2018-05-12 215 views
#double_飲品 #double_太子🍎👧🏽【奶蓋X特色珍珠】@茶樂.呢間位於太子嘅台式飲品店🥤主打手作珍珠 之前試過佢嘅抹茶拿鐵🍵今次試吓奶蓋先🙋🏽‍♀️---------------1️⃣奶蓋錫蘭紅茶(L) $22 加🌸櫻花珍珠($6).奶蓋👉🏼厚度適中 夠挺身 好滑 有淡淡芝士咸香🧀 不過杯蓋嘅設計 飲得好唔方便🤨🤨 開蓋飲先試倒個奶蓋.茶底👉🏼似普通茶包沖出黎😐好濃 但偏澀的紅茶味 層次欠奉 畢竟唔係專業茶飲店🤭. 櫻花珍珠🌸 係咁多款入面最鍾意嘅🧡 食落有淡淡花香味 有人覺得佢似藥水味 不過👧🏽又覺得ok喎 質感煙靭 份量適中.⭐️評分:7/10。2️⃣奶蓋碳焙烏龍(L) $22 加 火龍果珍珠($6)奶蓋就唔重複講啦🙈.茶底👉🏼烏龍茶底冇紅茶咁濃咁苦 叫正常少少 不過同樣地似茶包質素 唔好咁高期望🤣. 火龍果珍珠👉🏼食落其實冇乜味😂不過咬到一粒粒火龍果籽 叫真材實料咁啦😌⭐️評分:6.5/10---------挺喜歡櫻花珍珠👅 奶蓋中上 茶底就一般😐 幾欣賞佢隻杯🤫🤣 磨砂面 幾特別~.🍽味道:6.5/10🏝環境:N/A🛋服務:6/10💲價錢:6/10💥翻兜指數:6/10.🍴餐廳名稱
#double_飲品 #double_太子
🍎👧🏽【奶蓋X特色珍珠】@茶樂
---------------
1️⃣奶蓋錫蘭紅茶(L) $22 加🌸櫻花珍珠($6).

⭐️評分:7/10

2️⃣奶蓋碳焙烏龍(L) $22 加 火龍果珍珠($6)

奶蓋就唔重複講啦🙈
💲價錢:6/10
💥翻兜指數:6/10
🍴餐廳名稱:茶樂
📍地址:太子太子道西171號別樹一居地下1A號舖
#double_甜 #double_台式飲品 #double_奶蓋
#double_official #double_兩姐妹 #茶樂 #奶蓋 #珍珠 #紅茶 #烏龍茶 #手作珍珠 #奶茶
#double_mango #double_apple #doubleig #doublefood #相機食先 #hkig #hkgirl#hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodie #hklife #hk#hk852
2018-05-07 1096 views
呢兩日都唔知做乜嘢突然間熱到死, 汗流浹背之下, 好想飲番杯珍珠奶茶, 雖然未咳好, 飲返杯熱嘅, 止下條癮都好呀! 好彩去到都唔係好多人排隊, 等咗唔使十分鐘就飲到啦, 其實有得飲已經好開心, 所以已經冇揀什麼特別味道, 就咁揀咗珍珠奶茶就算啦. 大家有冇留意到我飲珍珠奶茶但係職員俾左幼身嘅飲管我, 我自己行過去攞返支粗嘅. 珍珠奶茶好夠熱, 唔會唔熱唔凍咁樣好尷尬㗎情況出現, 我話要微甜佢真係近乎冇糖咁樣. 珍珠煮耐左比較淋,而茶當然無天仁咁香,但都唔差,飲到茶味,唔會似好化學嘅味道。 飲完都幾開心,依間嘢依離屋企近近地,味道不錯,最緊要係止到心癮!

2018-05-06
10 Minutes (Dine In)
$22 (Tea)
2018-05-06 153 views
又一間手作珍珠,而且可以走冰嘅手搖飲品店。已經飲過幾次,今次叫咗個大奶蓋錫蘭紅茶加櫻花珍珠走冰半甜(700ml), 佢茶味香濃, 配一層厚厚嘅奶蓋,奶奶地又咸咸地,另外都比左好多櫻花珍珠,QQ的,粒粒分明,似係用平時烘焙店買到嘅鹽漬櫻花整嘅,咸咸甜甜同時有好微妙嘅櫻花香味,出奇地好味!為左每一啖都有奶蓋,紅茶同埋櫻花珍珠,每次飲都要將枝飲管拉到最高,之後慢慢啜落去,好鬼過癮😋@852whatever

