2024-12-18 684 views
第二次幫襯老闆娘,水準keep住,值得一提係佢個湯底「麻酸辣」,三方面都好出色,味道十分到位,食得辣既人最小都要叫小辣,必定要試既湯底。餸菜方面,炸物係比較出色,我認為揀自己鍾意食嘅就可以。講完優點,就講吓缺點缺點就係排隊!若果上一輪啱啱入,你係排門口嘅話,你要預30至45分鐘先到你入去,入到去,安排你坐低,你要預20至30分鐘上菜,所以去食呢間嘢,你哋最少要預兩個鐘頭去食,如果趕時間真係唔好排!
講完優點,就講吓缺點
缺點就係排隊!
2024-12-17 826 views
山長水遠入荃灣試因為午市同晚市去食基本上都要等好耐位8點後去食入面都滿左6 7成等左5分鐘左右就入得不過睇得出佢真係唔休做個姐姐態度麻麻 諗多陣佢都開始黑面咁~叫左肥牛 炸雞球同反斗蝦膠豆卜本身想試埋個名物魚肉響鈴 不過賣哂老實講食物配搭係有創意 不過就真係好一般好似大部分都係炸野咁米線同湯底都冇話好大驚喜試一次就夠了
山長水遠入荃灣試
因為午市同晚市去食基本上都要等好耐位
8點後去食入面都滿左6 7成
等左5分鐘左右就入得
不過睇得出佢真係唔休做

個姐姐態度麻麻 諗多陣佢都開始黑面咁~

叫左肥牛 炸雞球同反斗蝦膠豆卜
本身想試埋個名物魚肉響鈴 不過賣哂
老實講食物配搭係有創意 不過就真係好一般
好似大部分都係炸野咁
米線同湯底都冇話好大驚喜
試一次就夠了
2024-11-28 1635 views
老闆娘作為香港米線界的龍頭🐉長期都座無虛席👫除了各式湯底深受食客愛戴外,多款高質餸菜亦是老闆娘成名的原因之一🥰———————————————————————單餸米線 $54 每加一餸 +$14麻酸辣米線附有多種配料,包括酸菜、芽菜、肉碎及蔥花,十分豐富😝湯底酸度柔和適中,不會是那種會衝擊喉嚨的強酸😂BB辣的辣度亦十分溫和😇但麻香味就出乎意料的多🤯咀唇的麻痺感非常強烈🤪而且濃味得來又不油膩,相當符合本人胃口😋店家將豆卜內外反轉再釀入蝦膠油炸🦐令豆卜炸得非常酥脆鬆化💥而且乾身不油膩,蝦膠部分亦十分彈牙😊沒有太多調味之下反而鮮味十足,是相當高質的炸物👍🏻雞球炸粉厚薄適中🐔表面炸得乾爽香脆,雞肉嫩滑😃有少許肉汁,調味方面亦如傳聞所說一樣,的確有卡樂X燒烤味薯片的味道🤣令炸雞充滿親切感,難怪會受眾多食客喜愛🤩所謂魚肉響鈴其實是兩塊腐皮像三文治般夾着魚肉再加以油炸🐟兩邊腐皮炸得香脆💥中間那層魚肉非常厚實,而且十分彈牙😳可是魚味就相當之淡,未如蝦膠那麼鮮味😗腐皮卷炸得香脆,包裹着的菇菌口感爽脆🍄‍🟫調味偏淡得來帶有少許忌廉白汁味😳相常新奇🤣但始終腐皮卷及菇類餡料都較為吸油,因此滲油程度頗為嚴重😰在今
———————————————————————
單餸米線 $54 每加一餸 +$14
麻酸辣湯米線

