5 day(s) ago 99 views
「蘇仔和三妹的感情日益加深......甜品店也因為這段甜蜜的愛情故事而聞名」見到呢個bio浪漫到毛管戙真摯到我覺得不食人間煙火既然係咁就要試試有幾甜蜜(Plus,佢滿足我呢個 ❤️黑芝麻控 同 ❤️布丁控 嘅甜品慾望!)甫進門沒有刻意追溯呢個愛情故事但從甜品中感受到嘅甜係心機作愛情嘅甜都眼前嘅糖水一樣甜,但唔係死甜酸,但酸得清爽鹹,但融化於甘甜苦與辣,暫時喺呢度就未揾到大概呢個就係佢哋嘅愛情故事吧?首先講個布丁✨茅台醬香朱古力布丁✨黑芝麻布丁布丁應該係鎮店招牌茅台醬香口味真係有牌茅台朱古力牌要敲碎食幾夠gimmick 至於黑芝麻口味就好direct係芝麻糊 X 布丁問真店家佢哋話糖水都係有自己廠房製作我內心OS係「咁值得試嘅,可以放心點!」結論係個黑芝麻都幾幼滑芝麻味夠不過對我嚟講就稍甜咗啲而個朱古力布丁幾有驚喜口感係紥實綿密,朱古力味好濃但一樣都係偏甜,啱晒螞蟻人由於朱古力甜度有返咁上下所以個茅台酒香亦相對低調✨蘇三大滿貫呢個 🌱仙草 同 🥥椰汁雪泥 我超鍾意 <3前者有少少煙un感同八神有得fight!至於個椰汁雪泥椰味激!濃!雪泥做到日式雪花冰嘅細緻綿綿口感加埋雪燕桃膠芋圓蓮
「蘇仔和三妹的感情日益加深......
甜品店也因為這段甜蜜的愛情故事而聞名」

見到呢個bio

愛情嘅甜都眼前嘅糖水一樣
甜,但唔係死甜
酸,但酸得清爽
鹹,但融化於甘甜
苦與辣,暫時喺呢度就未揾到
大概呢個就係佢哋嘅愛情故事吧?

首先講個布丁
✨茅台醬香朱古力布丁
✨黑芝麻布丁

布丁應該係鎮店招牌
茅台醬香口味真係有牌茅台朱古力牌
要敲碎食幾夠gimmick
至於黑芝麻口味就好direct係芝麻糊 X 布丁
問真店家佢哋話糖水都係有自己廠房製作
我內心OS係「咁值得試嘅,可以放心點!」
結論係個黑芝麻都幾幼滑
芝麻味夠不過對我嚟講就稍甜咗啲
而個朱古力布丁幾有驚喜
口感係紥實綿密,朱古力味好濃
但一樣都係偏甜,啱晒螞蟻人
由於朱古力甜度有返咁上下
所以個茅台酒香亦相對低調

✨蘇三大滿貫
呢個 🌱仙草 同 🥥椰汁雪泥 我超鍾意 <3
前者有少少煙un感
同八神有得fight!
至於個椰汁雪泥椰味激!濃!
雪泥做到日式雪花冰嘅細緻綿綿口感
加埋雪燕桃膠芋圓蓮子等
一大碗好足料
我畀200分!

