2019-06-13 975 views
家陣通街都係「冰室」,但其實個裝修就扮懷舊,餐單就抄「澳牛」,食嚟食去都係「常餐」--炒蛋多士熱奶茶,驚喜零蛋,味道不分高下,最多係隻蛋有無滑啲咁話。近日有澳門朋友到訪,一落船就問上環有無懷舊冰室想試下,仲講明唔要扮嗰隻,要係「堅冰室」,有啲考起,印象中「海安」最近碼頭,但行過見人山人海,好驚,唯有即刻轉場!四圍逛下,估唔到另有發現:喺東街轉過彎,落樓梯去地鐵站時,發現咗「華樂」!真係行快兩步,都可能會錯過!老老實實,「華樂」個樣一定係舊嗰隻,茶餐廳就堅係;算唔算堅冰室,就要試過至知。見唔算太多人,價錢亦合理,就姑且入去試下啦!坐低四圍望,果然如樓上食評師兄所講,確係好有特色下;但環境唔係我杯茶,食物好味至係重點!而「華樂」,果然畀到驚喜我!正值午飯時段,我叫咗個午餐($46),當中詳列如下:黑椒豬扒意--豬扒同意粉分開上,豬扒大大塊,炸得香噴噴;意粉份量好夠,配上黑椒汁,十分惹味!煎蛋牛油方包--恕我孤陋寡聞,咁大個人,都唔知道茶記有呢款食物供應:一隻荷包蛋,放上搽滿牛油的方包上,十分邪惡,但味道出奇咁夾!一啖咬落去,蛋汁流出、鮮味湧現,配合埋牛油香滑,整體就是完美結合!天呀,這正正

見唔算太多人,價錢亦合理,就姑且入去試下啦!

正值午飯時段,我叫咗個午餐($46),當中詳列如下:

煎蛋牛油方包--恕我孤陋寡聞,咁大個人,都唔知道茶記有呢款食物供應:一隻荷包蛋,放上搽滿牛油的方包上,十分邪惡,但味道出奇咁夾!一啖咬落去,蛋汁流出、鮮味湧現,配合埋牛油香滑,整體就是完美結合!天呀,這正正是我想像中的「冰室風味」!

奶茶--正正常常,都算香滑有茶味。

以$46嚟講,真係冇得輸!

至於老友就點咗個咖哩雞扒意($48),同樣都係分開上,嗰碟咖哩直頭滿到瀉,而雞扒亦碎上方便客人享用。問老友味道如何,佢剩係不停食同不停點頭,唔得閒招呼我,咁睇嚟都應該合格以上。

最後兩個人埋單,都唔駛一舊水,就食到捧住個肚走!

呢間「華樂」我唔敢講話係好出眾嘅冰室,但就好隱世下,而且唔係扮冰室,而當中嘅環境同食物確係充滿正宗冰室風味;香港呢啲地方,已經越來越少呢類寶物,應該要珍惜。
午餐
煎蛋牛油方包
2019-06-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$47 (Lunch)
午餐
煎蛋牛油方包
2019-05-31 1391 views
因工作關係途經上環,中午時段,人頭湧湧,到處擠滿人,這就是我們處身的城市,讓人喘不過氣。那些著名食店擠不進去,連鎖食肆卻又不情不願;本來還想到處蹓一下,待人潮消散才吃一個下午茶,卻給我遇上「華樂」。「華樂」位於上環東街,其實在文武廟附近,在摩羅街轉一個彎便能找到;位處石階之中,往下走不遠,便是電車路,非常方便。出奇的是,時值午飯時間,竟能讓我找到位子;不過心想只是醫一下肚子,也不抱太大期望;見張貼的餐單中,有「肉崧蠔仔」,便點了一個泡飯,配一杯凍啡,價錢才不過 $48 + $3,今時今日,於中上環覓食,算是實惠了。食物未送上前,四周瀏覽一下,發現這間冰室確實年份久遠,是貨真價實的冰室;單是那些磁磚,已令人有仿如置身《花樣年華》的年代;還有那台收銀機,根本就是一台古董!跟現場的女侍應閒談,原來這冰室真的歷史悠久,已有數十年歷史,難怪那感覺與別不同。那麼味道又會否有所謂「舊時的味道」呢?這時蠔仔泡飯上桌,我用湯匙端上來一看,發現蠔仔非常飽滿;跟著咬一口,便在口內爆汁,以$48這個價錢來說,算有個交代了。跟著再嚐一下那杯凍咖啡,當然不是甚麼出眾的飲品,但就很有本地「茶記」的味道;整體的配合,

那麼味道又會否有所謂「舊時的味道」呢?