反斗蝦膠豆卜

招牌酥炸雞球

魚肉響鈴

野菌腐皮卷

腐皮卷炸得香脆,包裹着的菇菌口感爽脆🍄‍🟫調味偏淡得來帶有少許忌廉白汁味😳相常新奇🤣但始終腐皮卷及菇類餡料都較為吸油,因此滲油程度頗為嚴重😰在今天四款炸物當中比較油膩的一款🤔
———————————————————————
很多雲南米線店不是太清淡就是太濃太油膩,老闆娘卻拿捏得宜👌🏻湯底濃郁得來不會過分油膩👍🏻炸物香脆同時不會太重口味,也許這份中庸之道就是老闆娘家喻戶曉的原因🤩
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
麻酸辣湯米線
反斗蝦膠豆卜
招牌酥炸雞球
魚肉響鈴
  • 麻酸辣米線
2024-11-07 2454 views
唔憂做排晒長龍,而維持人龍跌序嘅姐姐仔服務態度一般,故然係不感到意外嘅,飲品要往凍櫃自助揀選,指引又不清晰,態度又不友善,我試麻酸辣,湯底嘅質素唔算特別,友人試清湯反而算濃郁有點驚喜,專誠慕名一試,感覺略為失望,腐皮魚肉卷味道不錯,反斗蝦滑特色小吃之一,味道不算突出,炸雞塊算Juicy,味道可以, 建議加設枱號指示方便其員工送餐,會更具效率,不用等候顧客回覆,所以都係只此一試,謝謝YouTuber 介紹🙏
2024-11-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2024-11-01 2403 views
黎到荃灣梗係要試吓最出名既老闆娘米線啦,因為我自己本身都鐘意食米線,同我朋友一齊去荃灣排下呢間咁出名米線關注組推介既餐廳先🤓我叫左BB辣 酸辣湯 配秘製豬腩肉 魚肉響鈴 蝦膠豆卜米線🩷🩷🩷我覺得豬腩肉比較偏硬身,有啲難咬,同埋浸咗落個湯度都好乾身。其次佢啲炸物真係幾出色👍🏻👍🏻魚肉響鈴,炸得好乾身咬落去脆卜卜👍🏻同埋蝦膠豆卜都整得唔錯,不過我覺得可以加啲泰式辣醬點下😂因為我覺得呢啲煎炸嘢佢本身可能個味唔係太出,加埋泰式辣醬嘅話應該可以調下味,佢味道有啲淡。最令我有少少失望嘅係個米線份量真係少得有啲可憐,我真係食咗5小啖已經冇晒,真係份量真係少得有點誇張,但係佢碗米線收費都唔平,我見對面都係一樣咁少嘅份量,都係話唔夠飽😂我朋友叫咗酸辣湯 小辣 配 翠玉瓜 酥炸雞球 蒜香椒鹽雞翼米線🩷🩷🩷,翠玉瓜正正常常,分量都算多。個酥炸雞球整得好Juicy,同埋份量都幾足,不過味道有啲淡,但係冇醬汁可以點。雞翼雖然表皮好多椒鹽粉加干蒜,但係佢又係唔係太夠味。同埋我哋後尾叫咗兩支嘢飲,桃膠杞子茉莉花茶,老實講呢支嘢飲我真係寧願飲烏龍茶😂因為佢真係飲落去得糖水味,完全冇茉莉花杞子味。同埋佢啲茉莉花浸嘅時間

我朋友叫咗酸辣湯 小辣 配 翠玉瓜 酥炸雞球 蒜香椒鹽雞翼米線🩷🩷🩷,翠玉瓜正正常常,分量都算多。個酥炸雞球整得好Juicy,同埋份量都幾足,不過味道有啲淡,但係冇醬汁可以點。雞翼雖然表皮好多椒鹽粉加干蒜,但係佢又係唔係太夠味。同埋我哋後尾叫咗兩支嘢飲,桃膠杞子茉莉花茶,老實講呢支嘢飲我真係寧願飲烏龍茶😂因為佢真係飲落去得糖水味,完全冇茉莉花杞子味。同埋佢啲茉莉花浸嘅時間唔夠耐個花都未開,後尾發現呢支嘢好似要$17,因為當時拎完嘢飲直接入去我問佢價錢佢又冇貼出嚟,我仲以為呢支嘢可能$10左右,如果要$17嘅話我會寧願飲烏龍茶好啲,因為烏龍茶仲解渴😂呢支嘢飲係我朋友形容為蜜糖水🩷佢有其他嘢飲,我未試過唔知好唔好飲。但係我會試返啲大眾牌子穩陣啲。

因為排隊我哋排咗個半鐘,而且見到啲評價大多數偏好評,都講到幾出色,所以個期望好大。不過食完之後覺得如果要排個半鐘嚟講嘅話我會寧願食其他米線好啲,唔係話唔好食,但亦稱不上好食。不過人總要一試先知啱唔啱自己口味。所以可以挑戰排隊試一下同埋冇諗過佢啲份量真係咁少,但係收費佢都偏貴後尾唔夠飽去咗附近食好出名嘅糯米糍頂肚。