@852whatever
2018-03-17 196 views
由於今日要通宵!為咗增加自己嘅動力~所以決定買杯珍珠咖啡獎勵下自己~ 點知慘劇就因此發生 好唔容易喺凌晨嘅時候,得閒飲第一啖 我腦海中浮現咗一個字只有一個字~~酸~~ 絕對唔係變壞咗而係屬於咖啡嘅酸 而且呢種味極具層次!! 咁都幾下慢慢透出 澀和苦 大佬呀~返工咁辛苦駛唔駛咁應景呀 所以大家記住小心佢嘅咖啡類飲品
點知慘劇就因此發生
好唔容易喺凌晨嘅時候,得閒飲第一啖
而且呢種味極具層次!! 咁都幾下慢慢透出 澀和苦
大佬呀~返工咁辛苦駛唔駛咁應景呀
所以大家記住小心佢嘅咖啡類飲品
2018-03-06 193 views
1. 櫻花樹下($32/中;$34/大)用左宇治抹茶拿鐵配櫻花手作珍珠🍵,未飲已經覺得好靚!宇治抹茶夠晒濃郁加埋拿鐵好creamy,仲有又靚又煙韌櫻花手作珍珠,強烈建議!彤樂評分:9/102. 玉蝴蝶($28/中;$30/大)底層有超夢幻紫藍色蝶豆花珍珠同埋白玉,中間係綠茶,最上層係茉香。茉香奶茶淡淡嘅甘香加上兩款珍珠,好食又好飲。彤樂評分:8/103. 黑白樂($28/中;$30/大)70%特濃朱古力配白玉,朱古力味唔會太甜,不過唔夠濃郁。彤樂評分:7.5/10🍫4. 芒多酚($28/中;$30/大)即係綠茶多多配手作芒果珍珠,綠茶加上益力多又幾清新,不過芒果味珍珠就冇咩味道,相對失色。☹️彤樂評分:6.5/10

1. 櫻花樹下($32/中;$34/大)
彤樂評分:9/10

2. 玉蝴蝶($28/中;$30/大)
彤樂評分:8/10

3. 黑白樂($28/中;$30/大)
70%特濃朱古力配白玉,朱古力味唔會太甜,不過唔夠濃郁。
彤樂評分:7.5/10🍫

4. 芒多酚($28/中;$30/大)
彤樂評分:6.5/10
2018-02-05
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
  • 櫻花樹下
  • 玉蝴蝶
2018-02-03 319 views
之前 一隻經過太子 ,都見到這間手工珍珠店,但因為每次都唔係好口渴,所以就冇去。今次難得去到太子,而且仲同朋友一齊行街,咁當然就去睇下啦 。點知原來仲有半價優惠更抵, 最後我哋都係揀我哋最愛飲嘅焦糖味奶茶再加焦糖嘅珍珠, 每人最後之咗20蚊,而且十分之大杯 。大約等咗五分鐘就到啦, 焦糖味好甜, 奶茶味唔好覺 ,珍珠淋生得個甜字, 最後我都覺得係唔好飲,朋友都飲嘅熱飲都話唔好飲 。之後朋友就離開咗,我就去接男朋友 ,之後就留畀男朋友飲問佢你知唔知係咩味,佢都話似奶水,完全唔覺得似焦糖 ,最後一杯咁大杯嘅珍珠奶茶我哋只係飲咗一隻手指都冇嘅咁高分量,就成杯扔咗 ,講真係幾失望。

