2017-12-16
最近實在太多新開嘅茶飲店,試極都未試完,有好幾間都係主打珍珠,其中呢間【茶樂】喺咁多間之中,係最近我的,因為喺附近番工。上個月初已經試左,不過而家先有時間寫幾隻字,果日係週四晚上,冇記錯都係喺社交平台見到有人分享,我先知呢個位有間茶飲店。其實位置上都唔錯,話哂都係路邊,行呢邊一定會經過,不過招牌就唔多亮眼,黑底白字,真係有人介紹先知8點半鐘黎到,都有幾個客人,店員就唔係話太主動去介紹產品,我地睇左陣餐牌,揀黎揀去都未決定。佢地選擇都多,有純茶、冬瓜茶、益力多、奶蓋、果汁、鮮奶系列、冰雪、奶茶等,價錢同一般茶飲店差不多,都係12-26蚊左右。另外配料要加錢配,有多款口味嘅珍珠、椰果、仙草、紅豆、奶蓋、oreo,4-6蚊不等。奶茶用純蔗糖製作,糖度、冰度可以自選。奶蓋手作珍珠奶茶 - 櫻花珍珠揀黎揀去揀左呢杯,中杯24蚊,大杯加兩蚊,正常人都會點大杯,爭兩蚊,因此想點單嘅時候,店員話【冇哂大杯】lol,證明大家都係正常。至於珍珠,一開頭我係想揀焦糖、火龍果珍珠,睇左咁耐,埋去點單又再挫敗,店員話【得番櫻花珍珠】lol,咁我浪費咁多時間揀咩,哈哈。前面有兩位客人嘅情況下,我等左十分鐘,可以接
奶蓋手作珍珠奶茶 - 櫻花珍珠
前面有兩位客人嘅情況下,我等左十分鐘,可以接受,等待係我最擅長的事。
到手後只顧快速影左張相,然後就起步行番公司,期後問題來了。
我層奶蓋呢?------------單顯示奶蓋手作珍珠奶茶,實物係手作珍珠奶茶……
因為第一次飲,就冇特別自選冰、甜度,按店家標準來,奶茶奶味重,茶味一般,同大部分嘅台式飲品一樣。
幸好甜度唔算太過,我仍然飲得下,但如果點其他例如焦糖珍珠嘅,我諗最好都係少糖。
冇得揀嘅情況下試左櫻花珍珠,睇番係佢地自家製的,質素都ok,幾煙韌,而且幾好咬;櫻花味本來就唔會自然得去邊。
試其他味道應該會好啲。
好了,主要就是吐糟,我層奶蓋不見了。