炒得恰到好處,香氣撲鼻,令人一口接一口,入口鮮辣過癮,送飯一流!!!!!🫶🏻 小炒花菜花菜炒得脆嫩,炒得剛剛好,保持原汁原味同脆爽的口感。搭配少許蒜末和調味料,清淡中帶點微甜,清新口感。 🫶🏻酸菜鱸魚鱸魚肉質鮮嫩,酸菜的酸味與鱸魚的鮮美完美結合,滋味層次分明,讓人感受到酸爽的口感,特別適合重口味人士,開胃送飯。 🫶🏻酸蘿蔔炒牛肚酸蘿蔔的清爽與牛肚的嚼勁形成對比,酸味令整道菜更加開胃。牛肚經過處理後,帶有軟綿的口感,營造出豐富口感層次,係充滿家鄉味的菜式!————————— 📍 荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖 —————————-Overall 💗💗💗💗
湘菜 (湖南)|老壇子酸菜魚 | 荃灣
—————————
🫶🏻 辣椒炒肉
炒肉肉質鮮嫩,搭配新鮮的辣椒,香氣撲鼻。

🫶🏻 小炒花菜
花菜炒得脆嫩,炒得剛剛好,保持原汁原味同脆爽的口感。
搭配少許蒜末和調味料,清淡中帶點微甜,清新口感。

🫶🏻酸菜鱸魚

🫶🏻酸蘿蔔炒牛肚
酸蘿蔔的清爽與牛肚的嚼勁形成對比,酸味令整道菜更加開胃。

—————————

—————————-
Overall 💗💗💗💗
2024-10-22 106 views
#荃灣美食 #小莲星呑食荃灣🔻 老壇子酸菜魚 荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖/難得去荃灣行,比呢間酸菜魚紅色嘅裝修同香氣吸引到,即管試一試/🧃酸辣雞雜勁大碟雞雜!味道酸酸辣辣好開胃,雞腎爽口兼入味,唔會成口油,當小食定係送飯都係一流/🧃 酸菜鱸魚招牌菜果然名不虛傳!一定揀鱸魚,魚肉鮮嫩無乜骨,啖啖肉!酸菜嘅酸味同魚嘅鮮味完美融合,夠麻夠辣,係我鍾意嘅口味/🧃 爆炒雪花牛肉真係要一讚再讚,牛肉同蒜都勁多!鑊氣好夠,肥牛唔會太乾真真同埋太韌,吸收晒蒜香同辣椒香,好好食/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#荃灣美食 #小莲星呑食荃灣
🔻 老壇子酸菜魚
🧃酸辣雞雜

🧃 酸菜鱸魚

🧃 爆炒雪花牛肉

2024-10-21 129 views
荃新天地地下開咗幾間食肆,我同男朋友揀咗間酸菜魚食🤣🤣🐔酸辣雞雜處理得好乾淨,完全冇腥味口感爽脆彈牙,每一啖都充滿雞雜嘅鮮味!🐂酸蘿蔔炒牛肚完全冇腥味,酸酸甜甜~~每一啖都充滿牛肚嘅膠原蛋白!小炒花菜椰菜花新鮮爽脆,味道清甜!鹹香惹味😌🐟酸菜鱸魚肉質鮮嫩,勁有鱸魚鮮味!😋酸酸辣辣,每一啖都充滿四川嘅風味勁開胃!楊枝甘露芒果香甜🥹椰奶香濃滑順,每一啖都充滿椰奶嘅香滑!西米露QQ彈彈😚💕下次再嚟荃灣想食川菜要嚟試埋其他款!😋😋
荃新天地地下開咗幾間食肆,我同男朋友揀咗間酸菜魚食🤣🤣
🐔酸辣雞雜
處理得好乾淨,完全冇腥味
口感爽脆彈牙,每一啖都充滿雞雜嘅鮮味!

🐂酸蘿蔔炒牛肚
完全冇腥味,酸酸甜甜~~
每一啖都充滿牛肚嘅膠原蛋白!

小炒花菜
椰菜花新鮮爽脆,味道清甜!鹹香惹味😌

🐟酸菜鱸魚
肉質鮮嫩,勁有鱸魚鮮味!😋
酸酸辣辣,每一啖都充滿四川嘅風味勁開胃!

