2024-11-14 251 views
街坊價吃到上海酸辣湯麵雞絲粉皮北京水餃來到長沙灣吃到一間上海特色美食小店,好吃又不貴🥢雞絲粉皮粉皮口感是爽爽的,配合青瓜的爽脆和雞絲的肉香,拌著細膩油滑、濃稠適中的麻醬很開胃🥟北京水餃水餃外皮薄而有彈性,內餡鮮美,汁水鮮甜🍲酸辣湯麵+🥛豆漿一端上來就聞到酸酸辣辣的味道,湯里的配料豐富、口感穠稠滑順,麵條筋道順口,非常好吃😋🌯煙鴨絲春捲第一次吃到有煙鴨胸肉的春捲,春捲炸得很香脆,煙薰味香濃,煙鴨肉質嫰滑,還有蘿蔔絲同椰菜絲,很不錯🥢蔥油海蜇海蜇爽脆,配上清香的蔥油,很清淡的口味足以引起食慾的開胃菜
街坊價吃到上海酸辣湯麵雞絲粉皮北京水餃
來到長沙灣吃到一間上海特色美食小店,好吃又不貴
🥢雞絲粉皮

🥟北京水餃
水餃外皮薄而有彈性,內餡鮮美,汁水鮮甜

🍲酸辣湯麵+🥛豆漿

🌯煙鴨絲春捲

🥢蔥油海蜇
海蜇爽脆,配上清香的蔥油,很清淡的口味足以引起食慾的開胃菜
2024-11-09 281 views
萍萍上海館😘😘😘家鄉滬江菜九龍長沙灣元州邨1998年重建完成、變成繁華美食共融區、鄰近青山道一帶、除了新舊商廈、美食數之不盡、有一閒整潔光亮、帶有懷舊裝修系、上海滬江菜😃✨上海燻魚配酸辣湯麵$65酸辣湯、燻魚都係一個著名上海滬江、將彈牙有嚼口的上海幼麵、融合材料豐富的上海酸辣湯、一吃兩味、配搭用煙燻烤烘、塗上甜甜醬、豉油蜜糖魚片、賣相外層金黃、色澤鮮艷、一個價錢、多重口味、超正、超低!+$3凍檸檬茶✨鍋貼$38大大隻、包🈵豬肉粒、北方大白菜絲、味道不太鹹!底部煎香金黃、口感豐富、入口軟綿!✨小籠包$38皮薄、🈵滿濃湯、入口清甜有點燙熱!✨脆皮素鵝$60、大大片、腐皮包卷素菇片、炸至外脆金香、皮脆卜卜、正宗素鵝✨雷沙湯丸$40外層糯米皮、糯香軟滑、煙韌有嚼口、內清香黑芝麻蓉、搓圓粒、沾🈵滿黃豆粉、入口濃香芝麻爆汁!凍豆漿$12豆香細滑、唔不甜、剛好!萍萍上海館長沙灣青山道338 號順利商業大廈地下A號舖港鐵長沙灣站C出口、步行5分鐘
萍萍上海館
😘😘😘
家鄉滬江菜

✨上海燻魚配酸辣湯麵$65
+$3凍檸檬茶
✨鍋貼$38
✨小籠包$38
皮薄、🈵滿濃湯、入口清甜有點燙熱!
✨雷沙湯丸$40
凍豆漿$12
豆香細滑、唔不甜、剛好!