五個心心為最高分
老闆娘雲南米線 (荃灣)
荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓
2024-10-23 3770 views
👧🏻老闆娘雲南米線🍜終於食到遠近馳名既老闆娘雲南米線無令我失望 真係幾好食第一次去既話入口比較難搵行到最高就見到「三樓」熟食中心果時上到去已經見到好多人排隊不過我地係抱住必食既決心去所以點都會排隊(о´∀`о)第一次試BB辣既麻酸辣湯配秘製豬腩肉個湯底好惹味 食落味道超豐富好香口米線硬度岩岩好 唔會太硬 又唔會腍曬諗番都好想再食P.S. 一定要叫埋飲品又唔算好辣 但keep住會有鼻水(唔好意思 係咪我太弱( ̄▽ ̄))
👧🏻老闆娘雲南米線🍜

終於食到遠近馳名既老闆娘雲南米線
無令我失望 真係幾好食

第一次去既話入口比較難搵
行到最高就見到「三樓」熟食中心
果時上到去已經見到好多人排隊
不過我地係抱住必食既決心去
所以點都會排隊(о´∀`о)

第一次試BB辣既麻酸辣湯配秘製豬腩肉
個湯底好惹味 食落味道超豐富好香口
米線硬度岩岩好 唔會太硬 又唔會腍曬
諗番都好想再食
P.S. 一定要叫埋飲品
又唔算好辣 但keep住會有鼻水
(唔好意思 係咪我太弱( ̄▽ ̄))
2024-10-21 3834 views
老闆娘雲南米線老闆娘雲南米線係荃灣頭幾位成日受人推介既米線,路過見到少人,即刻同fd入去食。麻辣單餸米線 (招牌炸雞球,炸魚肉腐皮卷,腩肉) 💰54嗌左三碗單餸麻辣米線,如果要額外加餸每款$14,嗌單餸同朋友share食好似抵啲😆,米線麻味十足,有後勁!啲餸嘅份量都足,不過最好食一定係佢啲炸物。炸雞超好食,上枱嘅時候脆卜卜,浸少少湯撈住食仲正。炸魚肉腐皮卷,入邊每一嚿都好大嚿魚肉。大大片,腩肉正常發揮👍最近好似少人左,每次都要排至少一個鐘隊🙂‍↔️🙂‍↔️,入到去又再等,米線上枱既時候已經餓死🤣環境麻麻,用啲木板做間隔,排完隊餓到極致,感覺自己去左難民營。不過米線係好食既,但建議少人先食,未好食到要排咁耐。
老闆娘雲南米線

麻辣單餸米線 (招牌炸雞球,炸魚肉腐皮卷,腩肉) 💰54

大大片,腩肉正常發揮👍

2024-10-17 4227 views
今天朋友帶我去荃灣試新嘢。餐廳位於熟食市場頂層,每天只營業5小時。由下午5點開始至晚上10點。朋友介紹我吃麻酸辣米線 + 牛腩 +豬軟骨 + 炸雞。落單直至上菜,等了大概20分鐘。炸雞是先上的,表面炸得很乾很脆,裡面依然有肉汁,但是如果有點酒味或者有點辣味,個人認為會更加好。講番主角,麻酸辣湯底比較濃味,也比較油,没有很出彩的感覺。而牛腩只有2塊,相對比較少,反而豬軟骨有3-4塊,但是熟得比較爛,味道不過不失。餐廳環境一般,食物價格亦相對比較貴。
麻酸辣米線 + 牛腩 +豬軟骨 + 炸雞
2024-10-15
$90 (Tea)
麻酸辣米線 + 牛腩 +豬軟骨 + 炸雞
  • 招牌酥炸雞球
  • 麻酸辣米線
2024-10-17 3206 views
今日我去咗老闆娘嘅雲南米線,真係好正!佢哋嘅米線係新鮮現做,口感滑溜,湯頭濃郁,仲有好香嘅香料味。特別係佢哋嘅雲南酸辣湯,酸酸辣辣,啱晒我鍾意食辣嘅人。配搭啲新鮮嘅菜、豆腐同埋肉類,食落去超過癮!而且,唔好忘記試下佢哋嘅炸雞翼!外脆內嫩,咬落去啖啖肉,完全唔油膩。佢哋嘅秘製辣椒粉搭配得好完美!每次去都必點,簡直是無法抗拒。老闆娘對客人都好有耐性,服務態度一流,令人感覺好親切。總括來講,呢間雲南米線同炸雞翼真係值得一試,無論係朋友聚餐或者家庭晚餐,都係好選擇!下次一定要再去!

