2019-12-28 640 views
前幾晚特然好想食上海野,所以喺附近搵左呢間成記小籠包拉麵食。裝修好簡單但都算乾淨,只係因為我喺鴨寮街買左個大相機架,冇多餘位可以擺,所以要攬住黎食,坐得冇咁舒服。兩個人叫左個蟹粉豆腐晚餐、一籠小籠包同一個雞絲粉皮。三樣嘢份量都好足夠,特別係個雞絲粉皮,同一個價錢但係係上海姥姥嘅三陪份量,雞絲好足份量。Overall食物質素其實拍得住上海姥姥,服務都OK,平均每人70幾蚊。下次如果再黎深水埗,都會考慮再番黎食。

雞絲粉皮
雞絲粉皮
2019-12-25 422 views
呢間餐廳第三次黎,樣樣都有水準。小籠包都係有好多汁係入面,d汁好有鮮味如果皮再薄d會再完美,不過都好好食。👍生煎包入面都係好多汁,食落都有少少脆鍋貼同生煎包差唔多,一樣都好食。個甜品,都唔差,都有香味。地方都算大,坐得唔會迫。
2019-12-10 280 views
約咗朋友7:30食飯,早左出到深水埗,忽然想食生煎包,即刻上網搵。18:30 坐底 叫了酸辣湯及四個招牌生煎包。張單顯示18:34。酸辣湯好快送到 但四個生煎包用了25分鐘去製造 本身期待等咗咁耐應該好好食啦兩粒係暖嘅包邊林既,第三四粒先至脆邊熱辣辣。總結:由於佢保持唔到食物水準,等左25分鐘都係咁樣嘅質素。唔會再去
酸辣湯好快送到 但四個生煎包用了25分鐘去製造
本身期待等咗咁耐應該好好食啦

兩粒係暖嘅包邊林既,第三四粒先至脆邊熱辣辣。

酸辣湯
2019-12-05 232 views
😍平價高質上海素食見到有素食小籠包😍好開心雖唔係全素的餐廳但老闆好有心去做素menu 價錢親民 呢間將會成為我的深水埗飯堂😂👌🤘🏻PS: 呢間主打芋圓 下次留肚食先😂#雜菜清湯麵 份量好夠 雜菜好多好豐富#素食小籠包 好足料 #vegetarian #veggie #veggiefoodie #veggiehunter #shanghainoodle #xiaolungbao #shamshuipo
😍平價高質上海素食
#素食小籠包 好足料

• 素食小籠包
  • 雜菜清湯麵
2019-11-20 286 views
∡招牌生煎包$30/4隻即叫即做,一上枱吾可以即刻食,太熱🤐∘咬開噴汁,好誇張🤣湯汁可以倒到一湯匙,正!🤓∘略嫌餡吾夠,肉可以大粒啲金黃色包底煎得好脆,冇燶咗,抵讚😍招牌小籠包裝滿湯汁,正要襯熱食
∡招牌生煎包$30/4隻
即叫即做,一上枱吾可以即刻食,太熱🤐

咬開噴汁,好誇張🤣湯汁可以倒到一湯匙,正!🤓

略嫌餡吾夠,肉可以大粒啲
金黃色包底煎得好脆,冇燶咗,抵讚😍
招牌生煎包

招牌小籠包裝滿湯汁,正
要襯熱食
招牌小籠包
$60 (Dinner)
  • 生煎包
2019-10-26 282 views
八寶冰 $26配料超級豐富 除左有基本既芋圓、小丸子、地瓜圓、薏米、紅豆、西米、珍珠、仙草 更特別既係仲有南瓜圓🤩不過略嫌南瓜味唔突出 芋圓、地瓜圓亦然🙁煉奶夠多係幾加分 但啲冰唔夠細碎 同煉奶融合唔到 如果喺呢兩個地方改善下會好食好多.四色小籠包 $(唔記得)四色分別有蟹粉、素菜、原味同黑松露 新鮮出爐熱氣騰騰好吸引 不過首先試左蟹粉味 恕我真係食唔出蟹粉味 如果少左上面粒蟹粉仲以為食緊原味😂黑松露味唔會太濃烈 而素菜就有陣奇怪既菜味...寧願嗌哂原味好過 正常啲又平啲😣.榴連飛餅 $48榴連唔係人人愛 好彩同行朋友都係榴連控👅飛餅入面有唔少榴連果肉 可惜既係 應該額外加左糖 導致太甜 而且餅皮油左啲 食左兩舊就覺得膩了
八寶冰 $26
四色小籠包 $(唔記得)
榴連飛餅 $48
侍應態度幾好,不過落單唔用紙抄低之後又要番過黎問多次再覆單,然後佢竟然落錯左台號,野食每次都先去錯隔離台再傳番黎我台,足足4次,其實落錯台號唔緊要係溝通得好d就唔會咁尷尬。 簡單講重點,我係為左個酸辣湯而寫呢篇野既,個酸辣湯真係好重胡椒粉味,聽到隔離台食第1啖既反應同我一樣, 我開頭真係以為只係我果碗係咁,原來隔離都係,有d 失望。另外一碟酸菜魚都係好重胡椒粉味只係未至於酸辣湯咁勁,酸辣湯係成碗都係胡椒粉味。小籠包皮真係太厚喇汁又唔多,食兩粒好滯口,如果呢個厚度去整生煎包就差唔多,其實超市急凍小籠包都比佢薄皮,而且食落唔夠湯,味道都出唔到。 唯一醉雞係好食,好滑味道剛好,呢個係要一讚。酸辣湯,小籠包都可算係上海食店既標誌食品,希望真係要做好d整體價錢算合理,抱著想支持小店既心態入去,但食物品質要有一定改善。經營小店不易,香港人加油。

