2022-09-11
今晚去蚊蚊豬老火鍋食晚飯,之前聽朋友介紹過,形容為性價比極高食火鍋任食放題,餐廳有兩間分店,一間位於深水埗,令一間位於太子,今次我哋就光顧深水埗分店。一早打電話去訂座,原來訂咗滿四位食客,最後張單會減$100,非常優惠。每位價錢連加一大概三百蚊,價錢絕對唔算貴。.🍚萬州烤魚一開始先食烤魚,有清江魚和鱸魚選擇,我哋揀咗清江魚,比較少骨,啖啖肉,烤魚先經油炸,外皮夠脆,魚肉嫩滑,湯底揀咗麻辣湯底,亦非常夠味,非常出色嘅一個烤魚,放題餐廳有咁嘅質素,非常值得讚賞。.🍚刺身拼盤刺身方面,有大路傳統嘅三文魚,甜蝦,八爪魚,比較特別嘅有鮑魚(已煮熟),刺身都夠新鮮,我哋都食咗好幾轉三文魚,馬刀貝,同埋甜蝦,鮮甜美味。.🍚牛肉一開始店員會奉上一份Prime grade牛肉拼盤,包括有極尚牛肩嫩肉,封門柳,牛板鍵,牛舌心,牛肉質素非常高,脂肪比例堪稱完美,既有牛味,亦有入口即溶的脂肪口感,特別推介牛舌心及封門柳,牛味和口感平衡度最高。最值得稱讚嘅地方係,在第二,第三次的加單,牛肉質素一樣咁高,非常老實。另外訂咗滿四位,有另一優惠,餐廳會送一份牛頸脊,牛味最為濃郁,非常高質。.🍚火鍋配料火鍋配料選擇十分
🍚萬州烤魚
🍚刺身拼盤
🍚牛肉
🍚火鍋配料
火鍋配料選擇十分多,多款極為罕有的內臟類都有提供,例如有牛/ 豬黃喉,豬/ 鵝腸,牛筋,黑柏葉,雞什,脆骨腩,最特別仲要有牛膀,牛蒡本身含有豐富的膳食纖維、鈣、鎂、鋅、胡活蔔素、等元素,其中裏頭的胡蘿蔔素比真正的胡蘿蔔的2.6倍,另外牛蒡還有17種氨基酸,可謂營養的寶庫,牛膀本身味道非常濃郁,我自己好鐘意食,一般食車仔麵的時候必定會叫。
🍚熟食配料
熟食都有唔少選擇,有麻辣燙,包括有鴨血,陳皮魚蛋,鵪鶉蛋,非常惹味,我個人比較鍾意食炸饅頭,同埋紫薑皮蛋,炸皮蛋外脆內軟,紫薑酸酸甜甜十分開胃。