楊枝甘露
芒果香甜🥹
椰奶香濃滑順,每一啖都充滿椰奶嘅香滑!西米露QQ彈彈😚

💕下次再嚟荃灣想食川菜要嚟試埋其他款!😋😋
2024-10-15
和朋友去荃新天地逛街,因為他喜歡吃酸菜魚,所以選擇了老壇子酸菜魚的湘菜餐廳。店內的環境佈置濃厚的中國風情,掛著各式各樣的中國傳統裝飾品,氛圍舒適,適合家庭聚餐和朋友聚會聊天的地方。我們點了四款菜式,包括:酸菜鱸魚魚肉鮮嫩,輕輕一撥就能分開,酸菜的酸味恰到好處,襯托出魚的鮮美爆炒雪花牛肉牛肉煮得剛好,外焦里嫩,搭配香濃的醬汁,很適合配飯酸辣雞雜雞肝和雞心的口感滑嫩,帶有微微的辣味,搭配酸酸的調味,帶有些少刺激而又不過於強烈,很開胃辣椒炒肉香氣撲鼻,辣椒的香辣味道與肉的鮮美融為一體,愛吃辣者要點來試試

爆炒雪花牛肉
牛肉煮得剛好,外焦里嫩,搭配香濃的醬汁,很適合配飯

酸辣雞雜

辣椒炒肉
老壇子酸菜魚荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場內J14 , 35-36號舖專注於湖南特色菜既老壇子酸菜魚,主打酸菜魚,一向係荃灣人氣熱店,今日就約埋朋友黎試吓~老壇子酸菜魚老壇子酸菜魚招牌菜絕對唔可以錯過~鮮嫩魚肉,配以酸菜、香料,湯底金黃酸香、味道濃郁!酸香酸菜與鮮味魚肉完美結合,湯汁開胃又舒爽,每啖都令人回味無窮!湖南臭豆腐特色小氣真係有佢獨特嘅魅力~臭豆腐外脆內嫩,經過炸製後香氣四溢,搭配特製醬汁,味道更加豐富,散發濃郁嘅豆腥味,食落去非常過癮,好岩鍾意嘗試新口味既朋友~酸蘿蔔炒牛肚牛肚經過處理後,口感滑嫩,配以酸蘿蔔,味道更清新。酸甜酸蘿蔔平衡牛肚既油膩感,令整個菜更加清爽開胃,好推薦搭配酸菜魚一齊享用!酸辣雞雜味道酸辣適中,好下飯!!新鮮雞雜口感Q彈,辣味唔會太過強烈,反而帶來一種微微既刺激感~剁椒魚頭鮮味十足既剁椒魚頭肉質肥美,搭配剁椒、香料,味道香辣誘人!而且剁椒既辣味令魚頭鮮味更加突顯,好岩重口味嘅朋友!
老壇子酸菜魚

老壇子酸菜魚

湖南臭豆腐

酸辣雞雜

剁椒魚頭

第一次的湖南菜,第一次的酸菜魚,就在這家了,又是來荃灣找朋友吃到的,朋友常吃,說也不知道正宗不正宗,但是就是好吃。店外一大片的Q版壁畫,好可愛。最愛由朋友發板,點了她平時最愛的幾個菜。✴️酸菜鱸魚 鱸魚肉厚薄適中,魚肉雪白嫩滑,酸菜爽口咸香,辣度對來說剛剛好,酸辣搭配適宜。✴️酸蘿蔔炒牛肚 一看就覺得惹味十足的一道菜,酸蘿蔔是甘香爽脆的,想不到可以配牛肚一起,口感雙重爽口,好對味。✴️青椒炒肉青椒是炒得剛剛熟,還是很翠綠爽口,辣椒子都已經去盡了,只餘辣椒香,辣味不重,但好夠鑊氣。✴️剁椒魚頭我最喜歡這道菜,魚頭的魚肉好嫩滑,加上剁椒的鮮香,魚肉非常入味,好合我口味。朋友果然沒介紹錯,每道菜都是白飯🍚神偷,好合我胃口,果然好朋友口味還是挺相通的。

✴️酸菜鱸魚

✴️酸蘿蔔炒牛肚