2009-12-12 82 views
其實我對食冇咩要求~~但係數好食又低食又近既食店~~我就一定係簡誠記~我都係近7~8月先知有間誠記上海菜開係附近~~到而家去食左4次倒~~今次食左酸辣湯,牛展湯拉麵~酸辣湯----雖然普通飯碗係就係唔好睇~~不過講開食就唔計較得咁多~ 好足料,成個碗都係料,食落口好酸辣,好正>W<~~牛展湯拉麵----D麵好好味,d牛展好入味我去左咁多次~一定要叫麵,好彈牙第一次去可以叫四川担担麵或排骨担担麵~~好好味道我之前仲試左淨雲吞($17/8隻),皮簿,仲要係見到佢包,包完即刻攞入廚房,真係睇到o灑嘴雞絲粉皮($10),同我係出面貴餐廳食個d一樣~~小籠包($12/4隻) ,皮簿,唔穿低~生煎牛肉包($15/3個),好新鮮又大大個,一咬落去,有d牛肉汁b出黎,好味哇四川担担麵或排骨担担麵~~最低讚就係即叫即整,夠灑新鮮
其實我對食冇咩要求~~
但係數好食又低食又近既食店~~
我就一定係簡誠記~

我都係近7~8月先知有間誠記上海菜開係附近~~
到而家去食左4次倒~~

今次食左酸辣湯,牛展湯拉麵~

好足料,成個碗都係料,食落口好酸辣,好正>W<~~

牛展湯拉麵----D麵好好味,d牛展好入味

我去左咁多次~一定要叫麵,好彈牙
第一次去可以叫四川担担麵或排骨担担麵~~好好味道

我之前仲試左

雞絲粉皮($10),同我係出面貴餐廳食個d一樣~~
小籠包($12/4隻) ,皮簿,唔穿低~

四川担担麵或排骨担担麵~~

最低讚就係即叫即整,夠灑新鮮

酸辣湯
牛展拉麵
2009-12-12
$23 (Tea)
酸辣湯
牛展拉麵
2009-07-05 26 views
同朋友黎左呢間度試下...之前其實行過呢條街好多次..但都好似唔多覺有呢間舖咁朋友叫左擔擔麵...$15...我試左少少...花生醬味都幾香....我叫左淨菜肉雲吞..$16/8隻...好食呀!!皮薄餡靚~另外叫左炸春卷($12)+鍋貼($12/4隻)...都好食...下次要再黎試下其他野...佢仲有好多款架~2個人食到飽哂~埋單$55~價錢非常合理~
同朋友黎左呢間度試下...
之前其實行過呢條街好多次..但都好似唔多覺有呢間舖咁

我叫左淨菜肉雲吞..$16/8隻...好食呀!!皮薄餡靚~
下次要再黎試下其他野...佢仲有好多款架~

2個人食到飽哂~埋單$55~價錢非常合理~
炸春卷
鍋貼
2009-07-04
$28 (Lunch)
炸春卷
鍋貼
2009-05-14 28 views
兩個月前曾說過要試盡深水埗的食店。。。 可是,因為太累了... 所以遲遲未試新店。最近發現工作地方附近有間小籠包店,14 元 4 隻,便入去試試。深水埗一帶有很多小舖,誠記也不例外。舖位細,但尚算企理。叫左小籠包,水準一般啦﹗皮簿但唔多汁,而且舊肉都幾實下,食落去有少少溜。不過,以 $14 呢個價位,唔可以要求太高,起碼個味道 OK 同埋唔會穿底,一試無妨的。