2018-01-26 198 views
最近出左幾間以唔同口味嘅珍珠🤤作賣點吸引客人去試而👧🏻又幾中意食珍珠🤤咁就去一試啦😳-🔹午茶太太 $26 👅:❤❤️(滿分為5個❤)其實就係奶蓋紅茶配手作焦糖珍珠👀今次叫左中杯去冰半糖😎第一啖就打算先唔用飲管飲直接飲😗但係就係飲唔到奶蓋🧐最後都係直接用飲管分開試左味先🤪奶蓋佔4分1杯😆飲落有少許芝士嘅咸香🧀但其實都冇乜味都係Cream嘅感覺🤣茶嘅方面飲落去甜度岩岩好👍🏻珍珠雖然話焦糖味👀但其實唔係好食得出🤣🤣可能都只係一個Gimmick黎😜值得一讚係珍珠好好咬口👧🏻表示:👦🏻食Q晒d珍珠😭😭最後將奶蓋同茶溝埋一齊就變左~珍珠奶茶😏-💫整過評分:2.5/5除左珍珠比較出色外🤪以飲品黎講都係都較為普通😗店鋪都好近太子地鐡站🚎好易搵到👍🏻下次會再試埋丸作🤤🤤睇下D珍珠好唔好食😆另外,溫馨提示❤️因為台式飲品比較甜😋所以第一次飲都係半糖試下口味先啦😉-
最近出左幾間以唔同口味嘅珍珠🤤
作賣點吸引客人去試
而👧🏻又幾中意食珍珠🤤
咁就去一試啦😳

🔹午茶太太 $26
👅:❤❤️(滿分為5個❤)
其實就係奶蓋紅茶配手作焦糖珍珠👀
另外,溫馨提示❤️
因為台式飲品比較甜😋
所以第一次飲都係半糖試下口味先啦😉
TakeAway
呢排真係好多台式飲品開,途經過呢間見到都幾多人係度等,見到寫住左有焦糖珍珠幾正咁,原來主打手作珍珠,每日都新鮮整起。另外仲有好多唔同款既野飲,見到有幾款手作珍珠可以揀,不過今日火龍果已經無哂本來都想試下,於是揀左兩杯放左出黎做推廣既野飲。第一杯係想試既《焦糖Double》($26),焦糖奶茶加上焦糖珍珠,飲落焦糖味真係好濃郁。第二杯係《櫻花樹下》($34),抹茶拿鐵搭上櫻花珍珠,珍珠除左木薯粉仲真係用左真櫻花整,幾有咬口同最尾嗒到陣花香味。店名:茶樂地址:太子太子道西171號別樹一居地下1A號舖餐牌:

店名:茶樂
地址:太子太子道西171號別樹一居地下1A號舖

餐牌:

2018-01-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Dinner)
  • 焦糖Double
2018-01-22 151 views
最近手作珍珠店在香港引起一股熱潮不同地區都有主打手作珍珠的店鋪開張今次經過太子站見到前排賣行廣告的茶樂 門外都聚集一群人在等候飲品款式很多 亦提供不同系列給客人選擇(有選擇困難症的客人應該會想很久 哈哈)等候時間大約十分鐘便到手(飲到一半才記得要拍照)午茶太太 L$30(奶蓋紅茶配手作焦糖珍珠)喜歡這樣的排列方法 (特別是我喜歡茶味濃郁) 只喝得出淡淡的奶味 焦糖珍珠就是甜甜的不算特別 哈哈 但整個組合是幾好喝的幅相矇咗😂炭焙烏龍 M$12 加配火龍果珍珠+$6茶味超級香濃 (點了走糖)火龍果珍珠吃不出味道有什麼特別(被茶味蓋過了) 但可以吃到火龍果籽 珍珠煙韌好味終於在太子區找到好喝的珍珠奶茶^^
最近手作珍珠店在香港引起一股熱潮
不同地區都有主打手作珍珠的店鋪開張
今次經過太子站見到前排賣行廣告的茶樂
門外都聚集一群人在等候

等候時間大約十分鐘便到手(飲到一半才記得要拍照)
午茶太太 L$30(奶蓋紅茶配手作焦糖珍珠)
焦糖珍珠就是甜甜的不算特別 哈哈
但整個組合是幾好喝的

幅相矇咗😂
炭焙烏龍 M$12 加配火龍果珍珠+$6
茶味超級香濃 (點了走糖)