✨陳皮紅豆冰蘇
朋友話:「嘩我哋食咗兩個鐘」
就係因為愈食愈驚喜
係咁追加甜品
最後食咗呢個冰蘇先肯搖旗投降
外型好似芝士奶蓋蛋糕
拎起個膠套三層內餡就collasep
好IGtable
店員話佢吔有生日牌同生日歌服務
會拎出個老闆珍藏嘅七十年代卡式帶 cassett收音機播生日歌
呢個有feel有誠意
都幾加分!
冰蘇個口感同椰汁雪泥一樣好綿
陳皮紅豆仲有山渣餅嘅組合酸甜開胃
下次嚟我會想食個黑芝麻口味(當日賣晒有點sad)
被一六七年代的浪漫傳說所吸引,走到一甜品店見證蘇仔和三妹的甜蜜愛情故事復古中式風佈置懷舊雅麗,牆身、地板和燈飾都超級懷舊,處處打卡位中式甜品食材以西式做法造出來,滿滿新鮮感懷舊經典之選雪燕腐竹蛋糖水加入創新元素,味道更上一層樓古法石磨芝麻糊加料小丸子,順滑十足,刻意調至健康微甜度珍珠奶茶布丁茶香濃厚,搭配Q彈的珍珠,一嘗幸福的滋味蘇三茅台朱古力布丁上朱古力牌模仿茅台瓶的設計,充滿玩味鴦走布丁入口即溶,神還原少甜版的港式茶走風味
中式甜品食材以西式做法造出來,滿滿新鮮感
懷舊經典之選雪燕腐竹蛋糖水加入創新元素,味道更上一層樓
雪燕腐竹蛋糖水
古法石磨芝麻糊加料小丸子,順滑十足,刻意調至健康微甜度
古法石磨芝麻糊
珍珠奶茶布丁茶香濃厚,搭配Q彈的珍珠,一嘗幸福的滋味
珍珠奶茶布丁
蘇三茅台朱古力布丁上朱古力牌模仿茅台瓶的設計,充滿玩味
蘇三茅台朱古力布丁
鴦走布丁入口即溶,神還原少甜版的港式茶走風味
鴦走布丁
珍珠奶茶布丁
蘇三茅台朱古力布丁
鴦走布丁
6 day(s) ago 0 views
呢晚喺銅鑼灣食完晚飯,喺加路連山道附近發現咗間新開嘅糖水小店,門面設計及佈置非常有香港特色,見入邊都有唔少人幫襯。好彩唔係等咗好耐,就可以入座。芒果芋圓仙草西米露椰汁雪泥($58)- 首先要讃下個雪泥整得好滑好香,芋圓入口煙韌。加埋仙草,份量都幾多,食落味道好有層次。焦糖香蕉布丁($48)- 據聞呢個係餐廳嘅原創布丁,賣相已經非常吸引,香蕉面佈滿焦糖,入口外脆內軟。布甸好滑溜,鍾意佢唔會太甜,帶陣陣嘅豆香。餐廳入邊嘅環境佈置好有心思,處處都係打卡位,食物質素亦相當有驚喜。

6 day(s) ago 0 views
同朋友仔食完lunch,喺附近比我哋意外發現到間新開嘅甜品店店舖裝修行懷舊風每個位都相當打卡😌ღ 黑芝麻芒果冰蘇 $128wow 🤩隔離枱見到都係咁望估唔到有咁大個🤭賣相好靚好吸引可以當生日蛋糕同朋友慶祝🌟先嚟個瀑布震撼視覺一拉起膠片,黑芝麻同芒果粒流晒出嚟🤩冰蘇口感細膩順滑,夾埋面頭嘅豆腐雪糕,食落更清涼ღ 楊枝甘露布丁 $48豆腐水淇淋($15)布丁入口滑溜,芒果肉香甜中帶微酸,加上清爽多汁嘅金柚,清爽不膩口ღ 茉莉花白蘭茶 $38芬芳清新嘅口感,入口再帶淡淡茉莉香同青草香
同朋友仔食完lunch,喺附近比我哋意外發現到間新開嘅甜品

店舖裝修行懷舊風
每個位都相當打卡😌

ღ 黑芝麻芒果冰蘇 $128
wow 🤩隔離枱見到都係咁望
估唔到有咁大個🤭賣相好靚好吸引
可以當生日蛋糕同朋友慶祝🌟
先嚟個瀑布震撼視覺

一拉起膠片,黑芝麻同芒果粒流晒出嚟🤩

冰蘇口感細膩順滑,夾埋面頭嘅豆腐雪糕,食落更清涼

ღ 楊枝甘露布丁 $48
豆腐水淇淋($15)

