2024-12-08 170 views
住附近幾年了,一直見過沒吃過。今日鼓起勇氣進門試了一下,沒想到有驚喜!老闆重慶人,店內菜單非常川渝,竟然還有紙包魚!點了份泡椒味的,對於我一個四川人來說,一秒回家!他家還有美蛙魚火鍋啥的,真的很用心!推薦大家來品嘗!
  • 紙包魚
2024-02-29 457 views
朋友住附近,有陀地帶路實冇死🤭小店坐落街市附近,唔講唔覺原來呢間小店有咁好食既烤魚🤤正所講大隱隱於市😌重慶烤魚🌶️🐟 $168有四款口味可選:蕃茄、泡椒、香辣、麻辣怕辣既朋友可以揀蕃茄🍅我地幾個朋友唔算食得好辣,但又覺得烤魚少少辣先正🤣所以叫左香辣小小辣🌶️🤤烤魚上格果陣係用錫紙包住,等到入面湯汁開始滾,店員就會過黎幫我地𠝹開錫紙咁就可以開餐啦!😋烤魚魚質嫩滑完全冇泥味,少少香辣仲更加開胃,魚應該預先有少少調味,味道剛好👍🏻食完烤魚仲可以加配料繼續淥下淥下🥢我地叫左蘿蔔$18、土豆片$18、紅薯粉$18蒿芛$28同餐肉$28個人最推薦係土豆片🥔,等啲土豆片淥淋啲索晒湯汁既味道同烤魚既精華,簡直就係人間美味😋🤤餐廳資料:老楊家老壇酸菜魚 (黃大仙)黃大仙銀鳳街4號地舖

重慶烤魚🌶️🐟 $168
有四款口味可選:蕃茄、泡椒、香辣、麻辣
怕辣既朋友可以揀蕃茄🍅

食完烤魚仲可以加配料繼續淥下淥下🥢

餐廳資料:老楊家老壇酸菜魚 (黃大仙)
黃大仙銀鳳街4號地舖
  • 重慶烤魚
2024-01-09 534 views
今日嚟鳳凰新村, 諗起呢一間酸菜魚就過嚟食, 今次係第二次光顧.叫咗一盤酸菜魚,一碟回鍋肉, 兩樣餸好滿意!酸菜魚一放低有蒜香味, 將佢撈落湯嗰度再食成個湯好香, 魚好滑有調味, 但唔搶, 唔過份. 所有嘢配搭得好好!本身唔係太喜歡食酸菜, 只係鍾意個味道!魚都大概有8塊, 唔算少. 好似係生魚所以食落去唔散, 我同朋友食得好開心!回鍋肉看似細細碟,但係五花腩肉都唔少,好重豆豉味,同上海嘅食法一啲都唔同!好多配菜,青椒,洋蔥食落去口感好好!稍為有點喊, 送飯應該唔錯, 講到米飯亦都係我要讚嘅! 米飯粒粒唔係爛pat pat, 好食!兩個人埋單156, 合理 daily food價錢, 會再光顧, 努力!

叫咗一盤酸菜魚,一碟回鍋肉, 兩樣餸好滿意!

2023-08-11 546 views
十二道鋒味.辣.好味好食😋小鍋米線,烤魚,雞煲,小炒餸飯,下酒餸,辣椒油,特色小食‘蘇肉’ 外酥裡嫩。足料!老闆老闆娘有溫度,對人有禮貌,正宗地道重慶名廚,老字號。鍾意食辣嘅朋友一定要試呢間。唔食得辣都不緊要,嗌BB辣,味道夠香,易送飯香口。安逸,巴適👍,常客! Spicy Tases are my favorite, If you like spicy tastes you must try it!! hou nan laat)
十二道鋒味.
辣.
安逸,巴適👍,常客!

