2019-02-17 260 views
今日中午去咗葵廣依間食車仔麵。其實已經食過幾次,覺得味道都ok過得去。間店都幾大下,有好多位。但裝修都係好一般,店入面掛咗好多車仔麵餸菜嘅名同圖片,令人睇到間店有咩食,同啲配菜係咩樣。車仔麵配菜選擇真係好多。點咗河粉少辣($9),冬菇($9)丶雞中翼($9)丶同豬耳絲($9),總共36蚊。首先。啲河粉好入味,而且唔會容易斷。啲冬菇都好入味,煮得好軟淋淋,入晒啲辣辣地嘅牛腩濃湯汁。而雞中翼有2隻,都係煮得好軟,而佢嘅滷水汁味好濃郁。而豬耳絲好脆口,不過佢整得唔太乾淨,因為豬耳絲有幾條都有好多毛毛。

雞中翼+冬菇+豬耳絲河粉

2019-02-17
$36 (Lunch)
2019-01-08 175 views
係葵芳行街行到肚餓又差唔多要食晚飯,😆所以就係葵廣搵左呢間車仔麵。葵廣自從裝修完,🙁佢d掃街就已經冇咁平,唔可以掃街當晚飯🙈。呢一間車仔麵除電梯對住嘅鋪位外,佢轉入去都有一個鋪位,個到就會坐得舒服d,少人d。👍🏼要係枱面填左張點餐紙先,之後就俾錢落單。🌟佢呢到個湯底就麻麻🙈,但係勝在佢d餸比起出面個d份量較多👍🏼。菜就差d,比較老同好似俾頭俾尾咁。🙈咁佢價位都係合理嘅。👌🏻
要係枱面填左張點餐紙先,之後就俾錢落單。🌟
咁佢價位都係合理嘅。👌🏻
2018-08-20 333 views
今日收工,9:40pm到達百得阿姨舖頭。我地坐左全面。比個姨姨叫我坐出面,甘無問題啦,坐出面咪坐出面囉。一拎起張寫野食紙,已經比另一個阿姨吹我地快d落單。其實趕收工,你同我講聲。我吾係度食真係無問題架⋯朋友話算。甘我地又快d落單,兩個人,叫左一碗薯粉三餸$52叫左一碗車仔麵加多罐可樂。兩碗野,其實都係一般般可樂吾凍。。最離譜係食到一半碗薯粉。阿姐係度洗爐。。污水彈哂我地張枱。。。我碗野未食完架!🤬吾好意思都無講。完全無胃口。即刻走。望下隻錶。10:01分!20分鐘可以發生甘多野,以後都吾會再幫襯。番去煮個公仔麵食都吾洗甘嬲!
今日收工,9:40pm到達百得阿姨舖頭。
我地坐左全面。
比個姨姨叫我坐出面,
甘無問題啦,坐出面咪坐出面囉。
一拎起張寫野食紙,已經比另一個阿姨吹我地快d落單。
其實趕收工,你同我講聲。我吾係度食真係無問題架⋯
朋友話算。甘我地又快d落單,
兩個人,叫左一碗薯粉三餸$52
叫左一碗車仔麵加多罐可樂。
兩碗野,其實都係一般般
可樂吾凍。。

完全無胃口。即刻走。望下隻錶。10:01分!
2018-08-20
2018-06-10 370 views
晏就要食自己唔知食咩好,就去左葵廣睇下。雖然葵廣有好多好好食既小食,但因為我太攰想坐下,慢慢食,所以決定搵間餐廳。上一層轉個彎就見到...我本身都幾鍾意食薯粉同酸野,又見到有啲人食下,應該唔差既,就入左去坐低。同其他車仔麵個啲一樣,係要自己寫紙既。坐低先發現原來有低消,我仲諗住食廿幾蚊就算,點知至少都要32蚊。我叫左圓條薯粉唔辣加大腸,咁就34蚊了。配料黎講都算多,麵既份量都okay既,唔算太少,唔會食一兩啖就冇。因為係酸辣湯底,雖然我走辣,但都有微酸既。對於食得好酸既我黎講,個酸真係好微好微。如果酸菜可以再酸啲,薯粉可以再煙韌啲就好啦。其實如果你要食薯粉,你一定要加個9蚊餸或者野飲或者兩個6蚊餸,最平係25蚊淨薯粉加配菜加8蚊飲品,低消變左係33蚊,但冇餸嫁喎,加埋餸已經40蚊左右。我覺得貴左少少。