萍萍上海館
雷沙湯丸
豆漿
2024-11-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
豆漿
  • 上海小籠包
  • 凍豆漿
2024-11-04 226 views
已經很久沒有來到這裏,自從轉了新公司之後,來這裏的路程縮減了,今晚便來到這裏再吃美味的小籠包。招牌上湯小籠包四隻$38,即點即蒸,需時大約數分鐘,小籠包皮薄餡料豐富,肉汁四人,小心燙口,加點香醋,可以去除油膩感。上海生煎包四隻$38,生煎包外皮鬆軟可口,內裏肉汁豐富,如果餡料多一點更好。水晶肴肉$60,肴肉鹹香味道十足,加點香醋,是上海正宗的吃法。酥炸豬扒$28,豬扒外脆內軟,肉質鬆軟可口,加點雞醬味道層次,更加豐富。鹹肉津白$68,鹹肉不會過鹹,津白吸收了醬汁的味道,清甜可口。豆漿$12,甜度適中,豆味香濃。值得一提:店內有位年青的女孩,非常勤快,態度親切,這個年代非常罕有,店主要多加照顧。

豆漿$12,甜度適中,豆味香濃。

整體嚟講佢都算係一間正常嘅上海館,我哋叫咗上海粗炒,雞絲粉皮,鍋貼,同埋上海小籠包,先講上海粗炒,份量就正常偏小,不過唔太油膩,幾好嘅;雞絲粉皮同普通出邊食嘅差唔多不過到左鍋貼同小籠包,皮太厚,小籠包一夾仲好易整到啲湯汁出黎,有啲失色但味道都okay。到最後啲筷子,有啲油唔乾淨,拎左杯滚水洗,自我感覺良好就算😂。

先講上海粗炒,份量就正常偏小,不過唔太油膩,幾好嘅;
雞絲粉皮同普通出邊食嘅差唔多

2024-09-18
$100 (Dinner)
2024-05-29 991 views
今天在深水埗下午點了外賣,見到呢間有套餐叫,就一於試試。點了酸辣粉+豆漿+灌湯小籠包。酸辣粉是分湯的,所以過到來的時候薯粉有點黏成一個圓餅 ,要放在湯裏攪拌一下 ,薯粉才慢慢分離 ,味道不是太辣,吃不了辣的朋友可以試試。灌湯小籠包來到的時候,有些小籠包的湯已經流出來了,所以小籠包還是現場食好啲
2024-05-26
Delivery
Tea
2024-03-17 1202 views
我人生都幾鍾情於上海野,但係香港好食同抵食既真心唔多,最難搵既就係好食既小籠包($38/4粒),今日呢間我覺得都可以係數1數2😂😂😂 最緊要係乜野,係皮薄!重要勁多湯汁,成個湯包咁,一食落去果下真係覺得痴線😂之後叫左個水晶餚似($60),以呢個價呢個量其實都無乜好話,有肉味唔係無乜味又唔係有雪味,絕對合格配埋個醋咁食,正。之後重有回鍋肉菜飯($66)同排骨擔擔麵($62),兩個都配豆漿,唔駛再加錢,呢到啲野食我發覺唔好太濃味,呢2樣野睇上去以為會好咸,sorry絕對唔係😂,個擔擔麵花生味好出其實係好食,佢呢隻調味我大佬食完都唔覺得辛苦,個排骨都炸得啱啱好,又唔覺得佢油,btw雖然佢唔濃味但都絕對唔係無味,所以真心大推呢邊啲野食,差啲唔記得講回鍋肉,肉唔會無味佢呢隻調味係令我食到回鍋肉既肉味,唔係定個調味料既味咁食法埋單只係$222,出面一定食唔到下次會再返黎食......炸銀絲卷同雷沙湯丸😃😃