酸辣湯,小籠包都可算係上海食店既標誌食品,希望真係要做好d

2019-08-20 375 views
這次男朋友到深水埗進餐,原先打算吃米苔目的,但發現已經結業。經過看到這間餐廳,感覺不錯,就入去試試。👫餐廳店面不大,但還算坐得舒適。餐牌的選擇也很多,應該比較接近上海菜,但有莫名其妙有港式的感覺。我們這次進餐的時段是午餐,就點了一個椒鹽魚塊飯和手撕雞擔擔麵,另外加配了兩粒小籠包。🍚🍜椒鹽魚塊飯🐟這個飯一送到上枱,就有非常香的味道,是鑊氣!賣相不錯,料頭(薑蔥蒜)炒得很香,份量也很多,讓我不禁有點期待。魚塊上漿厚薄適中,也炸得乾爽,不油膩。未到吃起來有椒鹽的味道,也有一點孜然粉的味道,香料味道也足夠。但問題是太鹹了,我算是很重口味的那一類人,對我來說也太鹹了。雖然口味不錯,但調味料下得實在是太重手,最後我跟喝光整杯豆漿。手撕雞擔擔麵這個是同行的男朋友點的,賣相來說手撕雞比較像雞絲,味道調得還好,帶一點麻油味。擔擔湯的湯底普通,只有很少那種芝麻花生之類果仁的味道。吃起來有點怪,感覺像是鹹甜辣三種味道未能融為一體。麵質也是非常普通的那種麵。這個麵不算難吃的,但就是感覺很普通,能吃飽的那種。小籠包賣相和味道都正正常常,皮略厚,質地尚可。小籠包有爆汁,但肉汁不算鮮美,味道也沒有很驚人。整體來說就

椒鹽魚塊飯🐟

手撕雞擔擔麵

小籠包

賣相和味道都正正常常,皮略厚,質地尚可。小籠包有爆汁,但肉汁不算鮮美,味道也沒有很驚人。整體來說就是一個很普通的小籠包。

這家店其實很便宜,一個午餐會送豆漿和例湯,也不過40多元。例湯就是沒甚麼味道,豆漿正常,花了10多塊加了兩個小籠包。全餐都只是$100再多一點。另外,筆者發現這家店還主打芋圓甜品,由於吃得太飽,也沒有額外點來試試。這家店水準普通,但若然要求飽肚的話,這家店是絕對能夠滿足你的。🤔
2019-08-19 294 views
放工同同事嚟咗深水埗度搵嘢食,俾我哋搵到呢間誠記食上海野!我哋嗌咗口水雞配擔擔面同埋芝士咸牛肉鍋餅!個口水雞做得唔錯,口水汁辣得惹味,啲雞又夠嫰滑!反而個擔擔麵湯底就唔係幾夠濃,唔夠重花生味,如果可以加多啲花生醬應該會好味啲!另外個芝士咸牛肉鍋餅好好味,溶溶地嘅芝士配咸牛肉真係一流,加上個窩餅整得好脆,一定要趁熱食!

2019-07-11 457 views
人神共憤 ! 我由舊舖食到新舖 由午餐三十幾蚊食到今時今日$46 份量就越變越少 最近連碟黃鱔有幾多條都可以數得出.下午茶  上海炒年糕 原本係我至愛 就改到不倫不類  (芋圓年糕,南瓜年糕,紫薯年糕) 咩玩法?? 正正常常學咩人改味道呀!!  噁心 晚餐 個小菜類  價錢 我相信深水涉區內最貴  由原本平民價小菜 現在七十幾蚊至到一百蚊左右 一個小菜 味道越做越差,太過份啦食人唔"lur"骨到令我最憤怒就係小籠包 六隻有五隻穿嘅  生煎鍋貼 D肉真係生嘅  到個招牌生煎包  下面個包皮硬到扔落地下有聲嫁 外賣時間一次比一次耐
人神共憤 !