ღ 茉莉花白蘭茶 $38
芬芳清新嘅口感,入口再帶淡淡茉莉香同青草香
2024-12-21 0 views
去銅鑼灣行街時,無意見到這間新開的糖水店,門面超靚,入面更加有80年代的裝修風格,帶有新潮的復活味😍很適合打卡😆💠蜜柑桂花酒酸釀雪燕冰蘇 $118這款簡直是必點之選!賣相除了很靚之外,味道也10分有驚喜,初時以為是雪冰,但原來味道吃不像是食冰,甜中帶有淡淡的酸味,融合了蜜柑的清香和桂花的芬芳,酒香輕柔,整體口感清爽😚👍🏻👍🏻💠黑芝麻布丁(手工芋圓、芋泥、西米) $73可以再加錢加其他配料,黑芝麻味道香濃,配有傳統的餅和黑芝麻cream狀的醬.另外芋圓和芋泥比也增加了味覺層次🤭布丁滑順,口感像豆花,芋圓和西米帶有Q彈的口感😝😽💠香芋紅豆芋圓仙草椰十雪泥 $62香芋和紅豆有甜香,多層次的口感,仙草的滑嫩、芋圓的Q彈和椰奶的絲滑,不會過甜剛剛好😊

💠蜜柑桂花酒酸釀雪燕冰蘇 $118

💠黑芝麻布丁(手工芋圓、芋泥、西米) $73

💠香芋紅豆芋圓仙草椰十雪泥 $62

2024-12-20 0 views
店名: 蘇三甜蜜地址: 銅鑼灣加路連山道15號地舖銅鑼灣站F1出口,行6環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5加路連山道最近開左間甜品,不論環境同食物都好有特色,充滿懷舊風味😙今次就同朋友叫左幾款黎試下😝蘇三大滿貫❤️❤️❤️❤️❤️$62大滿貫有雪燕、桃膠、芋圓、蓮子、紅豆🫘、香芋、仙草、椰汁雪泥,啱哂啲選擇困難症嘅人士,椰汁雪泥口感綿密,加上雪燕、桃膠、芋圓等,十分養生之外,芋圓亦十分煙韌有咬口😚手工鮮牛乳麻薯❤️❤️❤️❤️❤️+$10牛乳麻薯最近大熱,係呢到都可以食到,入口煙韌軟糯🥰牛奶味🥛好香,一定要加‼️小丸子❤️❤️❤️❤️❤️+$10作為煙韌控,當然都要加小丸子,細細粒同樣十分有咬口,夠哂煙韌有口感😍茅台拿鐵朱古力布丁❤️❤️❤️❤️$58採用蘇三茅台布丁,入口好重朱古力🍫latte嘅香,奶香味好出之外,布丁口感亦好creamy😝味道甜而不膩蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇❤️❤️❤️❤️❤️$118冰蘇配西米、脆米、金桔醬,上枱外表十分吸引😙 金桔醬果香味濃郁,配上冰蘇味道清新,加上西米、脆米等,層次更為豐富😌
店名: 蘇三甜蜜

+$10

茅台拿鐵朱古力布丁❤️❤️❤️❤️

蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇❤️❤️❤️❤️❤️
2024-12-15 0 views
小店新開張,提供多款中式糖水同布丁,另有仙草椰汁雪泥、大冰蘇、飲品同小食供應。店內環境唔大,一枱食完新一枱入,裝潢設計行懷舊風,超級打卡able。布丁Q彈,入口滑溜,個底本身唔甜,所以只要味道來自於自行選擇嘅配料同醬汁。華田火山味道濃郁,朱古力控表示滿足、焦糖合桃花生醬帶淡淡香氣,中西合璧幾特別。酒釀蜜柑芝士酸甜開胃,芝士味相對來說唔出,唔鍾意食芝士嘅都接受得到、楊枝甘露將多款不同配料放喺面頭,煙煙韌韌,增添咬口。另有芝麻杏仁糊同楊枝甘露糖水,甜度適中,前者暖胃,偏水,後者滿滿餡料,讚喔。

