2024-10-14 218 views
今次同FD去咗一間懷舊港式餐廳打卡。就係試當真有合作過嘅餐廳。餐廳的裝修充滿舊時代感。有好多老細儲落嘅嘢。我叫咗三樣嘢食。卡邦尼腸粉,呢個創意好特別,平時見得多係白汁意粉,今次腸粉加入咗卡邦尼醬汁,好Creamy但又唔會太膩,腸粉彈牙,呢個係招牌菜,所以都建議大家食。跟住係炸雞翼,表面炸得夠脆,入面嘅肉質依然好Juicy,味道啱啱好。最後嘅芝士蛋糕都好推薦,芝士味好出,但又唔會過份重口,同埋個甜度度都適中。呢度靜靜地都好適合拍拖。老細都好Nice。

2024-07-22 737 views
以前旺角都有去過龍華軒,嗰陣時服務態度都唔會咁差,而且個環境好舒服可以好專心做嘢本身諗住去新華山chill下,點知遇著個中年偽潮女店主keep住都係勁無禮貌,一副你食就食唔食就罷就🙄根本係唔想你逗留每過一就行埋嚟執嘢趕客自己坐喺度睇開到劇勁大聲野食又唔係好食,啡又好希 ,好失望間店係大左但又點

根本係唔想你逗留每過一就行埋嚟執嘢趕客
自己坐喺度睇開到劇勁大聲
野食又唔係好食,啡又好希 ,好失望間店係大左但又點
2024-07-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
知道龍華軒結業後在荔枝角又重新換名開張,特地過來試試🤙🏻經樓下唐樓樓梯上2樓才會見到餐廳入口,路途中都看不到招牌或廣告,一直懷疑自己是不是找錯路😂直到穿過掛滿復古小件的長廊,上世紀的復古感就撲面而來,暖黃的燈管映照在懷舊的傢俱、擺設、字畫上,貼畫凌亂卻有序的黏貼在餐桌和牆上,環境確實是令人眼前一亮~ 點餐用的是自己手寫方式,看似麻煩但卻另有一番風味👍🏻卡邦尼腸粉:這個fusion菜嚐起來就像一場舌尖上的盛宴,港式腸粉滑嫩入味,搭配濃郁的卡邦尼醬和香脆的炸煙肉碎,口感絕佳,讓人停不下來🤤🤤香烤雞翅拼盤:這個拼盤真是吃到爽,原味、炸蒜味、香草味和蜜糖味各三隻,每一種口味都有獨特的風味。每隻都肉質飽滿,外皮酥脆,內裡多汁,絕對是雞翅的極致享受!尤其是蜜糖味有濃郁花香,甜而不膩,正👍🏻👍🏻炸日式餃子:餡料鮮美,皮薄酥脆,搭配酸甜醬汁蘸食,簡直絕配,不過相比起其他菜式會略顯普通🫢芝士焗西蘭花:這個菜真是簡單又美味!西蘭花綿密爽脆,白汁和芝士鹹香濃郁,一入口就化開了。本身只是想搭配個蔬菜解膩,結果意外有點驚喜,而且份量 非 常 大😂最後食得太飽以食環境的店來說真的是超乎預期,無論是裝修、氣氛、菜式