$14 (Tea)
2009-04-19 44 views
因龍病得要緊,無奈要放棄焗製美食/麻辣火鍋局;不過可以將時間騰空去看婚禮東東,也算不錯啦。2人出發前,先去誠記吃個清淡午餐。 小小的店裝修幾乎沒有,環境十分普通,但不知怎的看來有陣蠻可靠的老實感覺。上次來沒開,今次終於試到其小籠包,還有麵食與雲吞:  小籠包($14/4隻)-對餐餐食粥的龍來說,小籠包算是病中最美味的清淡之選,在誠記也可選$27/8隻。幸好今次沒有貪心多點,因為皮較粉又厚,湯汁又不多,原來水準很是一般,只叫做試過了卻心願。擔擔麵($15)-味道只微辣,更多的是濃郁的花生醬味,當然交我處置;沒想到$15碗份量竟如此巨大,粗身的上海麵實在飽肚得很,才吃了一半多已飽到不能動!另外要讚隨麵附送青綠爽嫩又芳香的唐生菜一大條,為整碗麵增添了清新感! 淨菜肉雲吞($16/8隻)-龍的清淡之選,份量又是十分充足,也要了一粒來嚐嚐:雲吞菜肉比例均勻,鮮香美味,加上薄厚適中又軟滑的皮層,是3款中最好吃的。再讚隨湯又是附送大量清淡健康蔬菜,真不錯。  就這樣,才$45一頓午餐,2個人已吃到超飽,消費低廉直逼深圳。其實還對紅油抄手、鍋貼、煎餃、蔥油餅類動心,不過這等熱身刺激小食不適病人食用,再

就這樣,才$45一頓午餐,2個人已吃到超飽,消費低廉直逼深圳。其實還對紅油抄手、鍋貼、煎餃、蔥油餅類動心,不過這等熱身刺激小食不適病人食用,再說今次也實在太飽了,下次再來吧~
小籠包
份量巨大!!
食唔哂...
2009-04-18
$22.5 (Lunch)
2008-10-09 17 views
早幾日下午三點半甘上下, 諗住去錦記食水餃麵, 行到過去又未開門...=.=見到喱間野, 都開左一段時間啦, 又未食過, 膽粗粗去試下佢~~細細間又有電視睇^^ 唔洗諗甘多, 比碗水餃麵我呀~唔該~!!水餃麵未到, 呀姐比左杯豆漿我, 我冇叫喎... 原來送既 質數還好~~等左幾分鐘, 水餃麵上檯喇~~ 樣子ok, 都幾大碗下~~試啖湯 普普通通.. 我估係雞粉調既 麵 -- 唔錯, 爽爽地, 幾彈牙, 幼麵條 都可以比70分d水餃似係自家製喇~ 有70分食完坐左陣, 有個男人係廚房行左出黎, 原來d饅頭, 小籠包都係自己開麵粉造架~~ 可惜今次已經食到飽飽.... 下次再續 (影埋相)埋單$14蚊

細細間又有電視睇^^
唔洗諗甘多, 比碗水餃麵我呀~唔該~!!
水餃麵未到, 呀姐比左杯豆漿我, 我冇叫喎... 原來送既
質數還好~~
等左幾分鐘, 水餃麵上檯喇~~
樣子ok, 都幾大碗下~~
試啖湯 普普通通.. 我估係雞粉調既

d水餃似係自家製喇~ 有70分
埋單$14蚊
  • 水餃麵
2008-06-26 29 views
18/6(三) 7:30pm深水埗,我視它為藏寶之地.實而不華且具水準的食店多的是.是晚著意到此區覓食,本欲回味那十數年前"英記"的甴曱頭鯪魚球事件(深信當年只是甴曱不生性而已!),途中發現了此店,"誠記小籠包拉麵"."英記",您等我!小店僅可容下桌椅三數張,還有LCD電視,算是bonus罷!菜牌上的菜式以包點麵食為名;有點意外還有口水雞及醉雞.以我這胃納,這些要待下回分解.是晚吃了水餃擔擔麵$16,唐生菜$6及豆漿$3.水餃擔擔麵--首呷湯底,乃虛有其表之作,加入那撮花生粒及芝麻作粉飾而言;殊不惹味!而拉麵入口煙韌,不失爽滑!4隻富厚度的水餃,一咬肉汁四溢,韭菜豬肉餡味道清香,韭菜末依然翠綠;討人喜愛的餃子!唐生菜--份量不多,入口尚爽嫩的.豆漿--談不上極具豆香,還好沒甚豆渣.付出$25,還得到阿姐的連聲"多謝",於願是矣!
18/6(三) 7:30pm

是晚吃了水餃擔擔麵$16,唐生菜$6及豆漿$3.

唐生菜--份量不多,入口尚爽嫩的.

豆漿--談不上極具豆香,還好沒甚豆渣.

付出$25,還得到阿姐的連聲"多謝",於願是矣!
$26 (Dinner)