咁食法埋單只係$222,出面一定食唔到
下次會再返黎食......炸銀絲卷同雷沙湯丸😃😃
  • 小籠包
2024-03-09 845 views
喺外賣平台落單,整體嘢食都唔錯。首推擔擔麵夠味又唔算辣,好快已經食晒。鍋貼大大隻好味,小籠包就有幾隻本身穿咗😞津白啲肉好大塊同多,本身以為會係火腿碎size。紅燒豆腐同四季豆好濃味好送飯。反而多人推介嘅排骨飯麻麻哋,可能唔係趁熱食扣咗分。爆蔥雞肉饅頭原來係分開上。其他嘢食不過不失。
喺外賣平台落單,整體嘢食都唔錯。
2024-01-14 1037 views
價錢合理,朋友住附近每次打牌都會揀呢間,見佢生意好流量快,買過好多次外賣水準都穩定,紅油抄手同小籠包好食,炒米粉都好食大大盒,鍾意佢用透明盒同兜而唔係發泡膠,店員服務好親切,會繼續幫襯!
TakeAway
2023-11-29 1115 views
早前和太太工作完經過長沙灣,發現這間上海小店,雖然不肚餓,也決定入內品嘗一下😋店舖地方不大但也很整潔明亮,店員禮貌招待,我們點了~排骨炒粗麵~香酥豆沙鍋餅~豆漿食物是要需時製作,排骨炒粗麵唔會油淋淋,熱辣辣味道適中,加一些豆辦醬更可提昇味道,但份量略為少了一些,😋香酥豆沙鍋餅分了八件,豆沙料充足,表面脆口好好食😋我們一面享受食物一面休息一番,食店尚有很多其他上海菜及小食,下次可以再試試其他食物😋
店舖地方不大但也很整潔明亮,店員禮貌招待,我們點了
~排骨炒粗麵
~香酥豆沙鍋餅
~豆漿

2023-11-10 890 views
店鋪的空間比較小,所以有不少人會決定買外賣可是即使買外賣也不用擔心食物變冷,買炸物返家味道依然很不錯平時比較少食上海野,不過食過呢間之後決得真心不錯基本上你隨便叫一樣野食都肯定沒問題👍👍👍炸饅頭、豆沙鍋餅、擔擔麵都非常好食😋價格方面還不錯,食物質素與價格成正比值得去幾次
店鋪的空間比較小,所以有不少人會決定買外賣
可是即使買外賣也不用擔心食物變冷,買炸物返家味道依然很不錯
平時比較少食上海野,不過食過呢間之後決得真心不錯
基本上你隨便叫一樣野食都肯定沒問題👍👍👍
炸饅頭、豆沙鍋餅、擔擔麵都非常好食😋
價格方面還不錯,食物質素與價格成正比
值得去幾次
TakeAway
2023-09-05 930 views
長沙灣街坊小店,有一種舊風味,滿載童年回憶。平日下午茶時間去,都有唔少空位,同朋友都唔係太餓,叫左少少野食。四川擔擔麵麵幾爽滑彈牙,配上好多配料,有榨菜絲、花生、蔥,正宗四川風味,識食嘅朋友都應該知係邊種味道,夠辣夠濃,正。上海炒年糕上海炒年糕中規中矩,唔太濃味,軟硬適中,中等水準。
長沙灣街坊小店,有一種舊風味,滿載童年回憶。

上海炒年糕
上海炒年糕中規中矩,唔太濃味,軟硬適中,中等水準。
2023-08-27 757 views
星期日返工日嘅外賣,好失望!叫了糖醋排骨客飯,喺外賣平台上落單寫明要多汁,你唔畀多都算啦,都畀番個正常分量嘅汁啦!!! 點知嚟到每件大大嚿骨少少肉嘅排骨上面只係有一層薄薄嘅汁, 而且排骨炸到又乾又硬,直情係要“齒”開啲肉, 每“齒”開完 (硬到乾到已經唔能夠正常咁用咬)一啖排骨,啲又乾又硬嘅肉就黐曬喺牙縫度, 簡直係要“齒” 一啖排骨就撩一次牙😭 啲骨又大舊,每件排骨佔2/3係骨,只有1/3係肉, 慳住啲排骨咁食 ,但個飯未食完已經冇曬啲肉,骨就一大堆, 而且真係少汁到搵一滴多餘嘅汁去撈下飯都冇。唯一可取嘅就係飯量夠多。
星期日返工日嘅外賣,好失望!