終於在太子區找到好喝的珍珠奶茶^^
2018-01-19 108 views
1⃣櫻花樹下🌸 $32 評分: 6.5/10 宇治抹茶拿鐵🍵配上手作嘅櫻花珍珠。成杯野賣相好靚👀3層layer已經好吸引好啱影相,但飲前攪勻佢先🤤抹茶飲落唔假🙂偏苦帶回甘🤔珍珠會咬到花瓣肉🌸食落好自然,有淡淡嘅花香味 2⃣芒多酚🌼 $28 評分:7/10 綠茶加益力多,配上手作芒果珍珠😍賣相唔錯,望落好芒果😏飲落去酸酸甜甜,唔會太刺激👍幾舒服,芒果珍珠幾好咬,不過味道唔係好出😮但勝在冇添加夠自然 3⃣午茶太太👱🏻‍♀️ $26 評分:6.5/10 奶蓋紅茶加手作焦糖珍珠🤠奶蓋飲落去嘅口感好厚實💪🏻都幾足料,帶微咸味😍茶底本身味道唔係好突出👻焦糖珍珠嘅味道好出,令到呢杯茶有返個味道係到 4⃣火龍奶茶💋 $28 評分:7/10 鮮奶茶配上火龍果珍珠🔴不得不講嘅係呢個珍珠都幾有驚喜🤩除咗本身夠糯之餘,仲有火龍果籽係到😽食落特別健康,冇乜負擔 5⃣玉蝴蝶🦋 $28 評分:7.5/10 茉香奶茶配上白玉同蝶豆花珍珠🔵蝶豆花珍珠用咗天然嘅藍色呈現,外賣不錯🤗食落有淡淡嘅蝶豆花香,絕冇添加👐夠晒健康😜茶方面就不過不失😶茶味出啲會好啲 Ps:呢個係隱藏menu 🤫唔洗怕醜,直接叫就得架啦💁🏻‍♂️或姐show張圖俾

5⃣玉蝴蝶🦋 $28 評分:7.5/10 茉香奶茶配上白玉同蝶豆花珍珠🔵蝶豆花珍珠用咗天然嘅藍色呈現,外賣不錯🤗食落有淡淡嘅蝶豆花香,絕冇添加👐夠晒健康😜茶方面就不過不失😶茶味出啲會好啲 Ps:呢個係隱藏menu 🤫唔洗怕醜,直接叫就得架啦💁🏻‍♂️或姐show張圖俾店員睇又得

6⃣草莓白雪🍓 $30 評分:7/10 奶蓋草莓鮮奶配上白玉🍓又係粉紅色,女生最愛💞一開始飲落有啲過😵但連同奶蓋攪勻就好好多,成杯嘅甜同奶味都好平均😋有啲似奶昔

7⃣玄米抹茶玉露🍵 $22 (HOT) 評分:8/10 熱飲係呢個天氣真係加晒分🔥飲完舒服晒,抹茶熱飲好飲好多🤤本身嘅茶味同奶味都突出咗☺而加咗玄米就更加香,令成杯野冇咁悶
2018-01-10
2018-01-05 138 views
M size 櫻花樹下,$32。可能期望不大,所以飲落反而有少少驚喜😂今日偶遇一間珍珠奶茶舖,被櫻花樹下的粉紅色珍珠,以及「上綠下白」的漸變色吸引,所以買~~估唔到一粒粒粉紅色的珍珠,真係有少少花香、果香味👍🏻唔似其他以雜色珍珠做招徠的珍珠奶茶舖,啲珍珠完全無味。而且珍珠口感適中,唔會一咬就散👍🏻(佢話係櫻花味,但就唔知真唔真啦😂)至於奶茶,一飲就飲到綠茶味❤️最重要係,飲落去無胃痛,真係太好啦😆😆😆值得再去,值得再飲😆😆😆
M size 櫻花樹下,$32。
可能期望不大,所以飲落反而有少少驚喜😂

估唔到一粒粒粉紅色的珍珠,真係有少少花香、果香味👍🏻
唔似其他以雜色珍珠做招徠的珍珠奶茶舖,啲珍珠完全無味。

而且珍珠口感適中,唔會一咬就散👍🏻
(佢話係櫻花味,但就唔知真唔真啦😂)

至於奶茶,一飲就飲到綠茶味❤️
最重要係,飲落去無胃痛,真係太好啦😆😆😆

值得再去,值得再飲😆😆😆
2018-01-05
2017-12-26 195 views
路經附近好想飲珍珠奶茶。Search 到有新嘢黎試下下午兩點幾,有幾個客人。我地叫左手作珍珠奶茶加櫻花珍珠,去冰半糖。同午茶太太( 奶蓋紅茶焦糖珍珠) 熱的少糖(70%糖) 。珍珠奶茶( M) 半糖啱啱好,個櫻花珍珠係有啲味,都ok 既,但又講唔上係” 櫻花”味。店sell 有手作珍珠,當日有櫻花,芒果,白玉同焦糖。( 火龍果未整好) 午茶太太熱飲就得一個size (L) . 奶蓋係厚既。紅茶都香濃加埋個焦糖珍珠就會再甜啲。就是焦糖那個味道啦個人認為唔想咁甜,半糖係ok😏👌🏻溫度不燙口,但感覺熱的。Menu有寫明台灣口味會偏甜,所以要就下自己口味。🤓整體黎講唔特別驚人的好味。不過不失啦😎
路經附近好想飲珍珠奶茶。
Search 到有新嘢黎試下

下午兩點幾,有幾個客人。

午茶太太熱飲就得一個size (L) .