2018-06-09
$34 (Lunch)
2018-04-27 247 views
行開葵芳,又遇正午飯時間,間間餐廳都好多人,於是去了葵涌廣埸一樓幫襯一間食車仔麵的舖頭叫百得阿姨。叫了小辣味的三餸一麵,包括辣魚蛋、猪皮和猪大腸,再加一杯凍咖啡,盛惠$41。湯底小小辣又熱辣辣,正!辣魚蛋夠彈牙,但不夠辣。猪皮爽口,没有猪毛,整得好干净。猪大腸鹵水味夠濃,小小甜味,味道一流。而杯凍咖啡就一般,唔夠咖啡味。總結,快靚正,唔駛等位,大約7-8分鐘就有得食,$41係超值,下次去開葵芳都會再幫襯。
2018-04-27
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$41 (Lunch)
2018-04-05 178 views
這家車仔麵光顧了好幾年,坦的講,食物的水準只算中規中矩,但最令人難忘的是阿姨的牛腩。如果去食,即使不叫牛腩,都記得要加腩汁,因為實在好好味,每次食都覺得邪惡。當您多去幾次,阿姨便會認得您,而且會記得您上次食過什麼。這種食店,最能食出地道人情味。

2018-01-26 203 views
位於葵涌廣場一樓小店,我們12:30食lunch,陸續多人,店員應接不暇......我們三人落單後五分鐘上了一碗,隨後十分鐘左右另外兩碗就到,第一碗指示過關,其後兩碗,小辣加楠汁的變成清湯,表示要再接再厲🤦🏻‍♀️都不太敢再提出新指示...不過勝在便宜,整體份量不算多,菜的份量算多,餸就一般車仔麵的份量,湯味精有點重,食完未夠飽,大食嘅人可以叫兩個麵。食到中途姐姐上前結帳叫我們比錢,就黎食到入口嘅粗麵要放下,先處理付錢,有點混亂和匆忙。明白人多,此時更重要員工清楚自己工作,睇清指示,若然有貼紙寫上先埋單的字樣更令客人有所預備,不會尷尬地等和節省時間。
2018-01-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2018-01-15 138 views
就到糧尾,想頹頹地食個lunch省錢,唔洗講一定係去葵廣。行下行下,見到一樓轉角有間車仔麵,又唔太多人唔洗等位,就一於走過去試試佢。座低睇睇點送紙,所有車仔麵基本野都全部都有齊,價錢都算合理。由於糧尾關係,我只係選左兩個送,亦無加到底。五香肉丁加午餐肉可以話係阿叔每次既指定。望到個麵一上,可以話係返到中學時代咁。夾起注麵食左一啖,完全搵返以前中學小食部個種風味。個麵半熟,入口有d淋又有d硬,餐肉刀工好,夠簿身,肉丁罐頭份量就剛剛好,夠掉味。
就到糧尾,想頹頹地食個lunch省錢,唔洗講一定係去葵廣。

2017-12-30 107 views
大大碗嘅車仔麵,滿滿嘅餸菜,亦算幾抵死。如果係女士,應該可以一碗share兩位食。味道都唔錯,豬腸和豬腩肉都好入味😋飮品方面,提下各位此店只提供凍飲,無熱飮。

味道都唔錯,豬腸和豬腩肉都好入味😋
飮品方面,提下各位此店只提供凍飲,無熱飮。

三餸

2017-12-30
$40 (Lunch)
三餸
2017-12-15 122 views
個人其實非常好粉類呀面類既食物,係葵廣見到呢間有紅薯粉既車仔面,無理由唔試既!車仔面有好多種玩法,有d要自己排隊,叫餸,即時比錢; 有d呢就坐低叫食先比,呢間呢係坐低寫紙,自己揀餸食,比紙姐姐,姐姐送碗粉黎果時就會收埋錢既。我叫左紅薯粉小辣,入面已經有肉醬,花生,酸菜,再加牛丸腩肉,加凍檸茶,差不多50蚊。紅薯粉黎到無辣味,而且食落好酸。係幼身既薯粉,牛丸唔彈牙,好淋,腩肉,都幾肥,唔係我諗果種薄切。唯一值得讚既,係佢既花生,炒得好香,同個湯都夾既,好難得地我會食曬d花生!

2017-12-12
$50 (Lunch)
星期六晚上到了葵青劇院看了W劇社的告別作舞台劇[ 下一秒,我就憎你], 由於時間有點趕, 先在葵青廣場那邊吃個 quick dinner。看到這裏有賣 酸菜紅薯粉 ,覺得很特別, 特地叫了一碗來試試。配菜則選了双牛。。。 牛柏葉 和 牛丸。 盛惠43元。紅薯粉選了扁粉,QQ的, 很彈牙。 配上酸酸 鹹鹹的湯、 肉燥、花生 和蔥粒 ; 甚有四川風味, 整體食味不錯。隨餐還附送凍檸水一大杯,抵 ! 只是忘了叫阿姐小甜, 有一點偏甜。以這個價錢配這樣的質素, 性價比甚高, 值得回頭再試。看完舞臺劇,下一秒, 我就要再來食你。。。