hou nan laat)
2023-08-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Last Night Supper)
2023-07-11 474 views
本身諗住去食米線,叫咗三個餸,每樣份量勁少,碗大湯多,好心就唔好做到咁小家,蘿蔔比得幾片仔,肥牛比得幾塊仔,收70幾蚊,凍飲仲要加$5蚊,唔會再有下次,又貴又唔好食
2023-04-17 500 views
今晚朋友話帶我食好野,佢話呢間酸菜魚好正,我話我都唔好食魚😢佢話咁你食鶏煲,咁個煲就正常野啦,跟住佢就叫咗個一人份糧的酸菜魚,一嚟到原來好大窩,起碼兩個人先食得晒,跟住佢就係咁叫我試,我就試少少😅結果一添再添😃食落口有層次,有酸有🌶️有鮮味亦唔會油膩,湯飲完唔會口渴,堅好食😋😋😋呢度令我對酸菜魚改觀,下次都要再嚟食亦要試埋個烤魚,因我朋友話皮脆肉滑😃
2023-04-17
2022-06-25 908 views
叫了一個老壇酸菜魚、一人份量、魚肉只有五,六片全是米缐打底!菜牌和海布是寫著「 老壇酸菜魚」而不是叫酸菜魚米缐!98 元!加一支啤酒共124 !投訴老闆,他吞吞吐吐的說就是這樣的!🤬🤬🤬🤬沒有下次、這店已違反商品說明條例😡😡😡😡
2022-06-25
$124 (Dinner)
2021-12-31 825 views
本身依間嘢堂食過幾次都幾好 但每次一買外賣就……~~你地自己睇啦 我每樣都少到呢 酸菜魚成100蚊 最過份係牛柏葉 50幾蚊 得個幾塊 仲要超薄既 我俾錢果陣已經問清楚 你收我50幾蚊 係咪分開煮俾我…?但最後 佢應該當我加10幾蚊咁俾我囉 唉 ………失望 睇相啦 不會有下次
酸菜魚米線
整體黎講烤魚is the best而小食就冇咩特別推薦拔個糍粑都可以一戰☺️👉🏻重慶烤魚(麻辣小辣) $168😋:7/10都幾大條魚四個人加下配料都夠食冇得好似出面咁揀食咩魚但根據玩動森既經驗我思疑佢係一條鱸魚黎總之就係多肉既魚🥴本身係煎過既所以好香口🤗仲可以加唔同既配料~我地就揀左紅薯粉(+$18)呢個索味真係一流記住見到透透地先食!咁先夠淋萵荀(+$28)同薯仔片(+$18)都冇咩特別個鴨血(+$48)就真係唔洗叫鳥個人黎講覺得鴨血係要切薄啲先正🧐同埋又唔係特別入到味咁不過成盤真係越食越辣🗣👉🏻老壇酸菜魚(一人份) $98😋:6/10就算係一人份個兜都幾大下😹佢啲米線都煮得幾入味係比較軟身既口感酸菜同魚份量都足湯底都唔錯 不過未算係好濃果種雖然揀左小辣 但feel唔到個辣味烤魚同酸菜魚二揀一既話我會揀烤魚🤪👉🏻蔥油皮蛋 $28😋:5/10見佢寫蔥油(啲燒味果啲咁)特登問左點餐姨係咪辣架佢就話係辣油既油黎~不過佢就唔夠重口味都係坦仔既皮蛋好食啲😉👉🏻無骨鳳爪 $48😋:5/10有朋友想食下阿婆既口水尾就叫左個鳳爪try try啖啖肉又真係唔錯既不過個味又唔算特別正下面有啲青瓜鋪底的都係
整體黎講烤魚is the best
而小食就冇咩特別推薦
拔個糍粑都可以一戰☺️
重慶烤魚(麻辣小辣)
👉🏻重慶烤魚(麻辣小辣) $168
但根據玩動森既經驗
我思疑佢係一條鱸魚黎
總之就係多肉既魚🥴
本身係煎過既所以好香口🤗

仲可以加唔同既配料~
紅薯粉
我地就揀左紅薯粉(+$18)
呢個索味真係一流
記住見到透透地先食!咁先夠淋
萵荀(+$28)同薯仔片(+$18)都冇咩特別
鴨血
個鴨血(+$48)就真係唔洗叫鳥
個人黎講覺得鴨血係要切薄啲先正🧐
同埋又唔係特別入到味咁
不過成盤真係越食越辣🗣
老壇酸菜魚(一人份)
👉🏻老壇酸菜魚(一人份) $98
我會揀烤魚🤪
蔥油皮蛋
👉🏻蔥油皮蛋 $28
😋:5/10
見佢寫蔥油(啲燒味果啲咁)
特登問左點餐姨係咪辣架
佢就話係辣油既油黎~
不過佢就唔夠重口味
紅糖糍粑
👉🏻紅糖糍粑 $38
😋:6.5/10
食完咸嘢又想食下田嘢😌
又係啲外脆內軟~
煙煙韌韌既糯米粉製品
上面鋪左啲黃豆粉
有啲紅糖漿點下
唔會話係好甜咁
個甜度可以呃下自己冇咁fat

🔥🔥🔥🔥🔥
金品味

💸價錢:人均約$130(dinner)

📍地點:黃大仙銀鳳街4號地下

🤫想講上烤魚果陣
要等上菜姐姐過黎幫手剪開
跟住等緊果陣條魚卜左一下
果種充氣既感覺成包薯片咁😹
同埋好驚佢爆(係唔會的
2020-10-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
重慶烤魚(麻辣小辣)
紅薯粉
2020-10-30 938 views
雖然舖名係叫「金品味米線專門店」,但望店外招牌,我淨係留意到酸菜魚三個字!對上一次食好似已經係一年幾前!老壇酸菜魚 一人份$99超大碗,魚肉嫩滑無骨,小辣唔係好有辣味,酸度適中。本身已經有米線底,份量根本足夠兩個人食!埋單前我仲以為佢落錯左二人份 $188夾沙肉 $78 呢個係一道甜食,甜糯米底,外面鋪了一層薄扣肉夾豆沙,食起上黎感覺好特別!不過兩個人食有啲濟。店家招牌仲有雞煲同烤魚,但都要多人啲先可以食到。