2024-12-15 0 views
銅鑼灣又有新甜品店,係懷舊八九十年代風,但加入好多新穎元素,成間店都好靚,睇得出老闆放左好多心機蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇($118)打卡一流,裏面啲冰好綿滑,中意佢唔會太甜,仲有d蜜柑係中間,好fresh茅台抹茶朱古力布丁($58)哩個甜品充滿玩味,個布甸有啲似慕絲嘅感覺,朱古力味好濃,食到停唔到口🤭焦糖香蕉布丁($48)呢個香蕉布丁相對香甜啲,上面加左好立克粉,即刻充滿港式風滋潤蛋白杏仁糊($45)冬天想暖粒粒,可以食返碗蛋白杏仁糊,唔太甜,又滋潤

蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇($118)

茅台抹茶朱古力布丁($58)

焦糖香蕉布丁($48)
呢個香蕉布丁相對香甜啲,上面加左好立克粉,即刻充滿港式風

滋潤蛋白杏仁糊($45)
冬天想暖粒粒,可以食返碗蛋白杏仁糊,唔太甜,又滋潤
經過銅鑼灣新開的甜品舖,被懷舊的門面裝修吸引進去!裡面的牆身、地板和燈飾都超級懷舊,好有香港八九十年代feel,佈置仔細,讓人看得出老闆的用心。餐牌除了經典糖水外,還有仙草椰汁冰、冰蘇及招牌布丁。我點了原創的「茅台朱古力抹茶布丁」🍮。上面的朱古力牌模仿茅台瓶的設計,賣相非常靚仔😍。軟滑的布丁配上脆脆的米通,口感不錯。朱古力味和抹茶醬都很濃郁,吃起來都幾飽肚。但對我這個酒鬼來說,茅台味稍微淡了一些。總的來說,這是一個適合和朋友吃完飯後享受甜品吹水的好地方。下次我想試清新的陳皮醬系列甜品!🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘩𝘢𝘯𝘨 𝘰𝘶𝘵 / 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴________________________🔎@roamardtheworld #roamardtheworld_hk #roamardtheworld_food #roamardtheworld_dessert

________________________
🔎
@roamardtheworld
#roamardtheworld_hk
#roamardtheworld_food
#roamardtheworld_dessert

茅台抹茶朱古力布丁
2024-12-11 555 views
🐽幾中意呢到既懷舊style😆同一個木系色tone好有feel!。👅蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇($118)配左西米、柑桔醬同脆米😃柑桔味幾突出,好fresh既感覺🍊個冰壓得好實,介乎雪花冰同雪糕口感之間😙都溶得快!食到微微酒味,個雪糕係豆腐味,全部野加埋一齊都夾到👌🏻。👅茅台拿鐵朱古力布丁($58)見就見過但都係第一次試茅台甜品😂係有陣酒香味,又無想飲中咁苦咁難入口😌加個咖啡醬落去,味道更加豐富👍🏻布丁質感比較稠身!朱古力味幾重,食食下有啲甜膩😕。👅焦糖香蕉布丁($48)幾中意香蕉層焦糖脆面🍌焦糖醬幾甘香,又唔會過甜😛

👅蜜柑桂花酒釀雪燕冰蘇($118)

👅茅台拿鐵朱古力布丁($58)

👅焦糖香蕉布丁($48)
幾中意香蕉層焦糖脆面🍌焦糖醬幾甘香,又唔會過甜😛
真開心又有新發現,今日去咗銅鑼灣一間新開嘅甜品店叫「蘇三甜蜜」,很有創意,而且好好味,味道唔會太甜,食得健康啲,客人亦可以要求加甜。我哋兩個人食咗三款甜品,古法石磨芝麻糊 $42,香滑濃郁,傳統的味道;足料椰香先牛乳紅棗燉花膠 $98,$10加燕窩,骨膠原萬歲,又香又滑,花膠足料入味;茅台朱古力布甸極之特色,極度濃郁,每個人分享更好,我仲追加咗啲麻糬,食得實在太滿足。超讚呢度嘅環境,佈置得懷舊雅麗,好多打卡位。餐牌設計都好有心思🥰

超讚呢度嘅環境,佈置得懷舊雅麗,好多打卡位。

餐牌設計都好有心思🥰