唯一可取嘅就係飯量夠多。
糖醋排骨客飯
2023-08-27
2023-04-26 1412 views
一班朋友晚間相聚,又唔想出街食,好自然就會拎起熊貓app叫外賣。今次,就叫咗上海菜。從OpenRice上睇,餐廳門面其貌不揚,但看似很多好評,所以就叫左萍萍了。外賣送到了。當然冇堂食咁熱,但都有微溫。先試阿翁上湯小籠包。暖暖地,無左蒸出嚟果陣熱力,但仍然食到佢嘅湯汁,餡肉唔太肥膩湯唔喊,即使係外賣,上湯小籠包仍然是好食😋雞絲粉皮混合咗芝麻醬,撈得好好食。青瓜海蜇嘅海蜇好爽,混合左芝麻更加香口。京蔥爆牛肉嘅蔥爆得好香,只係牛肉有少少韌,一般水準。鹹肉津白嘅鹹肉,比較多左啲肥膏,而津白菜因為太多水浸住,好淋,津白要爽先好味,但即使變淋,仍然幾好食。上海粗炒就有少少油膩,不太好。而鍋貼很大隻,但因為外賣,凍左無咁香脆。反而對佢嘅豆沙鍋餅評價最高,雖然開始凍,但係外皮仍然很脆,豆沙餡有少少沙,似即磨紅豆少咁,唔太甜,令整個就鍋餅香口微甜亦有粒粒口感,亦係整個外賣評價最高嘅地方。如果要我評分,豆沙鍋餅係第一,小籠包第二,雞絲粉皮第三。雖然係街坊小店,但係絕對高質,好有上海滬菜嘅味道。

豆沙鍋餅
阿翁上湯小籠包
上海粗炒
雞絲粉皮
京蔥爆牛肉
Waiting Time
50 Minutes (Delivery)
Dinner
豆沙鍋餅
阿翁上湯小籠包
雞絲粉皮
2023-04-20 883 views
中午大約十二點半行過, 見到餐廳唔係太多人, 就入去食個上海午餐, 餐廳係一般小店的格局, 午餐時份要搭枱, 還好中間仲有塊膠板,  以四人餐枱為主, 超過四個人會坐得好逼好逼.點了小籠包+萍萍湯麵+豆漿小籠包好厚皮, 還好新鮮蒸出來, 入面仲有肉汁.萍萍湯麵, 完全無料,  一碗味精湯+幾片甜酸菜+小小肉碎,  完全唔係上海風味, 超中伏的一碗麵豆漿還可以, 有豆味, 但唔夠滑, 隔渣一般.午餐55蚊, 性格比普通, 唔知點解有甘多好評招呼唔錯, 哥仔會重複一次你點的食物, 埋單亦有講多謝,
以四人餐枱為主, 超過四個人會坐得好逼好逼.

點了小籠包+萍萍湯麵+豆漿
小籠包好厚皮, 還好新鮮蒸出來, 入面仲有肉汁.
豆漿還可以, 有豆味, 但唔夠滑, 隔渣一般.
午餐55蚊, 性格比普通, 唔知點解有甘多好評
招呼唔錯, 哥仔會重複一次你點的食物, 埋單亦有講多謝,
2023-04-20
$55 (Lunch)
2023-04-19 736 views
很久巳提不起興趣去選擇食上海菜,因為實在太易中伏,直至食完呢餐之後,改變了, 終於搵到一間可以再度光顧,因為我巳打算再去試他們其他的菜式。 這裡店鋪雖少和舊,也沒有華麗的裝潢,但確食得到師傅的心機,真是物超所值!今次叫了酸辣湯麵+小籠包套餐,茶餐廳價錢,酒店級味道。讚👍🏻 向來不太愛吃小籠包的我,以前從未食多過兩隻小籠包,今次居然食咗4隻都仲想再叫😋😋😋,還有醬炒包心菜,醬汁不會太濃,味道剛好。

2023-04-19
$70 (Dinner)