知道龍華軒結業後在荔枝角又重新換名開張,特地過來試試🤙🏻

點餐用的是自己手寫方式,看似麻煩但卻另有一番風味👍🏻

香烤雞翅拼盤

炸日式餃子

以食環境的店來說真的是超乎預期,無論是裝修、氣氛、菜式、味道和份量都絕對值得一試,如果是試當真的觀眾更加要來朝聖一下,大推👍🏻

2024-07-01
$150 (Dinner)
香烤雞翅拼盤
炸日式餃子
  • 芝士焗西蘭花
見到食評唔錯,裝修幾靚諗住去試吓,點知中咗大伏叫咗菠菜汁煙三文魚意粉,點知冇晒煙三文魚俾咗啲疑似雪藏蝦,一啲都唔好食,成碟意粉冇乜味,最特別就係成碟都綠色最激氣最差嘅係嗌咗咁簡單一個意粉,居然等咗差唔多一個鐘先有得食,我明白係Cafe,我但係都係想食嘢先嚟嘅啫,等咁耐先有得食,餓到唔餓。隔籬枱有一堆人影緊相,跟住有個疑似老闆娘既人好差嘅態度大大聲叫佢哋細聲啲同埋執返好啲枱凳,真心覺得個服務態度有好大改善空間,個態度唔使咁衰,惡到黐線,有一枱有隻好乖無出聲坐係主人度既小狗,人地準備埋單先無啦啦發惡鬧人話唔得,之後又喺度鬧個後生個女員工點解俾人哋入嚟,個後生女員工服務態度好好,又好溫柔,會講唔好意思啲食物咁遲先黎,見到佢俾人鬧都覺得好慘。今次體驗好差,一定唔會再去。
見到食評唔錯,裝修幾靚諗住去試吓,點知中咗大伏

今次體驗好差,一定唔會再去。
菠菜汁煙三文魚意粉變咗菠菜汁雪藏蝦意粉
2024-06-16
$150 (Lunch)
2024-05-23 1838 views
剛剛過去的週末跟好友走到一間非常有特色的Cafe嘆Late Lunch,滿滿的打卡位加上不錯的食物讓我們過了一個非常快樂的下午。 Wahshan Coffee 華山營業時間於下午二時才開始!小店的開門時間就是率性吧建議大家不需太準時來到哈哈!Cafe坐落於荔枝角的唐二樓中內裏環境挺闊落,加上滿滿的打卡裝飾已夠我影上一陣子。座位以充滿懷舊味道的卡座為主很有花樣年華的感覺耶!內裏更設置了不少大型魚缸內裏有不少靚魚優哉游哉地生活,還發現Jack同Rose的定情信物即時感覺好浪漫。店家還有酸枝傢俬、懷舊海報及黑膠唱片等收藏,來到這裏相機就像尋到寶一樣不停地拍。欣賞完室內環境之後服務員放下紙筆,讓我們化身成茶記夥計下單點菜玩味甚濃!率先上檯的是飲品我選了Lime Soda$38,超酸的青檸汁必定要加上糖漿才能喝得下混入了梳打水感覺是清爽的。好友的Cold Brew$60聽聞味道挺香濃,就算加入了一大件冰粒喝到尾仍然很夠味。Latte、Cappuccino各$45擁有美美的拉花,好友們亦覺得這兩杯咖啡質素不錯呢。先來幾款開胃的前菜小食!喜歡吃辣的我點了水牛城雞翼$68來嘆,雞翼炸得香脆配上辣辣的醬

座位以充滿懷舊味道的卡座為主很有花樣年華的感覺耶!

先來幾款開胃的前菜小食!喜歡吃辣的我點了水牛城雞翼$68來嘆,雞翼炸得香脆配上辣辣的醬汁非常惹味,如果雞翼能夠熱多一點就更加吸引。
這個爆谷蝦$68外層包裹著粟米片吃下脆卜卜,內裏的蝦肉挺彈牙但欠缺蝦味所以整體未能得到我們的歡心。
豚肉餃子$48好飽滿兼炸得非常金黃!外面焦脆內裏香嫩點少許醬油一起品嚐更加滋味。
這客白汁煙肉焗薯蓉$48一致得到我們的讚賞!滿滿薯仔香氣的薯蓉口感好豐富,加上香而不膩的芝士白汁超級美味。

主食點了兩款來分享首先是菠菜汁煙三文魚意粉$108!用上菠菜汁來煮意粉味道好清香,加上沒有腥味煙三文魚這碟意粉的質素不錯。
但怎樣不夠這一碟卡邦尼腸粉$98來得驚喜!以濃郁的卡邦尼醬汁用來烹調腸粉,出來的口感和味道比意粉更勝一籌,可惜是日甜品欠奉未能完美結束留下點點遺憾。