夾沙肉

店家招牌仲有雞煲同烤魚,但都要多人啲先可以食到。
$85 (Dinner)
2020-06-07 793 views
朋友介紹呢間嘅米線好好食 咁就去試吓啦但其實原來人哋鋪頭主要係食酸菜魚🤣🤣🤣但我哋最後都冇食酸菜魚 叫咗個小鍋米線同重慶米線 佢個湯底好好食 好值得一試仲叫左口水雞只係上菜比較慢同埋落單嘅時應經常落錯單
朋友介紹呢間嘅米線好好食 咁就去試吓啦
但其實原來人哋鋪頭主要係食酸菜魚🤣🤣🤣

仲叫左口水雞

只係上菜比較慢同埋落單嘅時應經常落錯單
2020-06-04
$100 (Dinner)
2020-05-13 569 views
叫餐跟餐飲 但遺留餐飲然後叫佢送返 諸多藉口野食又難食 店員態度惡劣 自己錯好似個客錯咁樣以後唔食 亦為免有其他市民中伏 所以打返今次親身經歷上黎真係唔建議大家食呢間鳳凰村有更多好選擇
叫餐跟餐飲 但遺留餐飲然後叫佢送返 諸多藉口
野食又難食 店員態度惡劣 自己錯好似個客錯咁樣
以後唔食 亦為免有其他市民中伏 所以打返今次親身經歷上黎
真係唔建議大家食呢間
鳳凰村有更多好選擇
2020-05-13
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
  • 完全無野可以推介
2020-05-11 572 views
滿足到大家既辣癮😛大件夾抵食川菜🤟🏻之前胃痛咗一段好長時間,所以都停咗食辣野好耐,不過見好返少少就即刻去食😂我食得既都係小店😂今次都唔例外🤟🏻全部叫中辣都已經好夠,除非你可以食得超辣🌶-🐟 #老壇酸菜魚 🐟 ($98)一人份量已經夠兩個人食😂,魚夠新鮮已經一定正😂食落魚好滑身,又夠香辣😛下面仲有麵,主食都有埋🤟🏻一定會飽😂 而且可以瘋狂食酸菜😂.🐷 #粉蒸肉 🐷 ($78)上網成日都見到既川菜,係唔辣既😂食落好似扣肉😂係香豬油味😂不過又冇乜特別😂當見識下😂.🐽 #干爆肥腸 🐽 爆得夠乾身,食落超級香口😂重口味人士必食🤟🏻啤酒殺手🤟🏻不過可以再多汁d ,一起仲正🤟🏻總結來說 川菜小店 go go go 😂-🎈 黃大仙銀鳳街4號地下平均傷害:$140好味值:7/10
滿足到大家既辣癮😛大件夾抵食川菜🤟🏻
我食得既都係小店😂今次都唔例外🤟🏻
全部叫中辣都已經好夠,除非你可以食得超辣🌶

🐟 #老壇酸菜魚 🐟 ($98)
一人份量已經夠兩個人食😂,魚夠新鮮已經一定正😂

食落魚好滑身,又夠香辣😛
下面仲有麵,主食都有埋🤟🏻一定會飽😂
而且可以瘋狂食酸菜😂

🐷 #粉蒸肉 🐷 ($78)
上網成日都見到既川菜,係唔辣既😂
食落好似扣肉😂係香豬油味😂
不過又冇乜特別😂當見識下😂

🐽 #干爆肥腸 🐽
爆得夠乾身,食落超級香口😂
重口味人士必食🤟🏻啤酒殺手🤟🏻
不過可以再多汁d ,一起仲正🤟🏻
總結來說 川菜小店 go go go 😂

🎈 黃大仙銀鳳街4號地下
平均傷害:$140
好味值:7/10
係我來香港了20年 食果最有家裡味道的酸菜魚 米線份量多 味道好 烤魚很好味 還有很多款特色重慶菜 例如夾沙肉 下次去要足一試下 還有豬紅好像不錯 疫情過了 帶朋友去食下 溫馨提示 中辣也很辣哦 哈哈沒有去過附近的 會覺得地點有點不好找 好像有些去慈雲山的巴士會經過 忘記我看見的是2e還是2f了 附近鑽石山吧 黃大仙地鐵站出去 很多小巴的旁邊上去 樓上-消防局-對面過馬路 還有2條街 忘記什麼街市的對面了 肯定不是大成街市那邊哦 最好跟地圖 順到提一下 名字叫金品味 但是金品味三個字很小 顯眼的是比招牌還大的 老醰酸菜魚 哈哈 😄
烤魚
2020-04-24
Type of Meal
Dinner
烤魚
2020-01-03 499 views
經朋友介紹到此一試,老實講,叫咗三樣野,鵝腸,皮蛋同酸菜魚,先講紅油脆鵝腸,份量可以,但唔覺脆而且好有咬口,皮蛋好過譚仔,最後到魚,魚冇骨,夠滑,但唔夠味,唔夠酸!
最後到魚,魚冇骨,夠滑,但唔夠味,唔夠酸!
2020-01-03