2019-01-20 1285 views
#興記咖啡室 之神級西多士🍞🍞有幾神???上環古董古玉街附近,跟隔離的古玩店一樣勁 old school style 既港式茶記。而西多士就是這裡招牌食物之一,老闆話必食,就試下有幾神先🙆🙆 。嘩!個西多士d 牛油和煉奶多到成個瀑㳍咁,視覺上已經好正,食了一口就發現不是一般的兩層有花生醬餡的西士,這是一件特厚方包,所以要溫柔的砌開, 因為裡面是軟熟的,外面就是帶脆蛋香味。一路食一路有一個疑問,點解可以唔係咁油膩?原來這個西多士是煎不是炸,所以沒有食到成口油,當然,我覺得炸係香好多,但煎比較健康。😋😋😋🔹西多士 (唔記得價錢,約$20-30) 🙇🙇
#興記咖啡室 之神級西多士🍞🍞有幾神???

神級西多士

🔹西多士 (唔記得價錢,約$20-30) 🙇🙇
神級西多士
2018-05-18 2125 views
同個frd 兩個人黎呢度lunch, 間店位置有d隔涉,要行斜路上。2:00pm 黎到無乜人。呢度最出名係豬潤,但我地兩個都唔鍾意食豬潤,所以我地每人叫左個蛋牛麵,加多份西多士。我覺得幾好食,個麵軟硬適中,牛肉都算多,隻蛋係糖心蛋。西多士煎得好香,加左好大塊牛油同埋煉奶,偏甜,但都好好食。我個frd飲紅豆冰,佢叫少冰真係有少冰,幾多紅豆,佢話好飲。我飲熱奶茶,都幾好飲。埋單$120, 食咁多野黎講算幾抵。
2018-03-21 1957 views
街坊小店,熟客多,熟客們幾乎天天同樣時間出現,店員招呼周到。店不起眼,但很多時都高朋滿座。有活力的店員,確能令一間食店充滿生氣,食客都吃得開心啲。這裡的店員其實都有番咁上下年紀,絕對不是十八廿二那種,但從他們的神態、與顧客的交流,很明顯看出他們很投入工作,投入與顧客的互動。下午茶,兩個人,先點了一碗招牌蘿蔔牛腩麵。蘿蔔甜而沒渣,牛腩入味又夠腍,連個湯底也是鮮甜。再來一客西多士。這裡的西多士不是炸的,是先將麵包浸入蛋漿,浸透了就拿去煎,煎到兩邊金黃就可以上蝶,配以牛油和煉奶,極品。我最怕現在那種在兩片麵包中塗上花生醬的那種西多士,偏偏坊間不少供應西多士的都是這種,還要是炸的,太膩。另外點了一杯凍檸檬利賓納。數片正常厚度的新鮮檸檬,毫不吝嗇的利賓納,酸與甜的交替。其實還點了一份煎豬扒配腸仔的,香煎豬扒夠香夠大塊,不過食完才記起忘了拍照。

蘿蔔牛腩麵

2018-03-10
$50 (Tea)
蘿蔔牛腩麵
2018-03-06 2651 views
發現上環越來越來寶藏,包括了位於荷里活道 它外表吸引力欠奉,簡陋近乎零裝修,以前既我就算經過都唔會唸住入去幫襯。呢幾年覺得社會轉變得好快,快到自己都脫節的時候,可能幾年後一些舊東西只會留在記憶中, 永遠都無機會再試到。 依家年紀越大就越想試返啲舊野,當我試過 後, 我好肯定它是借得保養育的食店。 第一次和朋友來吃了 和 ,沒有留下深刻的印象,但吸引我的反而是隔離枱的 。。。於是我再擇日重賽,在此吃了一碗 $28  即點即煮,好快手一碗熱辣辣的已放在面前,我急不及待吃了一片豬潤,它厚薄適中,爽口彈牙,以薑絲癖去豬潤腥味,豬潤對補充鐵質有一定幫助, 女仕不坊定期吃點豬潤來補充營養。麵條有點硬,煮多一分鐘左右會更好吃。 湯底就是精華豬潤水,為左令自己面色經潤一點所以一喝而盡,大滿足 !
發現上環越來越來寶藏,包括了位於荷里活道 [興記咖啡]

依家年紀越大就越想試返啲舊野,當我試過 [興記咖啡] 後, 我好肯定它是借得保養育的食店。

第一次和朋友來吃了 [蕃茄雞蛋治]和 [熱奶茶] ,沒有留下深刻的印象,但吸引我的

反而是隔離枱的 [豬潤麵] 。。。

於是我再擇日重賽,在此吃了一碗 [豬潤麵] $28
即點即煮,好快手一碗熱辣辣的[豬潤麵]已放在面前,我急不及待吃了一片豬潤,它厚薄適中,爽口彈牙,以薑絲癖去豬潤腥味,