於華山享用上滿有驚喜的一餐大家也吃得非常滿意,期待下次再一起發掘更好的隱世小店。
2024-05-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
#pb食在荔枝角 #pbcafe系列 荔枝角新開樓上懷舊cafe☕️New Cafe Alert🚨✨記得好多年前同兩個朋友仔特登去旺角「龍華軒」食雞翼放題 對於3個雞翼控黎講真係大滿足🤪 雖然佢係上年12月已經執左 不過成話咁快就係荔枝角改頭換面重開左啦😍 佢位於長沙灣廣場對面 沿住聖安娜同報紙檔中間條樓梯上去 就會見到呢間充滿懷舊裝修嘅cafe🥰 一入到去已經好有feel 佢環境好大 再加上不斷播70、80年代嘅歌 真係好正👍🏻.佢有10款主食選擇 包括腸粉、意粉等 價錢$120 / $130🤪 小食當然唔少得雞翼啦 有5款味道選擇😋 最特別係客人要自己手寫落單 同埋佢冇加一服務費🥰🔹卡邦尼腸粉🍝推介❤️ 第一次見卡邦尼配腸粉 估唔到都幾夾👍🏻 佢個卡邦尼汁好濃郁 腸粉一層一層咁索哂d汁 好正😋 比起平時配意粉 配腸粉相對會飽好多 所以建議2個人share食🤪🔹鹽香雞翼(6隻)🐣3款雞翼裏面相對比較失望🫣 本身諗住鹽香會鹹鹹地 同埋幾香🤪 點知結果同普通炸雞翼差唔多 唔太食到鹽香🥹 不過勝在本身雞翼夠大隻 同埋肉質好嫩👍🏻🔹蜜糖雞翼(6隻)🐣推介❤️ 雞肉肉質好嫩 咬落好juicy😋 簡單
#pb食在荔枝角 #pbcafe系列
荔枝角新開樓上懷舊cafe☕️
New Cafe Alert🚨✨

🔹卡邦尼腸粉🍝

🔹鹽香雞翼(6隻)🐣
🔹蜜糖雞翼(6隻)🐣
推介❤️ 雞肉肉質好嫩 咬落好juicy😋 簡單配上蜜糖已經好好食 同埋佢唔會好甜😍

🔹蒜香雞翼(6隻)🐣
推介❤️ 蒜香味好突出 食落好惹味 會食唔停口😍

🔹黑松露蘑菇焗薯蓉(一人份量)🥔
黑松露味幾重 焗完好香 一上枱就聞到😍 佢落左大量蘑菇 好足料 薯蓉口感好滑👍🏻
🔹椰子特調咖啡🥥
🔹白桃伯爵茶氣泡特飲🍹

整體✨ 位於旺角嘅「龍華軒」係1月改頭換面去左荔枝角 變身「華山」😍 店內裝修好懷舊 加上不斷播70、80年代嘅歌 好有feel🥰 食物選擇唔算多 不過質素幾高 價錢亦唔算貴👍🏻 以後去荔枝角又多個選擇了❤️

華山 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道794號2樓
Dinner
2024-04-26 909 views
{{ 𝓒 𝓱 𝓪 𝓷 𝓰 𝓮 }}.由龍華軒到現在的「華山 」一路走來 十年真係唔容易,由當時cafe唔興起,到依家cafe開到周圍都係,如果無清晰的定位真係好難企穩住腳😢黎呢到其實好有家的感覺 好舒服🤣卡位好有年代感 每張枱上都有不同的電影海報、戲票、乘車票等。好適合係到抖一抖 發下呆 望下魚咁或者黎做下野咁🫶🏽店家亦好歡迎大家參觀下💙Daily cake $48New York cheese cake 芝士十分濃郁,其實有少少似巴斯克,不過佢就會厚實小小,外面有小小酥皮感覺,另外提供的cream同蛋糕好夾,唔會食完好膩🫶🏽Hot Cappuccino $45咖啡會偏苦小小 不過個人黎講就接受到😋而且溫度夠熱,就算影咗一陣相都唔會凍晒👍Espresso Tonic $ 45朋友認為同坊間個味有小小唔同🤣不過我就覺得冇咗tonic既甜,帶番咖啡既酸😆.華山 (荔枝角)荔枝角長沙灣道794號2樓
{{ 𝓒 𝓱 𝓪 𝓷 𝓰 𝓮 }}

