2019-11-29 162 views
趁住週末,帶咗 一家大細去長洲宿營, 順便睇下有咩隱世美食放低行李後我們便四周逛逛, 啱啱轉入咗興隆正街就比一個街招吸引住, 上面寫住龍躉魚粥, 而且我發覺佢仲有得拼海鮮, 於是我就同屋企人講今晚就喺度食海鮮粥一行8人步入, 環顧四周估計佢應該係家庭式小店, 地方尚算清潔乾淨, 然後我哋睇吓餐牌, 發覺選擇並唔係太多, 但係既然都坐入嚟,咁就唔理咁多嗌咗個蟹粥先, 然後嗌咗個龍躉魚蝦粥, 潮州腩肉, 炸饅頭,菜脯蛋同埋雲耳拼海帶。。。。蟹粥一窩先上, 料都唔錯, 足一隻水蟹不過較細隻, 驚喜在原來佢係潮州粥底, 仲要加咗冬菜芹菜, 真係幾正宗嘅潮州口味又鮮甜, 食食吓個魚蟹粥就上場, 唔食尤自可,一食就比落去, 嗰種鮮甜蟹粥係追唔到, 龍躉魚仲要起咗片去骨, 加埋鮮蝦真係甜到痺, 食完佢再食返個蟹粥,個蟹粥係冇味嘅, 呢個龍躉魚蝦粥勁正,必食!然後其他菜色陸續上枱, 腩肉夠香但偏鹹,用嚟送粥一流。。雲耳拼海帶用上麻辣醬調味, 少少辣唔搶喉, 食咗開胃醒神。。我本身不太好菜脯煎蛋, 但媽咪一食就兩眼發光, 佢話老闆用嘅菜脯係潮州菜脯, 蛋亦都很香, 佢食落去搵到當年我婆婆煮畀佢食嘅味道,
趁住週末,帶咗 一家大細去長洲宿營, 順便睇下有咩隱世美食

然後其他菜色陸續上枱, 腩肉夠香但偏鹹,用嚟送粥一流。。
我本身不太好菜脯煎蛋, 但媽咪一食就兩眼發光, 佢話老闆用嘅菜脯係潮州菜脯, 蛋亦都很香, 佢食落去搵到當年我婆婆煮畀佢食嘅味道, 佢好感動亦都好開心, 成個菜脯煎蛋五秒ko, 奈何我們之前已吃了很多東西, 佢實在食唔落第二碟菜脯煎蛋, 所以佢只好問阿老闆啲菜脯係邊度買, 一開口就發個老闆原來係潮州人, 然後佢哋兩個用咗啲外星語言交談, 老闆話畀佢聽啲菜脯係佢係潮州帶落嚟, 自己曬嘅出面冇得買, 我媽咪聽咗之後勁失望, 咁我同佢講下次再幫襯過囉

就係咁我哋食咗一個充滿回憶嘅晚餐, 成餐晚飯好有家嘅感覺, 仲要係五百幾蚊埋單, 抵到爛!

到咗第二朝我哋去咗踩單車, 到下午三點幾先至搭船出返市區, 臨上船之前我媽咪都要去返間舖頭度買兩個菜脯煎蛋走, 可見佢對呢個菜脯煎蛋係幾咁讚賞, 見到佢咁開心, 我都覺得好安慰

• 潮式五花腩肉
  • 菜脯煎蛋