2024-10-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
一直都好想試老闆娘,但成日聽聞要排好耐隊就腳步😅終於有次星期四經開荃灣,又見咁早,就自己一個人去毒食去到6:05左右,已經見到條人龍,排隊時會派紙仔點埋嘢食,大約6:25就入得,都算好快但等食物就小小耐,要預30-45分鐘先食得一個人點咗好多食物🤭酸辣湯米線:可能太高期望,我覺得好普通,味道算濃但湯底比較稀招牌酥炸雞球:我個人就唔鍾意,雞肉味又一般,炸漿都厚,普通餐廳都食到呢個味反斗蝦膠豆卜:呢個好味👍🏻炸到好鬆脆,就咁食會淡,一定要點小小湯咁食😋正!魚肉腐皮卷:都夠脆,但唔夠豆卜出色總括嚟講,如果唔駛等都會再食,但又要排隊又要等,就唔會再試lu價錢:一碗麵+3個小食+一支飲品 $92
一直都好想試老闆娘,但成日聽聞要排好耐隊就腳步😅
終於有次星期四經開荃灣,又見咁早,就自己一個人去毒食
但等食物就小小耐,要預30-45分鐘先食得

一個人點咗好多食物🤭
魚肉腐皮卷:都夠脆,但唔夠豆卜出色

價錢:
一碗麵+3個小食+一支飲品 $92

2024-09-20 3655 views
今日星期五,啱啱好5:30之前去到, 5分鐘已經入去啦。不過坐低就等咗45分鐘,還好吧,已經做咗心理準備。叫咗碗麻酸辣粉配牛腩。order 之後已經後悔,自己其實唔係咁鍾意酸辣粉配麻辣。 但係呢度繁忙,真係唔係幾好意思改單,唯有啃咗佢。好有麻辣味,但有些苦澀。明白為何有些人會話苦。見到好多人都叫佢嘅炸物,不過我就唔係咁鍾意食炸嘢。 呢度嘅配料唔算少,不過有好多都係炸嘢同埋佢啲特別嘢。就少咗啲平時應有嘅嘢例如腐皮,有啲可惜。碗嘢好多湯,我叫咗牛腩都起碼有六七大嚿反而啲麵同芽菜係少d,好夠酸。整體其實覺得唔錯,但又唔會特別想再嚟(even 唔需要排隊都唔會特別想食)。可能叫錯嘢吧。不過特別讚就係佢有無糖豆漿,啱晒而家鍾意健康嘅人。

2024-09-20
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)
2024-09-16 3376 views
今日5:30pm黎到,好彩地剛好不用排隊,但食完出黎就大排長龍了🙈點了的都是酸辣湯, 但試了很多款餸:炸雞:Juicy,有淡淡咖喱味,惹味!反斗蝦膠豆卜:好酥脆,味道不算燶,連湯食一流魚肉響鈴:脆到好似薯片咁,魚肉都彈牙豬腩肉:個人覺得普通,好厚,但是有點韌

點了的都是酸辣湯, 但試了很多款餸:

炸雞
Juicy,有淡淡咖喱味,惹味!

反斗蝦膠豆卜:
好酥脆,味道不算燶,連湯食一流

魚肉響鈴:
脆到好似薯片咁,魚肉都彈牙

豬腩肉:
個人覺得普通,好厚,但是有點韌

2024-09-15 3680 views
呢間嘢實在太難食,大家千祈唔好嚟!呢間米線一直以世一米線同世一炸物著名,所以我哋上個星期日特登慕名而來。去到嘅時候我哋用咗一個鐘嚟排隊,入到去之後又用咗九個字時間等食物上桌。本身我哋都覺得啲食物好食嘅話,排長龍都唔緊要嘅。我哋嗌咗兩碗麻酸辣湯米線,同埋一啲炸物,例如係反斗蝦膠豆卜、炸豆腐魚蛋同埋炸雞。麻酸辣湯米線上桌嘅時候非常之香,但係當我哋放入口嘅時候驚覺個湯底係苦嘅。一開始都不以為意,點知越食越苦,苦過deedee!對面台客都食到苦口苦面!應該係因為啲花椒炒得太大火,所以燶咗。煮過花椒嘅人都應該知道花椒燶咗嘅話會好苦,所以呢個湯底可以話係失敗。我哋都算係垃圾肚,但係嗰一日居然連一碗米線都食唔晒,因為碗米線真係太苦,蓋過晒其他味道,食到後來可以用捱苦嚟形容。一路食一路諗自己做咩咁折墮,花兩個鐘嚟食碗苦味米線!後來我哋睇返網上嘅食評,發現都有唔少人批評過個湯底係苦嘅,睇嚟唔係我哋去嗰一日失準,而係呢個係餐廳一貫嘅水平。另外講返炸物,啲炸物係非常之脆,但係冇嚟味道,雞肉一啲鮮味都冇。雖然話係炸物啫,但係起碼嘅味道都要有啊。如果只係因為脆就話佢係世一炸物,咁大家對食物嘅要求都實在太低啦。何