配菜則選了双牛。。。 牛柏葉 和 牛丸。 盛惠43元。

以這個價錢配這樣的質素, 性價比甚高, 值得回頭再試。

看完舞臺劇,下一秒, 我就要再來食你。。。

2017-12-09
  • 紅薯粉
2017-07-16 225 views
車仔麵食得多,最愛食油麵,但今日行開街,有D肚餓,見到紅薯粉車仔麵,好奇心驅使下,去試了一試,不過試了有點後悔,雖然賣相還可以,味道也不錯,但薯粉比想像中難食,有㘣和闊兩種,我點了闊的,以為會煙煙韌韌的,但卻好像未煮熟,有點硬。餸方便我點了蝦條和大腸,鄰座的小男孩也點了蝦條,他咬了一口就跟爸爸說不好吃,但我倒覺得沒有特別好吃或不好吃,靉於大腸則得入味。不過吃到一半,我知道湯應該有用雞煲的,因湯裡有一條我起初以為是魷魚的東西,後細看才發現是雞皮,感覺有點噁心。這個價錢的兩餸車仔麵來說,其實還有更多更好的選擇。

這個價錢的兩餸車仔麵來說,其實還有更多更好的選擇。
兩餸紅薯粉加凍飲

兩餸紅薯粉
2017-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
2017-05-22 222 views
今日放假自己一個人無無聊聊咁走左去葵涌廣場行下街食下野,行行下開始好肚餓,於是乎就去揾野食醫肚喇,經過呢間百德阿姨車仔麵檔,突然聞到陣陣香味,於是我就決定坐低食野,由於超級肚餓的關係,我好快就叫侍應幫我落單!不到3分鐘,我叫個碗豬皮豬紅豬大腸幼麵(中辣)已放在我面前,一試……嘩!真是超级好食!首先講下個幼麵,好弹牙好有咬口,淥得啱啱好,D麵由於已經索晒D辣汁,簡直好食到停唔到口,至於豬皮亦都好好食,煮到入晒味,豬紅都唔錯,辣辣地好惹味,豬大腸亦都炆得好淋好好食,真是樣樣都好鬼正,最後飲埋杯凍菜蜜,簡直甜到入心
!真是超级好食

2017-05-22
$32 (Tea)
今日睇完戲有 d 想食車仔麵,兩個人,行過見到呢間野又話有薯粉,又話有車仔麵,諗住呢間野座落葵涌商場,價錢應該較大眾化。點知個薯粉咩餸都未揀就先收 $24, 都唔緊要,其中一個麵我剔左 3 樣餸,個服務態度其差嘅阿姐問我係咪要 2 樣餸,我指俾佢睇話 3 樣,佢唔應我,自己衰左唔出聲應我,一句唔好意思都冇。好,我忍你一陣。到 兩碗麵齊哂,第一句同我講要收錢先,ok, 無問題,我又俾錢先,不過唔該你舖頭寫明 d 付款程序。我相信好多客都覺得你對自己 d 麵都冇乜信心。驚人地食完話唔值,又唔好味。我碗粉叫 3 樣餸,點知搵匀成碗都係得兩樣,獨欠我比較想食嘅豬紅。同個阿姐講差一樣餸,要講幾次先聽到。仲晦氣話轉頭俾番我,呢 d 就係錢就收齊,野又唔做齊嘅最佳例子。如果大家遇到我呢 d 情況,相信已經冇乜心情食野,你碗野好食到曉飛都無用。唔係要求咩五星級服務,只係想大家 fair d , 語氣屋邨 feel 得黎都可以客客氣氣, 48 蚊一碗 3 餸紅薯粉貴唔貴大家見人見智,不過拎住 48 蚊去搵麵食類我相信有更好選擇。大家自己衡量,多謝觀看
2017-03-16 138 views
和友人去葵涌廣場行吓睇吓,路經呢間車仔麵突然想試吓,咁啱又有位喎於是立即坐下,友人急不及待填纸揀咗一麵三餸,而我見到有自家制既餃子(菲菜或椰菜)8隻32元、12隻40元……仲使揀?當然12隻啦抵食D,另外見到加6元有飲品,於是一人一杯凍o茶,好快茶又沖好食物已送到,開餐,由於各自也對對方既食物有興趣,於是決定分享,先講車仔麵(幼麵、豬皮、大腸、魚旦,選擇了小辣汁)幼麵算爽,豬皮白色的但食落有口感有味,大腸難得有去除内裏的肥膏,魚旦细细粒味道也ok,辣汁須然係小辣但好夠味,至於餃子選擇了(菲菜及椰菜餃)各6隻,好大隻而味道唔錯……菲菜餃味比較重,椰菜餃清一D但各有特色,大家對食物質素滿意車仔麵32元加餃子40元加凍o茶2杯12元,原本以為84元,但原來車仔麵店都有下午茶時間(忘記了係2:00後還是2:30後)飲品免費所以找數只需72元幾抵食
,由於各自也對對方既食物有興趣,於是決定分享
所以找數只需72元
幾抵食
2017-03-10
$36 (Tea)