現在七十幾蚊至到一百蚊左右 一個小菜
 味道越做越差,太過份啦
食人唔"lur"骨

外賣時間一次比一次耐
2019-07-08
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
$80 (Dinner)
  • 沒有
2019-06-27 309 views
黎到誠記食甜品 一個八寶冰竟然淨係$26 抵到暈佢有8款配料 西米 薏米 紅豆 珍珠 蕃薯圓 芋圓 南瓜圓 仙草 冰上面淋左好多煉奶個人好鍾意食煉奶 所以唔怕多 但我朋友就覺得多左少少啦 至於芋圓就唔係好大粒 但口感好q彈 其他配料就正常水準 以價錢黎講 只可以話不能要求咁多啦
黎到誠記食甜品 一個八寶冰竟然淨係$26 抵到暈
個人好鍾意食煉奶 所以唔怕多 但我朋友就覺得多左少少啦
2019-06-19 262 views
夜晚路經深水埗,喺西九龍中心對面見到呢間餐廳,咁啱喺上海野所以入去試吓!Order左個怪味雞同佢地既招牌小籠包先講下個雞,都尚算滑,醬汁係豉油加醋再加啲蔥同姜蓉,味道正常不過不失但係小籠包就有d大,皮十分厚,好似嚿粉,至於個餡就極為普通,不過見個價咁平都合理嘅。總評:唔使特登去試不過價錢相宜,可以係糧尾之選

Order左個怪味雞同佢地既招牌小籠包

總評:唔使特登去試不過價錢相宜,可以係糧尾之選
2019-06-14 246 views
侍應服務態度差,食物味道一般,價錢偏貴。食過真係唔會返轉頭。。。叫個泡飯等足30分鐘先黎,遲過我黎既客人都已經食完走埋,我都未有得食。等待途中,好聲好氣問句會唔會漏左單,換黎既係唔耐煩既回應,大佬等左咁耐問一句都唔過份掛?食物質素好一般。食物黎到凍既,但應該要凍既凍豆漿就唔凍既,唔知想點。本來坐低好肚餓,等左咁耐又受完氣,啲野黎到都冇哂胃口去食。大家去唔去食自己諗下,希望大家唔會好似我咁唔好彩喇。

本來坐低好肚餓,等左咁耐又受完氣,啲野黎到都冇哂胃口去食。

大家去唔去食自己諗下,希望大家唔會好似我咁唔好彩喇。

2019-05-29 233 views
食過幾次的小店由舊店食糖水食到新店不過通常食糖水,今次叫左2個糖水及一個榴槤飛碟糖水好似唔夠舊店好,欠缺了點誠意希望要記得支持你地糖水的一部分客人啊榴槤就反而唔錯幾香,都有幾多肉,係多油左少少下次會試主打上海菜
食過幾次的小店
由舊店食糖水食到新店

不過通常食糖水
今次叫左2個糖水及一個榴槤飛碟
糖水好似唔夠舊店好,欠缺了點誠意
希望要記得支持你地糖水的一部分客人啊

榴槤就反而唔錯
幾香,都有幾多肉,係多油左少少

下次會試主打上海菜
  • 招牌仙草奶凍
2019-05-20 323 views
行完西九龍中心本身諗住去康瑞食糖水,但點知經過依間專食小籠包上海生煎包嘅店,門口餐牌列晒好多糖水仲有芋圓所以決定試新野。👓八寶冰 $26有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、紅豆薏米西米珍珠仙草練奶。芋圓比較硬,唔夠QQ,粉粉地,一咬就散好似泥膠,越食越覺得有陣泥膠味🙅🏻‍♀️非常失望但個冰有驚喜🙋🏻‍♀️黑糖冰撈埋練奶,似牛奶冰甜甜地但唔會係果種甜到令人接受唔到嘅感覺,又冰涼好好食。整體來講成個甜品餐牌應該係依款最好食🤓評分:7/10👓芋圓鮮椰露(凍) $27有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、西米。凍已經好難食,熱嘅就更加難以想像😓椰汁淡到呢,稀到好似溝左水咁無味,然後芋圓又難食。小編真係食咗兩啖就放返匙羹冇再食過。評分:3/10👓仙草奶凍(熱) $25有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、紅豆薏米西米花奶。仙草底根本就係熱嘅龜苓膏!勁重藥材味,熱愛龜苓膏嘅人士先好食🤗評分:5/10

八寶冰

👓八寶冰 $26
有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、紅豆薏米西米珍珠仙草練奶。
整體來講成個甜品餐牌應該係依款最好食🤓
評分:7/10
芋圓鮮椰露(凍)

👓芋圓鮮椰露(凍) $27
有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、西米。
凍已經好難食,熱嘅就更加難以想像😓
評分:3/10
仙草奶凍(熱)

👓仙草奶凍(熱) $25
有芋圓、南瓜圓、地瓜圓、小丸子、紅豆薏米西米花奶。
評分:5/10