蠔仔泡飯

跟著再嚐一下那杯凍咖啡,當然不是甚麼出眾的飲品,但就很有本地「茶記」的味道;整體的配合,就切切實實是那「舊時的味道」。
蠔仔泡飯套餐

難得沒有人催促結帳,也沒有人待在背後等位,我便慢慢享用這熱騰騰的蠔仔泡飯;在中上環這城市的繁忙的中心之地,能有像「華樂」這種讓人可慢慢享用午餐的冰室,對我這種打工仔來說,簡直是一道潤澤清泉。
2019-05-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
蠔仔泡飯套餐
2019-04-10 1225 views
「冰室」兩個字,是今期最新的 fad。近一兩年,冰室如雨後春筍,到處開花,主線乃港式懷舊。主要手法有三種,一是起用一個已結業「堅懷舊」冰室的名字 (順帶一提,最近發生了「改名事件」,一個由連鎖茶餐廳集團經營的冰室品牌,低調地把店名其中一個字改掉,原因耐人尋味),二是為店名加一個懷舊年份;兩者都是要給顧客一個「懷舊復刻」的體驗空間。而第三種最「赤裸」,就是開一家茶餐廳,然後取個名字叫「冰室」。無論手法是哪種,重點是:食肆能 deliver 冰室的實質嗎?若只是虛有其名,久而久之便會降低顧客對「冰室」的幻想和期望,最終削弱她的巿場號召力。原來,「冰室」這名字,是很「沈重」的;而我對冰室的「真」與「假」,一直都十分執著。************這天早上,二人在中上環一帶蹓躂,為的是找個像樣的地方,吃個早餐。幸好,蘇豪之下、大道中之上,雖有零星的更新工程,但很大程度上仍保有歷史的斑駁。走到東街,我倆找著了「她」。不能說是骨子,甚至帶點破落,卻自證著冰室的「正身」。 如果您來得夠早、或是假期光顧,店外面會開兩張圓枱,加張摺櫈,就可安坐邊吃邊「呼吸」;但接近九點,店員就會用接近「走鬼
「冰室」兩個字,是今期最新的 fad。

************

如果您來得夠早、或是假期光顧,店外面會開兩張圓枱,加張摺櫈,就可安坐邊吃邊「呼吸」;但接近九點,店員就會用接近「走鬼」的語調跟食客說:啲枱要收喇!坐裡面啦!只好乖乖地往裡面去搭枱。這天我倆較幸運,二人佔了一個卡位,便按我們的飲食模式,skip了粉麵而選點扒類早餐。且看出品,端來怎樣的貨色:

魚柳早餐 (E)
牛扒早餐 (M)

可以說,以價位 (記著,這裡假假哋也是「裡中上環」,距離旺點只需五分鐘步程)、品質和性價比,這兒的扒類早餐,真是交足貨有餘。而我們也使出他店承受得了的「驕縱」,多士後上,亦一一得到滿足。

牛油多士 (M餐)
醬多 (E餐)
熱奶茶

繼百利後,在此我們再遇上了全女班樓面;這兒連水吧也是由女性掌廚,只有一位是例外,就是該在此服務了良久的男伙記。「幾十年了,這字號,」他娓娓道來。「第二代接班,才搬到這裡,也已有一段時間。」老店的另一特色,就是熟客;過年時來造訪,見證著一個又一個來大派紅包的主顧;坐下不用開聲就有嘢食的,也不在少數。