Daily cake $48

Hot Cappuccino $45

Espresso Tonic $ 45

華山 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道794號2樓
2024-04-21 1223 views
•有日喺D2 place睇完戲,朋友話想嚟呢間食,不過呢到都真係可以用隱世去形容,喺人來人往嘅長沙灣搵咗一陣先搵到入口,因為個大廈入口喺一個報紙檔後面,上到去門口都未見到店名,但入到去係以舊式茶餐廳主題裝修,有啲舊電影海報咁,好有特別,有種穿越嘅感覺🤣 但呢到係食西餐!真係估唔到!不過呢到嘅上菜速度係比較慢,店員有解釋係因為得一個廚師,晏啲多人嘅時候,店家可能想每枱客都可以食住啲野等就無跟到落單次序出餐,要真係同朋友想傾計可以坐耐啲等會比較好啦~•🥢卡邦尼意粉 $120餐牌有個熱門- 卡邦尼腸粉,見好多枱都有叫到,但卡邦尼配腸粉呢個配搭有啲衝擊,我哋就無叫,都係叫返卡邦尼意粉~卡邦尼意粉份量都幾多,意粉偏硬,但我幾鍾意,卡邦尼醬汁好黏稠,仲加咗煙肉同脆煙肉碎,多咗啲口感!•🥢黑松露蘑菇焗薯蓉 $48呢個焗薯蓉寫明係一人份量,我哋諗住唔會好多,但原來都有滿滿一碗,係食得飽一個人嘅份量!薯蓉好滑,單獨食薯溶係有啲淡味,但上面鋪咗黑松露同蘑菇嘅醬汁,有啲似杰啲嘅黑松露蘑菇湯,不錯!•🥢 蜜糖雞翼 $58雞翼等咗好耐,上枱熱辣辣,雞翼炸到好乾身,微脆,但入面都仲juicy,外層有蜜糖包住甜甜地

🥢卡邦尼意粉 $120

🥢黑松露蘑菇焗薯蓉 $48

🥢 蜜糖雞翼 $58
雞翼等咗好耐,上枱熱辣辣,雞翼炸到好乾身,微脆,但入面都仲juicy,外層有蜜糖包住甜甜地,同時又有啲香草調味~

2024-04-09 797 views
特色cafe小店 慕名而來下午時段基本上都冇咩人 個環境令人好舒服~ 好適合同朋友一齊嚟傾吓偈保留返原有嘅人手寫單,過程都方便。卡邦尼腸粉 $98(((好幸運叫到。是日最後一份名物感覺都幾特別!估唔到配埋腸粉係咁夾的~仲有啲煙肉碎添 蜜糖雞翼 $58/6隻係熱辣辣嘅雞翼,可能因為啱啱整起好香好熱好脆好好食!是日甜品$48類似巴斯克蛋糕 正常發揮!飲品:雪梨青檸氣泡肉桂茶$60香港自家製品牌,味道特別,相當清新!一試無妨,略嫌價錢小貴

特色cafe小店 慕名而來
下午時段基本上都冇咩人
個環境令人好舒服~ 好適合同朋友一齊嚟傾吓偈
保留返原有嘅人手寫單,過程都方便。

卡邦尼腸粉 $98
(((好幸運叫到。是日最後一份名物
感覺都幾特別!估唔到配埋腸粉係咁夾的~仲有啲煙肉碎添

蜜糖雞翼 $58/6隻
係熱辣辣嘅雞翼,可能因為啱啱整起
好香好熱好脆好好食!

是日甜品$48
類似巴斯克蛋糕 正常發揮!

