2025-06-03 0 views
今日晚上大約七點來到位於灣仔一間叫的二餸飯,一到來已有十來個人在排隊,這家店的食物選擇也算多,目測大約有二十幾樣菜式,有蒸、炸、炒...餸菜看着也不錯,排了不到十分鐘就到我了!我要了生炒骨和炒四季豆,至於餸菜的味道還可以,但餸菜份量就有點少啦!好多人話這家平,所以今天才過來試試,我就覺得一般般吧!
今日晚上大約七點來到位於灣仔一間叫[老闆娘家常飯]的二餸飯,一到來已有十來個人在排隊,這家店的食物選擇也算多,目測大約有二十幾樣菜式,有蒸、炸、炒...餸菜看着也不錯,排了不到十分鐘就到我了!我要了生炒骨和炒四季豆,至於餸菜的味道還可以,但餸菜份量就有點少啦!好多人話這家平,所以今天才過來試試,我就覺得一般般吧!
2025-05-14 336 views
老闆娘家常飯今日嚟到灣仔嘅一間三餸飯!去到已經好多人跟住發現$8雞髀飯!大家有興趣可以試吓!就算正常其他餸菜都好好食C重點係下晝仲有一買一送一!詳情可以參考返店舖當日優惠表!我叫咗好多唔同嘅餸!有雞肉,有茄子,有豬扒等等!都好好食地址:灣仔軒尼詩道68號
老闆娘家常飯
地址:灣仔軒尼詩道68號
一嚟到就見條隊有十幾個人排緊隊,有次中午1點經過排咗起碼五十人!今日我過咗繁忙時段已經好啲,不過條隊郁得好快,店員畢餸快手,幾分鐘就到我,仲快過附近餐廳等外賣🤭菜式選擇幾多,講緊有廿幾款,蒸炒煮炸樣樣都有啲。兩餸飯$35蚊,三餸飯$43蚊,淨餸$45自選兩個餸,味道方面以呢個價位交足功課!如果細食嘅人一盒4餸飯仲可以分兩餐食🤣蒸魚套餐都抵食見到有瑞士汁雞脾+兩條菜+飯 $8蚊😳早餐又係好抵有樽裝嘢飲「洋蔥豬扒」醃得幾入味,厚身啖啖肉,唔鞋,切好一段段方便食「菠蘿咕嚕肉」個汁非常開胃,酸甜適中,咕嚕肉酥脆,個肉幾爽「欖角四季豆炒肉碎」無渣入味,滿意!「釀茄子拼豉汁 」茄子好大舊,吸晒油好邪惡,送飯一流加$5蚊有例湯

蒸魚套餐都抵食

見到有瑞士汁雞脾+兩條菜+飯 $8蚊😳

早餐又係好抵

有樽裝嘢飲

「洋蔥豬扒」
醃得幾入味,厚身啖啖肉,唔鞋,切好一段段方便食

「菠蘿咕嚕肉」
個汁非常開胃,酸甜適中,咕嚕肉酥脆,個肉幾爽

「欖角四季豆炒肉碎」
無渣入味,滿意!

「釀茄子拼豉汁 」
茄子好大舊,吸晒油好邪惡,送飯一流

加$5蚊有例湯
2025-04-30 78 views
小妹今晚去咗位於灣仔「老闆娘家常飯」買三餸食,呢間小店係2024年開業, 兩餸飯只係$35蚊,三餸飯都係43蚊,仲有鑊氣小菜,蒸魚套餐,不同款式既小食,炒飯,連抵食早餐都有,難怪咁多人排隊,條人龍雖然好長,但勝在職員快手,所以好快買到🥰餸菜款式好多,真係樣樣都吸引,睇到眼花撩亂,不過預先睇好,就唔怕撞住下一位客人。小店環境乾淨,可堂食及外賣,雖然坐位不多,但流轉率都好快,不過坐既舒適度真係一般,坐位間有少少迫,但食快餐又平算係咁👍🏻環境:🌟🌟🌟🌟🌟雖然小妹好多款都想試,最後揀左3個三餸飯,估唔到仲包飲品或湯,好抵😦♦️南瓜🎃:滑嫩甘甜,入口即溶 ♦️蕃茄炒蛋🍅🥚:蕃茄炒蛋半甜半酸,炒蛋炒到恰當程度,好有鑊氣,伴飯一流♦️粟米魚塊🌽🐟:魚塊炸至金黃酥脆,配甜甜的粟米汁,好美味♦️白飯🍚:軟硬度適中,但飯不夠熱,帶點失色。♦️維他鍚蘭檸檬茶♣️咕嚕肉🐖全港獨有,用咗新加坡配方,食到新加坡風味♣️咖哩薯仔雞🐓咖哩雞份量不少,好抵食;薯仔表面吸唒濃厚咖哩汁,貌似相當吸引又惹味♣️肉餅🐖鬆軟多汁,淋上醬汁後,更是香氣四溢。♣️維他鍚蘭檸檬茶♥️菜心🥬清甜美味,食到新鮮的味道。♥️蝦仁炒蛋🦐🥚蝦仁新鮮,口感彈牙,與炒滑