2018-03-01
$28 (Lunch)
  • 豬潤麵
2017-12-26 1811 views
是老顧客了,時常與家人在上班的早上,假日的早上或下午到興記嘆著吃。我最喜歡她的蛋牛米粉和西多士,新鮮牛肉醃得夠味丶煎蛋留有脆邊,蛋黃輕微流心;西多士很鬆軟,有蛋香,牛油丶糖漿亦非常足夠搽勻整份西多士,對減肥人士是邪惡的誘惑!除了食物美味,客人在興記還能感受到一份親切感!由老闆到侍應,都是能聊上兩句的人,但沒有必須聊天丶打交道的壓力,一切都很隨意!唯一的小缺陷只是我個人的情意結,在熱飮方面,興記不再用傳統瓷杯,換上了不銹鋼杯,可能易於清潔又不易打破吧!

2017-12-08 1527 views
番茄湯麵🍅同豬扒蛋多士🥪係興記嘅名物,大家去到都會識得點嚟食👩🏼‍🍳,但滷水雞翼先係今次嘅重點推介😏・・・・・・・・・・・・・ 滷水雞翼滷得入味,入口即溶,放入口中甚至無需吮啜,毫不費勁就「骨肉分離」🙈・・・・・・・・・・・・・鮮牛香腸番茄湯麵🍜,佢同勝香園嘅湯底唔同,更加似用新鮮番茄煮成😋,飲落口係天然番茄嘅酸味同甜味,而且湯底濃郁很對口味😚・・・・・・・・・・・・・豬扒蛋多士用左薄身嘅豬扒,豬扒鮮嫰juicy,一啖咬下去就係美味☺️•••••••••••••••••••••••••
•••••••••••••••••••••••••
2017-11-28 1020 views
之前上網睇到呢間餐廳既西多士好出名,就決定一試。鋪頭裝修雖然唔華麗,但係好有懷舊同傳統既味道。一入去店員就好熱情咁招待我地,幫我地搵埋位,叫我地慢慢睇下食咩。因為我係食午餐,所以就叫左個麵同神級西多。店員見我冇叫野飲,就主動送上茶水,真係好貼心。等左一陣西多就黎左,西多上面有好多煉奶同一PAT牛油,中意食煉奶既朋友就岩晒,西多係即叫即炸,夠晒熱。西多中間搽滿左花生醬,真係好好食呀!呢D小店真係買少見少,好藉得去試
2017-11-17 759 views
難得假日在中上環一帶遊走,本想找間咖啡店悠閒地坐坐,逛著逛著來到了興記咖啡,懷舊的港式餐廳外貼滿媒體的報導,被相片吸引決定入內一試。一進店內,熱情的侍應馬上找到位子並多拿一張凳子讓客人放袋子,非常細心體貼,值得一讚!坐下後看一看餐牌,點了招牌豬膶麵,滷水雞翼及凍奶茶。豬膶麵薑味濃郁,沒有半點腥味,麵條軟硬適中。奶茶亦很出色,茶味和奶味比例恰到好處,喝下去非常滿足!滷水雞翼一份本來是兩隻,但侍應說雞翼太細多給一隻,真是良心老店!雞翼很入味,肉質嫩滑,值得一讚!性價比非常高,充滿港式人情味的一餐!
坐下後看一看餐牌,點了招牌豬膶麵,滷水雞翼及凍奶茶。
豬膶麵薑味濃郁,沒有半點腥味,麵條軟硬適中。
奶茶亦很出色,茶味和奶味比例恰到好處,喝下去非常滿足!