飲品:雪梨青檸氣泡肉桂茶$60
香港自家製品牌,味道特別,相當清新!
一試無妨,略嫌價錢小貴

是日甜品
是日甜品
2024-03-14 963 views
本身有諗過出唔出,但都係想紀錄一下,服務就唔講了-餐廳可以訂位都算方便,而落單係用手寫落單再交比侍應都幾新奇1️⃣卡邦尼曾經既宇宙第一卡邦尼,味道與以前有分別,同一般西餐無異,味道不過不失。至少我個份係唔掛汁。2️⃣蜜糖雞翼Keep 到水準,蜜糖汁好似唔洗錢咁落,但又唔會覺得好甜,而雞翼皮都係咁香口好食。環境都係咁有feel,都係以懷舊為主,店主真係好多收藏品,慢慢欣賞都得,係餐廳中間仲新增左個大魚缸睇魚,唔錯。
本身有諗過出唔出,但都係想紀錄一下,服務就唔講了
餐廳可以訂位都算方便,而落單係用手寫落單再交比侍應都幾新奇
1️⃣卡邦尼
2️⃣蜜糖雞翼

2024-03-12 905 views
//📍荔枝角特色樓上Cafe — 華山✨𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🍴🧀卡邦尼腸粉(招牌!) $120🍝泰式辣牛肉意粉 $120🐔雞翼拼盤(12隻) $98✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽唔知大家以前有冇食過龍華軒嘅雞翼放題呢?🐔😆本身喺旺角嘅「龍華軒」最近就改名「華山」,喺荔枝角開咗新鋪~咁一定要黎支持下嘅!😝💛黎到華山當然要試佢最出名嘅卡邦尼腸粉!卡邦尼醬汁超濃郁!蛋香味好濃!😭配合埋煙肉🥓仲有滑捋捋嘅腸粉真係一流👅呢個經典配搭冇得輸!👍🏼另外今次仲試咗啲新野,叫咗個泰式辣牛肉意粉🍝,估唔到非常惹味!而且係涼麵黎,食落酸酸辣辣好開胃🥰不過怕芫荽嘅人就唔好嗌啦,因為都幾多芫荽🤣🤣最後叫埋個經典雞翼拼盤,有四款口味,包括原味、蜜糖味、蒜香味、香草味😛個人認為蜜糖味最出色~🍯😍其他雞翼嘅味道就唔算太突出🥹不過趁熱食都好脆好好味!總括來講,華山嘅食物質素、服務態度、環境都好好👍🏼環境比較闊落舒適😙舖頭風格行香港懷舊風,有好多打卡位😍我真係好鍾意佢嘅裝修風格~另外晚市都唔收加一!大家經過荔枝角可以上黎試下🤣🤣賣相:🌟🌟🌟💫味
📍荔枝角特色樓上Cafe — 華山✨

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🍴🧀卡邦尼腸粉(招牌!) $120

🍝泰式辣牛肉意粉 $120

🐔雞翼拼盤(12隻) $98

黎到華山當然要試佢最出名嘅卡邦尼腸粉!

賣相:🌟🌟🌟💫
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟💫
推薦度:🌟🌟🌟🌟

泰式辣牛肉意粉
雞翼拼盤
Dinner
泰式辣牛肉意粉
🍽️食物方面:💖卡邦尼腸粉💲120唔會滯 幾特別🐤雞翼拼盤💲9812隻有4款味 要趁熱食 好脆 蜜糖味最好食 蒜香唔夠入味 🍰是日甜品💲48巴斯克蛋糕d fd 雪櫃攞出嚟要擺一陣先食 cream綿密挺身 好食到想食多件🍐雪梨青檸氣泡肉桂茶💲60Mindful sparks 香肉桂味 倒杯飲冰太大粒初頭好淡 建議就咁雪凍成支飲會爽啲🥥椰子冰💲48似罐裝椰汁+冰 好稀 飲到後尾似水📷打卡方面:周圍都係打卡位 影到唔捨得走一餐飯影咗70張相但要揀10張Po🔈環境方面:懷舊港味+藝術+小眾 似睇咗個展覽自稱無服務但staff好nice💬其他資訊:華山📍荔枝角長沙灣道794號2樓💰記得帶cash! Dinner人均💲200⏰Mon-Sat 2-9pm(做埋lunch就好啦😮‍💨)ℹ️ WA54022240訂位
🍽️食物方面:

💬其他資訊:
華山
📍荔枝角長沙灣道794號2樓
💰記得帶cash! Dinner人均💲200
⏰Mon-Sat 2-9pm(做埋lunch就好啦😮‍💨)
ℹ️ WA54022240訂位