環境:🌟🌟🌟🌟🌟

♦️南瓜🎃:滑嫩甘甜,入口即溶
♦️粟米魚塊🌽🐟:魚塊炸至金黃酥脆,配甜甜的粟米汁,好美味
♦️白飯🍚:軟硬度適中,但飯不夠熱,帶點失色。
♦️維他鍚蘭檸檬茶

♣️咕嚕肉🐖全港獨有,用咗新加坡配方,食到新加坡風味
♣️肉餅🐖鬆軟多汁,淋上醬汁後,更是香氣四溢。
♣️維他鍚蘭檸檬茶

♥️菜心🥬清甜美味,食到新鮮的味道。
♥️蝦仁炒蛋🦐🥚蝦仁新鮮,口感彈牙,與炒滑蛋相得益彰。蛋香味濃郁,搭配蝦仁既鮮甜,香蔥配料,讓人一口接一口
♥️豬柳🐖豬柳口感細嫩,份量同樣不少
♥️湯🥣家常的味道,飲得出冇味精
質素:🌟🌟🌟🌟🌟

整體黎講買兩餸飯或三餸飯的確平過自己煮,加上款式好多選擇😍難怪而家將兩三餸飯定為「良心救市」,小妹亦好同意😎
2025-04-27 172 views
今日夜了放工,又冇時間煮晚飯!同 Honey 行過公司附近見到呢間老闆娘家常飯都幾多人排隊,我哋又八卦行埋去睇下。見到佢啲餸都幾新鮮,仲有皮蛋瘦肉粥,烏冬同三文治早餐,有得揀兩餸飯同三餸飯,又有老火湯,仲可以揀淨餸,而且仲可以堂食!兩餸飯裂係$35蚊三餸飯都只係43蚊鑊氣小菜都只係45蚊一盒鹹蛋黃薯片就見得多,鹹蛋黃雞翼都係第一次見😂而最吸引我哋就係黑醋排骨師傅真係落咗好多鹹蛋黃去煮呢個雞翼,我哋食到停唔到口😋黑醋排骨酸酸甜甜好好味,而且師傅毫不吝嗇地將成個飯盒都填滿了排骨😍我真係好欣賞佢哋咁樣去為大眾市民服務,一點也不欺場👍👍😍我哋返屋企計過條數,喺老闆娘度買飯返屋企食,仲平過自己煮飯😂
今日夜了放工,又冇時間煮晚飯!
兩餸飯裂係$35蚊
三餸飯都只係43蚊
鑊氣小菜都只係45蚊一盒
鹹蛋黃薯片就見得多,鹹蛋黃雞翼都係第一次見😂
而最吸引我哋就係黑醋排骨
師傅真係落咗好多鹹蛋黃去煮呢個雞翼,我哋食到停唔到口😋
我真係好欣賞佢哋咁樣去為大眾市民服務,一點也不欺場👍👍😍
2025-04-25
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
  • 黑醋排骨
  • 鹹蛋黃雞翼
2025-04-22 83 views
當小人以為食到極其便宜的雲吞河之際,一天路過一間兩餸飯店,竟然見到有八蚊一盒雞髀飯,還以為眼花!話說此店就在家的附近,身為一名窮等人家的小人,那有放過的道理!店內餸菜的選擇很多,之不過衝著雞髀飯而來,就朝著目標進發是也。店子很小,一條龍買普通的兩餸飯,一條龍專排雞髀飯。但原來雞髀是約半小時出一轉,要買超需要耐性!好不容易,小人卒之排到!打開飯盒,即時見到一大隻瑞士汁雞髀,還有數條菜,以及很多飯。雞皮滑溜,而雞髀肉甚為入味,絕非揸流灘之作!就連菜也有用蒜蓉炒過,滲了瑞士汁的飯更是惹味!以八蚊而言,夫復何求。