個人認為唔想咁甜,半糖係ok😏👌🏻溫度不燙口,但感覺熱的。

Menu有寫明台灣口味會偏甜,所以要就下自己口味。🤓

整體黎講
唔特別驚人的好味。不過不失啦😎

2017-12-25 88 views
飲第七次,男友好鐘意,櫻花珠最好,但下午先有。白玉珠普通,黑糖okorea飲ok朱古力奶茶ok抹茶奶綠好難飲,苦澀28元一杯,我不會買,好多次想買櫻花都無,好失望。

orea飲ok

朱古力奶茶ok

抹茶奶綠好難飲,苦澀

28元一杯,我不會買,好多次想買櫻花都無,好失望。

2017-12-16 162 views
最近實在太多新開嘅茶飲店,試極都未試完,有好幾間都係主打珍珠,其中呢間【茶樂】喺咁多間之中,係最近我的,因為喺附近番工。上個月初已經試左,不過而家先有時間寫幾隻字,果日係週四晚上,冇記錯都係喺社交平台見到有人分享,我先知呢個位有間茶飲店。其實位置上都唔錯,話哂都係路邊,行呢邊一定會經過,不過招牌就唔多亮眼,黑底白字,真係有人介紹先知8點半鐘黎到,都有幾個客人,店員就唔係話太主動去介紹產品,我地睇左陣餐牌,揀黎揀去都未決定。佢地選擇都多,有純茶、冬瓜茶、益力多、奶蓋、果汁、鮮奶系列、冰雪、奶茶等,價錢同一般茶飲店差不多,都係12-26蚊左右。另外配料要加錢配,有多款口味嘅珍珠、椰果、仙草、紅豆、奶蓋、oreo,4-6蚊不等。奶茶用純蔗糖製作,糖度、冰度可以自選。奶蓋手作珍珠奶茶 - 櫻花珍珠揀黎揀去揀左呢杯,中杯24蚊,大杯加兩蚊,正常人都會點大杯,爭兩蚊,因此想點單嘅時候,店員話【冇哂大杯】lol,證明大家都係正常。至於珍珠,一開頭我係想揀焦糖、火龍果珍珠,睇左咁耐,埋去點單又再挫敗,店員話【得番櫻花珍珠】lol,咁我浪費咁多時間揀咩,哈哈。前面有兩位客人嘅情況下,我等左十分鐘,可以接

奶蓋手作珍珠奶茶 - 櫻花珍珠

前面有兩位客人嘅情況下,我等左十分鐘,可以接受,等待係我最擅長的事。
到手後只顧快速影左張相,然後就起步行番公司,期後問題來了。

我層奶蓋呢?------------單顯示奶蓋手作珍珠奶茶,實物係手作珍珠奶茶……

因為第一次飲,就冇特別自選冰、甜度,按店家標準來,奶茶奶味重,茶味一般,同大部分嘅台式飲品一樣。
幸好甜度唔算太過,我仍然飲得下,但如果點其他例如焦糖珍珠嘅,我諗最好都係少糖。
冇得揀嘅情況下試左櫻花珍珠,睇番係佢地自家製的,質素都ok,幾煙韌,而且幾好咬;櫻花味本來就唔會自然得去邊。
試其他味道應該會好啲。

好了,主要就是吐糟,我層奶蓋不見了。
2017-11-09
$25 (Dinner)
2017-12-08 137 views
最近實在太多新開既珍珠奶茶舖頭啦,飲都飲唔切,咁岩經過,一於試試你😀👉🏿✨手作珍珠奶茶 Hkd 21 💸📌本身有四款珍珠揀,不過個日得番焦糖同芒果,咁梗係揀焦糖😂😂叫左小糖,飲落唔會死甜,奶味蓋過茶味,珍珠偏軟糯,係煙un不過唔彈牙,好普通🤧

👉🏿✨手作珍珠奶茶 Hkd 21 💸