雞翼很入味,肉質嫩滑,值得一讚!
性價比非常高,充滿港式人情味的一餐!
2017-11-11
$66 (Lunch)
  • 豬膶麵,凍奶茶,滷水雞翼
2017-08-20 1206 views
依間餐廳其實都幾唔就腳,要爬一段斜路先至到,今日偶然發現,見到咁”偏遠”都仲有唔少人去,必有過人之處,梗係入去啦.入到去,自己搵位坐. 老闆(我估係)入親嚟既都叫朋友,但係又毫無違和感先至厲害喎.睇來睇去都唔覺有飯類,應該只係得粉面類.叫咗個豬扒蛋面加蕃茄底,伙記問飲乜咪答熱檸茶囉.落完單先知完來係唔包飲品既.不過杯熱檸茶都無欺場,4片厚檸檬都差唔多砌得返大半隻檸檬喇.飲完之後攞咗杯茶,厚顏咁自制多杯檸茶,依然夠味喎.即係變相$13兩杯檸茶,我心情先至平伏返少少~豬扒面到果陣,見到湯底淡淡既顏色,其實已經打定輸數,咁既色點會有味吖.所謂煎蛋,蛋黃係全乾全熟既.撩咗幾下碗面,都唔覺有蕃茄碎,到最後先知完來沈晒係底.呷咗淡湯,先發現無想像中咁淡.令我喜出望外既係豬扒,竟然又香又甜架喎,同湯底幾夾,算係近年係茶仔食過最好既豬扒.差唔多食到一半先發現有好多蕃茄係碗底,所以越食越有味.
檸茶
豬扒蛋面
2017-07-24
Type of Meal
Lunch
檸茶
豬扒蛋面
  • 蕃茄湯底
難得會爬樓梯到上環山頭,上次去 DayDayCook Concept Studio 參加完活動,順路就去旁邊的興記咖啡室吃個「神級西多士」再落山。店員叔叔非常搞笑,剛好遇著非繁忙時間,叔叔見我一袋二袋還特地搬椅子給我放東西,又介紹食物和紅豆冰等等,我也很順得人地點了神級西多士和紅豆冰。店內充滿街坊氣氛,雖然自稱「神級」有點搞笑。這西多士就是最傳統的港式冰室做法,沒有夾心沒有忌廉毫不花巧花俏。比一般方包略厚的方包上面,倒了一杯煉奶和一陀牛油,一切開就如瀑布般傾瀉下來。麵包沒有吸收太過份的油,最特別是底部有一層薄薄的蛋白,很真材實料的感覺。店員叔叔推介的紅豆沙,紅豆是當天早上新鮮熬好,加上鮮奶是很樸實的味道。完全不甜是一大驚喜,紅豆咬起來粉粉的,感覺有點健康無負擔。+++++餐廳資料興記咖啡地址:上環蘇豪荷李活道182號地下電話:+852-2549 3419

+++++
餐廳資料
興記咖啡
地址:上環蘇豪荷李活道182號地下
電話:+852-2549 3419
西多士絕對是香港的經典食物,不論是大街小巷裡的茶餐廳,還是隱世村落中的茶檔,都會供應這款食物。雖然製作不困難,加上各師各法,不過一食便知高低,坊間總有一兩間做得特別出色。在吃到這家的西多士之前,我對西多士不存好感。因為看到它的樣子,就會聯想起一塊雪白的麵包放到油內炸,吸了不少油……直到某天看到網上來自小食神(他有上過電視的)的推介,對這家的西多士讚不絕口,甚至把它稱為「神級西多」!威力如此強大,我就儘管一試,看它是否可以改變我對西多士的觀感!點了一客西多和一杯熱奶茶,等待食物之際,發現其他座上客都是吃麵和通粉,原來不少人都喜歡這裡的豬扒蕃茄通粉和豬潤麵。不過我是為西多士而來,這次就不嘗其他了。茶餐廳奶茶的水準總不是太差,茶和奶拌和得恰到好處;我沒加糖,但在奶和茶之間也嘗到些許甜味,不覺苦澀。終於,神級西多士出現了!看樣子,似乎不那麼吸引,那一刻,其實我也有點失望。不過,原來它是走「其貌不揚」的那種路線的西多士!細心看看,它的麵包有一定的厚度,在焦黃的邊緣上,絕對不難發現雞蛋的痕跡!麵包先是蘸上了雞蛋的蛋汁(看來也有1隻蛋呢),之後慢煎(對,我相信它不是油炸,吃過你就知!)最後,還慷慨地
西多士絕對是香港的經典食物

茶餐廳奶茶的水準總不是太差,茶和奶拌和得恰到好處
;我沒加糖,但在奶和茶之間也嘗到些許甜味,不覺苦澀

終於,神級西多士
出現了!

看樣子,似乎不那麼吸引,那一刻,其實我也有點失望
。不過,原來它是走「其貌不揚」的那種路線的西多士!

細心看看,它的麵包有一定的厚度
,在焦黃的邊緣上,絕對不難發現雞蛋的痕跡!

麵包先是蘸上了雞蛋的蛋汁
(看來也有1隻蛋呢),之後慢煎(對,我相信它不是油炸,吃過你就知!)最後,還慷慨地加上煉奶,舖上牛油
。嘩!簡直是萬二分邪惡~雖然吃完後,卡路里和脂肪會立即上升到一個萬劫不復的地步,不過,還是想把這個極度誘人的西多士吞掉!

切開小塊,入口啖啖蛋香
,因麵包吸收了蛋汁,煎過後,吃起來也有些脆邊,十分可口
。多士軟熟,吃起來便感覺到蛋、牛油和甜甜的煉奶融合一起,那感覺實在是無懈可擊⋯⋯終於明白為什麼它叫「神級西多士
」喇!