恬淡自然,就這樣連繫了人與人。這種「真」,「假」不了。一大早,到處找好吃的,也讓我們找到了舒心。早餐之旅,仍在繼續。
2019-01-01
$31 (Breakfast)
醬多 (E餐)
  • 魚柳早餐
2019-03-13 540 views
今日陪同老公到上環摩囉街逛逛,經過一間華樂冰室便入去食過下午茶,冰室地方細,服務員大聲呼叫的態度對待對客人,我原意下單是干炒牛肉意,服務員回應無牛肉,我便想轉肉片問服務員﹐她回應是有的但要求我下單是雞絲炒意粉,我也接受算了﹐可是這個意粉雞絲炒意粉真的很難食﹐意粉煮過火出現霉爛﹐加上醬油太多,變成豉油撈意﹐而雞絲份量少得可憐且味道又咸﹐老公叫左蠔仔通粉﹐他也覺得通粉也是過火口感有點霉爛﹐蠔仔及湯底還可以﹐只是味道上過濃太咸。但最不喜歡的是服務員聲浪過大非常吵耳﹐無法可以舒服享受這餐的下午茶﹐反之食了一肚氣離開
2019-03-10
$45 (Tea)
2018-10-11 1240 views
向來對於中環、上環以至摩囉街一帶地方很感興趣,旁邊又有小路,樓梯街有見到貓咪仔在睡覺😪,整條長街都在買二手古玩,轉角位無端端有一間餐廳。之前亦都見到有舊同學曾經來過這一間,看來賣相挺吸引,這類型的舊式茶餐廳,相信喝茶應該會味道不錯,想不到,星期六、日週末,也不算太多遊人。據說星期六日有沒有下午茶,只可以選擇散叫,又或者吃午餐。友人作介紹時,說有間在中環上環一帶的茶餐廳,黑椒汁的港式炒意粉相當吸引,但是誰知道,本人對於茶餐廳式的湯意粉或是炒意粉,根本沒有什麼好感。但是由於當日天氣炎熱,又沒有什麼指定目的地,結果便走着來到了摩囉街附近的這間餐廳。由於也不是非常之肚餓,結果便隨便點了一個餐,當中包括鮮油多士,以及這個煎牛扒黑椒汁炒意粉。先來了一點汁醬炒過的意粉,還以為,是不是這個餐就只有黑椒汁混意粉,原來只是牛扒之後才來。煎牛扒的面頭都有點兒香脆,而中式牛扒,向來都是醃到軟林,牛扒也一定會夠軟。意粉的份量也不太少,好像好像澳牛那些湯麵的碗子,但是用了黑椒汁撈入意粉當中,黑椒汁,起初吃幾口,味道還好,但是越吃越多,味道就更加嗆口。鮮油多,薄薄一片,牛油都薄薄的,正正常常,輕烤過的多士。這店子還

據說星期六日有沒有下午茶,只可以選擇散叫,又或者吃午餐。

煎牛扒黑椒汁炒意粉。

先來了一點

鮮油多,薄薄一片,牛油都薄薄的,正正常常,輕烤過的多士。

這店子還算特別,因為從來沒有見過,這種舊式餐廳,牆上面的餐牌所寫上的菜式,例如是皮蛋甚麼去煮麵條,又有豬肝豬潤麵。

店內的牆上,亦都使用很多舊式的瓷磚,卡位細細張,懷舊味道十足。

其實
凍檸茶的味道相當不錯,因為茶味夠濃郁,即使三四片檸檬,也提供鮮香的檸檬味道,再配合濃茶,味道自然好

奶茶都不是我杯茶🤔,因為它這種奶茶都好像小許濃厚的茶味,取而代之,就只像普普通通的茶,然之後再加入了煉奶,味道足夠的,但是茶會卻欠奉,中規中矩。

店內環境極之懷舊,店面雖然看似非常廣闊,但是佔了差不多三分之一都是水吧位置,有點兒浪費。店面還有個西餅櫃,但是可能都差不多關門,因此沒有看到什麼蛋撻椰撻之類。

真是可惜,因為,竟然坐了不夠30分鐘,店方就說因為要杜蟲,今天會提早關門,因此指示我們離開,連凍檸茶喝到最後一口,都要由店員指示離開,真是可惜。

但是最有趣的就是,本人根據之前的記憶,向來都覺得,這間餐廳所謂處的位置,應該是在大街向右轉的店舖,但是這天來到卻是大街向左轉的舖位。於是就在網上搜查,看看有沒有其他在附近的餐廳位於右邊的轉角舖位,但是遍尋不獲。