瑞士汁雞髀飯

雞髀

以八蚊而言,夫復何求。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
瑞士汁雞髀飯
雞髀
2025-04-10 825 views
我喺灣仔一間雙餸飯店食咗一餐,價錢只係$32,我叫咗蕃茄蛋同蘿蔔牛腩。### 蕃茄蛋講返我嘅第一款菜,蕃茄蛋。呢個蕃茄蛋真係一個驚喜!蕃茄切得幾大塊,新鮮多汁,味道酸酸甜甜,非常開胃。蛋煮得啱啱好,滑溜溜嘅,搭配住蕃茄一齊食,真係好正。整碗飯吸收咗蕃茄汁,味道更加豐富,整體嚟講,呢道菜非常好味,唔會太膩。### 蘿蔔牛腩再講講蘿蔔牛腩,呢道菜更加令人滿意。牛腩煮得非常嫩,咬落去冇任何筋,口感好好。蘿蔔亦煮得啱啱好,吸收咗牛腩嘅湯汁,味道香濃。湯底有一種自然嘅甜味,真係好暖心,而且唔會太油膩。配合住米飯,一齊食真係好有滿足感。### 總結整體而言,呢間雙餸飯店嘅性價比非常高,$32就可以食到兩道好味嘅菜,真係非常划算!蕃茄蛋同蘿蔔牛腩都好有水準,味道正,份量亦足夠,對於一個人嚟講,真係夠食。如果你喺灣仔附近想搵一個平實又好味嘅餐廳,呢間雙餸飯店絕對值得一試!

### 蕃茄蛋

### 蘿蔔牛腩

### 總結

2025-03-23 2226 views
剛才去光顧灣仔老闆娘買三餸飯,啲員工黑唒口面都算,勁吾耐煩,好似爭佢錢咁,跌咗係盒邊啲餸又用手執番入盒,勁吾衞生,去到付款,pack盒入袋果個(勁串女收銀)飯盒蓋都末㩒實就入袋,我去㩒一㩒實個蓋,仲俾佢單打咗句"夾得太多俾你,如果吾係就要夾番走"。買個飯買到成肚氣都算,返到屋企食第一啖飯,原來全部都未煮熟,生米嚟。心諗早知吾好貪新鮮,幫襯番響噹噹算。嚟間真係受氣+難食,買吾買大家自己考慮,真心啲員工質素好差,成個交集過程先得幾分鐘,都可以俾你睇盡現今低劣服務質素。
2025-03-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2024-10-24 4228 views
椒鹽豬扒:俾咗三件,其實都覺得幾好食,覺得同出邊大排檔嘅水準都差唔多,非常重蒜蓉味,辣辣地非常好,方便送飯!而且熱辣辣,好多人都選擇呢一個餸所以佢keep住整,呢個餸非常好食!鹹蛋肉餅:味道可以接受,而且份量都OK,整體調味,我覺得都唔會話太鹹,送飯到一流,鍾意食肉餅嘅朋友都可以選擇呢一個菜,佢仲有另一款肉餅,不過都係定期推出香煎雞扒,呢個我見每一個都有叫,大大塊雞扒啖啖肉,而且佢嘅雞扒調味都唔錯,而且唔會太油,整體呢一間三餸飯都OK$41/3餸

$41/3餸
TakeAway
2024-09-10 3301 views
2:15放飯時間,行到間環境企理的兩餸飯,價錢都很實惠,選擇菜式又多,還有少量坐位可供堂食,我便選了兩餸飯,不過有些餸款是計兩餸,店員都解釋得好清楚很有禮貌,這次的家常便飯都給我家的味道。
1907 views
2024-09-10
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)