呢間嘢實在太難食,大家千祈唔好嚟!
何況仲要因為呢啲食物而排足等足兩個鐘,真係食到想問佢攞返錢。
總結,如果你有好多時間可以浪費,同埋想試吓苦味湯底嘅話可以去一試。我就唔會再去,無謂浪費生命。
2024-09-07
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2024-09-12 3932 views
以前返荃灣西 公司係佢對面馬路有幸由佢係重開果時 食左好幾次今次特登同朋友再黎食,5pm開門我地6點半左右開始排隊,等左差唔多個半鐘,中途有啲想放棄🙈好彩堅持左及我地碗米線冇再要等好耐。我地叫左麻酸辣湯底,朋友就叫麻辣胡椒湯兩個都係bb辣程度。今次冇叫到招牌炸雞球係有小小後悔🥹不過成碗米線愈食愈麻,完全食唔到其他味道,都幾失望🙍‍♀️朋友話佢果碗都冇咩胡椒味,得個麻字,搞到我有啲唔好意思要同佢陪我等左咁耐Overall黎講比以前差左🙈
以前返荃灣西 公司係佢對面馬路
有幸由佢係重開果時 食左好幾次
好彩堅持左及我地碗米線冇再要等好耐。
我地叫左麻酸辣湯底,朋友就叫麻辣胡椒湯
兩個都係bb辣程度。今次冇叫到招牌炸雞球係有小小後悔🥹
不過成碗米線愈食愈麻,完全食唔到其他味道,都幾失望🙍‍♀️
Overall黎講比以前差左🙈
位於荃灣香車街熟食中心3樓有間每日都大排長龍既米線鋪,作為米線控既你一定聽過呢間~主打炸物同埋酸辣米線,佢每日只會做晚市未夠17:00就會開始見到人龍,再晏啲先去可能要排個幾鐘🥲果日我17:15左右去到好彩唔算多人等左15分鐘到就入得,接近排到你果陣佢會比左紙你落左order先但唔洗比錢住,入到去地方唔大全部都係圓枱要同人搭枱,果陣見到好多人枱面都仲未有野食都知要等陣….佢既炸物係即叫即整所以要時間等~一開始佢會上晒炸物比你先,米線仲要等~但我其實唔係幾中意餸同米線分開咁耐先上,因為等到米線黎果陣啲炸物都凍晒,我果次仲要等左接近45分鐘先淨係上到炸物,仲要等半個鐘先有米線黎到啲餸都凍😞咁我都明白點解出面既食客要等咁耐先入到座🫢但我個人就唔太中意呢個安排~—————————————————————————————♦️ 反斗蝦膠豆卜配蒜香辣湯米線(BB辣)🍜:佢既豆卜係經過油炸,將啲蝦膠釀落豆卜再拎去炸,佢既皮係好特別好鬆脆,同出面既炸皮係完全唔同,但我唔係幾中意炸過皮既豆卜變左好浪口,不過蝦膠係好食既都彈牙爽口,不過個人覺得呢碗要接近$60係有啲貴唔太抵食…米線方面湯底有驚喜,好香蒜味但B

—————————————————————————————

♦️ 反斗蝦膠豆卜配蒜香辣湯米線(BB辣)🍜:佢既豆卜係經過油炸,將啲蝦膠釀落豆卜再拎去炸,佢既皮係好特別好鬆脆,同出面既炸皮係完全唔同,但我唔係幾中意炸過皮既豆卜變左好浪口,不過蝦膠係好食既都彈牙爽口,不過個人覺得呢碗要接近$60係有啲貴唔太抵食…米線方面湯底有驚喜,好香蒜味但BB辣我食落係一啲都唔辣😂重蒜味但唔會好漏不過比較油膩🤔米線軟硬適中 起初見網上好多人話米線質地較硬,但食落可以~

♦️招牌酥炸雞球配麻酸辣湯米線(BB辣) :雞球係幾好味👍🏻 皮夠晒薄同埋鬆脆,咬落去雞肉仲食到好多肉汁~湯底方面唔辣但比較麻同埋較酸,如果追求酸味重既可以揀呢個湯底🤔但我個人就唔係幾接受到咁酸,如果酸味可以減少少就最好

🔔溫馨提示:營業時間17:00-22:00,逢星期三休息

評分🖍️(滿分為5個🌕)
抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
服務質素:🌕🌕🌕🌑🌑