2017-03-24 759 views
用心煮唔一定好,不過唔比心機煮就一定唔好。呢間龍津日本料理其實新開咗都好一段時間,但係每一次經過門口都係人頭湧湧好多人排隊。 終於等到今日見到入面只係得兩個人,「機會嚟喇飛雲!」食日本嘢梗係食壽司刺身魚生飯,唔通食炒雞蛋飯咩?坐得耐就即刻9秒9叫咗個~京蔥拖羅 三文魚生飯。舖頭細細 只係得十張八張櫈,廚房就有三個人加一個收銀樓面。喺收銀機隔離見到佢貼住叫大家耐心等候。我都預咗佢會等一段時間㗎啦。點知我個魚生飯就足足等咗我48分鐘。仲要其貌不揚睇落好似一pat免治牛肉咁。同我嘅期望有啲距離,唔該下次喺個menu上面加多個「免治」魚生飯,或者menu上面加張相。其實都唔係好難嘅啫?喺等我個魚生飯嘅期間,我睇到老闆其實都好亂。嚟食飯的人不多,但都有漏單的情況出現。大概係一個鐘頭入面等咗48分鐘在家我食咗五分鐘,老闆大概只係出得 13個餐。仲要係晚飯時間,出面有唔少人排隊等位,等外賣。原來人多排隊不是因為好味多人食,而真係好慢。
用心煮唔一定好,不過
唔比心機煮就一定唔好。

原來人多排隊不是因為好味多人食,而真係好慢。
2017-03-24
Waiting Time
48 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
今日同屋企人一行4個,試下呢間新開小店,食物我覺得ok,價錢都可以接受,但係店舖安排就超離譜。19:57已入坐,20:05已落哂柯打,兩個蛋包飯,一個拉面,一個土佐豆腐,一客刺身,三客壽司,等到20:30壽司先至到,其他野等到20:45先到齊,仲要我落單先,相同既食品,竟然俾左遲我15分鐘落單既客,叫外賣既人客都一樣要等好耐,人地叫兩個飯,要等成20分鐘。我明即制要等,花都其他兩間日式堂食店既熱食都係即制,但唔會要等40分鐘先到齊野食,明知外賣要等最分20分鐘先俾到人,但唔會通知人一聲,安排勁差
2017-03-09
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2017-01-30 470 views
路過看見新店開張去試試,叫了一個岩燒牛仔骨飯和滑蛋豬扒飯外賣。先說牛仔骨,生得有點過火,大慨只有2-3成,大部分也撕不開。汁的味道還可。牛仔骨的話還是7至8成較好,至少肉味會較突出,亦可以撕開。豬扒則有點鞋口,不夠鬆化,飯汁調較得不好,味醂太多。總括而言還是有很大的改善空間..麵豉湯亦是普通,不過不失。個人都明白小店價錢便宜不能要求太多,但亦需要注意食物的質素。花都也有其他不俗的食肆,希望她能努力改善吧,否則很容易被淘汰了
豬扒則有點鞋口,不夠鬆化,飯汁調較得不好,味醂太多。
總括而言還是有很大的改善空間..
麵豉湯亦是普通,不過不失。

TakeAway