後來,就像金田一拆解案件的箇中真相🤣,才赫然發現,可能原因就是因為之前在相片的摩囉街行過,而這一次在下面那條街。
Type of Meal
Tea
2018-08-28 1035 views
最近同男朋友到中環上環一日遊 本身想去上環街市食瑞記 點知佢星期日冇開 所以我地退而求其次 去試未食過嘅華樂餐廳 我地揾左陣就揾到間餐廳 佢係間好平民嘅餐廳 好細間 但幾有以前香港嘅feel 雖然本身我對佢嘅first impression 唔太好 但點知野食令我喜出望外我叫左兩餸米 要左 豬潤同仿鮑片 叫左杯凍奶茶少甜碗米一上到黎熱辣辣 好足料 本身以為平平無奇 點知佢好好味! 首先講下佢個湯底 因為我叫左豬潤 佢湯裏有薑 為個米粉加添了味道 加上佢啲豬潤好新鮮 每一舊都好大塊同唔孩 好彈牙 而且佢都幾厚身 好有口感 鮑片勝在量多 正正常常 雖然要$46 有啲貴 但係好味嘅 奶茶好香奶味 唔會得個甜字 誠意推薦👍🏻👍🏻👍🏻

我叫左兩餸米 要左 豬潤同仿鮑片 叫左杯凍奶茶少甜

奶茶好香奶味 唔會得個甜字 誠意推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2018-06-21 1005 views
經常留意有咩隱世港式餐廳,之前途經嚤囉街已經想搵日試試再睇埋OPEN TOUR的介紹決定去試下個招牌豉油炒意粉. 由於營業時間只去到6點而中上環好多食肆都係甘,經驗話我知太遲去會咩都賣哂無選擇而今次甘啱因為意粉賣哂可以試個Hidden Menu 炒通粉(暗暗開心因為我鍾意通粉多過意粉) 炒通粉夠乾身不會過咸 , 豬扒炸得透大塊又入味 , 麵包與小時候是一樣的唯一失分的是雞蛋不是流心.環境比較舊同暗,枱面亦不太乾淨。 店內有街坊客亦有不少遊客幫襯 有附近上班的食客協助姐姐同外國客落單,感覺十分有人情味

環境比較舊同暗,枱面亦不太乾淨。

2018-04-20 986 views
今日想食茶餐,所以去左呢間試食。一個人食又不用等位,又有卡位坐到,已經覺得唔錯。今次試豬扒麵茶餐,配出前一丁麵,配奶油多,味道一流!地點係有點幾隱閉,但食物價錢合理,值得再去多次
今次試豬扒麵茶餐,配出前一丁麵,配奶油多,味道一流!
地點係有點幾隱閉,但食物價錢合理,值得再去多次

大大塊豬扒
2018-04-20
$44 (Lunch)
大大塊豬扒
2018-04-01 746 views
由於住在附近,所以經常在此食早餐,或者打電話叫外賣。餐廳員工永遠要求你用他們習慣的方式去叫食物,例如:你要早餐H,佢會話即係甚麼?要説明食物。又或者你話要通粉早餐,佢又會喝令,即係B啦。最搞笑係你打電話叫外賣,個呀伯永遠唔會覆單,然後一下cut左你線。我試過還未落完單,已經比人收左我線。呢間嘢除左平,完全唔知佢有乜優點。食物普通,態度真係奇差。除非你鍾意晨食餐飯都比人串,或者農曆新年黎,可能會對你好少少。因為希望有利是。
由於住在附近,所以經常在此食早餐,或者打電話叫外賣。
又或者你話要通粉早餐,佢又會喝令,即係B啦。
TakeAway
2017-12-07 1185 views
同事介紹呢間冰室既炒意唔錯 一於試下!鋪頭細細 但食物份量唔細點左黑椒豬扒炒意粉 配煎蛋方包 連熱飲!飽到食唔哂 $42蚊真心抵食!好似我咁鍾意食濃味野既人一定會鍾意🤡