這個,哪怕是肥死了,都要吃呀!
因為……它絕對係好味到傻咗
~~~~

上一次吃這個多士,其實已是年多前,之後也吃過不少茶記的多士,但還是這家的出品叫人垂涎
,令我懷念。執筆之時,肚子扁了,想是進食時候了。
2017-05-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 西多士
2017-02-24 1470 views
朋友介紹呢間小店,出名食豬潤麵, 門口貼了雜誌及名人介紹。不過小弟唔喜歡食豬潤,所以叫咗鮮牛肉煎蛋麵及凍奶茶。見師傅逐碗好有心機慢慢煮,雖然客人只有三幾位,但都等了好一段時間先有得食。麵來了,湯底有些泡泡,小弟仲以為是鮮牛肉煮成的湯底, 點知吃了一口,的確有牛肉湯味,但公仔麵味粉的味更濃, 鮮牛肉都算合格,但無乜特別,煎蛋雖是即煎,但係蛋黃是煎到半生熟的唔合格荷包蛋,麵煮得唔錯。凍奶茶味道香滑,算幾好飲。不過此店早餐時段不提供套餐, 散叫接近$50的價錢都唔容易接受。
鮮牛肉蛋公仔麵
2017-02-23
$47 (Breakfast)
2016-05-24 2610 views
清哂朝早工作, 一個人去文武廟附近閒逛, 充下電, 下午再做過。行經興記, 記得有個肥仔食家(一向唔太認同佢係)講過呢間係好野, 一於去試下。一入到去坐左7、8成滿 (時間係2pm左右), 都幾堅!叫左碗火腿沙爹牛肉一丁 + 熱好立克一丁剛熟, 好! 火腿係一般火腿片切絲沙爹牛肉食得出加左好多鬆肉粉, 而且沙爹味唔入味, 差!最搞笑係個幾片椰菜, 我明白對於商家來講椰菜易處理兼食安危機細, 但作為食客, 永遠都係期望見到既, 係一條青綠色既蔬菜......湯底滾水, 無咩值得講。正當失望之際, 飲啖好立克, 正! 呢頭好少有好立克真係飲得出好立克香味! 好多都係一細羹粉沖一大杯水。呢方面要俾個讚佢!整體而言, 唔覺得特別出色。希望係未食到佢真正實力, 下次會再來。
一入到去坐左7、8成滿 (時間係2pm左右), 都幾堅!

叫左碗火腿沙爹牛肉一丁 + 熱好立克
火腿沙爹牛肉一丁
一丁剛熟, 好! 火腿係一般火腿片切絲
沙爹牛肉食得出加左好多鬆肉粉, 而且沙爹味唔入味, 差!
湯底滾水, 無咩值得講。

呢方面要俾個讚佢!

2016-04-27
$50 (Lunch)
火腿沙爹牛肉一丁
2014-02-25 2759 views
今日又中雜誌啲招,去咗荷李活道間興記,完全名不符實,仲係某食神才子介紹。首先必食至出名西多,又話即叫即製,柯打完先浸蛋漿,再慢火煎10-15分鐘。點知件西多2分鐘到咗,睇落去金黃,食落去好失望。唔夠熱,仲要入面係無餡,同埋真係唔覺得煉奶有咩特別, 大快活都有啦。之後叫咗碗面- 豬扒餐肉面(一丁加$3),盛惠$26,諗住試下個蕃茄湯底,再加$5,飲品都唔包杯。豬扒同餐肉,真係你想整得難食都幾難,無驚無喜。加$5嘅湯底,完全唔掂,得雞碎咁多蕃茄蓉,求其搵啲蕃茄膏加水,唔該你食吓蘭芳園或者勝香園先啦,中上環食蕃茄湯底,大家都有返甘上下要求!食啲咁嘅嘢,唔飲杯嘢下火,收我$13一杯凍華田咁抵,點知淡到飲淨半杯。之後埋單每人$50,同雜誌介紹平均消費$30,足足多咗66.666666%。聽日要即刻食返蘭芳園或者勝香園補數。

鮮茄豬扒餐肉麵

聽日要即刻食返蘭芳園或者勝香園補數。
2014-02-17
$50 (Lunch)
2012-07-10 1715 views
一間上環隱藏小吃店, 一直覺得太多好多人成日只會寫大眾化食店, 但其實好多食店真係好有heart, 可能店鋪自己既, 不用因為租金成本影響食品質素,實在難得豬潤米- 維記食到街知巷聞, 這間有驚喜, 新鮮豬潤厚切有口感, 用了花調酒漹過, 沒有豬醒味, 加上還用了薑絲一起煮出來, 豬潤水喝清鹵水雞翼 - 很入味, 但肉質較鞋口煎豬扒- 比較薄身尚算juicy ,味道有像香矛味

鹵水雞翼 - 很入味, 但肉質較鞋口

煎豬扒- 比較薄身尚算juicy ,味道有像香矛味

2012-07-10
$40 (Lunch)
  • 豬潤米