2017-12-07
$42 (Lunch)
2017-03-01 2401 views
今日天氣好, 於是約同事行上嚤囉街食懷舊冰室. 地點較偏僻又要行斜路, 奉勸女士們唔好著高踭鞋,好容易拗柴.可能兩人關係, 今日好快就安排到位, 呢到地方細所以繁忙時段必需搭檯, 如果5~7人就會安排一張較大檯, 但通常要等段長時間先有位.呢間冰室出名豬扒炒意粉同咖哩飯,我就點了咖哩牛肉飯而同事亦點了咖哩豬扒飯, 不得不讚就係伙計態度非常好, 落單伯伯好有禮貌,今時今日呢種服務態度真係好難得.食物方面, 咖哩同飯分開上, 個人分析如下:飯 – 份量多, 細食又唔想浪費可以要求少飯.  飯較軟身, 啱愛食軟飯既我咖哩 – 有少許辣, 我同事唔食辣就覺得好辣,反之我就覺得非常輕微, 真係因人而異.  咖哩味道濃厚,份量剛好足夠完成一碟飯, 不過要求多汁嘅我就覺得添多少少汁會更完美. 洋蔥 – 咖哩放有洋蔥, 份量適中, 但欠缺洋蔥味薯仔 – 不軟不硬, 但略嫌大塊味道唔夠突出牛肉 – 份量多肉質軟又入味, 絕對適合配飯凍檸茶 – 沒特別, 正常檸茶一杯因為太飽我無嘗試同事塊豬扒, 不過同事讚塊豬扒口感適中又夠入味可惜佢唔食得辣所以下次都係試豬扒炒意粉較穩陣今餐結帳總數如下:咖哩豬扒飯 +

食物方面, 咖哩同飯分開上, 個人分析如下:

洋蔥 – 咖哩放有洋蔥, 份量適中, 但欠缺洋蔥味

薯仔 – 不軟不硬, 但略嫌大塊味道唔夠突出

牛肉 – 份量多肉質軟又入味, 絕對適合配飯

凍檸茶 – 沒特別, 正常檸茶一杯

今餐結帳總數如下:

咖哩豬扒飯 + 熱檸茶 – $44

咖哩牛肉飯 +凍檸茶 - $46

繁忙午市時段, 呢個價錢相當合理, 加上殷勤服務態度, 我絕對會繼續支持呢間懷舊小店
2017-03-01
2016-09-11 2435 views
冰室同摩囖街一樣有特色一間有特色餐廳食物選擇唔需要多而華樂主打茶餐同咖喱飯茶餐包湯面或炒意.多士.餐茶重點係🐷扒.無過多調味好juicy.原汁原味.好pure朋友叫友炒意粉.唔夠熱.少少油可以加茄汁或黑椒汁.唔會dry咖哩雞飯咖哩汁夠多.夠滑夠香夠厚身一D都唔棘.送飯一流不過雞扒無豬扒咁出色Rating: 7/ 10
冰室同摩囖街一樣有特色

不過雞扒無豬扒咁出色
雞扒咖哩飯
Rating: 7/ 10
2016-09-07
$50 (Lunch)
豬扒餐
雞扒咖哩飯
  • 豬扒
2016-08-06 1730 views
午餐最特別的地方除咗有4大隻又香又脆嘅雞翼連同大大碗嘅米粉(重有好多配搭,如雞扒、豬扒、意粉、通粉等)之餘,最重要可選擇蛋治或各式多士!係各式多士,絕對唔係hea你,求其hi d牛油加多士,食完個奶醬多,真心!好滿足!而且呢度嘅老闆同伙記周不時同你有講有笑,有時食嘢除咗滿足口腹,人情味絶對會令你返轉頭

2016-07-28 1453 views
1115到達餐廳,還有早餐選擇!!!看到餐牌有各種選擇...普通的早餐A配搭,有;多士,有;蕃茄湯通,都有!最後選了平凡卻少有的薑絲雞絲通粉和熱鴛鴦!雞絲和薑絲一同煮過,味道濃郁!!通粉是較軟身和細小的一種...配湯同吃一流!!鴛鴦雖然帶點苦澀,但卻是幼滑和香濃 )再加上侍應叔叔的熱情招待...這是一個 very Good Morning
雞絲和薑絲一同煮過,味道濃郁!!
通粉是較軟身和細小的一種...配湯同吃一流!!
鴛鴦雖然帶點苦澀,但卻是幼滑和香濃
2016-05-31 1292 views
同朋友2個人去左上環,食D野一齊再去客人公司開會去左一間冰室,食左個西多,都唔錯幾香,牛油好正奶茶都幾濃味,幾滑餐蛋麵,個麵唔林,所以好好食個餐肉同蛋就濃左小小,麻麻地不過整體都唔錯
同朋友2個人去左上環,食D野一齊再去客人公司開會
去左一間冰室,食左個西多,都唔錯幾香,牛油好正

奶茶都幾濃味,幾滑

餐蛋麵,個麵唔林,所以好好食

個餐肉同蛋就濃左小小,麻麻地

不過整體都唔錯